Språkbad

björneborgare

Tjena!

I den första beklagar jag min dålig svenska.

Vi har helt finskspråkig familj, men vi har bott 9 månader i Sverige. Där vår äldsta barn lära sig lite svenska och han var också i dagis. Nu har vi flyttat tillbaka Finland och båda barnen (3 och 5 år) gå på svenskspråkig dagis i helt finskspråkig ort. Jag bara funderar hur vi föräldrar kan stöda barnens språkkunskap i svenska och ska vi prata också svenska för barnen. Har ni några tips? Vi har valt svenskspråkig dagis därför att det är möjligt att vi ska flytta nån dag tillbaka Sverige. Där vi ska självklart stöda finska språket också.

6

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lycka till

      Det är klart ni skall tala svenska men också finska förstås.Ni skall läsa svenskspråkiga böcker,se på svenskspråkiga barnfilmer,Buuklubben på YLE FEMMAN m.m.Svenskan behöver förstås mera stöd om vardagslivet annars försigår på finska.

    • björneborgare

      Tack för ditt tips! I faktiskt vi har läst barnböcker på svenska och barnen har sett många barnfilmer på svenska också. Ibland försöker jag prata svenska med barnen, men det känns lite konstig. Äldsta barnet förstår ju svenska trots att han är lite emot andra språk.

      • lycka till

        Var bara naturlig och prata på,i dagis talar de ju svenska eller hur ?Barn har inga fördomar om man själv är öppen,inte behöver all vara så perfekt.


    • björneborgare

      Dagis har svenska som officiellt språk och personal använder nästan alltid svenska, men de flesta barn kommer från finskspråkiga familjer så pratar barn oftast finska med varandra.

      • lycka till

        Det känns säkert naturligt för dem om omgivningen är övervägande finsk.Dagispersonalen borde hålla sig till svenska och vid grupplekar och liknande där alla barn deltar borde man tala svenska, också barnen.


    • Från Sthlm

      Skönt att höra att ni fortsatt med svenskan även då ni är tillbaka i finland. Mycket svenska filmer, böcker, musik, datorspel och prat gör susen. Uppmuntra och berätta för barnen om de oändliga fördelarna med att vara tvåspråkig. Berätta om historien varför det pratas svenska i finland. Ju mer de vet desto intressantare blir det. Våra barn är födda i Stockholm där vi fortfarande bor och att vi har berättat om sveriges och Finlands gemensamma historia har gjort det mer intressant för barnen och förstärkt deras identitet och intresse i vårt fall till finska språket. Lycka till. Tvåspråkigheten kommer ni att ha nytta av!!! Hälsningar från Stockholm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      73
      5146
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2376
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1887
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1578
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1358
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1206
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe