Miksi seropeja tehdään

vain hyviä koiria

Jos sinulla on laadukas, puhdasrotuinen, terve, hyväluonteinen ja rodunomainen narttukoira, niin tietenkin haluat jatkaa koirasi hyvää sukua ja valitset nartullesi uroksen, jolla on vähintään yhtä hyvät ominaisuudet. Tämähän on koko koiranjalostuksen ydin. Ilman ihmisen ohjaamaa koiranjalostusta meillä ei olisi satoja ero rotuja, joilla jokaisella on omat erityispiirteensä ja (ihmisen kannalta) järkevä käyttötarkoitus. Siispä hyvän rotukoiran omistaja haluaa jatkaa omaa rotuaan - ja saa onnistuessaan pennuista myös hyvän hinnan.

Jos taas satut omistamaan puhdasrotuisen narttukoiran, joka ei ole niin haluttua ainesta oman rotunsa jalostukseen ja SILTI teetätät sillä pennut, on motiivina joko

a) tietämättömyys ja yksinkertaisuus (kun väitetään esim. että kahden rodun yhdistelmäpentu tai täysin sekarotuinen olisi automaattisesti jotenkin terveempi kuin puhdasrotuinen)

b) rahanahneus (kun voi tienata myymällä sekarotuisen pennun ilman mitään takuita)

a) b)

Väitän siis, että jokainen HYVÄN rotukoiranartun omistaja teetättää nartullaan ainoastaan PUHDASROTUISIA pentuja. B-luokan rotukoiranomistaja voi lähteä teetättämään sekarotuisia pentuja.

Itselläni on ollut yhteensä 5 erilaista paimenkoirarotujen edustajaa vuosien varrella, kaikki puhdasrotuisia narttuja. Kaikki menestyivät näyttelyissä, mutta en silti teetättänyt yhdelläkään niistä pentuja. Olen harrastanut aktiivisesti koirieni kanssa.Koirani ovat vastanneet rotunsa ominaisuuksia, ne ovat siis olleet rodunomaisia. Yksi koiristani jouduttiin lopettamaan 5-vuotiaana sairastumisen takia, mutta kyseessä ei ollut perinnöllinen sairaus. Muut koirani ovat kuolleet "vanhuuteen" ja yksi on vielä kotona. Se lähettää muuten terveisiä palstalaisille, että terveenä rotukoirana on hyvä olla hyvän emännän kanssa

12

261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8765430+

      Tai C) joku vaan nyt haluaa teetättää omalla Fifillään pennut kun oishan se nyt kivaa että oma koira sais pentuja!

    • mrharakka

      Itselläni on englanninspingrspanielin ja bordercollien risteytys, narttukoira, jolla voisin mielelläni teettää pentuja, ellei sekarotuisia olisi niin hankala saada kaupaksi. Eläin on täysin terve, hyväluontoinen harrastekoira, enkä nää mitään syytä miksi se olisi jotenkin huonompi kuin puhdasrotuinen paimenkoira tai miksei sillä voisi teettää pentuja. Itse haluaisin mielelläni yhden oman koiran pennuista.

      Kuten sanoit ei ole kiveen hakattua, että seropit olisivat automaattisesti terveempiä kuin puhdasrotuiset, mutta nykypäivänä puhdasrotuisten kesken on ikävän yleistä melko korkeat sisäsiittoisuusluvut.

      Seropeilla tätä ongelmaa harvemmin esiintyy, vaikka eläimen terveys paljolti riippuukin siitä mitä rotuja se pitää sisällään. Ei voi esimerkiksi olettaa, että jos risteyttää cavalierin ja mopsin tuloksena olisi terve seropi.

      Sen sijaan olen kokenut oman mixini ominaisuuksiltaan ja terveydentilaltaan erittäin hyväksi.

      Se mitä yritän sanoa on, ettei mielestäni ole mitenkään väärin tai tyhmää teettää seropeilla pentuja. Ne kun ovat joissain tapauksissa terveempiä(riippuen roduista) ja yhtälailla soveltuvia seura- ja harrastekoiriksi.

    • hhhhhhhhhs sjsjsj

      rekikoiriksi. parhaissa valjakoissa juoksee seropit.

    • gbhnjmk,l.

      Jaa aliarvioitko seropeja?

    • leokultis

      On todettu että sekarotuset koirat ovat terveempiä ja elävät pidempään! Olen omistanut 3 kultaista noutajaa mutta kun narttuni sai vahingossa pentuja naapurin leonbergerin kanssa, ihastuin heti! Aivan mahtava sekoitus!

      • niiinniiiin

        Seropit on ihan yhtä hyviä koiria kun muutkin. Mitä väliä jos haluaa vain kotikoiran eikä näyttelyihin.Sitäpaitsi maailma on pullollaan kodittomia seropeja joten minä otan kotikoirani adoptoinneilla. Se joka harrastaa ostaa tietenkin rotukoiran. näin.


    • Kääkkämamma :)

      Minusta seropeja voi hyvällä omatunnolla teettää jos tietää ennakkoon että kyseisille pennuille on kysyntää ja voi valikoida hyvät sopivat kodit kaikille :)
      Omalla nartullani syntyi äsken viisi puhdasrotuista pentua. Kaikille oli jo ennen syntymää hyvät kodit tiedossa :)

    • koirakamu

      ensimmäisenä, sekarotuisia tulee joskus vahinkopentuina, tai sitten ihan vain pelkkä ajatus että nartulla olisi hyvä teettää yhdet pennut elämänsä aikana.. jotkut taas valitettavasti tehtailee rahan perässä että tulisi kauniita koiria, esim husky ja samojedi (yks nainen niitä teki yhteen vaiheeseen oikeen kunnola ja hinta oli 650 euroa per nenä..huh huh) Mutta ei nyt sekarotuisissa mitään vikaa ole kun oikein osataan yhdistellä ( EI siis sarjassamme että yhdistetään tanskandogi ja mäyräkoira jne ...JÄRJENKÄYTTO olis ihan suotavaa siinäkin hommassa ihan niiden koirienkin takia.. ja näiden multisekarotuisten kanssa kans voisi miettiä ettei rupea kahta sekarotuista joissa kummassakin 4 eri rotua yhdistelemään), itse olen kuullut että perus 2-3 rodun sekarotuiset olisivat oikeasti puolet terveempiä kuin JOTKUT pilalle jalostetut rotukoirat...

    • superseropi

      meidän vanhempi koira on nyt 11 vuotias rottweiler-dopperi-labbis-mixaus ja hän on iloinen, leikkisä, vieläkin hiukan pentumainen, rakastava ja rakastettu vanha mummeli ja on saanut elää niin terveen elämän kuin olla ja voi. rotukoirien omistajat valittavat aina miten on taas sitä ja tätä ja tuota kun taas meillä on 11 vuoden aikana ollut 2 korvatulehdusta ja yks anaalirauhasen puhkasu...

    • Koirilla ei ole tuo sisäsiittoisuus ihan niin mustavalkoisesti huono juttu kuin ihmisillä.. Seropit ovat usein fyysisesti terveitä, mutta kun tuupataan vaikkapa 4 rotua yhteen koiraan ei todella voi tietää mitä luonteenpiirteitä koiraan periytyy. Rotukoirien kohdalla on sentään selvillä mahdolliset ongelmakäyttäytymiset. Etenkin kun hirvittävän usein näkee myynnissä näitä "vahinkopentuja", jossa on ihan VAHINGOSSA saatu jotain jännittäviä rotuja yhteen, kuten amstaffi-pitbull, rotikka-dobberi, ja tietty näitä, jossa on joku 1/4 sutta.. Siis kaikkia mahdollisia yhdistelmiä joista syntyy koiria jotka ovat väärissä käsissä vaarallisia. Ja rotukoiran kasvattajaan verrattuna, ei seropin myyjällä ole mitään vastuuta tuottamistaan pennuista.

      En näe mitään järkeä teettää pentua omalla koirallaan "koska se on niin kiva". Koska moni omistaja on sokea oman koiransa suhteen eikä suostu huomaamaan, että vaikka se oma koira on niin kamalan rakas, sen ominaisuuksia ei välttämättä kannattaisi pistää enää jakoon.. Ihan siis oli kyseessä sitten rotukoira tai sekarotuinen. Etenkin jos oma koira ei mene rotukoirien pevisaan ja omistaja silti haluaa pennuttaa sen.. Sekarotuisia on jatkuvasti kaupan, jotkut ovat rehellisesti vahinkoja, jotkut taas tahallaan teetettyjä milloin milläkin verukkeella. Lisäksi kodittomia koiria on niin paljon, että miksi tuottaa lisää niitä. Ja jos haluaa ihan itselleen oman koiransa jälkeläisen, kannattaa kuitenkin miettiä, että pentuja harvemmin tulee vain yhtä..

      Mielestäni pentujen teettäminen pitäisi jättää kokonaan ammatikseen koiria kasvattaville.

      • Ajatusvirhe?

        "Mielestäni pentujen teettäminen pitäisi jättää kokonaan ammatikseen koiria kasvattaville."
        Olisikohan ajatusvirhe sattunut :) Koirien kasvattaminen ammattina --->tehtailua jos meinaa sillä elää.


    • Joo kirjotin väärin tarkoitin siis näitä kennelnimellä kasvattavia ihmisiä, jotka ovat (useimmiten) perehtyneet kasvattamaansa rotuun ja sen linjoihin ja joiden kasvatustoiminta on tavoitteellista. Tai eihän siihen välttämättä kennelnimeäkään tarvitse, mutta no joo taisin saada pointtini jo selville.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1335
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1086
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      75
      878
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      797
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      63
      733
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      691
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      678
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      665
    Aihe