TV1:n oopperakesän seuraava tuote sukeltaakin sitten syvälle historian alkuhämärään. Kyseessä on ei enempää eikä vähempää kuin ihka ensimmäinen ooppera, Monteverdin Orfeo vuodelta 1607. Musiikki on nykyihmisen (homo sapiens sapiens) makuun aika erikoista siinä mielessä, että laulanta on lähes pelkästään resitatiivista. Aarioita alkoi tulla vasta Monteverdin myöhemmissä oopperoissa. Toisaalta resitatiivilaulanta ja rikas orkesterisäestys palasi muotiin Wagnerin tuotannossa ja suomalaisissa oopperoissa 1900-luvulla. Barokin aikana resitatiivin säestys kuivui olemattomiin ja aariat kehittyivät vokaalitekniikan voimannäytöksi. (Wagnerin käyttämä johtoaihetekniikka on samoin antiikin näytelmien kertojien innoittama; siinä musiikki kertoo kuulijoille sellaista, mitä roolihenkilötkään eivät "tiedä").
Pari huomionarvoista kohtaa niille, joita historia huvittaa mutta jotka eivät jaksa katsoa koko oopperaa. Ensiksikin, kun kyseessä on ensimmäinen ”oikea” ooppera (erotukseksi näytelmistä, joissa on irrallisia lauluosuuksia), niin ensimmäiseksi lavalle astuu antiikin näytelmien kertojan tapaan naisihminen, joka sanoo nimekseen ”musiikki” ja lupaa kertoa oopperan aikana erilaisia asioita. Toinen mielenkiintoinen kohta on oopperan ainoa varsinainen aaria, kolmannen näytöksen ”Possente spirito”, jolla Orfeus suostuttelee manalan vahtia päästämään hänet noutamaan kuollutta vaimoaan. Ikään kuin parodiana tulevista barokkiajan koloratuuriaarioista Orfeus lisää vokaalisen linjan koristelua vähän kerrallaan, mutta ilman tulosta. Vasta kun hän viimeisellä yrittämällä jättää koristelun pois, aaria tehoaa (manalan vahti nukahtaa ja Orfeus pääsee manalaan).
Orfeuksen legenda on sävelletty oopperaksi kymmeniä kertoja, ja se on useammankin kerran toiminut uusien tyylisuuntausten virstanpylväinä. Barokin jälkeisen reformioopperan, jossa koloratuureja karsittiin tai jätettiin pois, ensimmäinen teos oli Gluckin Orfeus ja Eurydike (1762), jonka ”autuaitten sielujen tanssi” on hyvin tunnettu orkesteri- tai balettikappale.
Ensimmäinen operetti puolestaan oli Offenbachin Orfeus Manalassa (1859), jonka finaalista can-can on peräisin. Offenbach ilkkuu kaikkea mikä liikkuu. Monteverdin oopperan ”Musiikkia” parodioi se, että Offenbachin Orfeuksen avaa naisihminen nimeltä ”Yleinen mielipide”, joka on myös aktiivisesti osallistuva roolihahmo. (Offenbachin Orfeus on vain iloinen päästessään eroon nalkuttavasta vaimostaan, mutta Yleinen Mielipide painostaa Orfeuksen noutamaan vaimonsa manalasta.) Hyväntahtoista pilkkaa tehdään myös Gluckin oopperasta, Rossinista, ranskalaisesta grand opérasta (Meyerbeer, Auber…), Napoleon III:n hovista ym.
Orfeus 17.7. (TV1)
4
389
Vastaukset
- Robert
Sellainen pikkuvirhe sinulle sattui, että Monteverdin Orfeo, joka on vuodelta 1607, ei ollut ensimmäinen ooppera. Ensimmäisenä oopperana pidetään Jacopo Perin Dafnea vuodelta 1598. Ensimmäinen meidän päiviimme säilynyt ja levytetty ooppera taas on Perin Euridice, joka perustuu samaan tarinaan kuin Orfeo. Orfeota taas pidetään oopperataiteen ensimmäisenä todellisena mestariteoksena. Ihan mukavia rallatuksia Perin Euridicessäkin on, mutta kyllä Monteverdin "Possente spirto" on silti ihan eri tasoa. Tietysti voi olla monta mieltä siitä, onko mikään edellä mainituista todellisuudessa ensimmäinen ooppera. Kaikenlaisia laulunäytelmiähän oli ollut jo satoja vuosia aiemmin. Yksi tällainen on Adam de la Hallen Le jeu de Robin et Marion, joka on 1200-luvulta.
Monteverdiä kuuntelin paljon noin 11-12-vuotiaana. Viime vuosina ei kyllä ole tullut kuunneltua kovinkaan paljon. Sävelsin niihin aikoihin itsekin noin 5 minuuttia kestävän Orfeus-aiheisen "oopperan". Nykyään muuten pidän Orfeuksen tarinaa vähän hölmönä. Miksi Orfeus ei voinut yksinkertaisesti kertoa Eurydikelle, ettei matkan aikana saa katsoa tähän päin?- Sailbad Sinner
Sellainen pikkuvirhe sinulle sattui, että Monteverdin Orfeo, joka on vuodelta 1607, ei ollut ensimmäinen ooppera. Ensimmäisenä oopperana pidetään Jacopo Perin Dafnea vuodelta 1598.
Tuo lienee tulkintakysymys. Perin teokset kyllä mainitaan omissa lähteissäni eräänlaisena oopperan esiasteina mutta eivät varsinaisina oopperoina.
Nykyään muuten pidän Orfeuksen tarinaa vähän hölmönä. Miksi Orfeus ei voinut yksinkertaisesti kertoa Eurydikelle, ettei matkan aikana saa katsoa tähän päin?
Erään selityksen mukaan se, että Orfeus ei saa katsoa taakseen eikä puhua Eurydikelle, symboloi sitä, että ihmisten tulee totella jumalan/jumalten käskyjä asettamatta niitä kyseenalaisiksi. Toisen selityksen mukaan tällä taas halutaan päinvastoin osoittaa, kuinka älyttömiä tällaiset jumalten (kirkon) määräykset ovat. Orfeus pysyi sentään vaiti jumalan käskystä. Mutta Tancredissa Amenaide ei saa suutaan auki pelkästään omaa saamattomuuttaan, ja aiheuttaa siten Tancredin kuoleman. - Sailbad Sinner
Sailbad Sinner kirjoitti:
Sellainen pikkuvirhe sinulle sattui, että Monteverdin Orfeo, joka on vuodelta 1607, ei ollut ensimmäinen ooppera. Ensimmäisenä oopperana pidetään Jacopo Perin Dafnea vuodelta 1598.
Tuo lienee tulkintakysymys. Perin teokset kyllä mainitaan omissa lähteissäni eräänlaisena oopperan esiasteina mutta eivät varsinaisina oopperoina.
Nykyään muuten pidän Orfeuksen tarinaa vähän hölmönä. Miksi Orfeus ei voinut yksinkertaisesti kertoa Eurydikelle, ettei matkan aikana saa katsoa tähän päin?
Erään selityksen mukaan se, että Orfeus ei saa katsoa taakseen eikä puhua Eurydikelle, symboloi sitä, että ihmisten tulee totella jumalan/jumalten käskyjä asettamatta niitä kyseenalaisiksi. Toisen selityksen mukaan tällä taas halutaan päinvastoin osoittaa, kuinka älyttömiä tällaiset jumalten (kirkon) määräykset ovat. Orfeus pysyi sentään vaiti jumalan käskystä. Mutta Tancredissa Amenaide ei saa suutaan auki pelkästään omaa saamattomuuttaan, ja aiheuttaa siten Tancredin kuoleman.(Tällä saitilla ei siis voi käyttää kursiivimerkkejä , sitaattia osoittamaan.)
- Sailbad Sinner
Tarkemmin lähteitä luettuani huomaan, että useimmat pitävät Perin ja Caccinin teoksia proto-oopperoina (kokoelmina musiikillisesti epäyhtenäisiä aarioita ja kuoroja), mutta antavat Monteverdin Orfeolle sellaisia määreitä kuin ”ensimmäinen yhtenäisesti sävelletty ooppera” tai ”ensimmäinen ooppera, jossa juonta kuljetetaan resitatiivin avulla”.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 773174
- 492400
- 322107
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa4812102- 1371869
- 311735
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313291691Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne91536Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi51240Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani61234