Mikä tuhosi vuorimännyt ??

Kaukopoika

Eli mulla on sellainen ongelma ,että vuorimännyt ,jotka ovat tontillani ,ovat nyt todella rumassa kuosissa .Kun seitsemän vuotta sitten ostettiin tämä paikka ,niin pihassa oli 10 hienoa mäntyä ,siis pareittain kasvoivat kauniisti maljamaisesti 5 paria.Näkyivät voivan hyvin ,kunnes tuli nuo kovat talvet .Ne ovat nyt niiden talvien jäljeltä vinksahtaneet niin ,että ne ovat lumen painosta taipuneet ikäänkuin sisäkkäin ,niin ,että pohjoisen puolen puut ovat taipuneet eteläisten päälle ,siis aivan nurin niskoin ,en ymmärrä miten tämä on mahdollista ,kun ovat kuitenkin aika vahva runkoisia 12-15 cm kaikki juurestaan.

Voiko olla mahdollista ,että niiden pohjoismäntyjen vieressä olevat syreenit olisivat jotenkin saaneet ne männyt "sekoomaan" ,ovatko siis liian lähellä ,kun etäisyys ollu alle puoli metriä ,onko tällainen mahdollista ,joku syy täytyy olla ,että sellaiset vahvat kaaret taipuvat nurinpäin ,niin ,että lumi hoitaa sitten loput.
Tosin nyt kyllä on yksi eteläinenki runko näköjään taipunu ,siis vastaavasti suoristunut .Ei ole siis häävin näkönen setti nyt ja luultavasti hoidan pojan moottorisahoineen kaatamaan ne pois ,eivät varmuudella enää kestä yhtään talvea nuo.Iästä tai niiden lajikkeesta en tiedä mitä ovat ,mutta voisko olla vaan jo tiensä päässä tämä kasvusto ?

3

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 13+16

      ensimmäinen virhe on tapahtunut jo edellisen omistajan toimesta... ei vuorimännyt ole12-15 sm. paksuisia jos oikein hoidetaan. Joka vuosi pitää katkoa vuosikasvut alle puoleen pituudestaan ennen juhannusta, vain siten ne pysyy matalana ja tiiviinä, muuten tulee runkomaisia rumiluksia, joissa muutama korkea ruoko kaljuina pystyssä töröttää... ei kai kukaan sellaisia halua.Minulla onn.30vuotta vanhat vuorimännyt, korkeutta on enintään 65 sm, mutta leveyttä senkin edestä... joka vuosi on se kasvun typistys tehty ja siinä on melkoinen homma kun niitä katkottavia päitä on jo yli 1500kpl pelkästään yhdessä männyssä ja niitä kun on 16 kpl.Huvikseni laskin yhdestä kun katkoin, oli sellainen keskiverto kooltaan, joissakin enemmän ,toisissä hiukan vähemmän.Nyt on jo liian myöhäistä tehdä niille sinun omillesi yhtään mitään, paitsi kaataa ja aloittaa homma alusta jos vielä männyt kiinnostaa työläytensä vuoksi.

      • kaukopoika

        Kiitos 13 16 asiallisesta vastauksesta ,näinhän se tuntuu olevan ,luin jo jostain muualtakin ,että alusta asti pitää olla kärsivällinen ja ahkera niiden kanssa.

        Näitä mun mäntyjä ei kaikesta päätellen ole hoidettu ikinä ,enkä ole minäkään ,kun ne olivat niin pirun hyvän näköset vielä ennen niitä kowia pakkastalvia ja kyllähän niitä mullakin oli enemmän ,kun se kymmenen taisi kans alunperin olle jotain 14-16 kpl ja nyt olen jo keväisin muutaman poistanutkin sen nurinpäin menon takia ja luultavasti pistän nyt tulevana syksynä kaikki saunapuiksi ,siinähän tulee kantojen ja juurtenpoiston yhteydessä nurmikon paikkaus hommaakin ,niin ei nyt viitti kesken kesän.

        Ja nuo ovat muuten todella isoja ,noin 3 - 4 metriä ovat keskimäärin varreltaan ,joten aika ison maa-alueenhan ne on ottanu ,kun ovat siinä pareittain isoine kaarineen kellineet. ,eikä se keskusta-alue ole mitenkään kaunis ,kun siellä kasvaa sitten pitkää heinää ,pajua ,horsmaa yms. eikä sitä pääse millään hoitamaan ,samoin ,kun ei sitäkään aluetta ,joka jää ulkopuolelle niiden runkojen alle ,kun menevät maata pitkin aika pitkän matkan.


    • 13+16

      pane poikki vaan milloin tuntuu sopivalta ajalta, ihan maanrajasta kun katkot niin ei välttämättä tarvi kiskoa niitä juuria, sopivaan paikkaan juurien väliin voi istuttaa vaikka samantien uudet kasvit, mitä sitten laitatkin, sinne ne aikaa myöten maahan maatuvat, niin olen tehnyt muutamalle muulle puulle joista eroon olen halunnut. Ne tapit jää sinne uuden kasvuston sisään häiritsemättä ketään.Sireeni puskat kaadoin muutama vuosi sitten ja koivu ja keijuangervoja tilalle laitoin hyvin on tapit piilossa , vielä muutama kuitenkin siellä tönöttää.myös siperianvirpiangervon hävitin, round up'ia ensin ja seuraavana keväänä uudelleen, enää ei uusia nouse ja voin käyttää alueen uudelleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      305
      3559
    2. 204
      2981
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2544
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      238
      2020
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1445
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1337
    8. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1324
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe