Mustaruuti-luvasta...

18v(täysjärkinen)

Elikkäs ikää on tullut juuri plakkariin 18 ja pyssyt kiinnostaisi jossakin määrin. Olin itseasiassa juuri viime viikonloppuna lähdössä ampumaradalle kun aamulla kuulin uutisen joka sitten vesitti koko homman; Eihän sitä nyt nykypäivänä nuori suomalaismies saa olla kiinnostunut aseista, hulluksi kouluampujaksi/kiikarikivääri-mieheksihän sitä heti leimautuisi.

Koska ammunta kuitenkin jalona lajina vieläkin kiinnostaa, niin aloinkin tässä nyt sitten miettimään että kun minua ovat myös nämä vanhat, länkkäreistä tutut nallilukkopistoolit yms. kiinnostanut jossakin määrin, niin entäpä jos aloittaisi sen harrastuksena sellaisilla. Esimerkiksi jollakin Colt Army 1860 tai Dragoon- kopiolla.

Tuskin sitä mitään asehullun sekopään leimaa saisi jos silloin tällöin kävisi sellaisella paukuttelemassa, sekä itsensä mustaamassa ja hajustamassa.

Eli mikä nyt olisi ensimmäinen asia mitä pitäisi tehdä harrastuksen aloittamiseksi?, Sitääkö mustaruuti-aseellekkin lupaa hakiessa esittää konkreettiset todisteet että kaveri on ammuskellut sellaisella ne vaaditut 4v(mitä en siis ole tehnyt)? Voiko mustaruuti-aseilla ampua ihan tavallisella radalla, vai vaaditaanko siihen jokin omanlaisensa ampumapaikka?

Nyt neuvoja palstan viisailta veteraaneilta.

13

1861

Vastaukset

 • No viisas en ole, enkä hkä veteraanikaan, mutta myös näitä mustaruuti-kopioita koskee lain puolesta samat asetukset kuin modernimpiakin.
  Eli liity ensin ampumaseuraan (jossa on tuota mustaruuti-ammuntaa), ja ammu ampuma-asekouluttajan valvonnassa laina-aseella se kaksi vuotta minkä laki vaatii. Samalla saat itsellesikin tuon vaaditun 20 vuotta täyteen joka vaaditaan käsiase-lupaan.

  Toivottavasti edelleen jaksaa kiinnostaa tämä harrastus vaikka aseharrastus koitetaankin lopettaa tekemällä jo aloittaminen erittäin vaikeaksi.

  • Ja sehän ei sitten taidakkaan olla ihan kiveen kirjoitettua että näitä mustaruuti-revolveri miehiä löytyypi ihan jokaisesta Suomen kunnasta, pitäjästä ja ampumaseurasta...

   Olisi vain erittäin mukava tietää että miksi aseharrastus edes yritetään lopettaa? Jos nämä kouluampujat ja kattojen pikku haukansilmät eivät saa aseita käsiinsä, nehän vahingoittavat muita sitten teräaseilla, haarukoilla tai vaikka teroitetuilla kepeillä. Kyllä hullut keinot keksii.


 • Mustaruutiammunta on jonkin verran sottaisempaa ja haisevampaa (rikkivety) touhua kuin tavallinen ammunta. Ase on syytä puhdistaa hyvin aina heti ammunnan jälkeen, sillä mustaruudin palamisjätteet ovat syövyttäviä.

  Valitettavasti myös mustaruutiaseet vaativat ampuma-aseen luvan. Saksasta voi ostaa uuden mustaruutiaseen (tuskin kuitenkaan revolveria) ilman lupaa, mutta Suomen puolella siihen kuitenkin lupa tarvitaan.

  Mustaruutirevolverin hankinnasta luulen että siinä poliisi käyttää samoja kriteerejä kuin revolverin suhteen yleensäkin. Eli ei se lupa nykyisin taida niin helposti irrota.

  Varovaisuuteen on syytä. Avoin ruutinassakka voi syttyä pienestäkin kipinästä. Mustaruuti syttyy kipinästä huomattavasti helpommin kuin savuton ruuti. Tämän vuoksi esim. ruutipullo on messinkiä josta ei tule kipinää jos se putoaa ja osuu kiveen.

  Mustaruutirevolvereissa on sellainen riski että kaikki kammiot saattavat laueta samanaikaisesti. Tämän vuoksi kuula täytyy tiivistää vaseliinilla.

  Minulla on sellainen kuva että aselupaviranomaisen suhtautuminen mustaruutiaseisiin vaihtelee aika paljon. Suustaladattavat kertalaukausaseet eivät lie oikein käytettynä ympäristölleen erikoisen vaarallisia ainakaan "pankkiryöstömielessä".

  Ampumataito kannattaisi ehkä kuitenkin hankkia nykyaikaisemmilla aseilla joiden ympäristöhaitat ovat pienemmät ja itse ampumiseen keskittyminen helpompaa.

  • ..tuli mieleen hauska tarina, kun kummi-setäni oli kauppiaana X-paikkakunnalla ja siivoili kaupan varastoja, siellä oli aika lailla mustaa ruutia (pakattuna n. 1" paksuisiin pötkylöihin, joissa on Saksanhirven kuva). Eihän sillä ruudilla enään olut kaupalista arvoa ja hän lähetti linja-autossa nuo ruutilaatikot meille tänne maatilalle, että"voimme vaikka ampua kantoja taikka kiviä".
   Tänä päivänä ei varmaan linja-autossa voisi lähettää suuria määriä ruutia matkarahtina, mutta 50-luvulla se oli ihan normaalia.
   Ei sillä ruudilla kantojen ja kivien räjäyttämisessä juuri mitään tehnyt, mutta kuluihan sitä siinäkin. Isäni teki uudenvuoden raketteja monet vuodet ja taitaa sitä olla vieläkin jäljellä jokunen pötkylä, vaikka lähes 60 vuotta sitä on käytetty.. Hyvin on säilynyt, eikä ole yhtään räjähtänyt hallitsemattomasti.


 • Coltti oli paha sana poliisilaitokselle noin 25 v sitten.
  "Selvä sotilasaase".
  Luvan kanssa oli melkoinen vääntö, aseessa kun oli vielä kiinteät tähtäimet, herranjumala sentään.

  Määrärahojen pienuudesta huolimatta jo tuolloin Suomenkin armeija oli siirtynyt rullaan ladattavista mustaruutirevolverista itselataavaan 9 mm:n pistooliin.

 • Mustaruutirevolveriin saat luvat edelleen helposti. Jos poliisimies meinaa sitä "oikeaan" aseeseen rinnastaa, huomauta että kyseessä on mustaruutiase. Siis siihen hakulomakkeeseen ruksit mustaruutiaseen etkä kirjoita mitään ylimääräistä. Revolveri/pistooli se ei ole.
  Ainoa tapa tuollainen ensimmäiseksi aseeksi saada on käydä muutaman kerran jonkun kaverin/tutun vastaavalla aseella ammuskelemassa ja pitää päiväkirjaa siitä. Merkintään päivämäärä, laukausten määrä, aseen tyyppi ja ketä oli mukana. Jos ei kenelläkään tutulla tai tutuntutulla sellaista ole niin soittelet lähimpään mustaruutiammuntaa harrastavaan ampumaseuraan, sieltä luulisi laina-ase löytyvän.
  Itse hain vastaavaan lupaa mutta se kaatui siihen ettei aiempaa harrastusta "kyseisellä asetyypillä" ollut. Mustaruutilupaan lasketaan siis vai mustaruutiaseella tapahtunut harrastus.
  TL;DR
  Ammut laina-aseella vaikka pari kuukautta valehtelet pari kuukautta lisää ja haet lupaa sillä. Sanot vaikka että aloit pitää kirjaa vasta nyt. Tärkeintä on saada poliisimies vakuuttuneeksi että kyseessä on jatkuva harrastus jota et sitten heti jätä.

  • Kannattaa varmaan neuvoa valehtelemaan ja "mitä kannattaa milloinkin sanoa". Yhtä vähän kuin julkisesti yllyttää rikokseen. Muutenkin niin helpolla jaetaan aselupia, niinkö. Eikä varmaan yhtään vaikuta asiaan huutelu valehtelemisesta eihän. Vai tarkoitatko että useimmat aseluvat saa hommattua huijaamalla viranomaista? Ja arvaatko kuinka käy sellaiselle joka yrittää hoitaa asiansa rehellisesti, vai eikö kenties kiinnosta? No katsos kun mm. juuri tällainen virkamiehen sumuttaminen (kuten poliisin/sossun/maahanmuuttoviraston ym.) näkyy jo koko valtakunnan tilassa. Niin että kiitos vaan. Oikeasti joku Kreikka ajaa kohta Suomen ohi sekä rehellisyydessä ja taloudessa. Paitsi äänestämällä myös omilla toimilla saa valtakunnan lopulta sellaiseksi kuin tilaa.


  • hiton_tollo kirjoitti:

   Kannattaa varmaan neuvoa valehtelemaan ja "mitä kannattaa milloinkin sanoa". Yhtä vähän kuin julkisesti yllyttää rikokseen. Muutenkin niin helpolla jaetaan aselupia, niinkö. Eikä varmaan yhtään vaikuta asiaan huutelu valehtelemisesta eihän. Vai tarkoitatko että useimmat aseluvat saa hommattua huijaamalla viranomaista? Ja arvaatko kuinka käy sellaiselle joka yrittää hoitaa asiansa rehellisesti, vai eikö kenties kiinnosta? No katsos kun mm. juuri tällainen virkamiehen sumuttaminen (kuten poliisin/sossun/maahanmuuttoviraston ym.) näkyy jo koko valtakunnan tilassa. Niin että kiitos vaan. Oikeasti joku Kreikka ajaa kohta Suomen ohi sekä rehellisyydessä ja taloudessa. Paitsi äänestämällä myös omilla toimilla saa valtakunnan lopulta sellaiseksi kuin tilaa.

   Onko tuo nyt oikein järkevää kaivaa neljä vuotta vanhaa keskustelua esille?


  • tosiääliö kirjoitti:

   Onko tuo nyt oikein järkevää kaivaa neljä vuotta vanhaa keskustelua esille?

   Olihan se! Minuakin kiinnostaa, vaikka on jo peräti KUUSI vuotta vanha keskustelu! Eikö olekin ihmeellistä miten täällä Inttternetsissä tieto säilyy.


  • Äsitoolio kirjoitti:

   Olihan se! Minuakin kiinnostaa, vaikka on jo peräti KUUSI vuotta vanha keskustelu! Eikö olekin ihmeellistä miten täällä Inttternetsissä tieto säilyy.

   Voihan vanhoja keskusteluita lukea kommentoimatta niitä mitenkää. Mitä uutta sinulla esim. oli tähän viestiketjuun? Ei yhtään mitään. Etkö osaa vain lukea avaamatta suutasi?


 • Hauskoja muistoja on musraruutiajoilta. Serkulla oli 50-luvun lopulla Husqvarnan 16 cal pitkäpiippuinen haulikko, jossa oli Remington -tyyppinen salpalukko ainoan piipun takana. Siilä kävimme sorsastamassa.

  Pelottavaa ja jännittävää. Pelotti tosissaan läpän kestäminen ja jännitti se, että kun ei nähnyt mihin oikeastaan osui. Laukauksen ääni oli lähinnä mossaus ja savupilvi todella mahtava. Haju oli hirmuinen, muistutti lähinnä mädän kananmunan lemua tai pahaa ruisleipäpierua.

  Huhuttiin, että jotku epäluuloisimmat varmistivat sulkumekanismia vahvoin kumilenkein, mahtoikohan olla totta? Mutta ampuminen tuollaisella rempulalla oli seikkailu sinänsä.

 • yli satavuotiaisiin mustaruutiaseisiin ei tartte lupia..

  • Ennen vuotta 1890 valmistettujen mustaruutiaseiden kuljettaminen ja säilyttäminen ei ole luvanvaraista. Luvanvaraista ei myöskään ole tällaisten mustaruutiaseiden pitäminen museossa tai kokoelmassa, ellei aseilla ammuta.

   Eli jos aseella on tarkoitus ampua - sille on haettava lupa tai vapautus luvasta, että silleen.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  83
  3380
 2. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  90
  3036
 3. Mä välitän susta

  edelleen paljon, sitä ei mikään koskaan muuta, enkä halua sulle mitään pahaa. Toivon että olet onnellinen. Itse tyydyn osaani ja yritän pärjätä näillä
  Ikävä
  61
  819
 4. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  18
  693
 5. Tiedät nainen itekin

  jos me ruvettas niin haluaisin; että oltais vain toisia varten. Sinusta en kyllä ole yhtään varma. :(
  Ikävä
  35
  609