Kuulumme kirkkoon - silti nimiäiset?

....

Heippa,

olenko siis ymmärtänyt oikein: vaikka minä ja mieheni kuulumme kirkkoon, voimme silti pitää "ihan vaan nimiäiset" lapsellemme?

Kun etsittyäni netistä tietoa, tuntuu, että kaikki nimiäiset järjestäneet ovat olleet kirkkoon kuulumattomia..

Eli vaikka itse kuulumme kirkkoon, voimmeko silti järjestää ei-uskonnollisen, vapaamuotoisen nimenantojuhlan? Vai onko kirkkoon kuuluvien pakko järjestää ristiäiset?

Kiitos : )

13

2243

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • torstaiaamu

      Ei ole pakko kastaa lasta. Sitähän "ristiäiset" ovat, kastetaan lapsi kirkon menojen mukaan ja liitetään hänet kirkon jäseneksi. Mitään muuta siinä ei tapahdu, tai tietysti kirkon käsityksen mukaan lapsi pääsee osalliseksi jumalallisesta siunauksesta eli se on sitä uskomuspuolta. Mutta jos lain ja yhteiskunnan kannalta ajatellaan, niin kirkon jäsenyys on ainoa asia, joka ristiäisissä tapahtuu.

      Nimenantoa tilaisuudessa ei tapahdu, nimen lapsi saa vanhemmiltaan ja se tulee ilmoittaa rekisteriviranomaiselle lain säätämässä ajassa. Haluaako nimenantoa juhlistaa nimiäisjuhlilla, sekin on ihan omassa valinnassa.

      Hiukan jäin miettimään, miksi itse edelleen jatkaisitte kirkon jäseninä, jos ette haluaisi lastanne myös kirkon jäseneksi. Mutta toki niin voi toimia. Yleisempää kai kuitenkin on, että vanhemmat järjestävät ristiäiset/nimiäiset sen mukaan, miten itse uskovat tai kuuluvat/eivät kuulu kirkkoon.

      • jhgblkblkblkbköjbk.b

        "Hiukan jäin miettimään, miksi itse edelleen jatkaisitte kirkon jäseninä, jos ette haluaisi lastanne myös kirkon jäseneksi."

        Jospa vanhemmat haluavat antaa lapselleenkin oikeuden päättää ihan itse uskonnostaan ja varsinkin aatteellisista järjestöistä joihin kuuluu? Ajatellaan, että jos molemmat vanhemmat kuulusivat keskustapuolueeseen, niin kuinka moni sellainen liittäisi vastasyntyneen vauvansakin puolueeseen, jos se olisi mahdollista? Ihmettelisitkö niitä vanhempia, jotka haluaisivat antaa lapsensa valita poliittisen puoluekantansa ihan itse sitten kun sellaisen aika tulee?


    • Kasteen valinta

      Meillä on sama tilanne, ja kun olen nettiä selannut vastauksia etsiessäni, monet kummeksuvat vanhempien ratkaisua.

      Meillä kumpikin lapsen vanhemmista on ev.lut.kirkon jäsen mutta emme halua lapsellemme lapsikastetta. Haluamme antaa lapsellemme mahdollisuuden valita itse, haluaako hän liittyä kirkon jäseneksi sitten, kun hän on tarpeeksi vanha ymmärtämään näitä asioita. Tämä on siis ajankohtaista sinä vuonna, kun lapsi täyttää 15 vuotta.

      Lapsemme tulee menemään koulussa uskontotunneille, sillä pidämme sitä jo yleissivistävänäkin tapana tutustua yhteiskuntaan: lapsi oppii tuntemaan kristinuskoa, jonka pohjalle kulttuurimme Suomessa vahvasti pohjautuu. Itse olen entinen seurakuntanuori, nykyisin vain seurakuntalainen, ja tunnen hyvin kirkkoa ja sen opetuksia oman kiinnostukseni myötä. Katson kuitenkin, etten voi sitoa lastani uskonnolliseen yhteisöön ilman hänen omaa suostumustaan huolimatta siitä, ettei kasteessa teknisesti tapahdu mitään peruuttamatonta. Kaste on uskonasia.

      Haluaisimme kuitenkin viettää lapsemme nimenantojuhlaa, toivottaa hänet tervetulleeksi sukuun ja yhteiskuntaan seurakunnan tiloissa. Se tuo juhlallisuutta ja arvokkuutta tilaisuuteen, ja liitämme toimitukseen rukouksen lapsen puolesta. Rukoilemme tosin vain Jumalaa, emme kolmiyhteistä Jumalaa, Jeesusta tai Pyhää Henkeä. Viimeiset ovat kristinuskon opetuksia ja on aikanaan lapsen oikeus valita, haluaako hän ottaa vastaan uskon sellaisena kuin kristillinen kirkko opettaa.

      Minun pitääkin pian olla yhteydessä seurakuntaamme kysyäkseni, saammeko viettää lapsemme nimiäisjuhlaa seurakunnan tiloissa. Jos nyt vielä ollaan pragmaattisia, me tulevat vanhemmat maksamme vuosittain kirkollisveroa emmekö koe olevamme asiassa kaksinaamaisia, jos pyydämme saada seurakunnan tilan käyttöömme lapsemme ensimmäiseen juhlaan.

      • kasteen armossa vain

        Mitäs jos liittyisitte vaikka helluntaiseurakuntaan niin voisitte sekä syödä kakkunne että pitää sen. Saisitte ajatella olevanne kristittyjä, mutta lastanne ei edes suostuttaisi vauvana kastamaan.

        Teillä kun ei tuo usko muutenkaan kovin luterilainen ole (vaikka luuletkin kirkon opetusta tuntevasi), kun ajattelette että lapsi sitten itse myöhemmin voi tehdä oman ratkaisunsa.

        Sitä yleissivistystä lapsenne saisi kyllä myös elämänkatsomustiedon oppitunneilta, ja voittehan itse kertoa hänelle kristinuskosta lisää.

        Itse olen vauvana kastettu ja todella onnellinen siitä. Minulla ei todellakaan ole mitään niin vahvaa uskoa että pystyisin jotain uskonratkaisuja tekemään. Jos minua ei olisi jo pikkulapsena kastettu, en ikinä olisi päässyt kirkon jäseneksi. Helpompaa niin päin että kastetaan lapsi ja saa sitten itse erota myöhemmin, jos haluaa.


    • .............

      Voitte järjestää nimiäiset mutta silloin lasta ei liitetä kirkkoon. Eli te kuulutte kirkkoon, lapsi ei.

      • Hommatkaa se kaste, jos kirkkoon kuulutte. Lapsi otetaan Jumalan seurakunnan jäseneksi. On suuri siunaus ihmiselle. Nimiäisiä ei oikeastaan edes tarvi pitää. Nimi mikä nimi. Siinä se nimiäinen. Ihan olematon juhla minun mielestäni, kun taas toinen on todella komea tapahtuma!


    • nuy

      Kaste ja nimenanto ovat eri asioita. Kirkon opetuksen mukaan lapsi on kastettava pian syntymän jälkeen ettei se ressukka joudu vaan kadotukseen. Siksi meillä on käytössä hätäkastekin.
      Aikaisemmin kastekaavassa oli myös ns. eksorkismi eli pahan hengen ulosajaminen perisynnissä syntyneestä pakanasta. On se siinä nykyäänkin, mutta hyvin mietona versiona. Eli vierläkö joku ihmettelee kasteen ja nimiäisten välistä eroa? Kai nyt jokainen järkevä ihminen haluaa lapsestaan riivaajat ulos!

    • ison kaupungin pappi

      Hei! Tietenkään ei ole pakko järjestää ristiäisiä. Uskonnonvapaus on totta myös kirkon jäsenille. Silti kirkko haluaa rohkaista kastamiseen, sillä uskomme sen olevan paljon enemmän kuin nimenantojuhla. Se on lapselle parasta. Kastamista pohtivalle on loistava saitti www.pienelleparasta.fi

      Siitä, että voiko papin pyytää pelkkään nimenantojuhlaan ei kirkossa ole yksimielisyyttä. Toivottavasti sellainen saadaan aikaiseksi pian.

      • 1 + 2

        Kyllä tuo lapsena kirkkoon liittäminen on kirkon kannalta ensisijaisesti oman edun valvontaa!

        Mitä nuorempana lapsesta saadaan ote, sitä varmemmin häneen saadaan syötettyä kirkon tarjoamia uskonnollisia mielikuvia.

        Jos taas uskonnolliset mielikuvat olisivat kovin vakuuttavia, ne vakuuttaisivat myös nuoren ihmisen, mutta siihen ei kirkko luota, joten siksi se ryhtyy lapsiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.


    • ........

      No eipä se kovin vaikeaa ole erota kirkosta aikuisena. Mutta tiedän kyllä lapsia, jotka ovat syyttäneet vanhempia, koska heitä ei ole kastettu. Valtaosa lapsista kuitenkin kastetaan ja riparikin on ihana kokemus, jonne ilman kastamista ei ole asiaa ellei halua kaikkien silmätikuksi eli suorittaa kastetta ennen riparia. Onhan se aikuisena suurempi kynnys mennä kastettavaksi kaikkien eteen jumalanpalvelukseen ja käydä kirkollismenoja opettelemassa, ennen kuin voi liittyä. Kyllä se on enemmän luontevaa, että pienenä kastetaan ja sitten siinä nuoruudessa oppii luontevasti uskonasioita ja jos myöhemmin haluaa, voi ihan netissäkin erota. Karhunpalvelus olla kastamatta, todella..

      • kokemusta on

        kaste suoritetaan vasta riparin jälkeen jos haluua tulla konfirmoiduksi. riparin voi siis käydä vaikkei kuuluisi kirkkoon eikä se edellytä liittymäänkään, kirkkoon pitää liittyä vain silloin jos haluu päästä muiden mukana konfirmoitavaksi, saada oikeuden olla kummi, käydä isoskoulutuksen ja olla isonen yms.


    • iloinen kastettu

      Hassu kyysmys. Totta kai voitte sekä järjestää nimiäiset että kastaa lapsenne. Johdonmukaisinta olisi tehdä se juuri tuossa järjestyksessä.

      Kaste ei ole mikään nimenantotilaisuus, eli kastettavalla lapsella on nimi jo ennen kastetta. Sen nimen voitte antaa nimiäisissä.

      Kasteen yhteyteen ei myöskään ole mikään pakko jarjestaa kahvitarjoitua, jota ristiäisiksi kutsutaan.

    • Et-opelta

      Vanhemmillahan on oikeus tehdä tai olla tekemättä uskonnollisia rituaaleja lapselleen (- jopa pikkupojan esinahan leikkelyä myöten, mitä oikeutta toki vaaditaan poistettavaksi). Veden valelu pikkuisen pääkkyyn ei yleensä aiheuta flunssaakaan. Mutta sen voi jättää tekemättäkin.

      PÄÄONGELMA "kastamisessa" ei olekaan vauvan pään valelu, vaan se, että VALTIO kirjaa lapsen kirkon jäseneksi JURIDISIN seuraamuksin (- verovelvollisuus ja pakkouskonto koulussa).

      Ei ole oikein, että usein ehkä tarkemmin miettimättä tapahtunut suvun perinteen noudattaminen johtaakin siihen, että lapsi ei peruskoulussa pääsekään elmänkatsomustiedon opetukseen, vaikka se tuntuisikin vanhemmista paremmalta vaihtoehdolta kuin uskonon opetus.

      Ei ole kivaa sekään, että vaikka nuoris heti 18 vuotta täytettyään eroaisikin kirkosta, hän joutuu silti maksamaan kirkollisveroa koko kalnterivuoden loppuun.

      Tähän juridiikkaan tarvitaan muutos, eduskunnassa, jota voi kannustaa mm. kansalaisaloitteella. Mitä jos ei leimata lasta!

      Vastuu on kansanedustajille. Mitä sinun kansanedustajasi on mieltä? Oletko kysynyt? Oletko lähettänyt postia?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1395
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      152
      1111
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      84
      947
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      837
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      76
      793
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      291
      730
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      723
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      723
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      682
    Aihe