Ongelmatilanne

Epätoivoinen nuori

Olen vajaa 13 vuotias metsästäjä. Omistan suomenajokoirauroksen. Olen keskustellut vanhempieni kanssa toisen koiran hankkimisesta ensi keväänä. He ovat luvanneet katsoa tilannetta lähempänä. Ajokoirani on nyt hieman yli kaksivuotias. Se on lievästi sanottuna hieman vilkasluontoinen, mutta oikein ihana ja eloisa persoona. Toinen ajokoiramme lopetettiin syksyllä vanhuuden ja huonokuntoisuuden takia(ei jaksanut edes nousta itse autoon kun lähdettiin metsälle.) Olen käynyt koirani ja isäni kanssa metsällä ja se on todella hienoa touhua, mutta minulla on ongelma. Rakastan suomenajokoiria, samaten vanhempani, mutta en oikein tunne niihin erityistä vetovoimaa, koska olen humannut, että ne ovat nuorena todella villejä ja minulle hankalia kouluttaa. Olen kyllä opettanut koiralle perustottelevaisuutta yms, mutta se on vaatinut kovan työn, koska isäni ei ole ollut kovinkaan innostunut sen peruskouluttamisesta, sillä hänen mielestään riittää, että se osaa ajaa.
Ongelmani on siis se, että en ole varma kannattaisiko minun yrittää suostutella vanhempiani toisenlaiseen koiraan. Mitään muuta kuin metsästyskoiraa en viitsi edes yrittää vinkua, koska sellaista meille ei kuulemma tule. Olisiko jotakin muuta rotua. Venäjänajokoiraa ei, eikä mitään seisojaa. Kokemusta on labradorista ja tietysti s. ajokoirista. Rodun pitäisi olla ulkokoira tai melko siisti, koska äitini mielestä on kamalaa, jos lattialta löytyy yksikin koirankarva. Silti hän pitää koirista. Lapsiystävällisyyttä pitää löytyä, koska perheen nuorin on alle kaksi vee. Omaa luonnetta saa olla, koska olen valmis panostamaan koulutukseen niin paljon kuin mahdollista. Koira ei saisi olla mikään räksyttäjä, kuten suomenpystykorva, vaikka hieno koira onkin. Jos noilla ehdoilla voisitte suositella minulle jotakin rotua tai muuta sellaista olisin kiitollinen. Pitäisikö minun otta jonkin muun rotuinen koira, narttu vai pitäisikö vain tyytyä tähän. Eivät kaikki ajokoirat voi olla niin vaativia.
Kiitoksia JOS vastaatte!!!

10

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muuttiajokki

      Minä puolestani pidän suomenajokoirista ja muista ajokoirista juuri niiden itsepäisyyden, leikkisyyden ja lempeyden vuoksi :-) Varsinainen tottelevaisuus ei ole koirissa minulle tärkeintä, koska metsästyksen lisäksi harrastan koiran kanssa lähinnä vetoharrastuksia ja hakua, joissa vaaditaan ennen kaikkea ruumiillisia ominaisuuksia ja pärjää itsepäisemmälläkin koiralla. Mutta liian tottelevainen rotu on usein myös temperamenttisempi, eli koiran tottelevaisuus tulee "ansaita" johdonmukaisuudella. Mutta makunsa kylläkin, minusta juuri sellaiset ajokoiramaisen "lempeän itsepäiset" rodut ovat hauskoja ja mukavia :-)

      Nykyinen koirani on alaskanmalamuuttinarttu, joka rekikoiruudestaan huolimatta on myös hyvä metsästyskoira kaikelle minun suosimalleni riistalle. Mutta seuraava koirani on jokin FCI 6 ryhmän roduista juuri niiden maailman mainoimpien perusluonteiden vuoksi :-)

    • dhiuhdie

      Suomenpystykorva ei ole mikään räksyttäjä. Siksi niin monet suomenpystykorvat ovat kovia räksyttämään, että niitä vain pidetään häkeissä puolet vuodesta, jolloin ne turhautuvat liikunnan puutteeseen, ylipainoon sekä epäselvyyteen. Suomenajokoiratkin alkavat räksyttämään, jos ne joutuvat lähes koko elämänsä olemaan häkeissä kuin ihmiset vankiloissa. Minusta suomenajokoirat ovet helppoja koiria, eli todella kilttejä, joskin eivät kovin tottelevaisia, mutta helppo/vaativuus voidaan katsoa monesta suunnasta.

      Kannattaa joo hommata sellainen rotu, joka itseään kiihottaa, jotta sen hengessäkin voi olla mahdollisimman paljon mukana :-)

      Oletko katsonut saksanseisojakerhon rotuja? Vilkaisehan ja kertoisitko mielipiteesi niistä? :-)

      Tässä: http://www.saksanseisojakerho.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=43&Itemid=18

    • Epätoivoinen nuori

      Kaikenkarvaiset saksanseisojat ovat myös todella hienoja koiria. Ne olisivat muuten hyviä, mutta eipä ole kokemusta seisojilla metsästämisestä edes muilla tutuilla. Noutaahan ne myös osaavat tietenkin, joten sen puolesta hienoja ovat. Kuitenkaan ne seisojat eivät ole oikein minun juttuni(älkää kysykö mikseivät.)

      En tarkoittanut sitä, että suomenpystykorvat olisivat sellaisia terrierimäisiä räkyttäjiä ja tosiaankin, ajokoiratkin haukkuvat, muuteivät välttämättä siitä, että ne eivät saisi tarpeeksi tekemistä.
      Meidän koiramme räkyttää muutenkin, koska se on nuori, villi ja seurankipeä, vaikka sen kanssa olisi monta tuntia päivässä.

    • jhj huiluinui

      Jos joku aikuinen perheestäsi vain yllyttää koiraa ajamaan riistaa, eikä ohella mitään tottelevaisuusharrastksia sen kanssa touhua, niin koira vvarmasti kaskaa hallitsemattoman riistaintoiseksi rodusta riippumatta. Suomenajokoirastakin saa rauhallisen kotikoiran, jos sitä viitsii peruskouluttaa tarpeeksi. Rotuvalintaa on järjetöntä muuttaa sen takia, ettei "pelkästään metsästämään opetettu" nykyinen koira suostu käyttäytymään rauhallisesti ja tottelevaisesti. Minulla on suomenajokoira, joka on varmaankin tuttavieni suomenajokkeja paljon rauhallisempi ja tottelevaisempi, johon on tainnut vaikuttaa se, että koulutin koiraani pennusta asti eri harrastusmuotoihin metsästyksen lisäksi sekä peruskoulutan sitä usein, mutta kaikki tuttuni vain yllyttävät ajokkejaan metsälle.

      • Epätoivoinen nuori

        On tottakai väärin, ettei koiralle anneta kunnon peruskoulutusta, koska sen on tärkeää ajaa. Puolustukseksi sanon kuitenkin, että suomenajokoiran tärkein tehtävä on metsästyskoirana, vaikka sen kouluttaisi agilityyn, tokoon tai muuten antaisi kuinka hyvän peruskoulutuksen. Sellainenkin asia voi tulla eteen, että ei itse osaa kouluttaa koiraa.
        Meillä oli toinenkin suomenajokoira. Sille ei koskaan annettu kunnon peruskoulutusta, mutta silti siitä kasvoi erittäin tasapainoinen ja kiltti koira, sekä taitava metsästyskoira. Joten persoonakin voi varmasti vaikuttaa käyttäytymiseen ja koulutettavuuteen.


    • räykky

      Mäyräkoirathan on monipuolisia metsästyskavereita. Itse en halunnut ajokoiraa vaikka kotona sellaisia on aina ollut ja nyt isäkin on kallistumassa seuraavaksi mäyräkoiraan kun alueet on niin pienet ja nykyinen suomenajokoira viihtyy peuran ja kauriin perässä siinä kuin ketunkin. Oma mäykkyni ei räkytä kuin vieraille ja tietysti oikeen komeesti metsässä! :) Äiteeskin sulis kyllä mäyrikselle ja pääsis karvakammostaan!

    • pelander

      moi ota sileäkarvainenkettuterrieri sillä voi luolastaa ja sorsastaa tiedän hyvä yhdistelmän porvossa 0400884006 molemmat vanhemmat tomivat metsällä kettari ja ajokoira tulee hyvin toimeen

    • Heimo Soturi

      Tärkein asia puuttuu: mitä ja miten haluat metsästää? Esim. labradori toimii lähinnä noutajana, hyvällä koulutuksella ja geeneillä saat siitä kanalintuja karkoittavankin, mutta jäniksen mehtuu sillä on jotakuinkin toivotonta. Haet ensisijaisesti ulkokoiraa, jolloin katse pitäisi kääntää itsenäisiin rotuihin. Miten olisi dreeveri? Mäyräkoirakin voisi olla sopiva. Mieti kuitenkin tavoiteltavan riistan ja metsästysmuodon kautta koiravalintaasi, jotta voit antaa koiralle sille ominaisia riistatilanteita.

    • sdfghjkll

      Hanki itä siperian laika.
      kaiken riistan koira joka haukkuu jäniksestä hirveen, käy karhun perseeseen kiinni, ja haukkuu maa linnut puuhun, hakee sorsat vedestä.
      Tällä hetkellä olen ampunut laikalleni: 2hirveä,7mettoa,kärpän,5tai6minkkiä,koppelon,2jänistä ja karhu ollut haukussa,ainakin jäljistä päätellen
      koiralla on ikää vasta 2v. semmosia pikku "vikoja" on että: koira tottelee vain minua :D
      se ei syö silloin kun olen poissa :(
      uskollisempaa rotua saa hakea. helposti koulutettava ja erittäin lapsi ystävällinen.
      monesti 3v pikkuveljeni vetää koiraa hännästä,kielestä ja jaloista, mutta se ei ole vielä kertaakaan ärähtänyt veljelleni.

    • minä

      beagle? Kohtuu helppo kouluttaa ja kun ottaa oikeasta paikasta niin varmasti omaa hyvät ajovietit

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11154
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3113
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2964
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2167
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1928
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1704
    9. 85
      1678
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe