Mitä pitää ottaa huomioon vanhan hirsitalon ostossa?

Talonostotalkoot

Olen kiinnostunut ostamaan -30 luvulla rakennetun hirsitalon. Mitä kaikkea pitäisi osata ottaa huomioon/kysyä jottei tule ostettua ihan sikaa säkissä? Millaiset perustukset on yleensä tämän ikäisissä hirsitaloissa? Kuntotarkastus on tulossa, mutta se kai ei ole kovin kummoinen? Miten saan absoluuttisen varmuuden, että rakenteet on kunnossa, ettei tule yllätyksiä. Sen tutkimuksen, jossa porataan näytteitä rakenteista, ajattelin myös vaatia ennen mitään päätöstä. Voiko jostain pyytää jonkun asiantuntijan mukaan taloesittelyyn katsomaan päällisin puolin onko talo ostamisen arvoinen vai aivan susi? Itse kun en näistä mitään tiedä niin pelottaa jos remontin myötä paljastuu joku katastrofi. Muutenkin olisi hyvä jos joku rakentamisen ammattilainen olisi mukana katsomassa taloa, koska talossa ei ole sisäpuolella juuri yhtään säilytettävää pintaa, olisi hyvä saada karkea arvio remontista. Onko jossain remppafirmoissa tälläistä arviointipalvelua?

6

5042

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näitävaikka

      Absoluuttista totuutta et saa millään selville. Kriittisiä kohtia ovat:
      - perustukset, onko painumista tapahtunut
      - alimpien hirsien kunto
      - alapohjan tuuletus
      - vesikatto, onko vuotanut ja mädättänyt kattorakenteita tai vesi päässyt valumaan
      - ikkunoiden alapuoliset hirret ovat usein lahonneita koska vesi voi päästä ikkunan kohdalta rakenteisiin
      - märkätilat, todennäköisesti ei alkuperäiset
      - betonivalut lattiaan tmv.

      Vaadi että verhoilua saa purkaa ja paukutella vasaralla eri paikkoihin. Terve puu kumahtaa komeasti kun taas laho hirsi vastaa pehmeällä "tumpsahduksella".

    • hirsitalonostanut

      Älä osta vanhaa taloa jos haluat "absoluuttisen totuuden että rakenteet ovat kunnossa" - siellä todennäköisesti kuitenkin on jotain. Kun ostat vanhaa, niin silloin ostat vanhaa joka on jo "reissussa rähjääntynyt" ja se pitää ihan oikeasti ymmärtää, eikä sitten vinkua jos joku hirsi on jostain hiukkasen mätä (esim juurikin siitä ikkunan alta)...tietty totaainen pommi a'la Kataja on toinen asia.

      Jos katon harja on suora, perustusten yläraja suora ja ikkunarivistöt suorat (siis about, ei ne nyt vatupassilla suoria ole), niin todennäköisesti rungossa ei ole mitään suurta vikaa. Rungossa ei saa olla isoja pullistumia, koska sekin kertoo rakenteen heikenneen/pettäneen. Lattia ei saa suureti notkua sisällä. Talon pohjan pitää tuulettua, eli siellä pitää olla riittävä määrä kissanluukkuja (vai onko kellari? silloin sitten on toiset konstit) Jos on rossipohjainen talo, niin ehdottomasti pitää ryömiä alla ja katsoa alapohjan kunto...samalla näät sitten alimman hirsikerran kunnon...ota piikki mukaan ja töki sillä läpi kannakkeet ja alahirsikerta...ei tarvitse purkaa verhoilua...ja samalla näkee sitten jo lattiarakenteen alhaaltapäin ja todennäköisesti tunnistaa jos siellä on jotain ongelmaa. Katon kunnon näkee jo silmämääräisesti ulkoa, vuotokohdat sitten vintiltä.

      Jos asunnossa on avovintti, sen rakenteet on helppo katsastaa. Jos se on tehty umpeen ja sinne rakennettu huoneita niin sitten tiedot koska ja kuka sen on tehnyt (ja mahdollisesti että miten) - ja sieltä pitää sitten tarkistella purkamalla kuntoa - saattaa olla nimittäin ongelmapaikka jos tehty väärin.

      Vesi-ja viemäriputket sekä sähköjohdot on kanssa hyvä selvitellä, koska ne on tehty. Siellä saattaa nimittäin tulla muutamia epämiellyttäviä yllätyksiä..joskin kuntotakastajan pitäisi tämä raportissaan kyllä kertoa. Ja tietty jos myyjä tietää koska ne on tehty, niin sekin helpottaa sitten kunnon arviointia.

      Kosteiden tilojen kartoitus on tärkeä, miten ne on tehty ja koska. Joskin pitää muistaa, että nykyiset säädökset kosteisiin tiloihin eivät ole vielä kovinkaan vanhoja, joten jollei rempattu muutaman vuoden sisään, on vallan turha kysellä kosteussuluista jne.

      Hirsitalo-osaajia löytyy netistä useita, ihan googlettamalla. He voivat maksua vastaan tulla katsomaan taloa, jos niin halutaan. Riippuu tietty vähän, että missä päin kohde sijaitsee. Samoin soittamalla jollekin hyvälle ja asiansa osaavalle remonttifirmalle saatat saada apua...useinhan paikkaan tullaan käymään ja tekemään kustannusarvio tarjousta pyydettäessä.

      Siis hetkinen, sisällä ei ole säilytettävää pintaa? Siis meinaat repiä rungon näkyviin? Noh, silloinhan näät kunnon joka tapauksessa ja nuo vanhat talot on helppoja korjata, jos yhtään asiasta ymmärtää. Ja rungon kunnostus on suhteessa halpaa jos joka tapauksessa repii vanhan sisustuksen pois - koska se sisustusmateriaali on se joka oikeasti maksaa.

    • puru = hirsi?

      No että se yleensä on hirsitalo! Minä luulin saavani hirsitalon, kun myyntiesitteessä niin luki. Samoin myyjä vakuutti että hirsirunko. Samoin kuntotarkastaja kirjoitti raporttiinsa että hirsirunko tasakertaan asti. Ulkopuolella lisäeristeet vinyyli, sisäpuolella tuplalevyt. Meinasin repiä sisältä levyt pois, kunnostaa ja siistiä. Noniin. Ostin, tein reiän ulkoseinään ovelle. Ei hirttä. Missään. Purutalo. Noniin. Reklamaatio ja käräjät. Olin tyhmä varmasti niin. Tiedän sen nyt. Mutta kai nyt saatana tässä maailmassa pitäis edes johonkin voida luottaa. Ei voi.

      • Tölkki

        Ootko tehny aukon jälkeenpäin tehtyyn lisäosaan? Usein näkee, varsinkin pienemmissä pirteissä, tällasia" pahkoja" ja sitten se itse vanha pirtti on sitä hirttä...


    • hirsipuu

      Osaako joku kertoa, miten sen hirsitalon sitte erottaa lautarakenteisesta? Yksi kohde olisi tiedossa, mutta ei myyjä, eikä välittäjäkään osaa sanoa, kuin rakennusmateriaali on puu..hyvin oletettavaa kyllä, mutta missä muodossa se puu sitten on.

      • Tuuletus kunnossa

        Yleensä vanhoissa hirsitaloissa on tuulettuvat rossipohjat ja yläpohjat, joista pääsee näkemään onko talo hirrestä tehty. Jos niitä ei ole, niin ei kannata ostaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      243
      2233
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1458
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1065
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe