adoptiovanhempien edunvalvonta ja uusi laki

alppiruusuke

Hei!

En ole adoptoimassa tällä hetkellä, mutta ulkomailta adoptio kiinnostaa ehkä tulevaisuudessa. Tällä hetkellä kuitenkin ihmetyttää uusi laki ja oikeastaan koko adoptioprosessi Suomessa.

Kaiken lukemani jälkeen herää kysymys miten te adoptiovanhemmat, jotka olette kenties rankkojen lapsettomuushoitojen päätteeksi valinneet adoption kestätte vielä adoption monimutkaisuuden ja kaiken sen odotuksen odotuksen. Sen jälkeen kun on joutunut pettymään kerta toisensa jälkeen hedelmöityshoidoissa, joutunut hyväksymään sen, että ei onnistu siinä kaikkein primitiivisemmässä ja luonnollisimmassa tehtävässä. Kun on kenties eron partaalla ja joutunut luopumaan ystäväpiiristään, joilla kaikilla on jo lapsia. Kun on henkisesti ihan loppu ja lopulta päättänyt, että kokee olevansa kuitenkin niin hyvä äiti tai isä, että haluaa antaa jollekin lapselle niistä miljoonista köyhistä hyvän kodin.

Sitten alkaa uusi viiden vuoden projekti. Mitä käy tämän jälkeen parisuhteelle ja koko ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Kuka pitää siitä huolen?
Miksi adoptiovanhemmilta vaaditaan virheettömyyttä? Eihän biologisesti lapsia tekeviltäkään vaadita sellaisia ominaisuuksia kuin adotiovanhemmilta. Esimerkkinä varallisuus ja terveys; ei saisi olla suomalaiseen kansantautiin kuuluvaa masennustakaan taustalla, vaikkakin YK:n vammaisten oikeuksia koskeva julistus toteaa kaikilla olevan oikeus perheeseen oli sitten kyse fyysisestä tai henkisestä vammasta kärsivä henkilö. (Ymmärrän jos jollain on jokin todella todella vakava sairaus eikä pysty vaikka huolehtimaan edes itsestään saati muista, että hän ei ehkä pystyisi huolehtimaan lapsesta.
Ei biovanhemmiltakaan kysytä viime vuoden verotietoja kun lähdetään laitokselta ja mietitä onko nämä hyviä vanhempia.

Joka tapauksessa YK:n ihmisoikeuksien julistus kieltää syrjinnän kaikin puolin. Suomen perustuslaki ja uusi adoptiolaki eivät näytä korviaan lotkauttavan YK:n julistuksille; ellei ole sitten kyse lasten oikeuksien julistuksesta, josta varmasti löytyy aina joku kohta, jolla evätä hyvien vanhempien adoptio-oikeus.

Onko kohtuullista edellyttää täydellisyyttä kun em. kriteereitä ei pysty usein biologiset vanhemmatkaan täyttämään. Suomessahan on tällä hetkellä 151 000 köyhyysrajan alapuolella elävää lasta. Silti adoptiovanhemman pitäisi olla kohtuullisen varakas, mielellään molemmat vanhemmat vaki työssä ja niin kuitenkin että toinen voi jäädä kotiin lapsen saapuessa. Untelma vanhempi on elänyt (hetero) avioliitossa jo mielellään aika pitkään.

En ihmettele yhtään miksi moni valitsee "itsenäisen adoption". (En ala nyt puhumaan ihmiskaupasta tässä kirjoituksessa). Uusi laki on säätänyt tähänkin pykälän, joka hankaloittaa omatoimista adoptiota. Eli pitäisi olla esim. työkomennuksella ulkomailla ja "lapsen on pitänyt tulla vanhemman luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa ja adoptiokandidaatin on täytynyt hoitaa lasta x-määrän aikaa ennen adoption laillistamista. Miten lapsi tulee luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa, tämä on aivan järjetön lain pykälä.

Lisäksi adoptioprosessi on aivan kestämättömän pitkä. Pitäisi olla laki siitä, kauanko prosessi saa kestää ennen kuin paperit on ulkomailla. Samanlainen laki kuin toimeentuloturvan käsittelynopeudesta. Vai perustellaan koko odotusta sillä, että kyllä raskauskin kestää 9kk? Kyllä, 9kk ja adoptio saattaa kestää käsittääkseni viisikin vuotta. Ja tänä aikana sosiaaliviranomainen vallan suuressa kahvassa varmistuu oletko sinä hyvä isä tai äiti. Mielestäni tämä on suurta vääryyttä niitä kohtaan, jotka ovat jo tarpeeksi kärsineet. Pitäisikö laittaa eduskuntaan aloite adoptiovanhempien edunvalvonnasta? Mitä olette mieltä?

Onko sosiaaliviranomaisella täysin mielivaltainen asema adoptioperheiden neuvonnassa? Kukaan ei valvo heidän etuansa eikä ole mitään adoptioasiamiestä kenelle valittaa kun vain "lapsen edulla" on merkitystä. Onko sitten lapsen edun mukaista elää laitoksessa ja köyhyydessä koko elämänsä, vailla vanhempien rakkautta ja huolenpitoa kun tarjolla olisi kuitenkin moni ihan hyvä vanhempi, mahdollisesti paljon parempi kuin biovanhempi, joka pitää lastaan itsestään selvyytenä eikä ole vuositolkulla ensin käynyt läpi rankkoja hoitoja ja sen jälkeen ollut vielä monta vuotta epätietoisuudessa ja odotuksen tilassa.

Onko adoptioperheet ottaneet kantaa uuteen lakiin? Kukaan ei varmasti edes uskalla vaatia omia etujaan siinä pelossa, että oma adoptio-oikeus haudataan lopullisesti.

2

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JonesHenry

      Sanoisin asian näin;lähtökohtaisesti ei ole mitään taetta suuntaan tai toiseen miten lasta tullaan kohtelemaan adoptioperheessä.


      Anu Mylläri oli aito orpo joka vietti 2.5 vuotta orpokodissa Pakistanissa. Hänet adoptoi Suomalainen lapseton pariskunta, jonka vaimo kuitenkin oli henkisesti sairas ja päätyi pahoinpitelemään häntä. Hän kertoo siitä kirjassaan adoptoitu.

      http://www.iltalehti.fi/ilona/200606154611931_in.shtml


      Luonnollisesti värilliselle, esim pikimustalle lapselle pienikin pahoinpitely voi jättää hyvin syvät arvet. Näin ollen meillä ei ole mitään taetta, etteikö sama prosessi toistuisi uudelleen.

      http://areena.yle.fi/video/1617553


      Lähtökohtaisesti ei ole mitään taetta, minkälaiseen perheeseen lapsi päätyy, joskin kriteerit ovat nykyään merkittävästi kiristyneet, se on pakko myöntää. Vuosien 1985-2010 vallitsi pitkälle täysi kaaos, ja ennen vuotta 1985 ei ollut edes olemassa mitään lakeja koko toiminnasta. Varsinkin ennen vuotta 2000 villit adoptiot kukoistivat.


      Tosiasiassa ei ole mitään taetta, että näitä nykyisiäkään "valittuja lapsia" kohdeltaisiin yhtää sen paremmin kuin meitä alkuperäisiä. Nämä lapset ovat usein pikimustia tai muuten selvästi erottuvia. Päinvastoin kuin me he kasvavat myös ympäristössä jossa adoptiot ovat merkittävästi vähenemään päin;

      http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/al-adoptiota-ulkomailta-hakevien-maara-romahtanut/1162695


      Sanotaanko asia näin;minulla oli kaapelitelevisio, ja tällä uudella sukupolvella tulee olemaan internet. Loppupeleissä sopeutuminen Suomeen tulee olemaan vaarallista. Tämä on todella vaarallinen sosiaalinen kokeilu, jota ei ikinä olisi pitänyt sallia!


      Tosiasiassa lapsien myyminen on väärin. Minusta 30-vuotta sitten maksettiin noin 500 markkaa Ethiopialaiselle oikeudella. Se oli noin 10-vuotta ennen markan kuuluisaa devalvaatioita, joka lähtökohtaisesti teki siitä täysin arvottoman, ja johti Suomen pikajäsenyyteen sekä Euroopan talousunioniin että euroon.


      500 markalla sai tuolloin parhaan hotellihuoneen Suomessa, ja summa vastasi Ethiopialaisen tuomarin normaalia vuosiansioita vuonna 1980, jolloin adoptiot eivät vielä olleet laillisia. On ilmiselvää, että tämä toiminta oli aina väärin. En ollut orpo, enkä viettänyt yhtä ainoaa päivää orpokodissa. Viranomaisilla oli velvollisuus tarjota äidilleni laillinen abortti, tai sitten etsiä hänet käsiinsä kun hän kuulemma oli "karannut sairaalasta" Mitä tapahtui oli kertakaikkiaan VÄÄRIN!


      Nykyään Ethiopian hallitus myöntää, että suurin osa näistä ns "orpokodeista" on tosiasiassa adoptikoteja, eli paikkoja jonne pikkuVAUVAT tuodaan matkalla kohti adoptiota eli lapsikauppaa maasta pois!

      http://www.theatlantic.com/international/archive/2011/12/how-ethiopias-adoption-industry-dupes-families-and-bullies-activists/250296



      Tämä on väärin! Se on aina ollut, ja tuleekin olemaan kertakaikkisen väärin!


      Nämä lapset tulevat oireilemaan arvaamattomilla tavoilla. Mutta sanoisin asian näin;se oireilu on pelkkä sivuseikka. Useilla heillä on kykyjä, ja he ovat lahjakkaita. Olisi ikävää, jos he käyttäisivät noita kykyjä lapsiakauppaavaa järjestelmää vastaan.

    • adoptioäiti

      Hei Alppiruusuke. Olemme adoptoineet nyt jo aikuisen tyttäremme Afrikasta 1990-luvun loppupuolella, eikä meidän tilanteemme ollut ollenkaan noin synkeä, kuin SInä ja edellinen kommentoija tuossa maalailitte :)

      Biologinen lapsettomuus on todellakin pariskunnalle kriisi, ja siksi se onkin syytä hoitaa, ennen kuin adoptioprosessiin ryhtyy. Silloin adoptio ei olekaan se toinen, huonompi vaihtoehto, vaan nimenomaan oman perheen kannalta se paras vaihtoehto. Lapsettomuuskriisin käsittelystä on sekin hyöty, ettei tarvitse luopua lapsia saaneista ystävistään. En ole koskaan kokenut, että ystävieni vauvauutiset olisivat jotenkin minulta pois. Avioeron partaalla keikkuvan pariskunnan taas ei missään nimessä pidä ryhtyä lasta hankkimaan, ei biologista, eikä adoptoitua.

      Adoptiovanhempien kriteerit ovat todellakin melkoisen tiukat ja adoptioista onkin tullut hiukan varakkaiden vanhempien elitististä puuhastelua. Tämä on sääli, sillä hyvä vanhempi voi olla myös alle 100 000 euron vuosituloilla. Sairaudet eivät välttämättä ole este adoptiolle, mutta näin pyritään minimoimaan riski, että lapsi menettäisi vanhempansa nuorena jo toistamiseen.

      Itse koen olevani ihan tavallinen äiti. Lapsemme oli kotiin tullessaan muutaman vuoden ikäinen ja tuntui heti omalta. Sen ikäinen lapsi oppii kielen nopeasti ja meillä on eletty ihan tavallisen lapsiperheen elämää eli meillä on sekä huudettu että rakastettu, mutta ehdottomasti enemmän rakastettu.

      Meillä onkin tyttäremme kanssa erittäin läheiset ja lämpimät välit, ja hänestä on kasvanut älykäs, kaunis ja sosiaalisesti lahjakas nuori suomalainen nainen, jonka rinnassa sykkii afrikkalainen sydän. Tumma ihonvärikään ei ole ollut ongelma vaan päinvastoin tyttärellämme on erittäin hyvä väri-identiteetti. Asumme keskisuuressa kaupungissa, jossa lapsemme ei ole suinkaan ainoa ulkomaalaistaustainen, joten tumma iho ei herätä mitenkään erityisesti huomiota. Tytärtämme ei ole koulukiusattu edes yläasteella.

      Itse voin suositella adoptiota todella lämpimästi ihmisisille, jotka ovat sinut itsensä ja mahdollisen kumppaninsa kanssa ja jotka todella vilpittömästi haluavat oman lapsen. Adoptio ei ole missään nimessä mitään hyväntekeväisyyttä, vaan lähtökohtana on aina pariskunnan oma halu saada lapsi.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      215
      2846
    2. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      127
      2736
    3. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      78
      1783
    4. Exän käytös hämmentää (taas)

      Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k
      Sinkut
      237
      1342
    5. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      64
      1324
    6. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      47
      1108
    7. Miksi sä olet jatkanut tätä näin pitkään?

      Kerro tai vaikene iäksi
      Ikävä
      99
      1011
    8. Helena Koivun rikosrekisteri

      Kasvaa. Tällä kertaa murtautuminen...😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      866
    9. Sä tiedät rakas

      Mitä toivon. Olisit vain rohkea ❤️
      Ikävä
      46
      833
    10. Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."

      Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka
      Tv-sarjat
      6
      833
    Aihe