Kalastus loppuu Talvivaaran ympäristössä

Syöpäriski.

Nyt kun vielä pystytte, metsästäkää ja kalastakaa myös Talvivaaran lähialueilla. Kalastus ja metsästys tulee nimittäin loppumaan kaivoksen lähialueilta seuraavan 10 vuoden kuluessa saastumisen vuoksi. Kaloja ja metsästettyjä riistaeläimiä ei voi enää syödä. Talvivaara nimittäin palauttaa 10% uraanista jäteliemen mukana takaisin pohjavesiin ja kippaa 150 rekkakuormallista kemikaaleja luontoon vuorokaudessa. Talvivaaran läheisyydessä on odotettavissa säteilevä tulevaisuus ja kohonnut syöpäriski, jos aiotte sieltä pyydettyä kalaa tai riistaa syödä. Lukekaa myös Tshernobylin vaikutuksista ympäristön lapsiperheisiin ydinonnettomuuden jälkeen.

Alun alkaen Talvivaaran kemiallisen rikastuksen (Talvivaaran liuotusaltaat) kaivokselle ei olisi saanut antaa ollenkaan toimilupaa, se tuhoaa ympäristön, koska kaikkia prosessiliuoksia ei pystytä tai haluta pitää suljetussa kierrossa, sillä se tulee kalliiksi. Talvivaaran täysi tuotanto käyttää vuorokaudessa yli 150 rekkakuormallista kemikaaleja. Mekaanisella rikastuksella toimiva kaivos on mahdollista tehdä ympäristöystävälliseksi, mutta sen investointikustannukset ovat paljon kalliimat ja kaivosyhtiö tekee tietenkin halvimman ratkaisun, jos viranomaiset ovat niin tyhmiä että luvat antavat. Kyse onkin laajemmasta asiasta l. moraalikadosta ja korruptiosta joka on nyt pesiytynyt myös virkamieskuntaan, kaikki ajattelevat vain omaa etua eikä yhteisön tai yhteiskunnan etua.

Poliitikot ovat näyttäneet tässä jo pitkään hyvää esimerkkiä, eikä tuokaan verorahojen "pumppaaminen" euroalueen talouskriisimaihin ole tätä moraalikatoa valtiotasolla ainakaan vähentänyt. Ei tästä Talvivaaran alueen ympäristötuhosta puutuu enää kuin se uraanin erottaminen, sen jälkeen pohjavesistöön alkaa leviämään myös radioaktiivisia liuoksia ja pohjavedet ovat pilalla laajalta alueelta. Tunnettu tosiasia on että kaikkea uraania ei erotuksessa pystytä kiviaineesta poistamaan, vaan noin 10 prosenttia jää kiviliuokseen joka johdetaan luontoon saosaltaiden kautta. Tästä kaivosyhtiö ei tietenkään ole puhunut julkisuudessa mitään.

2

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfsdfs

      Suomen kaivoslaki antaa ulkomaisille yrityksille oikeuden kaivaa Suomessa mitä tahtovat, käytännössä ilmaiseksi ja korvauksetta. Vain toiminnan tuloksena syntyvä paska jää Suomeen.

      Miten suomalaiset voivat olla näin ylivertaisen typeriä? Kallisarvoiset mineraalit annetaan ilmaiseksi kenelle tahansa toimijalle, joka ne haluaa Suomesta viedä pois!

      Suomen 1960-luvulta peräisin oleva kaivoslaki on monikansallisille yhtiöille todellinen aarrearkku: lähes kuka tahansa voi varata ja vallata vuosiksi kenen tahansa omistamia maita. Maan käyttö ja kaivostoiminnan tuotto ovat yritykselle lähes ilmaisia.

      Kaivoslaki antaa kaivosyhtiölle oikeuden valtaukseen tietyin rajauksin. Valtausoikeudesta maksetaan maanomistajalle vuotuinen valtausmaksu, joka säädetään erikseen asetuksella. Vuonna 2001 tehdyn päätöksen mukaisesti valtausmaksu on valtiolle 6,75 euroa hehtaarilta ja maanomistajalle 10 euroa hehtaarilta.

      Korvauksena hyväksi käyttämistään kaivoskivennäisistä on kaivosoikeuden haltijan, jollei muusta ole sovittu, kultakin kalenterivuodelta suoritettava maanomistajalle kaivospiirin alueelta louhituista ja maanpinnalle nostetuista kaivoskivennäisistä kohtuullinen louhimismaksu, joka on esimerkiksi Talvivaaran kohdalla 0.15% louhitun maa-aineksen arvosta.

      Kaivostoiminnasta syntyy ympäristöministeriön mukaan kolmannes Suomen jätteistä eli noin 66 miljoonaa tonnia. Suomi on purkanut kaivoslain ulkomaalaisrajoitukset. Sen jälkeen suurin osa valtauksista onkin tehty ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden nimiin.

      • Niin tekköö niin

        Tyhmää kansaa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5619
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      480
      3601
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      160
      3405
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2633
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2439
    6. 270
      2055
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1517
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1442
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1399
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1180
    Aihe