Ruotsin kielipoliittinen malli Suomeen

Ruotsinsuomalainen

Ruotsin noudattama kielipoliittinen malli on ylivertainen nykyiseen käytäntöömme verrattuna:

1) Kielienemmistön kieli (= suomen kieli) on valtakunnan julkishallinnon ainoa kieli (mm. lainsäädäntö on vain enemmistön kielellä).

2) Enemmistön kielellä toimiva koulujärjestelmä tasapuolisesti kaikille.

3) Kielivähemmistöt opettelevat enemmistön kielen koulussa.

4) Enemmistöltä poistetaan vähemmistökielen opiskelupakko.

5) Vähemmistökieliä kotikielenään puhuvat voivat opetella kotikieltään peruskouluissa koulupäivän jälkeen, jos ryhmä on riittävän suuri. Oikeudesta ko. opetukseen päättää kunta, ei lapsen perhe.

6) Vähemmistökieliä puhuvat voivat opiskella yksityiskouluissa, jos haluavat opiskella kotikieltään. Valtionapu on kuitenkin pienempi niissä kuin kunnan ylläpitämissä kouluissa.

7) Kaikki kunnat toimivat valtakunnan kielienemmistön kielellä paitsi muutama kunta, joissa asukkaat saavat esittää asiansa vähemmistökielellä. Virkailijoiden ei tarvitse kuitenkaan osata sitä (tulkki- ja käännöspalvelut). Tämä täyttää myös Euroopan Neuvoston suositukset.

8) Valtion virkoihin ei ole vähemmistökielen osaamisvaatimusta, vaan jokaisessa virassa on osattava valtakunnan enemmistön kieli.

9) Kaikki kansalaisoikeuden omaavat tilastoidaan suomalaisiksi ilman äidinkieltä (Ruotsi ja Norja lopettivat kansalaistensa kielen tilastoinnin jo 1930-luvulla. Tilastointi aiheuttaa vain epäsopua, kuten Suomen esimerkki osoittaa. Malli löytyy Ruotsin tilastollisesta vuosikirjasta).

10) Maahanmuuttajien tilastointi: Sellaiset maassa asuvat kansalaiset tilastoidaan ulkomaalaistaustaiseksi, joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat syntyneet ulkomailla. Näin osoitetaan, miten avo- ja vapaamielisesti maa ottaa vastaan ulkomaalaisia. (Kts. Ruotsin tilastollinen vuosikirja).

11) Entisen Neuvostoliiton alueelta muuttavat/muuttaneet ovat tietenkin ulkomaalaisia maahanmuuttajia (ei paluumuuttajia).

12) Vähemmistökieliä ei mainita perustuslaissa. Laki kirjoitetaan enemmistön kielellä tasapuolisesti kaikille. Kaikessa muussa lainsäädännössä todetaan, että maassa puhutaan perinteisesti joitain vähemmistökieliä.

13) Eduskunnan ainoa virallinen kieli (asiakirjat ja keskustelu) on enemmistön kieli.

14) Valtio voi määritellä vähemmistökieleksi tarvittaessa jonkun kielen murteen (kts. Ruotsin esimerkki ”meänkielestä”) kuten esimerkiksi niin, että Suomessa puhuttu ruotsia muistuttava kieli nimetään ”vårtspråkiksi”.

15) Vähemmistöjä koskevat kysymykset käsitellään tarvittaessa maatalousministeriössä (Ruotsin esimerkin mukaisesti), jos Euroopan Neuvosto vaatii mitä tahansa kieliä koskevia selvityksiä.

16) Katukilvet ja tienviitat ovat vain enemmistön kielellä. Harvinaisena poikkeuksena paikkakuntalaiset voivat anoa erikseen vähemmistökielistä kilpeä enemmistökielisen alapuolelle oikeusistuimelta. (Kts: Bäckesta - Päkkilän tapaus Ruotsin Tornionlaaksossa)

17) Kielikiintiöt yliopistoista ja muista opetuslaitoksista poistetaan. Kaikki opiskelevat tasapuolisesti enemmistön kielellä.

18) Vähemmistökieliset yliopistot lakkautetaan, koska kaikki opiskelevat tasa-arvoisesti valtakunnan enemmistön kielellä.

19) Kaikki armeijayksiköt toimivat vain enemmistön kielellä (Vrt. Ruotsi, siellä ei tarvita erillisiä yksikköjä vähemmistökieliä puhuville, ja näin myös saadaan merkittäviä säästöjä)

20) Kansalaisten rekisteröinti kielen perusteella lakkautetaan, koska yksilön intimiteettisuoja menee sen edelle. Valtion ei ole syytä urkkia kansalaisten kieli-identiteettiä. (Vrt. Ruotsi ja Norja)

21) Vähemmistökielen puhumista ei tietenkään kielletä.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riktiga ruotsinsuoma

      Ylpeä suomalainen laittoi tämän käytten nimimerkkiäni Ruotsinsuomalainen. Kuten aikaisemmin olen sanonut en ole rekisteröinyt nimimerkkini. Tätä ei voi tehdä koska nimimerkkinsä on iso R.
      Det var ylpeä suomalainen som la i denna diskussion. Jag har inte kunnat registrera användarnamnet pga att det finns ett stort R i anv.namnet.

      Jag föredrar dock den nuvarande modellen som vi redan har i Finland!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      29
      2135
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      175
      1534
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1475
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      110
      1222
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1169
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      904
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      870
    8. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      785
    9. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      281
      757
    10. Oletko mustasukkainen luonne?

      Tai ylipäätään millaisia tunteita herättää, jos kaivattuasi liehittelee joku muu tai hän deittailee jonkun muun kanssa?
      Ikävä
      80
      705
    Aihe