Pionin kitkeminen, milloin ja miten?

erq

Pihallamme kukkii wanha pioni, joka on tönöttänyt paikallaan lähemmäs 30 vuotta. Heinien keskellä kasvava komistus tekee vuosittain kymmennittäin kukkia, mutta nyttemmin olen suunnitellut, että olisi mukavaa saada pioni kitkettyä heinistä yms ja laajentaa vieressä olevaa kukkapenkkiä niin, että pionikin tulisi osaksi sitä.

Miten tällaisen operaation voisi toteuttaa? Pioni ei tunnetusti tykkää juuriensa sorkkimisesta, joten pitäisikö vain tyytyä kärsivällisesti repimään käsin rikkaruohoja ja heinää, vai ottaa esim talikko käyttöön syksymmällä?

8

434

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peijjoonia

      Kitke heinät pionin ympäriltä lapion/talikon avulla. Voit jollain pienemmällä työkalulla varovasti kaivella heinän juuria pionin juurien seastakin, mutta varo katkomasta pionin juuria. Sitten kun jäljellä on vain pionin keskellä kasvavat heinät juurineen, taivutat heinät yhteen kimppuun pois pionin lehtien seasta ja sivelet niihin Roundupia. Kokemuksesta tiedän, että heinän juurta jää aina johonkin väliin, kitkipä miten huolella tahansa, joten varaudu henkisesti toistamaan operaatio useamman kerran kesän aikana.

      30 vuotta paikoillaan nököttäneen pionin juurakko on jo kasvanut niin isoksi, ettei se pahasti häiriinny, jos vähän juuriakin tulee sorkittua heinän kitkemisen lomassa. Kunhan ei liikaa niitä katko tai vaurioita. Uskoisin, että se tulee viihtymään paremmin osana kukkapenkkiä kuin yksinään heinän keskellä.

    • päkätin

      noin vanhan voit reilusti kaivaa kukinnan jälkeen ylös ja jakaa, alla on varmasti melkoinen määrä juurimukuloita. Meillä oli sama juttu kun ostimme talon 30v.sitten. Nyt on saman pionin sisaruksia reilusti yli 40kpl ja parhaillaan on jo auki74 kukaa, lisää nuppuja on aukeamassa, laskin että n.400 on kaikkiaan on tulossa. Että reippaasti vaan lapioon kiinni kun kukinta on ohi, jokaisesta alta löytyvästä mukulasta kasvaa uusi pioni, jos laitat useamman samaan niin tulee jo parissa vuodessa runsaskasvuinen pehko ja kukkii .Melko pintaan , ei syvälle maahan, niin onnistut.

    • Pionia ei saa

      siirtää, kun vasta syyskuussa .

    • kastelua...

      Siirtelin viime vuonna kukinnan jälkeen keskellä kesää, nyt on taas kukassa.
      Joten ei mitään väliä koska siirtelee, kunhan muistaa kastella.

    • Yli 30 v. vanhat pionit (2kpl) ovat kahtena kesänä surkean pieniä, lehdet ja kukat pieniä. Molemmat ovat "omissa" kumpareissaan. Mikä vikana, kun ovat muuttuneet kitukasvuisen näköiseksi? LaVoiman puutosko. En ole ahkera lannoittelemaan. Toissa keväänä laitpoin hieman palanutta hevosen lantaa. Kärsivätkö nsiitä? Kaivanko ylös?

    • lillityy

      liian kauan jakamatta, alla on tiivisti juurimukuloita... jaa se kukinnan jälkeen tai milloin haluat... laita niitä mukuloita erikseen omiin paikkoihin, mihin haluat uusia pioneja...ei haittaa vaikkei varsia riitä jokaiseen istutus kuoppaan, pelkät mukulat ajaa saman asian... ensikeväänä sulla on sitten uusia taimia....ihan pintaan , vain vähän multaa päälle, saattaa johtua se kukkimattomuus siitäkin että aikojen kuluessa on maata kertynyt liikaa juurelle.Kastella pitää kun on ne mukulat maahan kuopannut, muttei kuitenkaan liikaa sillä pionin voi tappaa vain liikaa kastelemalla.

    • AnelmaS

      Mulla on kokemus vuosien takaa; oli hyvin kuiva aika, joten pionin lehdet roikkuivat kuin olisivat lakastuneet. Lisäksi maa oli savista ja se kitui muutenkin. Päätin, että otan sen ylös ja katson juuret ja muut.

      Näin tein, ja siirsin se paljon parempaan maahan ja annoin vettä oikein sankookaupalla. Ja kas, mitä tapahtui, se oikein roihahti kasvuun. Ei mitään haittaa muutosta, ja seuraavana kesänä se teki valtavasti kukkia ja on tehnyt siitä lähtien.

      Olikohan se kuiva kausi otollinen muutoaika, kun se niin kauheasti innostui?

      • noviisipuutarhuri

        A jaa...kiitos vinkistä.
        Itse istutin 3v sitten kasvattamani pioninmukulat väärään paikkaan-liian kostea ja varjossa.Haluan nyt siirtää ne.Taidanpa odotella elokuuhun helteisiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      7955
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      180
      1767
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1036
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe