Säälittävää koiranpitoa

*(((*

Pohjanmaalla hirvikoiria pidetään huonosti. Sen jälkeen, kun metsästyskausi on ohi ne heitetän kuin vanhat rukkaset häkkiin, tai narunpäähän. Kukaan ei vie lenkille. Jos eivät ole riittävän hyviä, tulee nappi otsaan.

25

550

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sama t'äällä

      Sama pätee täällä Pirkanmaalla ainakin Ikaalisten, Ylöjärven ja Nokian suunnilla. Kaikkialla missä on maaseutua, on tuollaista elämää viettäviä metsästyskoiria. Metsästäjät tarvitsisivat erityisluvat koirien hankkimiseen, jottei metsästyskoiria päädy kelle tahansa täysjuopoille.

    • voi koiran elämää...

      Usein puhutaan, ettei koiraa kerrostaloon, siellä asuva käy koiransa kanssa lenkillä ym. Koiralla on seuraa ja saa olla lämpimässä.
      Olen varma, ettei monessakaan perheessä maaseudulla koiraparka pääse koskaan sisätiloihin.

    • Lullinkutkuttaja

      Ajelette siis ympäri pohjan/pirkanmaata ja seuraatte ihmisten elämää 24/h? Vai miten olette todenneet nämä lukuisat koirat joita ei lenkitetä? Vai oliko pelkkää mutua?

    • pohjanmaalta

      Ikävää mollaamista ja koirien omistajien yleistämistä. Meillä on neljä hirvikoiraa ja kaikki pääsevät lenkille ja sisätiloissakin ovat kuin kotonaan. AINA löytyy huonoja koiran omistajia joilla ei saisi koiraa olla laisinkaan, MUTTA niitä löytyy joka rodun omistajista.

    • Kyllä jämpti on näin

      meillä ( itä-suomessa) on iso aidattu piha, ja tosiaankin on iso. about 2 hehtaaria aidattua aluetta jossa koirat saa taterella rauhassa.

      Älkää yleistäkö! on niitäkin koiria jotka otetaan kerros taloon ja käytetään pari kertaa päivässä semmoset 5min.. ulkona.

      Tiedän monia metsästäjiä joilla on ulkotarhat, lämmitetyt kopit ja kunnon ruuat. Metsästys koirien aktiivi elämään täällä meillä päin kuuluu mm.

      Veri jälki (hajuaisti pysyy skarppina)
      jonkun sortin ToKo:a ( isännän ja koiran suhde pitää olla kunnossa)
      Uimaharjoituksia ( ettei pelkää metsällä pikku puroja)
      rekikoira toimintaa ( lihaskunto pysyy yllä läpi talven)
      ja tietysti lenkit siihen päälle.
      Ja joskus koirapuistot ja näyttelyt

      Kyllä metsällä täytyy olla koira kunnossa, ei siellä huono kuntoinen koira pärjää.
      Kuinka moni kerrostalo koira saa samanmoisia aktiviteettiä?

    • *(((*

      Todella harvinaista, mikäli noin on. Suurimmalla osalla koira on kuin "välttämätön paha" sitä vain pidetään narun päässä pihalla, tai tarhassa. Se koira nyt vain kuuluu olla tyyliin, kun muillakin on. Parikymmentä vuotta seurailin tuota koiranpitoa pohjanmaalla.

      • veikko14

        Ja mie seurailin Itä-Suomessa 30 v. samaa touhua. Metästyskoira on tuontantoelukka ja näyttelyväline, ellei näin ole, nappi ohtaan. Jämpi on näin !


    • Norjanharmaan omista

      Meillä on 10 hirvikoira ja kaikilla suuret häkit.. Kaikki pääsee ainakin 2 kertaa viikossa lenkille.. ja syksyllä haukutus aikana joka päivä joku juoksee vapaana. Mutta iskä kyllä lopettaa tietynlaisia koiria itse.. esim vanhoja, sairaita ja huonoja.

      • veikko14

        Tiedän metsästyskoiria, jotka eivät osaa edes hihnakäyttäytymistä, ja ei ole sosiaalistettu, ei lenkitetä ollenkaan, häkissä ja metässä JOSKUS, ja sit "Vihtavuoren sertii" ohtaan, kun tulee kipeex, ei viedä ees lääkärille, vaikka on sairas. Ootellaan jos itestään paranee, ellei, nappi ohtaan. Jämpti on näin.


    • hirveä tautiih

      Lisätään luetteloon Keski-Suomi, Kymenlaakso, Kainuu, Koillismaa ja Kantahäme. Tietääkö joku lisää maakuntia, joissa hirvikoirien asiat ovat huonosti? Lintumiehenä väitän, että hirvikoirat, huolimatta isännästään tai sen habituksesta, ovat terveempiä tapauksia kuin ensinäkemältä kuvittelisi.

    • Säälittää

      Harmaalla on tylsää ja kuuma. :(

      Ettiskelee varjopaikkoja ja tekemistä pihasta. Parasta tänään ollut hiiren haukkuminen heinäkasassa. Koittaa kiinnostua kaikesta mitä teen esim. tien lanauksesta. Aseen saa viedä salaa autoon, kun lähtee ampumaan, ettei koira parka innostu turhasta.
      Tänään vois koittaa jossain vaiheessa vetää sille v.jäljen ja laittaa jäljen päähän hirvenjauheliha klöntin.
      Ei ole helppoa olla harmaa kesällä pirkanmaalla.

      • keljua

        Eilen se löysi klönttinsä helposti . Hauskaa oli kymmenisen minuuttia. Sitten taas ankeus koitti. Onneks se keksi käydä mukamas salaa naapurin koiran kans leikkimässä. En siihen kehdannut puuttua. Tänään kana varasti sen luun eikä päästänyt sitä edes luuta kalvaan. Nyt lähetään muutamaks tunniks reissuun ja koira katteli jo siihen malliin lähtötouhuja, että kun perävalot häviää, niin naapurin narttu saa poikaystävän.


    • pidä huolta!!

      Kannattais varmaan myös pitää huoli koiran analirauhasista. Toivottavasti korvat ei kuhise elikoita, ei olis ittellekä kivaa.

    • EI cityihminen

      Annampa tässä toisenlaista näkökulmaa... Meillä on karjalankarhukoira joka on yöt sisällä ja päivät ulkona, käy kerran päivään lenkillä.
      Syksyllä (tästä ei ole metsästäjäksi) saa olla irti kun käymme sienessä tai marjassa. Syy siihen että koira ei saa muuta virikettä kun ruuan ja lenkin on meidän lapset.
      Susia tuppaa olemaan eli siis jos koira on hieman tylsistynyt nii ilmoittaa terävämmin luvattomat tunkeiliat!


      Kainuussa tämä on joka talossa yleistä toimintaa enkä paheksu tälläistä yhtään.

    • 8 pistettä

      Te olettekin vastuullisia koiranomistajia, mutta kun eräät pitävät koiraa, vaikka eivät osaa ottaa koiran tarpeita huomioon.

    • *(((*

      No niin, joku muukin on huomannut. "Yleistä koirista " palstalla sama asia. Koiraa pidetään aina häkissä. En siis ole ainut.

    • veikko14

      Tuohan on melko normaali metsästyskoiran kohtalo, tunnen useita, itsellä kaksi berniä.

    • Kullinpää

      Metsästyskoiraa ei pilata häsläämällä ja pukemalla sitä tyttöjen trikoisiin kuten useimmat bernit.

    • *(((*

      Kuuleppas " Kullinpää " ettei sulla vain olis lepakoita tapulissa !

    • Juhu

      pyh, kyllä tiedän tapauksia, missä metsästyskoirista ei pidetä huolta jne. Mutta tiedän vielä enemmän tapauksia, jossa koira voi hyvin ja saa sisällä olla paljon. Kuten esim. tuttuni suomenajokoira nukkuu sisällä yöt, häkkissä on vain silloin kun sinne haluaa tai kun muuten yksin sisälle jäisi, saa lenkkeilyä ja metsästystä riittävästi.

      Itselläni 2 suomenajokoiraa sisäkoirina kerrostalossa. Kumpikin olleet pennusta asti sisäkoirina, ajavat jänistä, saavat lenkkeilyä väh. 3h päivässä reipasta kävelyä, myönnettävä myös on että nukkuvat sängyssä. :)

      Mutta hei, ei kukaan voi luetella maakuntia, missä asiat on hyvin ja missä ei. Joka paikasta/kunnasta löytyy huonoja koiranomistajia ja ei nekään läheskään kaikki ole metsästyskoiranomistajia. Tyhmää edes luetella mitään.

      Valitettava tosiasia on, että ennen vanhaa koiralla oli tarkoitus ja jos mehtäkoira ei metsästäny niin se oli turhakoira ja sellaiset tapettiin kylmästi, koiran piti toimia, silloin rahaa pystyi siihen käyttämään. Itse ymmärrän tämän ajatusmaailman, mutten ite niin ajattele, mutta näin ajattelee edelleenkin moni vanhempi metsästäjä ja se johtuu varmasti silloisesta ajattelumaailmasta.

      • jepjep

        joka paikkakunnalta löytyy koiria joita pidetään huonosti... Mutta asiasta kannattais ilmoittaa eläinsuojeluun... Ei tänne keskustelupalstoille.. Täälä asialle ei tehdä yhtään mitään ja keskustelut muuttuu vittuiluksi.


    • Kinuskiina

      Metsästyskoiran ja lemmikkikoiran kohtelun kuuluukin olla hiukan erilaista.

      Metsästyskoirat ei yleensä ole hyviä lemmikkejä ja niiden vaistot pidetään kunnossa pitämällä ne ulkotarhassa, jonka ei toki tarvitse olla lämmittämättömiä, tai pienempiä, kuin eläinsuojelulaki vaatii. Liikuntaa toki on hyvä antaa elukalle ku elukalle. Lemmikkikoiran kun vie maastoon, niin se liikaa paapottuna pyörii vaan isännän jaloissa, eikä hoida töitään. Metsästyskoirat on työkoiria.

      Lemmikit on erikseen ja niitä saa paapoa rauhassa, kun niiden vaistoilla ei ole niin väliä.

      Meillä on metsästyskoira, jolla vaistot pelaa osittain. Vapaaksi päästyään lähtee hyvinkin pian jäniksen jäljille. Mutta kun se on kaupunkiolosuhteissa alunperin kasvatettu lemmikiksi, niin ihan on prinsessa koko otus. Ei siitä ole työkoiraksi, kun se on alunperin pilattu siltä osin. Eikä saa nappia ottaansa, vaik puree sisääntulijoita jos osumaetäisyydelle pääsee. Vahtikoirana armoton.

      Meillä oli 2-vuotta omistuksessa upea ajokoira, kun omistaja suunnitteli sen kuoppaamista kun ei toiminut metsällä. Ulkona oli sille aitaus ja koppi. Sisään se ei halunnut, vaan halusi olla kovillakin pakkasilla pihalla omassa
      valtakunnassaan. Yritettiin tuoda välillä sisään, vaan meinasi painua ikkunalasin läpi takaisin. Se oli oikea nallekarhu koko järkälemäinen otus. Lempeä jättiläinen. Entinen omistaja kysäisi sitten sitä takaisin ja me tuumittiin, että jos se ei sitä kuoppaa, niin toki. Ja pari vuotta meillä olleena koiran vaistot olikin sitten terävöityneet ja toimi ajossa kuin pitikin. Kärsivällisyys oli siis hyve sen eläimen kohdalla. Ihana nallukka kotona ja metsällä oikea peto.

      Itse monenlaisia eläimiä omistaneena ja metsästyksen harrastajiin tutustuneena voin todeta, että valtaosa kohtelee koiriaan hyvin. Huono metsästyskoira pitääkin laittaa kuoppaan, eikä niistä usein ole lemmikeiksikään. Parempi lopettaa koira, kuin pitää sitä elättinä. Näin se vaan menee.

    • Seh!

      Onhan tämä koomista että porukka paapoo jotain vietitöntä elukkaa kuin pikkulasta, ostaa sille vaatteita ja käyttää eläinlääkärissä hampipesulla. Ja sitten itkee täällä kun metsästyskoira saa elää koiran elämää.

    • kkk:n ommaaja

      On totta että on hölmöä ostaa koiralle vaatteita, mutta ympärivuotinen häkissä oleminen ei ole koiran elämää.

    • kkkaallleee

      Olen kans huomannu että juuri metsästyskoirat on pihalla häkissä ja haukkuu kaikkea mikä liikkuu. Niille heitetään ruokaa kerran päivässä eikä käytetä koskaan lenkillä ja niistä ei olla kiinnostuneita ennen kuin metsästyskausi alkaa.

      Tuommosista pitää tehdä eläinsuojeluilmoitus ja omistajille lemmikinpitokielto

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4071
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3418
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2959
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2901
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2234
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2171
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1935
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1930
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1879
    Aihe