Mietin vain..

nordicwin

Tämä on varmaan aika yleinen kysymys täällä, mutta kysytään kuitenkin, mitä mieltä kokeneemmat koiraihmiset ovat : D

Eli, olen tällä hetkellä 15- vuotias tyttö. Aikeissa on hankkia oma koira, kun olen suorittanut ainakin lukion, ehkä vasta sitten kun olen jatko-opinnoissakin pitkällä. Mutta mieltä painaa kysymys, kun olen tätä jo miettinyt pitkään.

Rotuvaihtoehtona kärjessä olisi Lapinporokoira. Olen urheilullinen tyttö, rakastan pitkien lenkkien tekemistä ja mielenkiintoa olisi järjestää koiralle aktiviteettejä. Olen myös luonteeltani varsin jämäkkä, jos jotain päätän, niin siinä pysyn. Kysyn siis, mitä muita ominaisuuksia porokoiran omistajalta vaaditaan? Ja lisäksi rotua enemmän tuntevilta vielä lisätietoja siihen liittyen. Aika hyvin olen kaiken materiaalin, mitä eteeni olen saanut, kolunnut läpi, mutta olisi kiva kuulla vielä omistajien mielipiteitä yms.

Kiitos~

3

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • porkkista

      Koirahan kyllä sopeutuu niihin, mitä itse sen kanssa puuhailet. Mutta porokoira vaatii paljon liikuntaa, jo senkin vuoksi, että niillä on taipumusta ylipainoisuuteen.

      Porokoira on hyvin sosiaalistettunakin varsin haastava toisten koirien kanssa.

      Oma poroni kulki mukanani joka paikassa pentuna, tapasi paaaaljon koiria ja kaikki meni hyvin, kunnes murkkuiässä tuli käänteentekevä juttu, jolloin poroni alkoi tapella toisten urosten kanssa. Tätä käytöstä en poroltani ole sallinut, ja käymme vain tosi harvoin ja pienellä koiraporukalla lenkeillä, koska tuon dominoiva käytös voi provosoida muita koiria ja sitten on taas tappelu pystyssä. Käyn vain sellaisten kanssa lenkeillä, jotka eivät ota itseensä toisen koiran dominoinnista. Yksilöeroja tietenkin on, mutta enimmäkseen eivät sovellu koirapuistoon.
      Koirani on hyvin ärhäkkä toisille koirille, varsinkin kiinni ollessaan, silloin tulee herkästi hammasta sukupuoleen katsomatta. Olen yrittänyt karsia tätä käytöksestä pois, koira kyllä uskoo ja lopettaa, kun itse komennan sitä, mutta joka kerta kohtaamistilanteessa pitää ensin möristä ja näykkäistäkin, ellen itse puutu heti kättelyssä koirani käytökseen.

      On aivan loistava harrastuskoira kaikkeen menoon, kestää pitkiä juoksulenkkejä yms.

      Itselleni en toista porokoiraa ole koskaan ottamassa, olen löytänyt vähän tasapainoisemman koirarodun, mikä soveltuu samoihin touhuihin kuin porokoira. :)

    • mukava rotunen

      Kaverillani ja nyt sukulaisellanikin on lapinporokoira. Molemmat nauttivat toisten koirien seurasta ja ovat ystävällisiä. Tavattoman energisiä pakkauksia kylläkin. Narttuja ovat kumpikin, joten ei oikein ole uroksista kokemusta ja niiden suhtautumisesta toisiin uroksiin. Toki peruskoulutuksen tarvitsevat kaikki nartutkin. Vaikuttaa sinulle sopivalta rodulta :-)

      Toki luonnevikaisia yksilöitä löytyy, mutta niin kaikkien rotujen koirien joukosta. Kannattaa ottaa selvää hankkiamasi pennun vanhempien luoteista ja terveydestä, oli rotu mikä hyvänsä. Mutta lapinporokoira vaikuttaa sopivalta. Narttu kannattaa hankkia ensimmäiseksi pehmeämmän, hallittavamman luonteensa ansiosta.

    • Cat1982

      Nartut on ensikoiraksi mielestäni porokoirista helpompia (ihmiselle), kuin urokset. Urosporokoirat voi olla hiukka nopeasti kiihtyviä ja hiukka ehkä pomottavia. Ei aina. Riippuu usein kyllä koirasta. Vaikka porokoiraurosta sosiaalistaisi kuinka, niin silti voi olla että se ei siedä varsinkaan muita uroksia. Mutta niin voi olla muissakin roduissa. Se vaan pitää hyväksyä, jos porokoiran hankkii.

      Oma porokoiraurokseni tarvitsee aika paljon aktiviteettia, niin henkistä kuin fyysistä, mutta ei kuitenkaan sisätiloissa hypi seinille jos nyt on saanut liian vähän aktiviteettia joku päivä. Sopii hyvin agilityyn ja tokoiluun taikka jäljestämiseen. Jos tietty haluaa voitto mielessä jotain harrastaa, niin porokoira ei välttämättä ole sellainen koira. Porokoiran kasvatus vaatii kekseliäisyyttä ja johdonmukaisuutta. Ainakaan oma koirani ei ymmärrä ollenkaan ailahtelevaisuutta, tai hermostuneisuutta. Aina pitää olla hyvin selkeä ja aina samat säännöt.

      Mielestäni porokoiran kanssa pärjää hyvin kun se saa tarpeeksi liikuntaa ja koulutusta ja sen kanssa puuhaa paljon.

      Ja pentuaikana on hyvä perehtyä todella hyvin sen sosiaalistamiseen ja antaa sen tavata vain sosiaalisia ja varmoja koiria, niin voi saada omasta porostakin varman koiran. Porokoirat voi olla sen verran pehmeitä, että yksikin huono kokemus toisen koiran kanssa voi johtaa siihen, että se ei luota koskaan muihin koiriin tai ainakin siinä saa tehdä paljon töitä.

      Porokoirissa on paljon remmirähjiä, varsinkin kun tykkäävät käyttää kaikessa toiminnassa omaa ääntään. Mutta just ottamalla koiran eleet ja rauhoittavat sekä etäisyyttä lisäävät signaalit huomioon, eikä pakota koiraa liian vaikeisiin tilanteiisin, porokoirasta saa hyvin käyttäytyvän koiran.

      Porokoira on myös aika itsenäinen koira, senhän pitää pystyä paimentamaan poroja kaukaa omistajastaan ja tekemään omia päätöksiä, joten sitä taitoa pitää kunnioittaa eikä alistaa koiraa liikaa ihmisen tahtoon.

      Kannattaa lukea (jos et ole vielä lukenut) "Poromiehen koira". Siinä on hyvin tietoa porokoirista ja niiden alkuperästä. Sen voi ostaa www.lappalaiskoirat.fi - nettisivuilta tai lappalaiskoirien erikoisnäyttelyistä. Kannattaa käydä syksyllä tai keväällä erikoisnäyttelyssä katsomassa porokoiria, niin niistä saa hyvän käsityksen. Myös onhan noissa kv-näyttelyissä ja ryhmänäyttelyissä porokoiria usein muutama, joten siellä voi käydä juttelemassa porokoiran omistajien kanssa. Itsekin käydään vielä tässä Hyvinkäällä ja Luumäellä ryhmänäyttelyissä oman koiran kanssa tässä syksyllä. Liikutaan myös tässä Porvoo-Kotka akselilla paljon jos haluat tavata porokoiria.

      Mutta siis porokoirat on kaikki erilaisia, kannattaa varautua pahimpaan, niin varmasti tulee olemaan hyvinkin helppoa porokoiran kanssa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      514
      3755
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      467
      3444
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3040
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2332
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2200
    6. 223
      1638
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1407
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      99
      1300
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      94
      1291
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1100
    Aihe