Miten puheääni kuuluvammaksi?

liianhiljainen/ap

Minulla on hiljainen ääni ja kärsin siitä paljon. Esimerkiksi koulun ruokalassa ääneni hukkuu taustahälyyn, kun yritän puhua muiden kanssa ruokapöydän ääressä. Hiljainen ääneni pahentaa ujouttani ja tekee minut sulkeutuneemmaksi, koska kukaan ei kuule, mitä sanon ja/tai toistavat saman kysymyksen: "Mitä sanoit? Sano uudestaan, en kuullu". Peruskoulussa sain kuulla paljonkin haukkuja hiljaisesta äänestäni... niin, että hiljaisen ääneni lisäksi ääneni olisi myös hyvin ruman kuuloista. Perusnimitys minulle oli "piipittäjä".

Onko mitään vinkkejä tai treenejä sille, miten omaa ääntä voisi kehittää voimakkaammaksi ja kuuluvammaksi (niin, ettei se kuitenkaan huutamiselta kuulosta). Olen yrittänyt voimistaa ääntäni samalla kun puhun, mutta turhaan. Kun jokin asia on ihan pakko saada sanotuksi jossain meluisassa ympäristössä, niin huudan sen asian (ja sitten vieressä oleva ihminen ihmettelee normaalivoimakkaisella äänellä, että miksi ihmeessä huudat).

Auttakaa, tää on oikeesti ihan hemmetin iso ongelma. Koulussa olen muuttunut rohkeammaksi ja uskaltanut ottaa muihin kontaktia, mutta nyt se näyttää alkaavan tyssäämään siihen, kun kukaan ei kuule minua (ruokalassa, bussipysäkillä meluavan autotien varrella, jne).

Mistä hiljainen ääni oikein johtuu? Voiko sille tehdä mitään? Minulla on pienempi keuhkojen tilavuus suhteessa normaaliin/terveeseen tilavuuteen (ja sairastan siksi rasitusastmaa), joten voisiko siinä olla jotain pientä jujua siihen, miksi ääni ei ole niin voimakas? Äänihän tarvitsee myös "ilmaa"? Vai olenko nyt ihan hakoteillä.

10

3639

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ujokukkaa

      Sulla on luonnostaan hiljainen ääni, niinkuin mullakin. Hankalinta vuorovaikutustilanteissa on justiinsa saada ääni kuuluvammaksi... kun itse kuulee omalla korvalla oman äänensä, niin ei se aina tarkota että toinen kuulisi. Ja se on kyllä välillä aika ärsyttävää...

      Mä mieluummin juttelen sellaisissa paikoissa, missä on rauhallisempaa eli ei ole mitään taustahälinää että viestit menee perille :) kannattaa olla vain olla nolostumatta jos toinen ei kuule ja toistaa vaan sama asia. Mulla on ollu vaikeaa mutta nyt olen selvästi petrannut siinä, että käytän tarvittaessa toistoa. Tai jos toinen ei kuule niin sitten siirtää jutustelut myöhempään, rauhallisempaan vaiheeseen. Kyllä se siitä!

    • loilotiloi

      Kokeile samaa kuin äänityöläiset (esim. näyttelijät, opettajat ja vastaavat puheammattilaiset, jotka joutuvat työssään olemaan paljon äänessä) pitääkseen äänensä kunnossa; Ota yksityisiä laulutunteja, jossa opetellaan äänenkäyttöä, hengitys- ja rentoutusharjoituksia, esiintymistä, yms ihan asiakkaan tarpeen mukaan. Laulunopettajalta löytyy varmasti oikeanlaiset niksit kehittää ääntäsi ja ottanee varmasti huomioon kun kerrot mitä tarkoitusta varten haluat yksityistunnille eli ihan vain kehittääksesi tavallista puheääntäsi kuuluvammaksi. Se voisi tuoda sinulle myös lisää itsevarmuutta kun näyttäisit kaikille ettet enää ole mikään "piipittäjä".

    • ***

      Jos ei ole varaa laulutunteihin, niin luepa kirja Auta ääntäsi (Aalto, Anna-Liisa & Parviainen, Kati). Myös Youtubesta löytyy haulla voice lessons tai singing lessons hyviä harjoituksia. Poimi noista erityisesti hengitystekniikkaa koskevat vinkit. Et käytä keuhkoistasi likikään sitä kapasiteettia mitä niissä on, ellet osaa hengittää oikein.

      Toinen syy voi olla, että kurkkusi lihakset on jännittyneet. Joudutko aina rykäisemään, kun aloitat puhumisen? Tämä http://www.youtube.com/watch?v=RQ3zspLbjIQ on tosi hyvä rentoustusharjoitus (ilmeisesti myös puheterapeuttien suosima), vaikka onkin vähän hassu. Voice Massage -terapeutti auttaa pahemmissa tapauksissa.

      • xbxcb

        Pitää alkaa tutkia noita, jos joskus pääsen ensin tästä r-viasta eroon. Mulla on hiljainen, monotoninen ääni ja lisäksi puhetempo vielä sellanen todella rauhallinen. En tykkää yhtää omasta äänestäni ja puhetavastani. Haluaisin sellaisen energisen äänen ja puheen. Ensin pitää tosin yrittää päästä tästä r-viasta eroon, koska turha harjoitella puhumista ellei puhu koskaan.


    • ujostelija

      Tarkista alueesi kansalais- / työväenopistosi löytyykö sieltä äänenkäyttöön liittyvää kurssia. Ainakin Kuopiossa on sellaisia ollut. Itse olen huomannut miten yksikseen puhumalla voi harjoitella puhumista kun kuvittelee itsensä erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Aluksi voi kuunnella vain omaa ääntään ja lausua pelkästään äänteitä ja lauseiden pätkiä. Seuraavaksi voi puhua peilin edessä ja myöhemmin kuvata videopätkiä omasta puheesta. Näin tulet tutuksi oman puheen kanssa, etkä ainakaan arkaile sitä.

    • Harj. tekee mestarin

      No aikoinaan smp:n Eino Poitiainen harjoitteli puheitaan navetassa lehmilleen.
      Erittäin hyvä puhuja hänestä sitten tulikin. Kelpo mies muutenkin.

      • Kyllä Veikko opettaa

        Katso mallia Veikko Vennamon videoista.

        Veikko saattoi puhua kuusikin tuntia eduskunnassa yhtä pötköä.
        Sieltä tuli selvää puhetta kuin liukuhihnalta. Oikea konepuhuja Veikko. Hyvä mies.

        Sen takia puheenvuorot on nykyisin aikarajattu eduskunnassa.


    • Late34

      Puheäänen ja lauluäänen ammattilaiset ovat erikseen. Ne ovat kaksi eri asiaa, aivan kuten pyörällä ja moottoripyörällä ajaminen. Kummankin virtuoosimainen hallinta vaatii eri taitoja.

      Tässä on parhaat puheäänen ammattilaiset, jotka tiedän: www.elokuutio.fi

    • Samatiällä

      Minulla on myös hiljainen ääni ja ujokin olen kaiken kukkuraksi. Ois niin paljo helpompi puhua kaikille ihmisille jos ois kuuluvampi ääni enkä sitten varmaan olisi näin ujo!!!

    • Jokuvaaaaaan

      Mulla auttaa ku hymyilen puhuessani:D tai auon suutani enemmän puhuessa, nii ääni kuuluu vaa paremmi:D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe