Suomen metsien kasvu ja puiden koko

tukkimetsä

Metsistä hakataan järeää puuta liian paljon pois kaikkia lajeja.Tähän maahan tarvitaan lisää oikeaa metsää joka näyttää metsältä.Isoja ja järeitä puita pitää olla metsät pullollaan.

Hirveästi on lisääntynyt myös ihan teiden vierestä hakkaaminen

23

771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • junt-ti

      Samaa mieltä. Suomalset eivät ole erityistä kulttuurikansaa siinä mielessä, että arvostaisivat koskematonta luontoa niin paljon, että malttaisivat olla silppuamatta metsiään omien mielihalujen ja himojensa vuoksi. Terveiden tarpeiden tyydyttämiseen metsiämme ei ole ole tarvis raiskata.

      • myniksen make

        Vain hölmölaiset jättää isot ja vanhat puut käyttämättä. Aivan samoin kuin viljelijä jättäisi viljansa puimatta,aivan samoin käy vanhoille ja isoille puilla, ne kuolee. Kaikella on ikänsä, hyvällä ja aukealla paikalla puu voi elää 300v,mutta metsässä missä joutuu kilpailemaan valosta ja ravinnosta 120v alkaa olla maksimi. Lisäksi vanha puu elää kituuttamalla, jolloin puun "ilmaa puhdistavat" vaikutukset jää olemattomiksi. Nuori puu taas kasvaa nopeasti ja "nielee hiiltä ahnaasti". Suomessa ei juurikaan ole hoitamattomia metsiä, koska siellä ei kasva mikään. Isot puut varjostavat alus kasvilisuutta niin paljon ettei edes marjoja kasva, vasta kun vanhat puut kuolee ja kaatuu maahan niin suuressa määrin että aluskasvillisuudelle tulee elin mahdollisuudet, alkaa metsä uudestumaan. Eli metsään tulee aukko ennemmin tai myöhemmin. Ihmisen tekemästä aukosta puut voidaan hyödyntää (ottaa hiili talteen) mutta luonnon tekemästä aukosta raakaine jää hyödyntämättä ja hiili vapautuu lahoamisen seurauksena takaisin luontoon. Puita korjataan jotta niistä saadaan satoa eli rahaa.Yleensä puu pyritään kasvattamaan mahdollisimman isoksi, koska isommasta saa enemmän rahaa, mutta kun kasvu pysähtyy kannattaa puu kaataa ja hyödyntää jotta tilalle voidaan kasvattaa uusi puu. Lopuksi vielä todettakoon että jokaineen tehkööt omaisuudellaan mitä haluaa, metsä tiloja on tällkin hetkellä myynnissä, joten siitä vaan isoja puita lahottamaan, jos lompsa on lyönnissä.


      • Anonyymi

        Sikäli kun maksat puun suojelusta metsänomistajille rahaa se onnistuu. Muuten osta itse metsää ja tee tappiota kyllä ne pentus ne hakkaa kun ituhipillä henki lähtee perintöveroihinsa.


    • tukkimies

      Ainakin Metsätilastollisen vuoskikrjan mukaan järeän puun määrä ja osuus on kasvanut toisen maailmansodan jälkeen jatkuvasti kaikilla pääpuulajeilla, joillakin kaksin-, joillakin moninkertaisesti.

    • oikeassa

      oikea metsä on kohta harvinaisuus,metsäteollisuuden syy.Suomessa hakataan aivan liian paljon jo nyt,siis metsäkoneella.

      • Jatkuvaa kasvatusta

        Mikä on oikea metsä? Hoitamaton ryteikkökö? Kulkekaa ja katselkaa metsissä ja ajatelkaa miksi mikäkin metsä on sellainen kuin se on. Pian huomaatte että oikeasti hoidettu metsä on kaunein . Tietenkään esim.hakkuu aukea ei ole kovin kaunis, mutta se ei enää 10 vuoden päästä ole aukea vaan,nätti nuori taimikko. Hoitamaton metsä on ruma aina siihen saakka kunnes sitä aletaan hoitaa. Hoitamattomassa metsässä puusto kehittyy hitaasti ja eikä tuota tuloa omistajalleen, siellä liikkuminen on hankalaa, eikä marjat ja sienet viihdy siellä. Tällaistako metsää joku oikeasti haluaa?


    • Hakkaaja

      Höpö höpö. Vuotuinen puun kasvu on paljon suurempi kuin hakkuumäärät.

      • jdded

        Vuotuinen kasvu ei merkitse mitään koska se lasketaan kaikista taimista ja risuista.

        Vain se merkitsee kuinka paljon on tietyn kokoista isoa puustoa ja riittävän paljon.


    • thj

      Kasvaa mitä kasvaa, elikkä pusikkoa. Vielä sotien jälkeen puuvarantomme oli keskimäärin jotain 300e/ha, nyt se on luokkaa 30/ha. Eli kymmenesosa on puuainesta metsässä enää aikaisemmasta, tämän voi kyllä todeta silmilläkin ihan: mistä löydät enää yli satavuotista mestikköä?

      • grrrrrrrrrrrrrrrrlll

        Mene katsomaan vaikka Saksaan. Sori ne hakkaskin metsänsä jo satavuotta sitten.


      • Anonyymi

        Tuo on täyttä tuubaa, totuuden kanssa ei mitään tekemistä.


    • tukkimies

      Järeätä puuta, jolla tarkoitetaan rinnankorkeusläpimitaltaan vähintään 30-senttistä puuta, oli Suomessa 150 miljoonaa mottia 1950-luvun alussa. Nyt sitä on yli 400 miljoonaa mottia. Etelä-Suomessa vastaavat luvut ovat 75 ja 310, Pohjois-Suomessa 75 ja 75. Jos tällainen puu ei jonkun mielestä ole järeää, niin aivan vastaavalla tavalla määrät ovat kasvaneet, vaikka läpimittavaatimus olisi suurempikin. Koko puuston määrä on noussut 1500:sta 2200 miljoonaan mottiin, mikä on enemmän kuin koskaan tunnetun historian aikana eli 1800-luvun alusta alkaen, vaikka Suomi oli silloin nykyistä suurempi. Näin sanoo Metsätilastollinen vuosikirja, paitsi 1800-luvun osalta tietolähde on muuan Helsingin yliopiston tutkimus.

    • thj

      Ei kolkytsentttinen puu ole mikään järeä, höpöä. Ennemmin kyllä uskoo silmiinsä, kun kiertää suomenmaata.:Ihan sirpaleita ovat vanhat mesät. Ja suurin osa on vasta taimikooa/ nuorta metsää. Sellaista metsää, jonka tukkien keskipituus olisi 25 metri tai enemmän et näe juuri missään..eli ikää olisi satavuotta tai enemmän. Sitäpaitsi 50-luvulla oli jo hakattu ahkerasti metsiä noin puolen vuosisadan ajan.

      • myniksen make

        Tää on tätä kauraa taas täällä. Persaukiset viherpiipertäjät neuvomassa miten pitäis pilata toisten metsät. Ostakaa omaa mettää, mitä voitte pilata tai heittäkää seteleitä suoraan takkaan, pääsette nopeimmin eroon rahoistanne. Lisäksi suomesta voidaan kieltää (metsä)teollisuus kokonaan. Pestään me vaan verorahoilla toistemme perseitä ja jätetään kaikenlainen pisneksen teko muille. Kintsut kyllä osaa hoitaa sen puolen paremmin, kaiken mailman viherinisiöstä tehdään siellä polttamalla lämpöä.


