As.Oy, asunnon haltuunotto ja hallitusjäsenyys

juuh1981

Osaiskohan joku kertoa, että minkälaisessa "vastuussa" tms. minä olen, kun olen as.oy:ssä hallituksen jäsenenä ja jouduimme nyt laittamaan ukaasin eräälle joka ei ole maksanut vastikkeitaan, että mikäli niitä ei makseta tiettyyn päivään mennessä, käynnistetään asunnon haltuunottotoimet? Kyseinen henkilö on hankala, valittava ja varmasti vie asian eteenpäin (vaikka siis mitään epäselvää tuossa ei ole, vastikkeet laahaavat melkein vuoden perässä) ja haastelee meitä kaikkia sinne sun tänne. Voiko minut esimerkiksi haastaa johonkin, vai haastetaanko koko as. oy vai koko hallitus vai miten tämä menee?

Kiitos!

9

734

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juuperi

      Yhtiö voi haastaa hallituksen oikeuteen, koska hallitus ei nähtävästi ole hoitanut asiaa ajoissa (edellyttäen että yhtiölle syntyy vahinkoa: yhtiöltä voi nyt jäädä vastikkeita saamatta jos osakas vaihtuu - uusi osakas ei ole vastuussa vanhoista maksamattomista noin pitkältä ajalta) - vuoden vastikkeet ovat todella paljon jos puhutaan normaaliyhtiöstä. Tosin tämä lienee erittäin epätodennäköistä ja vaatisi yhtiökokouspäätöksen.
      Kun olette tehneet yhtiökokouksessa haltuunottopäätöksen, ja jos osakas ei tyydy siihen, haastaa hän yhtiön oikeuteen päätöksestä. Yhtiön hallitus voi jo tässä vaiheessa käyttää lakimiehen palveluita jos haluaa - näin kannattaakin tehdä jos olette epävarmoja miten tuo haltuunotto tehdään. Muotovirhe voi riittää päätöksen kumoamiseen.

    • juuh1981

      No hallituksen (ja samalla taloyhtiön) tietoon tämä tuli nyt tällä viikolla kun yhtiökokouksessa käytiin läpi viime vuoden tuloslaskelma ja tase. Eli yhtiö ei ole hallitusta syyttämässä mistään, vaan kyse oli siitä, voiko tämä osakas ottaa esim. minut silmätikukseen ja haastaa minut, koska olen hallituksessa?

      • Juuperi

        Haastaa mistä? Oletko tehnyt jotain sellaista, jossa olisi aihetta? Jos olette toimineet asiallisesti, niin ei pitäisi olla mitään hätää. Joka tapauksessa haltuunottopäätöksen tekee yhtiö (yhtiökokouksessa) eikä hallitus. Vuoden maksamattomat vastikkeet ovat varsin hyvä ja hyväksyttävä syy esittää osakkeen haltuunottoa. Kai teillä on yhtiössänne vakuutukset kunnossa, nimenomaan hallituksen vastuun kannalta (eli esim. mahdolliset hallitusta vastaan tehdyt kanteet vakuutusyhtiön piikkiin)?
        Voihan hän ottaa sinut silmätikukseen vaikket olisi hallituksessa.
        Enemmän olisin huolissani siitä, että yhtiössänne taloushallinto on varsin löperöä, jos vasta yhtiökokouksessa huomataan, että jollakin on vastikkeet maksamatta vuoden ajalta. Hallituksen olisi pitänyt havaita tuo muutaman kuukauden jälkeen. Eli tuo jo voisi olla varsin hyvä syy häipyä hallituksesta ennenkuin jotain oikeasti vahinkoa pääsee tapahtumaan, tai vaihtoehtoisesti laittaa asiat kuntoon. Hallituksestahan voi erota milloin tahansa...


    • Pasi B Oulu

      Asiassa vastapuolina ovat asunto-osakeyhtiö ja osakkeenomistaja. Asunto-osakeyhtiön asioita hoitaa isännöitsijä ja yhtiökokouksen valitsema hallitus.
      Kuvamassasi asiassa kyseinen osake voidaan ottaa asunto-osakeyhtiön haltuun ja vuokrata se. Asukas häädetään asunnosta ellei hän vapaaehtoisesti luovuta asuntoa vuokrattavaksi. Näillä vuokratuotoilla sitten maksetaan osakkeen omistajan rästiin jääneet vastikkeet.
      Usein osakkeenomistajalla on muitakin maksuja rästissä ja ulosotossa jolloin päädytään myymään kyseinen asunto vapaaehtoisesti tai käräjäoikeuden päätöksellä pakkohuutokaupalla.
      Maksunsa rästiin jättänyt henkilö ei voi haastaa sinua asiassa mistään yksityishenkilönä vaan hänen vastapuolenaan on aunto-osakeyhtiö, jonka asioita hoitaa hallitus. Asunto-osakeyhtiöllä tulee olla vakuutus joka sisältää myös oikeusturvavakuutuksen. Ole huoleti. Näitä tämän tyyppisiä asioita sattuu jatkuvasti ja ne hoituu kun hoidetaan. Silti mihinkään hallitukseen ei pidä ryhtyä jäseneksi sinisilmäisesti. Hallituksen tulee seurata isännöitsijän tekemisiä ja tekemättäjättämisiä tarkasti. Isännöitsijän tulee informoida hallitusta kun joku toistuvasti jättää maksunsa maksamatta. Näin tässä lienee tehtykkin tutkiessanne taseita ja tilejä. Aikaisemminkin olisi voitu tosin reakoida.
      Pähkinänkuoressa asia on niin ettei ko henkilö voi haastaa sinua mihinkään, mutta voi kiusata monella tavalla jos niin haluaa.

    • quenw

      Miten tämä haltuunottaminen sitten tapahtuu? Meidän taloyhtiössä asuvaa osakkeenomistaja ei avaa ovea eikä varmaan itse lähde mihinkään. Joutuuko taloyhtiö maksamaan muuton ja järjestämään vuokraasunnon?

      • Ässä Mix

        Yhtiö voi joutua maksamaan ulosottomiehen ja tavarankantajien palkkion, jos asukas ei lähde vapaaehtoisesti (kannetaan johonkin varastoon), mutta ne voidaan periä myöhemmin asunnon vuokratuotoista. Häätö suoritetaan siis ihan virkateitse viranomaisten toimesta kun yhtiö niin pyytää ja paperit ovat kunnossa.
        Ei yhtiö mitään asuntoja rupea järjestämään eikä maksa mitään muuttoja, häädetty saa mennä minne haluaa ja lopulta maksaa kaikki kulut, joten vitkuttelu ei auta lopulta mitään.


    • hal.pj

      Ei sitä asuntoa oteta haltuu. Laki puhuu hallintaanotosta ja se on aivan toinen asia.

    • kb pi9 75 gvi igu

      Nojoo

      Hallituksen jäsen on taloudellisessa vastuussa tekemisistään. Monesti yhtiökokouksissa kiirehditään lyömään pöytään vastuuvapaus. Harva tajuaa, että se ei oikeastaan merkitse yhtään mitään. Kos hallitus, tai joku sen jäsen on syyllistynyt rikokseen, kyllä siitä maksamaan joutuu. Poliisi ja tuomarit kun ei myöntele vastuuvapauksia.

      Eli käytännnössä hallituksen jäsen on perseestään kiinni hallituksessa istumisestaan. Isossa osakkaitten vahingot on helpolla miljoonaluokkaa. Jos oikeuteen menee, rikokseen syyllistyneet hallituksen jäsenet menettää kaiken omaisuutensa ja velkaakin jää maksettavaksi.

      Tästä syystä taloyhtiöiden hallitukseen ei pahemmin tunkua ole.

      • Hallitusjäsen x

        Vastuuvapaus tarkoittaa, että yhtiö ei voi haastaa hallituksen jäseniä oikeuteen laiminlyönneistä, jotka ovat olleet tiedossa vastuuvapautta myönnettäessä; esimerkiksi mahdollisista taloudellisista vahingoista jotka ovat syntyneet huolimattomuudesta.
        Rikolliset teot (kuten kavallukset) yms ovat aivan eri asia - huolimattomuus esimerkiksi yhtiön omaisuuden hoidossa ei ole rikollista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1942
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      147
      1544
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1207
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe