raskausajan pahoinvointi+lääkkeet

bbb

Minkälaisia kokemuksia teillä on pahoinvointilääkkeistä, siis teillä, jotka olette syöneet niitä? Minulla on kolme lasta ja neljättä tekisi vielä mieli. Kahdesta viimeisestä olen kärsinyt niin pahaa pahoinvointia, että en ole ollut kykeneväinen normaaliin elämään. Silloin oli vanhemmat tukena, mutta nyt he ovat sanoneet, että lapset saa riittää ja heiltä en viitsisi enää apua pyytää ja miehenkin pitää käydä töissä, eli siitäkään ei aina apua saa.

Soitin teratologiseen tietokeskukseen ja sieltä sanottiin, että on lääkkeitä, joita voi aivan turvallisin mielin syödä raskausaikana. Eli onko kokemusta?

5

834

  Vastaukset

  • Mulla on ollut tosi rajua raskauspahoinvointia. Alku oli jatkuvan oksetuksen ja oksentamisen kanssa kamppailua, varsinkin aamuisin, mutta myös päivisin ja iltaisin, sitten sain siihen lääkket.
   Lääkäri määräsi äitipolilta mulle sellaista lääkettä, kun Zofran ja Primperan. Zofran on tosi kallista tais maksaa 60€ /10 tabl (en ole varma muistanko enää oikein!), siis omavastuu, joten lääke vaihdettiin apteekissa vastaavaan valmisteeseen, Ondansetroniin, jonka omavastuu on huokeampi. Zofran on näistä voimakkaampi ja sen pitäsi estää oksentaminen kokonaan.
   Vaikka mulla oli nämä molemmat lääkkeet päivittäisessä käytössä, oksentelin viikon parin välein aina raskausviikolle 22 asti. Sekin oli kuitenkin ISO muutos entiseen joten olin tyytyväinen.
   Joudun syömään näitä lääkkeitä koko raskauden ajan, koska muuten pahoinvointia ja oksentelua esiintyy jatkuvasti. Olen nyt rv 30. Molemmat lääkkeet imeytyy muistaakseni minusta vauvaan, valitettavasti, mutta niiden raskaudenaikaisesta käytöstä ei ole esiintynyt haittaa sikiölle. Tuskin lääkärit niitä muuten määräisivätkään. :)

   Toivottavasti lääkäri ottaa sinun raskauspahoinvointisi tosissaan, koska olen kuullut että lääkärit vaan saattaa hyssytellä, että kyllä se pahoinvointi siitä hellittää, kun viikkoja tulee lisää tms.

   Onnea yritys nro. 4 jos päädytte siihen! :)

   • Siis syötkö päällekkäin kahta pahoinvointilääkettä sallitun annoksen? Oletko kokeillut reseptivapaata Postafenia? Mä söin sitä jonkun verran viime raskaudessa. Mulla oli aika vähän oksentelua, mutta jatkuvasti paha olo, jonka sai vain hetkeksi pois syömällä ruokaa. Onko näistä lääkkeistä ollut apua tällaiseen vaivaan? Stemetil on myös paljon käytetty lääke teratologisen tietokeskuksen mukaan.


  • Lääkäri ei edes suositellut kokeiltavaksi Postafenia, koska siitä ei ole ollut minulle autopahoinvointiin apua koskaan. Söin siihenkin reseptilääkkeitä aikanaan. Tosin raskauspahoinvointini oli sitä luokkaa, että varmaan senkin takia lähdettiin kokeilemaan ensin Primperania ja myöhemmin Ondansetronia. Näiden lisäksi lääkäri määräsi minut aina välillä Somac- (en muista miten kirjoitetaan.) kuurille pariksi viikoksi tasaamaan ylävatsavaivoja, jotka johtui oksentamisesta. Sekin vähän auttoi pahimpaan pahoinvointiin.

   En syönyt/syö nytkään koko sallittua päiväannosta kumpaakaan lääkettä päällekkäin.
   Otin aamulla tämän vahvemman lääkkeen, eli Ondanin estämään oksentamisen ja päivällä sitten miedompaa Primperania pahoinvointiin. Joskus otin illalla vielä Ondanin, jos oksentaminen alkoi. Näin olen äitipolin lääkärille myös kertonut, eikä hän koskaan ole mitään asiasta sanonut.
   Nykyään otan illalla Ondansetronin ja se estää suhteellisen hyvin aamun oksentamisen, toki paha olo vähän meinaa olla, mutta se helppaa jo syömällä. Joskus joudun turvautumaan päivällä Primperaaniin, mutta onneksi se on jo tosi harvinaista.

   Molemmat lääkkeistä auttaa ainakin mulla jatkuvaan pahoinvointiin. Ondansetron estää lähes kokonaan kohdallani oksentamisen, mutta Primperanin oton jälkeen olen joutunut oksentamaan usein. Ondansetronissa on se hyvä puoli, että se on sellainen suussa sulava tabletti, joten vaikutus alkaa nopsaa.

   • Ihanaa kuulla, että lääkkeistä saa apua tähän vaivaan. Niin tekisi vielä mieli yhtä vauvaa, mutta pelottaa se pahoinvointi, varsinkin nyt kun on jo ennestään kolme lasta hoidettavana. Mun ongelma ei ole ollut oksentaminen, vaan se jatkuva pahanolontunne, joka helpottui hetkeksi syömällä. Auttaako sinulla syöminen? Auttaako nämä lääkkeet myös pelkkään kuvotukseen/pahanolon tunteeseen?

    Jostakin pahoinvointilääkkeestä luin, että jos sitä käyttää loppuraskaudessa, niin se voi aiheuttaa vauvalle vieroitusoireita synnyttyään? Oletko sä kuullut tämmöisestä? Se ei välttämättä koskenut sinun käyttämiäsi lääkkeitä.

    Pystytkö käymään töissä tai opiskelemaan? Onko lääkäri puhunut sulle Stemetil-lääkkeestä?


  • Lääkäri ei ole äitipolilla puhunut minulle Stemetil-lääkkeestä, eikä vauvan mahdollisista vieroitusoireista, koskien käyttämiäni valmisteita. Tk lääkäri luki tosin minulle jostain, että Primperan lääkitystä ei suositella raskauden viimeiselle kolmannekselle. Syytä en tiedä, eikä lääkärikään osannut siihen sanoa oikein mitään. Kysyin tästä äitipolilla ja siellä lääkäri sanoi, että voin syödä Primperania. Eihän sitä koskaan voi varmaa tietää, miten lääkkeet jotka imeytyy vauvaan, vaikuttaa lapseen hänen syntymän jälkeen, mutta käsittääkseni mahdolliset vieroitusoireet ovat aika harvinaisia. Siis tämän tyylisissä lääkkeissä...huumeet ovat asia erikseen.

   Käytän itse enemmän tätä vahvempaa lääkettä (Ondania), koska sitä ei tarvitse ottaa niin paljon kun Primperania pitäisi. Nykyään 1 tabletti iltaisin riittää hyvin aamuun ja varsinkin nyt kun päivisin pahoinvointi on hellittänyt pientä ällötystä lukuun ottamatta.

   Ondansetronia/Zofrania käytetään käsittääkseni aika usein raskauspahoinvointiin, joka kestää koko raskauden. Sitä ne äitipolilla tipassakin antaa, jos oksentelu on voimakasta tai uhkana on kuivuminen.

   En ole työelämässä, mutta täytyy kyllä sanoa, että jatkuva oksentelu ja pahoinvointi oli niin uuvuttavaa, että en olisi kyllä töihin voinut lähteä. Olisin varmasti ollut saikulla tähän asti, koska pahoinvointia on edelleen. Oksensin viimeksi rv 27, nyt alkaa rv 31.

   Sulla saattaa auttaa esim. tämä Primperan, koska onglemasi ei ole ollut oksentelu. Mulla se auttoi ainakin vähän kuvotukseen ja huonoon oloon. Sain Ondania juuri sen takia, että oksensin niin paljon ja lääke estää oksentamisen kokonaan. Mulla ei oikein pahimman pahoinvoinnin aikana auttanut syöminen. Ehkä ihan hetkeksi, mutta sitten oksensin. Oksentaminen ei tosin ollut päivittäistä enää lääkitysten aloittamisen jälkeen, joten en osaa sanoa, miten syöminen olisi auttanut myöhemmässä vaiheessa raskautta.
   En edes uskalla kuvitella, kuinka huonoon kuntoon olisin mennyt ilman näitä lääkkeitä, koska raskauspahoinvointi oli niin rajua. Tiedän, että joku oksentaa useita kertoja päivässä, minä en onneksi joutunut, joten lohduttauduin sillä että pahemminkin voisi mennä. Pahoinvoinnista johtuen minulla ei ole noussut tähän mennessä paino kun noin kilon verran, mutta onneksi vauva on hyvän kokoinen ja kasvaa normaalisti.

   Paljon tsemppiä jos lähdette yrittämään vielä vauvaa, ja toivon että saat apua jos pahoinvointisi on vastaavaa kun edellisissä raskauksissa! Hyvää kesää!
   :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

   https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
   280
   10419