Pyyparvi

Suurta ja pientä

Katselin tästä pirtin ikkunasta ulos ja tiellä n. 50 metrin päässä, oli pyitä, ensi näkemältä n. 15. Niitä oli kuitenkin tien sivuillakin lisää. Katselin eukon kanssa kiikareilla. Kun tiellä kulki auto, pyyt lehahtivat viereiselle pellolle ja oli niitä ainakin 30.
Harvemmin niitä näin montaa näkee. Minäkin olen useimmiten nähnyt yksittäisiä, puiden oksilla silmuja syömässä. Ja tuossa kaivopolun varrella, niitä juoksenteli muutamia. taisi olla poikue.
Mutta tässä parvessa oli nyt isompia ja pienempiä pyitä. Olivatkohan ne pienemmän kokoiset poikasia, vai onko sukupuolilla kokoeroja?
Hieman kyllä mielessä kävi tuo vanha viisaus "pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä". Ettei nyt vain, kun järjettömät politiikot ovat meidät EU-ikeeseen ahdistaneet, olisi lopun ajat käsillä? Että voisiko olla niin, että osa pyistä (nuoremmista lähtien), on jo jäänyt pysyvästi pienemmiksi?

6

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tunnistitko..

      varmasti ettei ollu fasaani

      • Suurta ja pientä

        Voisinhan niihin fasaaneihinkin uskoa, mutta ei kyllä ollut sellaista värikkyyttä missään, kuin fasaanikukoissa on. Jos sitten olivat kaikin naaraksia.
        Ei kyllä ole koskaan näillä kulmilla fasaaneja näkynyt, vaikka vuosikymmeniä on katseltu. Enkä yhtään tiedä, pitävätkö fasaaninaaraat tapanaan lähteä vaellusmatkoille, kuten ne Egyptin heinäsirkat, tahi tunturin sopulit?


    • Holden C

      Minä kyllä arvelisin moista laumaa kyyhkysparveksi, luultavimmin sepelkyyhkyjä.

    • saman vuoden..

      fasaanipoikanen ei ole kovin värikäs.Poikueessa 10 12 niin pari poikuetta voi olla.Pyy ei ole niin isoissa parvissa.Kyyhkynen on mutta se on kovin arka yleensä mutta eihän kaikki tarvi olla yleensä

      • Suurta ja pientä

        Niin, taidatte olla oikeassa. Olihan niillä sellainen vaalea kohta ta rengas, jossakin niskassa. Kahtelin tuossa taas, kun nyt aikaa tuli, tuota lintukirjaa ja huomasin, että sellaista vaaleaa on sekä sepelkyyhkyllä, että fasaanilla.
        Tuo halvatun kirja kun vain näyttää sen urokse ja oikein komeassa värikkyydessään, eikä sellaisesta ollut tietoakaan näissä linnuissa yhdessäkään. Sopisi olla sen naaraksenkin kuva, että tunnistamisessa ja kirjassa olisi jotain tolkkua.


    • Tarkista vielä

      Niiden fasaanien kanssa on asia niin, että koiraat jättävät poikasten hoitamisen kokonaan naaraiden huoleksi. Näihin aikoihin on siis mahdollista nähdä parvia, joissa on naaras poikasineen. Tosiaan ainoastaan se koiras on värikäs, naaraat ja nuoret ovat ruskean kirjavia. Fasaaninaaraan tunnistat kuitenkin huomattavan pitkästä taakse sojottavasta pyrstöstä. Lisäksi fasaanit pysyvät viimeiseen asti maassa, ja pakenevatkin yleensä juosten.

      Pyylle olisi mielestäni aika epätyypillistä käytöstä lentää pellolle, sillä yleensä ne pysyttelevät visusti metsässä ja muutenkin piilottelevat aika hyvin. En kuitenkaan sano etteikö olisi voinut olla. Huomaa, että peltopyy on taas eri laji ja tietyillä alueilla yleinen.

      Sepelkyyhkyn erotat pyystä helposti esimerkiksi siten, että se on väritykseltään hyvin tasainen ja harmahtava (pyy on rinnasta täplikäs). Se valkoinen läikkä kaulansivussa on vain aikuisilla sepelkyyhkyillä, nuorilla tai poikasilla sitä ei ole. Myöskään pyyllä ei ole varsinaista valkoista läikkää.

      Sepelkyyhky kuulostaa järkevimmältä vaihtoehdolta tähän uusimpaan havaintoosi, sillä se etsii ruokansa tyypillisesti pelloilta ja kerääntyy parviksi pesinnän jälkeen. Eri kokoiset linnut selittyisivät sillä, että seassa on sekä nuoria että vanhoja lintuja. Sen sijaan aikaisemmat havaintosi mm. puun silmuja syövistä linnuista sopii pyyhyn oikein hyvin.

      Kannattaa vielä katsoa uudelleen, jos tulee tilaisuus, jotta saat varmuuden tähän asiaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1153
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    Aihe