Espanjan yliopistot

University

Osaatteko sanoa, mitkä Espanjan yliopistot ovat ns. hyviä ja niihin on vaikea päästä? Entäs vähän huonomaineisimpia, joihin on helpompi päästä?

19

1226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fsdsdlad

      Onhan noista ranking-listojakin:

      http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Ranking_de_universidades_de_España

      Yleisesti ottaen, Madridin ja Barcelonan julkiset yliopistot ovat kärjessä ja sitten tulevat muutamat yksityiset, kuten Navarra, Ramón Llull ja Deusto.

      Paljon kuitenkin riippuu opiskelualastakin. Espanjassa on olemassa siis julkisia ja yksityisiä yliopistoja ja ainakin vähemmän suosittuihin yksityisiin pääsee silkalla rahalla, parempiin yksityisiin lienee kovempi karsinta.

      Tässä myös muutaman vuoden vanha El Mundon ranking:

      Julkiset: http://www.elmundo.es/especiales/2009/05/50carreras/concertados.html
      Yksityiset: http://www.elmundo.es/especiales/2009/05/50carreras/privadas.html

      • University

        Siis onko esim. Madridiin ja Barcelonaan vaikea päästä? Ja noihn mitkä on ihan lopussa, helppo päästä? Onko silti noihin kaikkiin julkisiin suunnilleen samat lukuvuosimaksut? Vai onko se niin, että noi ylimmät on kalliimmat ja huonommat halvemmat?


    • sesamataas

      Jos olet hakemassa Espanjaan yliopistoon, sun kannattaa miettiä, että mihin oikeasti haluaisit mennä, eikä sitä, mihin on helpointa päästä. Helppopääsyisessä yliopistossa kun on se puoli, että kannattaako ottaa tutkinto ulos sellaisesta ei-niin-hyvästä yliopistosta ja myös se, mitä työnantajat arvostavat.

      Näihin tiettyihin Madridin ja Barcelonan yliopistoihin on korkeampi sisäänpääsykeskiarvo, muttei se ole ihan niin yksinkertainen juttu, koska paljon riippuu siitä alasta, jota aiot opiskella. Kaikille aloille ei ole niin paljon tunkua. Edelleen moni haluaa opiskella oikeustiedettä ja lääkistä, joihin on kovempi kilpailu kuin vaikka filosofiaan. Keskiarvorajat joka alalle (eli notas de corte) on julkaistu ihan netissäkin ja niistä voi katsoa hieman sitä, mihin voisi olla helpompi päästä.

      Julkiset kai maksaa kaikki suurin piirtein saman verran (nettisivuilla on maksut), yksityiset voivat maksaa ihan mitä tahansa. Se on kyllä totta, että nuo yksityisten yliopistojen listojen yläpäässä olevat ovat aika kalliita yliopistoja, esim. Deustossa yksi lukuvuosi maksaa alasta riippuen jopa 7000-9000 euroa vuodessa, kun nettisivuja katselin. Siellä saattaa olla kaliimpiakin aloja, sillä satuin katsomaan vain humanisia ja oikeustieteen tutkintoja.

      • University

        Kiitti paljon avusta! Haluan lääkikseen. Haluan sinne niin kovasti, että mulle on ihan sama missä Espanjan yliopistoon pääsisin, kunhan vain jonnekin. Osaatko yhtään sanoa, mihin yliopistoon lääkikseen kannalta on helpoin päästä?


    • ksldmcx

      En osaa sanoa lääkiksesta paljon mitään. Notas de corte kuitenkin vaihtelevat vuosittain, joten ei voi suoraan sanoa, mikä olisi helpoin päästä. Jos sulla on varaa, niin hae yksityiseen, pääsy helpottuu. Joillain alueilla on pakollinen kielikoe, en tiedä, onko kaikilla.

      Tässä on listattu yliopistot, joissa on lääkis:

      http://yaq.es/carreras-universitarias/ciencias-salud/medicina

      • University

        Jostain olen lukenut, ettei Espanjan yliopistoihin ole kielikoetta? Jos on, pitääkö se tehdä siellä paikan päällä Espanjassa? Onko siis yksityinen reilusti kalliimpi kuin julkinen? Mistäköhän summista puhutaan? Jos olet noita listoja hieman katellut, näyttääkö sun mielestä, että Espanjan lääkikseen ois melko helppo päästä? Ainakin paljon helpompi kun Suomen?


    • sklmdmksm

      Kielikoe on joillain alueilla, ei kaikilla. En nyt muista, missä sitä pyydettiin. Koe pitää tehdä Espanjassa.

      Arvio hinnoista: Julkinen noin 1000-1500 euroa vuodessa, yksityinen 6000-12000 euroa, todella laveasti arvioituna. Voi heitellä suuntaan tai toiseen.

      Lääkikseen ei ole koskaan helppoa päästä, koska kyseessä on suosittu ala. Yksityiseen voi olla kuitenkin hieman helpompi päästä, koska se maksaa paljon.

      Viime vuosina lääkikseen hakijat joutuvat ilmeisesti tekemään ylimääräisen pääsykokeen yo-kokeiden lisäksi, sekin paikan päällä. Siksi notas de corte menevät yli 10. Tästä en osaa sanoa enempää.

      Löysin tietoa englanniksi Alfonso X Sabion sivuilta: http://www.uax.es/index.php?id=3890#in

      • University

        Tiedätkö yhtään mikä tuo ylimääräinen koe on? Mitä siinä oikein testataan?

        Mitä luulet, pääseekö Espanjan lääkikseen jos lukion keskiarvo n. 8,6, Yo-kirjoitukset keskiluokkaa?


    • klmlkmlkmk

      Ylimääräinen koe on tietääkseni luonnontieteitä. Tieto on yhdeltä foorumilta. En tiedä, riittääkö keskiarvo tai yo-kokeidesi tulokset julkiseen yliopistoon, yksityiseen saattavat riittääkin, jos luonnontieteet ovat hallussa ja läpäiset kokeen.

      • University

        Onko tuo koe pakollinen siis kaikissa yliopistoissa? Tiedätkö yliopistoa johon ei tarvitse tehdä tuota pääsykoetta? Ja koe on espanjaksi?


    • dmskld

      Mulla on sellainen käsitys, että se on nykyään pakollinen kaikissa, mutten pysty nyt tarkistamaan tätä tietoa yhdeltä foorumilta (jostain syystä pois linjoilta). Foorumilla kaikki Espanjan lääkiksiin hakevat kuitenkin kertovat tehneensä tai aikovansa tehdä tämän kokeen. Koe on siksi, että hakijoiden määrä on valtava ja heidän välilleen on saatava paremmin eroa, jotta voidaan valita parhaimmat hakijat vähäisille paikoille.

      Löysin muuten notas de corte Medicinaan täältä: http://sites.google.com/site/notasdecorte/resources Eli kuten huomaat sarakkeesta nota de corta final, ne ovat kaikki yli 10. Se tarkoittaa sitä, että ylimääräinen koe on tehtävä, jotta saat keskiarvoksesi myös yli 10. Tuo kohta 'sobre 10' tarkoittaa luultavasti lukion ja yo-kokeiden keskiarvoa ilman ylimääräistä koetta.

      Kokeen täytyy olla espanjaksi, kuten lähes kaikki kokeet ja hakuprosessit Espanjaan. Espanjassa ei oikein tuota englantia kovin usein hallita.

      • ksldfs

        Tuo lista on muuten siitä kätevä, että siitä näet, minne lääkiksiin on ollut viime vuosina alhaisimmat nota de cortet ja siten paremmat mahdollisuudet päästä. Gerona ja Lérida ovat tuolla kärjessä alhaisimmalla nota de cortella, joten tutkihan näitä kahta vaihtoehtoa. Toki kantsii muistaa, että tilanne saattaa taas vaihdella seuraavina lukuvuosina.


      • University
        ksldfs kirjoitti:

        Tuo lista on muuten siitä kätevä, että siitä näet, minne lääkiksiin on ollut viime vuosina alhaisimmat nota de cortet ja siten paremmat mahdollisuudet päästä. Gerona ja Lérida ovat tuolla kärjessä alhaisimmalla nota de cortella, joten tutkihan näitä kahta vaihtoehtoa. Toki kantsii muistaa, että tilanne saattaa taas vaihdella seuraavina lukuvuosina.

        Kiitti, oot auttanut mua valtavasti! Millaisetkohan ne pääsykokeet sitten on... Luuletko että ne on kuitenkin helpommat kuin Suomessa? Ei kai tarvitse lukea niihin pääsykokeisiin millään tavalla? Käyköhän ne paikalliset espanjalaiset siellä valmennuskursseja ja lukevat kirjoja tuota koetta varten?

        Miltäköhän mun tilanne nyt vaikuttaa. Niin hirveää, kun ei tiedä että onko edes mitään mahdollisuuksia käytännössä sinne lääkikseen päästä. Mutta helpommin sinne pääsee kun Suomen lääkikseen?


    • dkmfkdsmfkls

      Mä voisinkin jättää tuon kokeen sisällön selvittämisen asiasta kiinnostuneiden tehtäväksi :) Ainakin biologiaa se taitaa sisältää.

      Sanoisin, että pääsyä lääkikseen Suomessa ja Espanjassa ei oikein voi vertailla, koska prosessi on niin erilainen. Jos sulla on hyvät tiedot luonnontieteissä (fysiikka, kemia, bilsa) ja espanjan kieli hallussa, sekä noin ysin keskiarvo lukiosta, niin periaatteessa Espanjaan pääsy voisi olla helpompaa, tosin kielitaidon puute saattaa muodostua kynnykseksi. Mutta ei se mahdotonta ole, Espanjassa on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita ja ihan lääkistä myöten! Tosin hakijoitakin on paljon, sehän on selvää, koska etenkin näin talouskriisin aikana halutaan hakea lähes varmasti työllistävälle alalle, jota lääkis edelleen on.

      Espanjan lääkiksiin hakevat ulkomaalaiset kyllä preppaavat koetta varten ja tankkaavat ainakin bilsan kirjoja, saattaapa joku kurssikin sitä varten olla.

      • University

        Elikkä minä itse en voi tehdä mitään muuta, kun mennä vaan siihen kokeeseen ilman sen kummempia tietoja. Luonnontieteet on muutenkin melko vaikeita selittää suomeksi, saati sitten espanjaksi, jota en todellakaan osaa täydellisesti. Millaisiakohan ne kokeet ovat, essee-kokeita vai "ympyröi oikea vaihtoehto"... Muuten, kun nuo Gerona ja Lerida on katalaanin alueella, onko siellä opetus kieli katalaani, eikä espanja? Tiedätkö?


    • Huhuu?

      ?

    • cdskds

      Mun tietääkseni Katalonian alueella opetus on pääosin katalaaniksi, joten sun ehkä kannattaa valita tosta nota de corte-listasta sellaisia yliopistoja, joissa opetus on espanjaksi ja siis mahdollisimman matala nota de corte.

      Oon ymmärtänyt tän koeasian niin, että periaatteessa Espanjan lääketieteelliseen voisi hakea ilman sitä ylimääräistä koetta/kokeita (?), mutta koska notas de corte nousee aina yli 11, pelkällä suomalaisella lukion päättärillä ja yo-todistuksella ei tee yhtään mitään, vaikka niiden keskiarvoksi tulisi täysi kymppi. Eli lääkikseen ja muihin rajallisen opiskelijapaikkamäärän omaaviin aloihin on tehtävä ylimääräiset 'fase específica' kokeet, josta saa ne tarvittavat pisteet, jotta saa keskiarvoksi yli 10. Olen käsittänyt niin, että hakija saa valita kokeen (fysiikka, kemia, biologia tms.) sen, josta hän olettaa saavan parhaimman arvosanan, mutta tää menee vähän arvailuksi. Espanjan pääsykoesysteemi on nimittäin hiljattain muuttunut ja uudistunut sellaiseksi, josta on vähän hankala ottaa selvää...

      Joka tapauksessa, ylimääräiseen kokeeseen voi ja kannattaa valmistautua.

      • University

        Okei, kiitti! No mä koitan nyt perehtyä noihin yliopistojen sivuihin. Toivottavasti pääsisin sitten ekalla yrittämällä, sitten kun haen! :)

        Sellaista vielä, tiedätkös kauan haku kestää kokonaisuudessaan, jos saan yo-todistuksenkin vasta toukokuun lopulla, ehdinköhän hakea ajoissa yliopistoon... :/ kun se hakuaikahan on touko-kesäkuussa. Kauankohan niiden papereitten käännättämisessä menee?


      • University

        Okei, kiitti! No mä koitan nyt perehtyä noihin yliopistojen sivuihin. Toivottavasti pääsisin sitten ekalla yrittämällä, sitten kun haen! :)

        Sellaista vielä, tiedätkös kauan haku kestää kokonaisuudessaan, jos saan yo-todistuksenkin vasta toukokuun lopulla, ehdinköhän hakea ajoissa yliopistoon... :/ kun se hakuaikahan on touko-kesäkuussa. Kauankohan niiden papereitten käännättämisessä menee?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      287
      2596
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      95
      2050
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1437
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1278
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1195
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe