Hermione - perinteinen tyttö vai roolin murtaja?

Utelia

Heippa!

Harry Potter -elokuvat ovat vieneet minut mennessään (ketäpä ei?). Koko Tylypahkan maailma ylipäätään on mielestäni todella mielenkiintoinen, vaikka täytyykin myöntää, että en ole VIELÄ lukenut ainuttakaan Harry Potter -kirjaa. Kirjasarjasta tehdyt elokuvat puolestaan olen katsonut vähintäänkin kerran. Joidenkin mielestä voi olla aivan väärä järjestys katsoa ensin elokuvat, mutta se ei ole nyt se asia, josta haluaisin kuulla mielipiteitänne :) Sen sijaan kuulisin mielelläni, mitä mieltä olette siitä, miten sarjassa (elokuvissa/kirjoissa) kuvataan Hermionen tyttöyttä? Onko hänellä mielestänne perinteisen tytön rooli? Jos on, niin millainen on perinteisen tytön rooli? Entä päinvastoin?

Oma mielipiteeni on, että Rowling on onnistunut (tässäkin) tekemään henkilöhahmostaan melko monikerroksisen, etten osaa nähdä Hermionea kovin stereotyyppisenä (luettavissa: tylsänä) henkilöhahmona. Hänessä on sekä perinteisen tytön piirteitä että niitä vastustavia piirteitä.

Sana on vapaa ja toivottavasti yhtä runsas kuin Hermionen käsilaukku! :)

T: Omasta mielestään rento kirjallisuuden harrastaja, vaikka samaistuukin Minerva McGarmivaan

2

109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hento Harrastaja1

      Perinteisesti kuvattu tyttö on kai jotakin 'janeaustinia'. Hermy on menestyvä, luokan paras ja sikäli kuvaus on vähän uusi, helpompi kun kuvata jotakin kiusattua ja einiin menestyvää tyttöä. Perinteistä tyttökirjallisuutta edustaa kuitenki ajoittainen epävarmuus sekä tapaukset kuten Liekehtivässä Pikarissa, kun koetti saada Krummin avulla Ronin mustasukkaiseksi. Hermione on siis 'yllättävän älykäs'(toiv.ei liian osoittelevasti sanottu, kun älykkäitä tyttöjähän on hyvin paljon!), mutta tunne-elämä on jotenkin sekava. Hermyn on jotenkin hankala sanoa asioita suoraan ja ymmärtää suoraa puhetta. Se jotenkin on 'tyttökirjamaista', mutta se ei johdu ajankuvasta taikka puritanismista vaan kenties usein juuri tuosta 'ulkoaopettelemisen vimmasta' ....

      • Utelia

        Heippa! Mukavaa saada ensimmäinen vastaus :)

        "Perinteisesti kuvattu tyttö on kai jotakin 'janeaustinia'."

        Olen samaa mieltä perinteisen tyttöyden janeaustenmaisuudesta. Ymmärrän perinteisen tytön olevan juuri tähän kiltin tytön rooliin kasvanut lapsi tai nuori. Kielteisiä tunteita ei saisi näyttää - vain siiwolliset tunteet sallitaan. Jollain tapaa samaistaisin Hermionen tähän, koska kyllä hänkin toisinaan tuntuu pidättelevän ajatuksiaan ja tunteitaan. "Modernin tytön" roolista taas ajattelen, että siihen kuuluu tämän vastakohta: päästää kaikki tunteet ja sanat maailmaan ja laittaa niihin vielä vähän lisää potkua. Tosimaailmassahan kuitenkaan näihin muotteihin ei kukaan täydellisesti istu :) (eivätkä hyvät ja monikerroksisest hahmot fantasiamaailmassa)

        "Hermy on menestyvä, luokan paras ja sikäli kuvaus on vähän uusi, helpompi kun kuvata jotakin kiusattua ja einiin menestyvää tyttöä."

        Niin, en muista lukeneeni kirjaa, joissa keskeisessä hahmossa olisi koulussa menestyvä tyttö, mutta kiusattu. Yleensä koulussa menestyneet ovat olleet myös suosittuja - ainakin pinnallisesti. Amerikkalaisissa elokuvissahan kympin tytöt kuvataan joskus pahiksina, jotka yrittävät kaikin tavoin nolata keskiverrot tai sitä heikommat oppilaat. En kyllä toisaalta muista sellaistakaan kirjaa, jossa koulussa menestyvä tyttö olisi ollut jotenkin keskeisessä tai sankariroolissa. Ennemminkin muistaisin, että heillä olisi jokin sivurooli - jos ei sitten pääpahiksen osa. Siinä mielessä kirjassa on minunkin mielestä uusi ja tuore näkökulma.

        "Perinteistä tyttökirjallisuutta edustaa kuitenki ajoittainen epävarmuus sekä tapaukset kuten Liekehtivässä Pikarissa, kun koetti saada Krummin avulla Ronin mustasukkaiseksi."

        Ajattelisin, että tämä epävarmuus voi liittyä kiltin tytön rooliin. Kiltti tyttö ei saa olla varma. Ei tietysti saisi yleistää, että kiltti ei voi olla rohkea tai varma - koska niin voi olla ja olisi ihanaa jos olisi - mutta sellaista kuvaa joskus välitetään. Ehkä ajatellaan, että kiltti on sellainen, joka tekee niin kuin toiset sanovat . Ehkä ajatellaan myös niin, että varma on vain se, joka tekee niin kuin itse haluaa (vaikkei ei se niin ole).

        Kiltin tytön täytyy myös pärjätä koulussa. Se voi olla epävarmuuden seurausta, jolla yritetään paikata jotain. Se voi olla myös itsevarmuuden seurausta: kun uskoo, että pystyy johonkin, silloin myös pystyy. Ehkä Hermione yrittää paikata epäsosiaalisuuttaan koulumenestyksellä (epävarmaksi minun on vaikea häntä ajatella, vaikka varmasti hänelläkin on omat heikot hetkensä) tai sitten hän vain on yksinkertaisesti todella kiinnostunut kaikesta ja haluaa oppia - ja koska uskoo itseensä, myös oppii. Ja kai hänen täytyy olla hieman lahjakaskin mitä tulee velhotieteeseen. Harry taas jollain tavalla hänen vastakohtansa, sillä hän osaa olla paremmin ihmisten kanssa, mutta koulu ei suju niin hyvin kuin Hermionella. Meillä kaikilla on siis omat vahvuutemme :)

        "mutta tunne-elämä on jotenkin sekava. Hermyn on jotenkin hankala sanoa asioita suoraan ja ymmärtää suoraa puhetta."

        Ehkä tämä liittyy siihen, että hän viettää aikaa mieluummin kirjojen kanssa kuin ihmisten. Hän tykkää lukea, mutta hän ei välttämättä osaa pukea sitä itse sanoiksi. Vastaavasti hän tykkää kuunnella, mutta ei välttämättä osaa aina ajatella asiaa toisen näkökulmasta, kun on vähemmän vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Liika yksinolo tekee ihmisen helposti sekavaksi. Sitten ei osaa enää olla ja kommunikoida muiden kanssa. Ehkä hänen älykkyydelläänkin on siihen jotain osaa. Jos on kovin erilainen kuin muut, heidän kanssaan on ehkä vaikea puhua (tarkoittamatta tällä syytelyä ketään kohtaan). Ja kenellä tahansa, joka miettii asioita paljon - tai liikaakin - voi mielen tasapaino joskus horjahdella. Ajatukset kun liikkuu vaakalaudalla laidasta toiseen, niin onhan se ihme, jos se ei vaikuta mihinkään. Onnellisia ne, jotka pystyvät keskittymään tekemiseen ja nykyhetkeen sen pahemmin murehtimatta :)

        "Hermyn on jotenkin hankala sanoa asioita suoraan ja ymmärtää suoraa puhetta. Se jotenkin on 'tyttökirjamaista', mutta se ei johdu ajankuvasta taikka puritanismista vaan kenties usein juuri tuosta 'ulkoaopettelemisen vimmasta'"

        Tarkoitatkohan tällä sitä, että tietoa voi olla vaikea soveltaa, vaikka sitä olisikin? Tyyliin: voi olla vaikea vastata kysymykseen "Mistä voi tehdä kalakeittoa?" kun on ensin viikon opetellut, että "Hauki on kala". (Tätä ajatusmallia kai Rowling vähän kritisoikin Taikaministeriöillä sun muilla).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe