Opettajien pitkät lomat ja hyvä palkka

paljon rahaa

Tyypillinen opettaja-pariskunta lomallaan:

http://srilankaandmaldives.com/wp-content/uploads/2010/06/Angsana-Resort-Spa-Maldives-Velavaru-Dinner-on-the-Beach.jpg

http://srilankaandmaldives.com/wp-content/uploads/2010/06/Angsana-Resort-Spa-Maldives-Velavaru-Spa-Treatment.jpg


Samaan aikaan muualla maailmassa kärsitään köyhyydestä ja nälkään nääntyvät lapset kuolevat, koska heillä ei ole varaa edes siihen päivittäiseen leivän muruun. Mutta ahne opettaja vaan nauraa, sillä hän tietää että OAJ turvaa rahansa.

54

2607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lektor

      Varmaan maailman köyhyyteen vaikuttaisi, vaikka Suomen kaikki opettajat jätettäisiin palkatta. Ennemmin työttömät voisi jättää ilman korvauksia, eiväthän he edes tee mitään rahojensa eteen.

    • yksinäinen opettaja

      Minä olen opettaja, mutta en muodosta kenekään kanssa pariskuntaa :-(. Arvatkaa, onko yksinäistä kesälomalla, kun toiset tekevät puolisonsa ja perheensä kanssa kaikkea, ja minä olen yksinäinen. On minulla tilillä rahaa, mutta mitä minä sillä teen yksinäni. Onneksi ei ole enää kuin puolisen toista toista kuukautta lukuvuoden alkuun, niin ei sentään tarvitse olla yksin kuin iltaisin ja viikonloppuisin. Saisi olla vähän lyhyempi tämä kesäloma, niin ei olisi aina näin yksinäistä.

      • Tere jälle!

        Maailma on täynnä muitakin yksinäisiä - ei muuta kuin ulkomaanmatkalle tai netin ääreen etsimään sielunkumppania! Äläkä sitten ole liian nirso!

        Vaikka luulenpa että tämä on provo, koska harvalla opettajalla on rahaa tilillä :)


    • Aamuli_

      Pitäisikö opettajien opettaa kesälomaisin pulpetteja?

      Ketjun aloitus on kateellisen puhetta.

      • Opena 20 vuotta

        Ei tietenkään pitäisi opettaa pulpetteja. Kysymys jo osoitti aikamoista tyhmyyttä, jos opettaja olet. Monessa maassa vaan on pitemmät lukuvuodet myös oppilailla.

        Kyllähän opiskelua voisi tehostaa opiskelemalla vuodessa 240 - 250 päivää nykyisten 190 päivän sijaan. Jos joka vuosi olisi koulua 50 päivää enemmän, se tekisi 4 vuodessa yhden nykyisen lukuvuoden verran lisää. Peruskoulun voisi lyhentää 9 vuodesta 7 vuoteen ilman että oppitunteja jouduttaisi karsimaan.

        Omasta puolestani olisin valmis tekemään lisää töitä jos siitä saisi lisää palkkaa.


      • opettajax
        Opena 20 vuotta kirjoitti:

        Ei tietenkään pitäisi opettaa pulpetteja. Kysymys jo osoitti aikamoista tyhmyyttä, jos opettaja olet. Monessa maassa vaan on pitemmät lukuvuodet myös oppilailla.

        Kyllähän opiskelua voisi tehostaa opiskelemalla vuodessa 240 - 250 päivää nykyisten 190 päivän sijaan. Jos joka vuosi olisi koulua 50 päivää enemmän, se tekisi 4 vuodessa yhden nykyisen lukuvuoden verran lisää. Peruskoulun voisi lyhentää 9 vuodesta 7 vuoteen ilman että oppitunteja jouduttaisi karsimaan.

        Omasta puolestani olisin valmis tekemään lisää töitä jos siitä saisi lisää palkkaa.

        Et ole ollut päivääkään opettajana, koska sanot tällaista. Ihmisen aivot ja ajattelun taso ei kehity samaa vauhtia. Siksi mm. 7.-luokkalaisille opetetaan matikkaa, joka soveltuu sen ikäisille aivoille. Vasta 9.-luokalla opetetaan vaikkapa avaruusgeometriaa ja yhtälöpareja, koska sen ikäisten aivot ovat valmiita tälle abstraktin tasolle.

        Jos olisit opettaja, tietäisit tämänkin!


    • Ope myös

      Mies vaiko nainen? Minusta voisit saada seuraa, vaikka vain netin välityksellä. Voisi purkaa joskus ajatuksiaan, kun ketään kaveriakaan ei ole enää kuvioissa mukana.

    • Onnellinen ope

      Heippa nimimerkki Paljon rahaa! Mistä löysitkin kuvani? Minusta on ihanaa, että minulle ollaan kateellisia!

    • järjestöntä.

      Opettajilla 3kk palkallinen loma 5000 eur/kk lomaraha. Työaikaa työpäivässä 3-4 h, silti palkka 8 tunnin mukaan.

      • Tasapeli tuli

        Ei sitä työaikaa ole lainkaan. Ihan huvikseen valtiot, kunnat ja säätiöt makselevat opettajille palkkoja.

        Viestini sisältö on aivan yhtä totta kuin sinunkin.


      • 3990 e tänään tuli

        Työtä 190 pv vuodessa. Palkka ok, varsinkin vähän yli 2 kk:n palkallinen kesäloma tuntuu oikeudenmukaiselta, kun on lukuvuoden riekassut töissä.


      • opettajaaaa

        5000e? Oletko hullu?

        Mä saan ainakin 10000 e lomarahan lomakorvauksen lisät ja teen vain 1h päivässä töitä, koska kaikki muut ajat makaan opehuoneen sohvalla jalat ikkunalaudalla ryystäen kahvien ja jätän oppilaat lukemaan luokkaansa kirjoja.


      • opettajax

        Opettajat tekevät projektiluontoista työtä (projekti kestää kouluvuoden) ja palkka on tasattu 9kk sijaan 12kk. Yhtä hyvin se voitaisin kutistaa takaisin 9kk ja nostaa palkka sille tasolle. Ootko vähän yksinkertainen?

        Lyhyesti: Aikoinaan palkka maksettiin 9kk:lta, ja silloin kk-palkka oli suurempi. Nyt palkka maksetaan 12kk:lta eli se vanha 9kk palkka tasattiin ympärivuotiseksi. Palkkaa maksetaan 12kk, mutta se on tienattu 9kk aikana. Käytännössä kunta säästää 3kk palkan ja maksaa sen myöhässä. Käytännössä opettaja menettää, koska ei voi esim. sijoittaa tienattua palkkaa vaan jo tienattua palkkaa pitää odottaa!

        Tässä tulee myös yksi outo epäkohta, sijaiset eivät kuitenkaan saa 12kk palkkaa vaan heille tehdään 3kk palkan alennus. JA KUKAAN TAHO EI PUUTU TÄHÄN! Tuossa ei ainoastaan menetä palkkaa, vaan myös eläkekertymän ja eläkeikään kertyvän ajan! Samoin myös ensimmäiseen 5-vuotispalkankorotus siirtyy eteenpäin, koska sen eteen pitää tehdä 5x12kk töitä.


    • Opiskele ite

      Niipä. Ammatinvalintakysymys!
      Eikä yhtään harmita tämä kesätauko.... onneksi talvella tienattu palkka riittää myös kesäajalle.

    • Ajattepo

      V..ttu kyllä se on niin väärin, että opettajille yleensä maksetaan mitään palkkaa? Miksi niillä on lomiakaan?? S..atana.

    • lektor

      Opettajien palkkaa pitäisi nostaa ja lomaetuja lisätä, että nykyisten surkeitten "leipäpapien" tilalle saataisiin todella päteviä ja ammatilleen omistatuneita henkilöitä.

      Opettajien heikkoon tasoon ovat syynä liian huono palkka ja huonot edut, koskapa lahjakkuudet eivät hakeudu alalle.

    • ihan open työ odott

      Kaikille kateellisille yksinkertainen neuvo: Kouluttaudu opeksi, eihän siihen mene kuin noin neljä vuotta. Peruskoulun jälkeen sinun pitänee kuitenkin käydä joku toisen asteen koulu; lukio tai amis ja sen jälkeen OKL: pääsykokeisiin. Revi siitä.

    • Ihan tosi asiaa!

      Ei tässä kateudesta ole kyse vaan tuottavuudesta. Koulun pitkä kesäloma on jäänne maatalousyhteiskunnan ajoilta, silloin piti lasten olla kesällä heinäpellolla ja kotona maatilan töissä. Nykyään ei ole mitään perusteita kolmen kuukauden lomailulle vuodessa. Eikä tietenkään kesälä opeteta pulpetteja, vaan oppilaittenkin lomia voi lyhentää jonkin verran. Lisäksi opettajat voivat tehdä kesällä valmistelutöitä ja opiskella ammattitaidon ylläpitämiseen tarvittavia asioita, verkko-oppimisympäristön käytössä esimerkiksi olisi monella opettajalla paljon parannettavaa.

      Toivottavasti kukaan ei tosiaan halua opettajaksi vain pitkien lomien vuoksi, tai kyllä siinä opetuksen taso kärsii kun ei saada motivoitunutta porukkaa alalle. uskoisin että suurimmalle osalle sentään motivaatio löytyy muualta kuin lomista.

      Paras tapa lyhentää opiskeluaikoja ja lisätä tuottavuutta olisi lyhentää koulujen ja oppilaitosten yleensäkin, yliopistot mukaan lukien, lomia. Nykysysteemillä emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa. Hulppeiden lomien lisäksi myös opettajien palkka on Suomessa kansainvälisesti hyvin kilpailukykyinen, sen varmaan opet itsekin tietävät.

      Tutkimusten mukaan yli kolme viikkoa pitempi loma ei virkistä enää paremmin. Ideaalista olisi lomailla kerran vuodessa kolme viikkoa ja sen lisäksi pitää lyhyitä lomia.

    • Ei palkan takia

      Kertoisitko ystävällisesti lähteen tähän: "Tutkimusten mukaan yli kolme viikkoa pitempi loma ei virkistä enää paremmin."

      Opettajien palkat vaatimuksiin (koulutus & kokemus) suhteutettuina ovat pikemminkin matalia.

      • Ihan tosi asiaa!

      • Nuori ope

    • 17+11

      En kylläkään vaihtaisi lomiani (7,5 viikkoa) opettajien kanssa. Heillä ne on aina sidottuja koulujen loma-aikoihin, jolloin kaikki on kalleimmillaan, mitään äkkilähtöjä on turha koittaa saada. Joka paikassa on porukkaa samaan aikaan. Jos haluaisit lomalle syyskuussa tai maaliskuussa, se harvemmin onnistuu. Itse voin ottaa lomapäiviä melkein miten haluan, lähteä vaikka huomenna ex-tempore reissuun - yleensä aina onnistuu tai pitää keskellä viikkoa muuten vaan lomapäivän ja lötkötellä kotona.

      Harvalla opettajalla on 5000 euroa/kk palkka. Lähtöpalkka on alle 3000, ikälisät kasvattaa sitä kyllä eli vasta 20 vuoden kokemuksen jälkeen se on tapissa ja erittäin harvoilla kyllä alkaa viitosella (ellei nyt puhuta jostain yliopiston opettajista).

    • ope kesälaitumella

      Tänä aamuna ykkösen aamutv:ssä oli yhtenä aiheena lomaltapaluu ja loman loppumisen aiheuttama masennus. Ehdotan, että opettajille järjestettäisiin elokuun puolivälistä alkaen esim. n. 2 viikon palautumisjakso lomasta ja varsinaisen koulutyön tulisikin alkaa vasta/jo 1.9.

      Mitä mieltä olette kollegat ja muut?

      • järkikäteenostoksill

        Kannatan ehdottomasti. Mitä pitempi loma, sitä vaikeampi on palata takaisin sorvin ääreen. Empiiriset tutkimukseni osoittavat, että opettajien suuri itse- ym. murhien määrä johtuu työperäisestä masennuksesta ja uupumuksesta, johon ovat syynä pitkäkestoiset lomat ja muut edut. Valtiovallan pitäisi vihdoinkin herätä tähän ongelmaan ja tarttua opettajien hyvinvoinnin järjestämiseen.


      • Kenttauriina
        järkikäteenostoksill kirjoitti:

        Kannatan ehdottomasti. Mitä pitempi loma, sitä vaikeampi on palata takaisin sorvin ääreen. Empiiriset tutkimukseni osoittavat, että opettajien suuri itse- ym. murhien määrä johtuu työperäisestä masennuksesta ja uupumuksesta, johon ovat syynä pitkäkestoiset lomat ja muut edut. Valtiovallan pitäisi vihdoinkin herätä tähän ongelmaan ja tarttua opettajien hyvinvoinnin järjestämiseen.

        Tää oli hyvä! :-DDD

        Oletko tehnyt työperäisen masennuksesi takia montakin itsemurhaa, kun niin vakaumuksen syvällä rintaäänellä puhut empirisestä tutkimuksestasi?


      • opettajax

        JOOH!

        No, minä aloitan palautumisjakson jo heinäkuun puolessa välissä aloittaen tuntivalmistelujen ja suunnittelujen tekemisen seuraavaa vuotta varten. Ei ole niin paljon töitä sitten kouluvuonna =)


    • Jep!

      Kannatan :)

    • Opena 20 vuotta

      Palkasta voi tietysti olla monta mieltä, eihän kenelläkään ole yleensä omasta mielestään hyvä palkka.

      Tosi on, että Suomessa moni muu korkeakoulututkinnon suorittanut saa parempaa palkkaa elinkeinoelämän palveluksessa, mutta julkissektorin palkaksi opettajan palkka on ihan keskitasoa - joka tapauksessa paljon parempi kuin esim. kirjastoalan korkeakoulututkinnon suorittaneilla.

      Kansainvälisesti opettajien palkkoja vertailtaessa suomalainen opettajan palkka on kuitenkin aika hyvä. Ehkä tämä on yksi selitys suomalaisten hyvään PISA-menestykseen, opettajiksi saadaan hyvää ainesta. Kyllä palkka on ihan kilpailukykyinen ja työsuhteet enimmäkseen aika turvallisia.

      Jos koulujen lomat ovat pitkiä, se on koululaitoksen jälkeenjääneisyyden syy eikä opettajien oma valinta. Opettajat ovat lomalla silloin kun sanotaan, itse ei voi loma-aikaa valita. Toisaalta onhan pitkä loma saavutettu etu, josta ei vapaaehtoisesti tietenkään myöskään luovuta. Pitkä loma ei kuitenkaan houkuttele alalle hyvää ainesta, vaan lähinnä niitä harvoja laiskureita, joiden mielestä opettajan työssä on kolme hyvää asiaa: kesäkuu, heinäkuu ja elokuu.

      • -50%

        Leikkaamalla opettajien palkkoja, luokkakokoja voitaisiin pienentään, rahaa jäisi työttömille jne


      • Järjestyksessä ...
        -50% kirjoitti:

        Leikkaamalla opettajien palkkoja, luokkakokoja voitaisiin pienentään, rahaa jäisi työttömille jne

        Samaan lopputulokseen pääsee myös pienentämällä kenen tahansa palkkoja. Voisimmeko aloittaa sinusta?


      • -50%
        Järjestyksessä ... kirjoitti:

        Samaan lopputulokseen pääsee myös pienentämällä kenen tahansa palkkoja. Voisimmeko aloittaa sinusta?

        Ei, aloitamme opettajista koska he ovat ahneimpia


        sitäpaitsi heillä on enemmän etuisuuksia kuin muilla, mm 3kk palkallinen loma


      • Kokenut opettaja
        -50% kirjoitti:

        Leikkaamalla opettajien palkkoja, luokkakokoja voitaisiin pienentään, rahaa jäisi työttömille jne

        Tuottavuutta ja säästöjä kannattaa tehdä lyhentämällä lomaa, mutta ei pienentämällä palkkaa tai kasvattamalla luokkakokoja. Tässä perustelut.

        Lomaa voisi lyhentää, sillä pitkä loma houkuttelee opettajiksi vai laiskureita, joile opetustyö on väline saada rahaa, jotta lomalla ehtii tehdä muuta mukavampaa hommaa. Heillä ei ole aitoa kutsumusta opetustyöhön. Nykyisen pituinen loma ei myöskään minkään tutkimusten mukaan ole työhyvinvointisyillä perusteltua. Tosiaa pitkä loma on jäänne maatalousajalta, jolloin oppilaat tarvitsivat sen pitkän loman jotta pääsivät peltotöihin.

        Palkkaa ei juurikaan kannata alentaa, sillä nykyinen palkka on keskinkertainen, ei erityisen korkea muilla paitsi ammattikorkeakoulujen opettajilla. Lastentarhanopettajien palkat ovat edelleen kuopassa. palkkoihin voisi tehdä tarkistuksia ja niitä voisi tasata eri opettajien välillä. kuitenkaan kokonaisuutena palkkoja ei kannata alentaa, koska sitten ei saada alalle pätevää ja hyvää väkeä.

        Luokkakokojen kasvattaminen koituisi ennen kaikkea oppilaiden vahingoksi. Isossa luokassa kärsivät erityisesti ne, joilla on muutenkin eniten vaikeuksia oppimisessa. Usein vaikeudet juontuvat sosiaalisesti heikoista kotioloista, joihin liittyy vanhempien heikko koulutustaso, joten luokkakokojen kasvattaminen edistäisi köyhien ja kouluttamattomien pysymistä köyhinä kouluttamattomina ja rikkaiden pärjäämistä suhteessa paremmin. Työttömänkin lapsi hyötyy loppujen lopuksi paljon enemmän opiskelusta riittävän pienessä ryhmässä kuin vanhempiensa hiukan isommasta avustusrahasta.


      • JuhoP
        Kokenut opettaja kirjoitti:

        Tuottavuutta ja säästöjä kannattaa tehdä lyhentämällä lomaa, mutta ei pienentämällä palkkaa tai kasvattamalla luokkakokoja. Tässä perustelut.

        Lomaa voisi lyhentää, sillä pitkä loma houkuttelee opettajiksi vai laiskureita, joile opetustyö on väline saada rahaa, jotta lomalla ehtii tehdä muuta mukavampaa hommaa. Heillä ei ole aitoa kutsumusta opetustyöhön. Nykyisen pituinen loma ei myöskään minkään tutkimusten mukaan ole työhyvinvointisyillä perusteltua. Tosiaa pitkä loma on jäänne maatalousajalta, jolloin oppilaat tarvitsivat sen pitkän loman jotta pääsivät peltotöihin.

        Palkkaa ei juurikaan kannata alentaa, sillä nykyinen palkka on keskinkertainen, ei erityisen korkea muilla paitsi ammattikorkeakoulujen opettajilla. Lastentarhanopettajien palkat ovat edelleen kuopassa. palkkoihin voisi tehdä tarkistuksia ja niitä voisi tasata eri opettajien välillä. kuitenkaan kokonaisuutena palkkoja ei kannata alentaa, koska sitten ei saada alalle pätevää ja hyvää väkeä.

        Luokkakokojen kasvattaminen koituisi ennen kaikkea oppilaiden vahingoksi. Isossa luokassa kärsivät erityisesti ne, joilla on muutenkin eniten vaikeuksia oppimisessa. Usein vaikeudet juontuvat sosiaalisesti heikoista kotioloista, joihin liittyy vanhempien heikko koulutustaso, joten luokkakokojen kasvattaminen edistäisi köyhien ja kouluttamattomien pysymistä köyhinä kouluttamattomina ja rikkaiden pärjäämistä suhteessa paremmin. Työttömänkin lapsi hyötyy loppujen lopuksi paljon enemmän opiskelusta riittävän pienessä ryhmässä kuin vanhempiensa hiukan isommasta avustusrahasta.

        Palkkaa ei saa missään nimessä alentaa opettajilta. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan opettajat ovat poissa 6 - 8 päivää/vuosi, kun keittiöhenkilökunnan ja siivoojien poissaolomäärä on 30 pv/vuosi. Sehän tarkoittaa kuukauden poissaoloa jokainen vuosi. Näin heilläkin lomaa tulee 3 kk/v. Lähes samalla tasolla on muidenkin alempien ammattiryhmien poissaolomäärä. Tämä jos mikä on valtava menetys kansantaloudellemme. Me opettajat maksamme veroilla myös nämä kulut.
        Se, että opettajia kadehtitaan, ei tee opettajista ahneita. Ammattijärjestö on sitä varten, että kateelliset reppanat eivät tulisi opettajan kukkarolle.


      • Nuori ope
        JuhoP kirjoitti:

        Palkkaa ei saa missään nimessä alentaa opettajilta. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan opettajat ovat poissa 6 - 8 päivää/vuosi, kun keittiöhenkilökunnan ja siivoojien poissaolomäärä on 30 pv/vuosi. Sehän tarkoittaa kuukauden poissaoloa jokainen vuosi. Näin heilläkin lomaa tulee 3 kk/v. Lähes samalla tasolla on muidenkin alempien ammattiryhmien poissaolomäärä. Tämä jos mikä on valtava menetys kansantaloudellemme. Me opettajat maksamme veroilla myös nämä kulut.
        Se, että opettajia kadehtitaan, ei tee opettajista ahneita. Ammattijärjestö on sitä varten, että kateelliset reppanat eivät tulisi opettajan kukkarolle.

        Hei, mistä löysit tuon tiedon siivoojien ja keittiöhenkilökunnan poissaoloista? Ei sillä ettenkö usko, mutta jos voit laittaa linkin, olisin kiitollinen.

        Minunkaan mielestä opettajien palkkaa ei saa alentaa! Olen myös samaa mieltä kuin Kokenut opettaja, eli jos säästöjä on pakko tehdä jostain, niin sitten tehostetaan toimintaa pidentämällä lukukausia. Ei kukaan kärsi kovasti, jos vaikka jatketaan juhannusviikolle ja aloitetaan elokuun alussa. Tuntejahan voi pitää ulkonakin. Myös koulutilojen käyttöasteita voi tehostaa, mutta rakennusten kunnosta ei saa säästää, varsinkaan jos on hometta. Luokkakoosta sen sijaan voi joillakin rauhallisemmilla alueilla varmaan vähän neuvotella. Palkka on viimeinen, siitä ei saa missään nimessä leikata!


      • vastaus löytyy
        Nuori ope kirjoitti:

        Hei, mistä löysit tuon tiedon siivoojien ja keittiöhenkilökunnan poissaoloista? Ei sillä ettenkö usko, mutta jos voit laittaa linkin, olisin kiitollinen.

        Minunkaan mielestä opettajien palkkaa ei saa alentaa! Olen myös samaa mieltä kuin Kokenut opettaja, eli jos säästöjä on pakko tehdä jostain, niin sitten tehostetaan toimintaa pidentämällä lukukausia. Ei kukaan kärsi kovasti, jos vaikka jatketaan juhannusviikolle ja aloitetaan elokuun alussa. Tuntejahan voi pitää ulkonakin. Myös koulutilojen käyttöasteita voi tehostaa, mutta rakennusten kunnosta ei saa säästää, varsinkaan jos on hometta. Luokkakoosta sen sijaan voi joillakin rauhallisemmilla alueilla varmaan vähän neuvotella. Palkka on viimeinen, siitä ei saa missään nimessä leikata!

        Tieto luettavissa HS:ssa 27.8.2012 ja tiedon on antanut Työterveyslaitoksen lääkäri.
        Onko varmaa, että lukukautta pidentämällä voidaan tuottavuutta lisätä? Itse en siihen usko.


      • Nuori ope
        vastaus löytyy kirjoitti:

        Tieto luettavissa HS:ssa 27.8.2012 ja tiedon on antanut Työterveyslaitoksen lääkäri.
        Onko varmaa, että lukukautta pidentämällä voidaan tuottavuutta lisätä? Itse en siihen usko.

        Lukukauden pidentäminen lyhentää opiskeluaikaa, tuottavuus tulee siitä.

        Karkeasti ottaen näin: Jos nyt opiskellaan 190 päivää vuodessa 9 vuoden ajan, se tekee yhteensä 1710 koulupäivää. Jos tulevaisuudessa opiskellaan 214 päivää vuodessa 8 vuoden ajan, se tekee 1712 koulupäivää. Opiskeluaika lyhenee vuodella ja saadaan pari koulupäivää lisääkin. Saavutetaan samat oppimistulokset vuotta lyhyemmässä ajassa. Samalla rakennusten käyttöasteet parantuvat.


      • Entäs muut ylemmät?
        JuhoP kirjoitti:

        Palkkaa ei saa missään nimessä alentaa opettajilta. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan opettajat ovat poissa 6 - 8 päivää/vuosi, kun keittiöhenkilökunnan ja siivoojien poissaolomäärä on 30 pv/vuosi. Sehän tarkoittaa kuukauden poissaoloa jokainen vuosi. Näin heilläkin lomaa tulee 3 kk/v. Lähes samalla tasolla on muidenkin alempien ammattiryhmien poissaolomäärä. Tämä jos mikä on valtava menetys kansantaloudellemme. Me opettajat maksamme veroilla myös nämä kulut.
        Se, että opettajia kadehtitaan, ei tee opettajista ahneita. Ammattijärjestö on sitä varten, että kateelliset reppanat eivät tulisi opettajan kukkarolle.

        Tutkimuksen mukaan yleensä opetus-, asiantuntija- ja päällikkötyössä on pienet poissaolomäärät. Opettajat eivät eroa muista henkistä työtä tekevistä. Opettajilla on kuitenkin pitemmät lomat kuin asiantuntijoilla ja päälliköillä.

        Siivoojien ja keittöhenkilökunnan välisiä poissaoloeroja selittää fyysisesti raskas työ ja siitä seuraavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä sosioekonomisiin tekijöihin liittyvät elämäntavat ja niistä johtuvat sairaudet, esim. syövät. Myös ikärakenne on kuntien siivoustyössä usein korkea.

        Vielä isompi ero saataisi, jos unohdettaisi ammatit ja vertailtaisi fyysisesti raskasta ja kuluttavaa työtä tekevien, tupakoivien ja ylipainoisten poissaolopäiviä henkistä työtä tekeviin, tupakoimattomiin ja normaalipainoisiin.

        Tutkimuksessa ei sanota, että kaikki keittiö- ja siivoushenkilöt olivat pois 30 päivää vuosi eikä se ole edes kuntien keskiarvo. Sanamuoto oli, että siivoojat ja keittiöhenkilökunta voivat olla pois vuodessa jopa 30 päivää, hajonta on suurta.

        Sairausloma ei ole sama asia kuin vuosiloma. Sairauslomalla ei rentouduta ja matkustella vaan sairastetaan ja kärsitään. Voi vaan kestää pitkäänkin ennen kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivä siivooja tai keittäjä saa diagnoosin kulumista, jotka estävät työnteon, ja pääsee eläkkeelle. Noissa hommissa harvan fysiikka kestää normaaliin eläkeikään saakka.


      • Juho P
        Nuori ope kirjoitti:

        Lukukauden pidentäminen lyhentää opiskeluaikaa, tuottavuus tulee siitä.

        Karkeasti ottaen näin: Jos nyt opiskellaan 190 päivää vuodessa 9 vuoden ajan, se tekee yhteensä 1710 koulupäivää. Jos tulevaisuudessa opiskellaan 214 päivää vuodessa 8 vuoden ajan, se tekee 1712 koulupäivää. Opiskeluaika lyhenee vuodella ja saadaan pari koulupäivää lisääkin. Saavutetaan samat oppimistulokset vuotta lyhyemmässä ajassa. Samalla rakennusten käyttöasteet parantuvat.

        Nykyiset opetusssuunnitelmat ja oppimäärät perustuvat oppilaan kykyyn vastaanottaa ja käsitellä opetettavaa asiaa sen hetkisen kyvyn mukaisesti. Ongelmaksi tulee oppilaan henkinen kyky ymmärtää opetettavaa oppiainesta. Silloin kyllä joudutaan muuttamaan oppimääriä oppilaan henkistä tasoa vastaavaksi Kun 9.luokan oppilaista vielä puolella on vaikeuksia ymmärtää abstrakteja käsitteitä ja niihin pohjautuvia asioita niin se tarkoittaa oppiaineksen täydellistä uudistamista (helpottamista) oppilaan sen hetkiselle tasolle sopivaksi. Ei voi yksinkertaisesti vain voi siirtää samaa oppiainesta opetettavaksi kokonaisuudessaan esittämällesi ajalle. Tämä tarkoittaa uusia tukitoimia ja se ei synny ilman kustannuksia.


      • JuhoP
        Entäs muut ylemmät? kirjoitti:

        Tutkimuksen mukaan yleensä opetus-, asiantuntija- ja päällikkötyössä on pienet poissaolomäärät. Opettajat eivät eroa muista henkistä työtä tekevistä. Opettajilla on kuitenkin pitemmät lomat kuin asiantuntijoilla ja päälliköillä.

        Siivoojien ja keittöhenkilökunnan välisiä poissaoloeroja selittää fyysisesti raskas työ ja siitä seuraavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä sosioekonomisiin tekijöihin liittyvät elämäntavat ja niistä johtuvat sairaudet, esim. syövät. Myös ikärakenne on kuntien siivoustyössä usein korkea.

        Vielä isompi ero saataisi, jos unohdettaisi ammatit ja vertailtaisi fyysisesti raskasta ja kuluttavaa työtä tekevien, tupakoivien ja ylipainoisten poissaolopäiviä henkistä työtä tekeviin, tupakoimattomiin ja normaalipainoisiin.

        Tutkimuksessa ei sanota, että kaikki keittiö- ja siivoushenkilöt olivat pois 30 päivää vuosi eikä se ole edes kuntien keskiarvo. Sanamuoto oli, että siivoojat ja keittiöhenkilökunta voivat olla pois vuodessa jopa 30 päivää, hajonta on suurta.

        Sairausloma ei ole sama asia kuin vuosiloma. Sairauslomalla ei rentouduta ja matkustella vaan sairastetaan ja kärsitään. Voi vaan kestää pitkäänkin ennen kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivä siivooja tai keittäjä saa diagnoosin kulumista, jotka estävät työnteon, ja pääsee eläkkeelle. Noissa hommissa harvan fysiikka kestää normaaliin eläkeikään saakka.

        "Tutkimuksessa ei sanota, että kaikki keittiö- ja siivoushenkilöt olivat pois 30 päivää vuosi eikä se ole edes kuntien keskiarvo. Sanamuoto oli, että siivoojat ja keittiöhenkilökunta voivat olla pois vuodessa jopa 30 päivää, hajonta on suurta. "

        Huomasin kyllä tekstistä tuon sanamuodon, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että opettajat ovat poissa keskimäärin 6 - 8 pv.
        Eipä ole ihme, että kunnat siirtävät siivous- ja keittiöpalvelun yksityisille firmoille.

        Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy myös mielenkiintoinen tanskalainen tutkimus työtilojen vaikutuksesta poissaoloihin.

        http://tyopiste.ttl.fi/Uutiset/Sivut/Avotoimistoissa_on_enemman_sairauspoissaoloja.aspx

        Opettajallahan on se oma koppikonttori, jossa valta ja vastuu on yksin hänellä. Muut älkööt puuttuko siihen mitä teen.


      • niin metsä vastaa
        JuhoP kirjoitti:

        "Tutkimuksessa ei sanota, että kaikki keittiö- ja siivoushenkilöt olivat pois 30 päivää vuosi eikä se ole edes kuntien keskiarvo. Sanamuoto oli, että siivoojat ja keittiöhenkilökunta voivat olla pois vuodessa jopa 30 päivää, hajonta on suurta. "

        Huomasin kyllä tekstistä tuon sanamuodon, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että opettajat ovat poissa keskimäärin 6 - 8 pv.
        Eipä ole ihme, että kunnat siirtävät siivous- ja keittiöpalvelun yksityisille firmoille.

        Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy myös mielenkiintoinen tanskalainen tutkimus työtilojen vaikutuksesta poissaoloihin.

        http://tyopiste.ttl.fi/Uutiset/Sivut/Avotoimistoissa_on_enemman_sairauspoissaoloja.aspx

        Opettajallahan on se oma koppikonttori, jossa valta ja vastuu on yksin hänellä. Muut älkööt puuttuko siihen mitä teen.

        Varmaankin siivoojat ja keittäjät voi aika huonosti eikä ole motivoituneita, jos ovat , töissä rehtorin alaisuudessa koulun alimpana kastina, jota opettajatkin nokkii. Helsingissä perustettiin pari vuotta sitten palveluliikelaitos, johon siirrettiin keittäjät ja siivojat, poissaolojen määrä on tippunut 30:stä 6 päivään.


      • itse kokenut
        niin metsä vastaa kirjoitti:

        Varmaankin siivoojat ja keittäjät voi aika huonosti eikä ole motivoituneita, jos ovat , töissä rehtorin alaisuudessa koulun alimpana kastina, jota opettajatkin nokkii. Helsingissä perustettiin pari vuotta sitten palveluliikelaitos, johon siirrettiin keittäjät ja siivojat, poissaolojen määrä on tippunut 30:stä 6 päivään.

        Eikö enää nokita? Alimman kastin keskinäiset riidat ovat syynä poissaoloihin. Nyt siis eivät opettajat noki enää siivoojia, miksi? No siksi, että poissaolijat potkittiin pihalle. Oikein.


      • kir-jasto-tä-ti

        " joka tapauksessa paljon parempi kuin esim. kirjastoalan korkeakoulututkinnon suorittaneilla. "

        Eipä muuten ole.

        Terveisin,
        kirjastossa työskennellyt korkeakoulutettu nykyinen opettaja


      • -80%
        -50% kirjoitti:

        Leikkaamalla opettajien palkkoja, luokkakokoja voitaisiin pienentään, rahaa jäisi työttömille jne

        Toisaalta, leikkaamalla työttömien korvauksia voitaisiin myös luokkakokoja pienentää ja ostaa näille kaljaveikoille vihot.


    • aasiuden huipentuma

      Joo, ihan oikein! Opettajille vaan paljon rahaa, rakkautta ja täydellinen elämä! Komea ja rikas mies kauniille ja komealle vaimolle. Mitä te köyhät ja rumat oikein valitatte?

    • låma

      Millaiset työajat ja palkat teillä valittajat itsellänne on?

      Minun kaverini ovat yrittäjiä, heillä on joinakin vuosina korkeintaan 1 viikko lomaa. Myös lähihoitajaystävilläni saattaa mennä 6 vuotta ilman lomaa. En ole koskaan kuullut heidän moittivan opettajia lomista. Mistä teidän katkeruutenne johtuu?

      Itse olen talvisin tuntipalkalla töissä, kesällä pidin 3 viikkoa lomaa. Loman maksan itse, eli en saa lomapalkkaa. Olen myös yrittäjä. Eli en ole ikinä saanut sairaspalkkaa vai mitä se lieneekin jos olen sairaana. Jos olen sairaana niin silloin minun kannattaa paastota, menee se flunssakin paremmin ohi eikä kulu rahaa ruokaan. Myöskin sairasaika minun tulee tehdä kuitenkin myöhemmin töinä. Eli hommiini ei ole olemassa edes sijaista. Onneksi olen sairaana vain joka toinen vuosi tai harvemmin.

    • Hohhoijaa....

      Opettajan peruspalkka jota minäkin nautin on bruttona alle 3000 ja nettona alle 2000. Ennen vanhaan palkkaa maksettiin vain kouluajalta ja kesältä ei lainkaan.

      Tämä epäkohta korjattiin (ehkä 40 v. sitten?) laskemalla 9xkkpalkka ja jakamalla tulos 12kk:lle ja palkkaa alettiin maksaa jokaiselta vuoden kuukaudelta. Palkkaa ei siis maksettu lisää vaan se kesän palkka on sitä talven palkkaa, joka maksettaan vaan pitemmällä aikavälillä, niin ettei kateellinen kannata olla palkasta eikä palkallisesta lomasta. (Tämä laskentamalli ei ole tarkka, mutta idea selviää). Näin olen ymmärtänyt.

      Elikkäs lomalla maksettava palkka on talven aikana tienattu.

    • Amisopena

      Minun puolestani kuntatyönantaja saa pudottaa palkkaani vaikka puolet. Sinä päivänä kun kuulen palkan pudotuksesta, olen työllisenä työnhakijana ja vapaa siirtymään yritysmaailman palvelukseen. Täällä toisella asteella palkkani on n. 2800e/kk. Tuotantojohtajana 3 vuotta sitten palkkani oli n. 4300 e/kk.

    • ahkera työntekijä

      tuttuni opettaja kertoi että tienaa 2700e/kk tekee noin 5-6 per päivä töitä ja minä olen siivooja joka tekee 7.5h-9h päivä eli noin 160-165h kuukaudessa opettaja noin 120 ja palkkani on 1300e/kk ja teen noin 40h enemmän töitä kun opettajat ja palkka on noin 1400e huononpaa.,ja mikä on se peruste että opettajat saa niin paljon enemmän palkkaa ja kaiken huippu on se että saavat kesälomalla normaaliin syksyn-kevään peruspalkan voisi olla kesällä saatava palkka edes pienempi ja kerronpa sen että olen tehnyt 2v ilman kesälomia töitä putkeen.terveisin vittuuntunut työntekijä.

      • Upeope 16

        Sinä olet ilmeisesti ainakin ollut äidinkielentunneilla muualla kuin opettaja.

        Opettajalta itseltäänkö olet nuo hänen työtuntimääränsä napannut. Kuulostaa minusta aika vähältä, mutta mitäpä siitä väittelemään.

        En missään nimessä väheksy sen enempää siivojien ammattitaitoa kuin työtäkään, mutta asia nyt vain on niin, että korkeammalla koulutuksella saa korkeampaa palkkaa. Ainakin minusta se on kyllä oikeudenmukaistakin. On olemassa vaikka kuinka paljon ammatteja, joissa tienaa paremmin kuin siivoojana. On olemassa myös vaikka kuinka paljon ammatteja, joissa tienaa paremmin kuin opettajana.

        Kysyt, mikä on peruste sille, että opettaja saa korkeampaa palkkaa kuin siivooja. Vastaus: koulutus ja työn vastuullisuus.

        Kehuskelet, että olet tehnyt kaksi vuotta töitä putkeen ilman kesälomaa. So? Oma valinta. Kerrottakoon tässä yhteydessä, että minä tein lukio- ja opiskeluaikoina seitsemän vuotta putkeen opiskelu/työ - ilman lomia siis. Mieleeni ei ikinä tullut kyseenalaistaa sitä. Ensimmäinen oikea kesäloma tuntuikin sitten vallan ihmeelliseltä. Tee sinä samoin, opiskele se seitsemän vuotta ja tee lomat töitä, niin sen jälkeen pääsetkin lekottelemaan hyvällä palkalla koko kesän, eikä työpäiviäkään ole mitenkään pituudella pilattu. Vastuuta ei luonnollisestikaan tarvitse ottaa!

        Eihän tarvitse nyt taas erikseen sanoa sitä, että opettajan työ sisältää todella paljon muutakin, kuin luokkatuntien pidon suoraan open oppaasta lukemalla?


      • kaubaope

        Se perustunee kysynnän ja tarjonnan lakiin.

        Alhaisemman osallistumiskynnykset vuoksi tarjontaa siivojista on enemmän, mutta opettajien tarjonta on vähäisempää. Mikäli työn kysyntä ylittää tarjonnan, siitä lähtee myös siivojien palkkojen nouseminen.


      • Suomen meininkiä
        kaubaope kirjoitti:

        Se perustunee kysynnän ja tarjonnan lakiin.

        Alhaisemman osallistumiskynnykset vuoksi tarjontaa siivojista on enemmän, mutta opettajien tarjonta on vähäisempää. Mikäli työn kysyntä ylittää tarjonnan, siitä lähtee myös siivojien palkkojen nouseminen.

        Siihen vaikuttaa myös se, että lakisääteisesti opetuspalvelut on tarjottava.

        Siivousta voidaan periaatteessa teetättää kenellä tahansa, vaikka alalle onkin olemassa virallinen ammattitutkinto. Jos siivousta saisivat tehdä vain ammattipätevyyden omaavat ihmiset, palkat hyppäisivät roimasti koska siivota kuitenkin pitää ja työnantajat joutuisivat kilpailemaan pätevistä. Jos vielä onnistuttaisiin koulutusmääriä rajaamaan niin tämä tilanne pysyisi suurinpiirtein samanlaisena vuodesta toiseen.

        Kyse on myös siis edunvalvonnasta. Lääkärit ja tietyt muut palkansaajat ovat saaneet itsensä ratifioitua sillä tavalla maan lakeihin ja asetuksiin, että heidän suhteellinen asemansa verrattuna tiettyihin toisiin ammattiryhmiin on vahvempi kuin täysin avoimessa kilpailussa.


      • kaubaope
        Suomen meininkiä kirjoitti:

        Siihen vaikuttaa myös se, että lakisääteisesti opetuspalvelut on tarjottava.

        Siivousta voidaan periaatteessa teetättää kenellä tahansa, vaikka alalle onkin olemassa virallinen ammattitutkinto. Jos siivousta saisivat tehdä vain ammattipätevyyden omaavat ihmiset, palkat hyppäisivät roimasti koska siivota kuitenkin pitää ja työnantajat joutuisivat kilpailemaan pätevistä. Jos vielä onnistuttaisiin koulutusmääriä rajaamaan niin tämä tilanne pysyisi suurinpiirtein samanlaisena vuodesta toiseen.

        Kyse on myös siis edunvalvonnasta. Lääkärit ja tietyt muut palkansaajat ovat saaneet itsensä ratifioitua sillä tavalla maan lakeihin ja asetuksiin, että heidän suhteellinen asemansa verrattuna tiettyihin toisiin ammattiryhmiin on vahvempi kuin täysin avoimessa kilpailussa.

        Voihan nytkin kutsua kuka tahansa itseään opettajaksi ja ryhtyä opettamaan, koska ammattinimike ei suojattu. Jos haluat opetusta keneltä tahansa itseään opettajaksi kutsuvalta, niin sehän on mahdollista.

        En siis ymmärrä kirjoituksesti pointtia koska opettaa voi kuka tahansa ja olla opettaja. Siivooja voi olla kuka tahansa ja olla siivooja.


    • alan ammattilainen

      Käytin autoani korjaamolla ja työ kesti 15 minuuttia, josta kuitenkin perittiin tuntitaksa. Kysyin, että miten se lasku oli tunnista, kun aikaa kukui vaan 15 minuuttia. No korjaamo"päällikkö" sanoi, että ei ajasta veloiteta vaan ammattitaidosta.

    • viikkoja vielä syysl

      Opettajien kesälomaa pitäisi jatkaa siten, että lomakausi olisi 1.6. - 31.8. On aivan liian pitkä aika odottaa syyslomaa viikolle 43. Sen jälkeen on monta viikkoa n. 2 vk:n joululomaan ja viikon talvilomaan jne. Todella rankka työvuosi - yhtä loman odottelua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1894
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1741
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1735
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    8. 114
      1699
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe