Vain öisin

Imukipu

Mulla on reilu 8 kk ikäinen tyttö, joka on nyt pari viikkoa suostunut imemään pääasiassa öisin ja aamuisin muutamaa poikkeusta lukuunotaamatta. Yöllä syö kerrasta kahteen ja sitten vielä aamulla ennenkuin noustaan sängystä. Vauva tuntui saavan liian vähän nestettä (vähän ja todella voimakkaan hajuista pissaa) joten aloin tarjoamaan pulloa, mutta sekään ei meinannut alkuun kelvata, nyt menee toki jo ihan hyvinkin pullosta maitoa. Vauva on siis saanut korviketta aikaisemminkin esim kyläillessä ja ongelmaa ei ole sen suhteen ollut.
Rintaraivarit yms on koettu, mutta nyt vauva vain jättää imemättä ihan hyväntuulisena. Neuvolassakin asiasta puhuin, mutta ei siellä oikein osattu sanoa mitään. Itselle tuli mieleen, että voiko vauva itse vieroittaa itseään rinnasta? Ja pitäisikö sitten tässä mennä vauvan tahdon mukaan eikä tuputtaa sitä tissiä suuhun?
Toinen juttu on sitten se, että nämä yösyömiset ovat vauvalla todella kiivaita ja täten kivuliaita äidille. Haavoja tai vastaavia ei ole, mutta nännejä jomottaa päivät pitkät. Mitäs tähän löytyisi avuksi?

4

1024

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7kkäityli

      Outoa, että niin kiivaasti syö yöllä. Meilläkin on 7 kk vauveli, joka hyväksyy imetyksen parhaiten yöllä, mutta hän syö onneksi ihan normaalisti silloin. Annat varmaan illalla puuroa ja vielä pullomaitoa (tai rintaa jos ottaa) -- meinaan ettei nälkänsä vuoksi niin kiivaasti ime? Olet ehkä kokeillut myös erilaisia asentoja? Kyljellään imiessä vauva voisi pysyä puoliunessa, eikä ehkä olisi niin raju.

      Meidän vauvamme imee enää ehkä nelisen kertaa vuorokaudessa ja saa pullomaitoa lisäksi. Luulen että imetys tästä edelleen hiipuu, kun yösyöttö jää pois. Ja arvelen, että jos oikein tuputtaisin tuttia yöllä ja taputtelisin takaisin nukkumaan, niin varmaan jo menisi ilman yömaitoa. Joskus harvakseltaan ollaankin jo nukuttu esim. klo viiteen saakka.

      Mitäs jos sä lopettaisit yösyötöt?

    • kuuluu ikään

      Tuossa iässä on tosi tavallista, että vauva ei malta syödä maitoa ku yöllä. Maailma on niin jännä paikka ja sit yöllä puolunessa iskee nälkä ja malttaa syödä :) Menee ohi aikanaan... Ei kai siinä muu auta kun yrittää saada rauhoittumaan päivällä enemmän tissille.Tietty rutiini; valoja vähemmälle, telkku kiinni jne?

    • loUHPO

      Terve, alle yksivuotias ei vieroita itse itseään rinnasta ellei äiti tue vieroittuista, eli tarjoa tilalle muuta. Toki minkä tahansa ikäinen vauva voi alkaa suosia helppoa pulloa rinnan ohi, jos sellainen on tarjolla.

      8kk on aika tyypillinen ikä sille, että kun maailma kiinnostaa ja imetys on niin tuttua ja tylsääkin sille hetkellä, niin rinnalla ei malteta muhia syönnin vertaa päiväsaikaan. Sitten tankataan öisin. Yleensä korjaantuu kyllä muutamassa viikossa. Päivisin voi kokeilla yllättäviä syöntejä (poikkeuksellisessa paikassa, asennossa tms., hiljaisessa/melussa, ilman katsekontaktia / viihdyttäen / nukahtaessa päiväunille / heti herättyä - olet kyllä varmaan kokeillutkin vaikka mitä).

      Periaatteessa "kiivaankaan" imun ei pitäisi sattua jos imuote on kunnossa. Puhkeamaisillaan olevat hampaat (jotka muuten voi myös vaikuttaa imuhaluihin!) voi ohimenevästi heikentää imuotetta, korjaantuu itsessään. Imetätkö yöllä eri asennossa kuin päivällä? Kiinnitätkö huomiota, että imuote on riittävän syvä? Ettei imu kiristä rintaa? Sitten vaan ilmakylpyjä ja tarvittaessa jotain voidetta (esim. Bepanthen, lanoliini) jos iho vaikuttaa ihan hankautuneelta.

      Oletko ajatellut imetyksen jatkoa? Tuollaisen vähemmän kiinnostuksen vaiheenhan VOI hyödyntää imetyksestä vieroituksessa, jos muutenkin on tarkoitus vieroittaa ihan lähiaikoina, mutta näitä itsenäistymis-lähentymis-vaiheita on jatkossa tiedossa lisääkin joten jos haluat imettää niin ei kannata tukea vieroittumista (eli ei antaa korvitta tai antaa tarvittaessa minimi). Kiinteää ruokaa syövä lapselle vois tarjota myös vettä aterioiden yhteydessä, onko teillä käytössä? Tai nesteensaantia voi lisätä tarjoamalla vetisiä hedelmiä/kasviksia (päärynä, appelsiini, mandariini, vesimeloni, kurkku - jo siis lapsi osaa näitä käsitellä) tai soseita. Oletko tarjonnut rintaa ennen/jälkeen syönnin? Väliaikaisesti voi kokeilla tarjota ennen ruokaa tai vaikka välipalan sijaan, jos lapsi huolii, mutta ei tietysti väkisin.

      Meidän 9-kuinen ei muuten enää malta syödä "vauva-asennossa", vaan istuu hajareisin sylissä navat vastakkain toinen ja kenottaa toisen tissin puoleen: toinen nänni suussa, toista pitää ehdottomasti nyplätä kädellä. Näin siis kotona, ihmisten ilmoilla yllättäen hyväksyy sen että syö kehtoasennossa paidan alla, mutta syökin kyllä sitten nopeasti...

      Tässä nyt mitä tähän hätään tulee mieleen...

      • 343234

        en jaksanut lukea koko tekstiäsi, varmasti ihan hyvä ja asiallinen kirjoitus, mutta huomauttaisin, että kyllä 8 kk vauva voi itsensä vieroittaa tissistä. Meillä kävi juurikin näin. Korviketta ei vauva ollut saanut kuuna päivänä, eikä pulloa muutenkaan. Sairasti vauvarokon ja kuumeen jälkeen ei enää tissiä ottanut. Ei vaikka mitä yritin; pimeässä, valoisassa, hämärässä, makuulla, istuvaltaan, seisten, täysin hiljaisessa huoneessa ja olohuoneessa (meillä siis muitakin lapsia ja kova meteli). 3 päivää vauva meni ilman mitään muuta juotavaa kuin ruoan kanssa vettä. Sitten oli pakko antaa sitä tuttipulloa. Tokikin maitoa kokeiltiin ensin nokkamukista, lasista, kupista, jne. Tuttipullo ja siihen nokka toimivat. Nyt vauva juo tästä asetelmasta pelkästään korviketta, imetys siis päättyi piirua vaille 8 kk ja täysin vauvan omasta päätöksestä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      65
      2880
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      407
      2782
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      98
      2233
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      83
      1962
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      72
      1900
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      6
      1818
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      8
      1808
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      148
      1767
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1562
    Aihe