Timo Sandberg : Vainooja

alvari.raappavaara

En liene aiemmin maininnut jutuissani Timo Sandbergia. Valitettava virhe, kyseessä on kuitenkin kunnon kamaa tuottava dekkaristi. Komisario Heittolan siksak-uraa seuraileva sarja on ehtinyt jo seitsemänteen osaan, Vainoojaan. Aiemmin Heittolan Erkin kautta tuotiin genren maailmankartalle Keski-Uusimaan poliisilaitos, joka sijainnee jossain Järvenpään paikkeilla. Nyt Heittola on siirtynyt työuran ja tyttöystävän perässä Lahteen ja takkuillen käynnistyy esimiehenä toimiminen uudessa kaupungissa.
Työhommien tökkimiseen vaikuttaa tyttöystävän nouseminen laitoksen vanhojen jermujen ohi ylikonstaapeliksi ja seurustelu komisarion kanssa ei kaikkia alaisia miellytä. Tyttöystävä, Taru Lund viihtyy myös hyvin paljon Heittolaa nuoremman kollega Åberin seurassa. Joten välillä Heittola funtsailee vaihtasko muijaa, autoa, työpaikkaa vai taloa. Ja siinä sivussa pitäs syöpääkin hoitaa ja rikoksia selvittää. Eli luvassa on perineistä ihmissuhdemössöä, josta poliisilaitoskaan ei ole vapaa. Senkin kestää kirjallisuudessa, kunhan ei tämän enempää tyrkytetä.

Varsinainen rikostarina käynnistyy, kun metsällä olevat peruspoliisit löytävät ketterän ketun avulla nuoren naisen ruumiin. Kukaan ei kaipaa, nimestä ei tietoa, tutkittavaa riittää.
Rinnalla Sandberg juoksuttaa samoissa Asikkalan metsämaisemissa toista tarinaa ihmissuhdesotkuista. Puolimenestynyt ketkukirjailija Jortikka (liekö omakuva??) tuo suvun vaarin mökille vetämiltään kirjoittajakursseilta löytämänsä Sarin, jonka kanssa pitäisi vaimolta salaa hiljentyä pariksi viikoksi sanataiteen ja tantraseksin ääreen. Huonostihan siinäkin käy, kun tyttö huussireissulla häipyy kuin haisaapas suonsilmään.
Samoilla rantamilla elelee suljettu ääriuskonnollinen yhteisö, Pelastuksen Missio, jonka teologiset opit ja jäsenten ohjailukäytännöt tuntuvat sangen tutuilta tuolta vanhoillislestojen parista.

Kaiken muun rinnalla kuljetetaan kursivoituja mietteitä, lienevät tappajan muisteluksia elostaan ja ajatuksistaan. Nimettömänä tietennii, jotta lukija saa sovitella kenen pään liikkeitä nämä lienevät. Sopivia ehdokkaita kyllä riittää, tarina ei ole itsestään selvä ensilehdiltä lähtien kuten jotkin nykydekkarit.

Kelpo keiton Sandberg sekalaisista aineksista saa kasaan. Hieman välillä tuntuu, jotta Asikkalan takamaille on osunut pelkkiä kylähulluja, vaan poikenneeko näkemys reaalimaailmasta kovin paljoa? Jos olisi pakko kuluttajavalistuksellisessa mielessä verrata muihin alan miehiin, niin tamperelainen Jokinen-Koskinen kerrontatapa on ehkä lähinä. Ei hirveästi väkivaltatoimintaa, ei hirveetä ryyppäämistä, seksiä ja pelottavuutta sangen sopivasti. Rohkenen suositella.

2

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kkv+????

      Täytyi oikein tarkistaa, koska minä tätä Sandbergia ensimmäisiä kertoja kehuin, ja näkyi olevan viisi vuotta sitten
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/5000277#comment-26525949.
      Sandbergin kirjat ovat kyllä häiritsevänkin samanlaisia kuin Jokisenkin, mutta kuitenkin parempia. Niin että jos joku on jo Jokisensa lukenut, niin sitten Sandbergia jälkiruoaksi.
      (Varasin tämän Vainoojan kirjastosta, kun en enää muista edes alkuvuottakaan, että olisinko tämän jo silloin lukenut)

    • A R itte

      Siks me näitä kirjoittelen, jotta voin tarkistaa lukeneisuuteni. Altzheimer tulee jos on tullakseen, mutta haittoja voi minimoida teknologian keinoin. Ettei samoja kirjoja kanniskele eestaas muutaman kukauden välein, kuten isävainaa. Vaikka lukemattomia on lainasto pullollaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      322
      3353
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      209
      2749
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      143
      2495
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2005
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      15
      2002
    6. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1662
    7. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1536
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      20
      1536
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1266
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      246
      1221
    Aihe