    • tukkimies

      Täytyykö toistaa: jos 30-senttisten määrä on kasvanut, on kasvanut myös 40-senttisten. Oleellista ei ole siitä tinkaaminen, miten järeä on määritelty, koska jotenkin se nyt vaan pitää määritellä. Oleellista on, että isompien puiden määrä on kasvanut huimasti, eivätkä ne siis mitenkään óle voineet hävitä.

      • Vierailijax

        Joillekin näyttää olevan vaikea ymmärtää, että puu ja metsä on kasvavaa ja varmasti uusiutuvaa luonnonvaraa. Suomen metsistä on noin 30 viimeisen vuoden aikan hakattu suunilleen yhtä paljon kuin siellä on puuta tällä hetkellä. Ja se puumäärä on suurempi nyt kuin 30 vuotta sitten. Oman noin 50 ha:n metsäni puumäärä oli 35 vuotta sitten noin 4000 m3. Tarkan seurannan mukaan sieltä on hakattu tämän 35 vuoden kuluessa melko tarkalleen sama määrä. Ja yllätys yllätys, tuoreen metsäsuunnitelman tiedon mukaan metsässäni on tällä hetkellä tuo sama puumäärä, 4000 m3. Ja minun metsäni sijaitsee keskimääristä huonommalla kasvualueella kuin Suomen metsät keskimäärin. Mitenkäs on muuten öljy- ja hiilivarojen määrä 35 vuoden kuluessa "lisääntynyt" Niiden voimallahan viimeiset 50 vuotta on mällätty


    • napoltapoltaps

      Miksi asiat olisivat paremmin jos järeää tukkipuuta olis enemmän? Kuka tai mikä asiasta hyötyis? Perusteluja kehiin.

    • Järri

      Nuo tilastot isojen puiden määrän lisääntymisestä ovat silkkaa valetta. Jokainen vähänkin metsissä liikkunut tietää, että muutaman viime vuosikymmenen aikana muutos on ollut raju. Kasvaneet puumäärät johtuvat vain ja ainoastaan laskentatavan muutoksesta, mikään muu ei selitä sitä mihin isopuiset metsiköt ovat kadonneet. Niitä ei vain yksinkertaisesti enää ole.

      Itse en ole viherpiippo, tykkään pistää puita kumoon mutta tykkään myös isoista puista pystyssä kasvamassa ja niitä minulla jonkin verran onkin. Olen ottanut sen kauhean riskin, että isot puut järjestään kuolevat pystyy aina ja kaikkialla. Olen toki kaatanut muutaman ison puun, joka tosiaan on kuollut pystyyn mutta niiden lukumäärä suhteessa muuhun puustoon on naurettavan pieni.

      Maamme metsät kasvavat ropsipuuta, massatavaraa ja ovat niiden mielestä kauniita, jotka tykkäävät marssia tahdissa käskijän tahdin mukaan.

    • tukkimies

      Tuolla yllä sanottiin, että Suomen metsistä on hakattu 30 viime vuoden aikana yhtä paljon puuta kuin siellä nyt on. En tiedä tästä, mutta Valtakunnan metsien inventointien mukaan mukaan Suomessa oli puuta noin 1500 miljoonaa kuutiota 1950 luvun alussa, ja vuonna 2010 sitä oli 2200 miljoonaa kuutiota. Samalla aikavälillä puuta taas hakattiin noin 3300 miljoonaa kuutiota. Tukkipuuta tarvitaan moneen asiaan. Siitä hyötyy luonto ja metsänomistaja saa niistä paremman hinnan, paitsi jo ne ovat ylisuuria, eli niin suuria etteivät mene sahasta läpi. Kysyn myös, miksi kukaan näkisi sellaisen vaivan, että vääristelisi metsätilastoja. Jos vääristelisi, kiinnihän siitä jäisi. Muutos on ollut raju, mutta toiseen suuntaan kuin Järri väittää. En halua väheksyä kenenkään omia kokemuksia, muistutanpahan vaan, että Suomessa on talousmetsää yli 20 miljoonaa hehtaaria. Jos joku tarkistaisi niistä vaikka vaan puolet ja käyttäisi jokaisen hehtaarin tarkasteluun minuutin sekä siirtyisi seuraavalle valon nopeudella, ja käyttäisi tähän jokaikisen päivän jokaikisen minuutin, tehtävä ottaisi yli 19 vuotta.

    • thj

      Tilastoja halutaan vääristellä koska on metsäteollisuuden etu selittää, että hakatkaa lisää vaan metsiänne, kasvavat enemmän kuin koskaan ikinä. Kappalemäärää suomen metsissä kyllä on, vaan kovin ovat kuin tikkuja verrattuna aikaan ennen metsäteollisuuden rynnistystä maahan.

      Ihminen haluaa nähdä luonnon arvon siinä miten hyvin se on hyödynnettävissä hänen omaksi hyväkseen. Ei puun arvo ole siinä meneekö se sahasta läpi vai ei, vaan sillä on itseisarvo. Metsän tullessa vanhaksi sen eläinlajisto runsastuu ja monipuolistuu. Asialla on merkitystä myös ihmiselle esim. luonnon tasapainon vuoksi.

    • Järri

      Kuten tuossa yllä niin metsäteollisuudella tosiaan on tarve manipuloida tilastoja puiden määrästä metsissämme. Tukkimies ei taida paljoa olla tekemisissä minkään puuteollisuushaaran kanssa tai sitten tosiaan on kun noin kirjoittaa. Muunmuassa sahateollisuus on jo pitkään sopeuttanut konekantaansa metsistämme saatavan tukkipuun mukaan.

      Eihän noita metsiä kukaan pysty inventoimaan, kysynnän ja tarjonnan laki vaan tuo sieltä metsistä sitä puuta jalostuslaitosten kentille. Myös tiestömme on nykyään sen verran kattava että aarnimetsän viereenkin voi autolla ajaa jos sellaista vielä jostain löytyisi. Auto löytyy jolla aarnimetsään pääsisin ja jolla tiestä kuin tiestä selvitään. Mukava olisi kuulla onko jossain muualla kuin verkkoaidatulla alueella vielä kunnon metsää

      • Anonyymi

        Kyllä on naurussa pitelemistä kun lukee noiden "kaupunkimetsäasiantuntikoisen " kirjoituksia.
        Paras heidän väittämistään oli mielestäni väite että Suomen metsien puuvaranto on ollut ennen 300 euroa hehtaarilla ja nyt se on vain 30 euroa hehtaarilla.
        Mielestäni se on paras todiste heidän asian "asiantuntemuksestaan."
        Siinä on kyllä "ilmansuunnat" menneet sekaisin sillä jos hyväksyttäisiin että se oli ennen 300 euroa hehtaarilla niin se on kyllä LISÄÄNTYNTY KYMMENKERTAISEKSI EIKÄ VÄHENTYNYT.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä on naurussa pitelemistä kun lukee noiden "kaupunkimetsäasiantuntikoisen " kirjoituksia.
        Paras heidän väittämistään oli mielestäni väite että Suomen metsien puuvaranto on ollut ennen 300 euroa hehtaarilla ja nyt se on vain 30 euroa hehtaarilla.
        Mielestäni se on paras todiste heidän asian "asiantuntemuksestaan."
        Siinä on kyllä "ilmansuunnat" menneet sekaisin sillä jos hyväksyttäisiin että se oli ennen 300 euroa hehtaarilla niin se on kyllä LISÄÄNTYNTY KYMMENKERTAISEKSI EIKÄ VÄHENTYNYT.

        Oli tosiaan huvittava tuo väite että puuvarasto olisi muka vähentynyt ja olisi enää 30 euroa hehtaarilla ja että sen voi todeta IHAN SILMILLÄ. Missähän sellainen hakkuukypsä hehtaari on.??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe