Timo Sandberg : Vainooja

alvari.raappavaara

En liene aiemmin maininnut jutuissani Timo Sandbergia. Valitettava virhe, kyseessä on kuitenkin kunnon kamaa tuottava dekkaristi. Komisario Heittolan siksak-uraa seuraileva sarja on ehtinyt jo seitsemänteen osaan, Vainoojaan. Aiemmin Heittolan Erkin kautta tuotiin genren maailmankartalle Keski-Uusimaan poliisilaitos, joka sijainnee jossain Järvenpään paikkeilla. Nyt Heittola on siirtynyt työuran ja tyttöystävän perässä Lahteen ja takkuillen käynnistyy esimiehenä toimiminen uudessa kaupungissa.
Työhommien tökkimiseen vaikuttaa tyttöystävän nouseminen laitoksen vanhojen jermujen ohi ylikonstaapeliksi ja seurustelu komisarion kanssa ei kaikkia alaisia miellytä. Tyttöystävä, Taru Lund viihtyy myös hyvin paljon Heittolaa nuoremman kollega Åberin seurassa. Joten välillä Heittola funtsailee vaihtasko muijaa, autoa, työpaikkaa vai taloa. Ja siinä sivussa pitäs syöpääkin hoitaa ja rikoksia selvittää. Eli luvassa on perineistä ihmissuhdemössöä, josta poliisilaitoskaan ei ole vapaa. Senkin kestää kirjallisuudessa, kunhan ei tämän enempää tyrkytetä.

Varsinainen rikostarina käynnistyy, kun metsällä olevat peruspoliisit löytävät ketterän ketun avulla nuoren naisen ruumiin. Kukaan ei kaipaa, nimestä ei tietoa, tutkittavaa riittää.
Rinnalla Sandberg juoksuttaa samoissa Asikkalan metsämaisemissa toista tarinaa ihmissuhdesotkuista. Puolimenestynyt ketkukirjailija Jortikka (liekö omakuva??) tuo suvun vaarin mökille vetämiltään kirjoittajakursseilta löytämänsä Sarin, jonka kanssa pitäisi vaimolta salaa hiljentyä pariksi viikoksi sanataiteen ja tantraseksin ääreen. Huonostihan siinäkin käy, kun tyttö huussireissulla häipyy kuin haisaapas suonsilmään.
Samoilla rantamilla elelee suljettu ääriuskonnollinen yhteisö, Pelastuksen Missio, jonka teologiset opit ja jäsenten ohjailukäytännöt tuntuvat sangen tutuilta tuolta vanhoillislestojen parista.

Kaiken muun rinnalla kuljetetaan kursivoituja mietteitä, lienevät tappajan muisteluksia elostaan ja ajatuksistaan. Nimettömänä tietennii, jotta lukija saa sovitella kenen pään liikkeitä nämä lienevät. Sopivia ehdokkaita kyllä riittää, tarina ei ole itsestään selvä ensilehdiltä lähtien kuten jotkin nykydekkarit.

Kelpo keiton Sandberg sekalaisista aineksista saa kasaan. Hieman välillä tuntuu, jotta Asikkalan takamaille on osunut pelkkiä kylähulluja, vaan poikenneeko näkemys reaalimaailmasta kovin paljoa? Jos olisi pakko kuluttajavalistuksellisessa mielessä verrata muihin alan miehiin, niin tamperelainen Jokinen-Koskinen kerrontatapa on ehkä lähinä. Ei hirveästi väkivaltatoimintaa, ei hirveetä ryyppäämistä, seksiä ja pelottavuutta sangen sopivasti. Rohkenen suositella.

2

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kkv+????

      Täytyi oikein tarkistaa, koska minä tätä Sandbergia ensimmäisiä kertoja kehuin, ja näkyi olevan viisi vuotta sitten
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/5000277#comment-26525949.
      Sandbergin kirjat ovat kyllä häiritsevänkin samanlaisia kuin Jokisenkin, mutta kuitenkin parempia. Niin että jos joku on jo Jokisensa lukenut, niin sitten Sandbergia jälkiruoaksi.
      (Varasin tämän Vainoojan kirjastosta, kun en enää muista edes alkuvuottakaan, että olisinko tämän jo silloin lukenut)

    • A R itte

      Siks me näitä kirjoittelen, jotta voin tarkistaa lukeneisuuteni. Altzheimer tulee jos on tullakseen, mutta haittoja voi minimoida teknologian keinoin. Ettei samoja kirjoja kanniskele eestaas muutaman kukauden välein, kuten isävainaa. Vaikka lukemattomia on lainasto pullollaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      129
      2046
    2. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      374
      1534
    3. Hauskaakin jopa...

      Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
      Sinkut
      227
      1136
    4. Koen, että minua tavallaan vainotaan

      Kyllä minä vain satun tietämään, että täälläkin on joitain serkun kaiman kummeja jotka kiusaavat minua. Lisäksi sairas n
      Ikävä
      126
      949
    5. Nainen, minkä kappaleen laittaisit nyt miehelle

      kuunneltavaksi tietäen, että hän ikävöi sinua ja kipuilee päästäkseen yhteyteen kanssasi. Jotain, joka kertoo...
      Ikävä
      108
      930
    6. Vanhemmalle naiselle

      Aikataulu muutos. Ensi viikolla pistetään asia vireille. Ei juhannukseen asti aikaa. Kannatti valehdella!
      Ikävä
      54
      895
    7. Toivottavasti vielä kohdataan mies

      Ja aloitetaan juttelu. Nyt olisin valmis.
      Ikävä
      86
      893
    8. Herätänkö minä sinut itkullani nainen

      Kysyn tässä kun kaipuun aallot lyövät ylitseni ja ihmettelen missä olet toivoessani, että olisit tässä vierelläni. On va
      Ikävä
      25
      848
    9. Vastaa nyt kun kuitenkin valvot!

      Vai pelkäätkö että miehesi herää? Ppm:lle 😉
      Ikävä
      111
      788
    10. Seksuaalinen halukkuus ja kyvykkyys

      Tulee mieleeni kysyä, onko palstalla enää ihmisiä joilla olisi se voimakas seksuaalinen halukkuus vastakkaiseen sukupuol
      Sinkut
      99
      681
    Aihe