Miten estää lasta polttamasta?

tupakanvastainen iti

15-vuotias tyttäreni tuli kotiin eräs ilta ja haisi tupakansavulta. Meidän perheessä on kyllä tehty selväksi ettei sellaista hyväksytä. Kun tyttö lähti seuraavana päivänä kouluun tutkin hänen huoneensa ja löysin sytyttimiä. Takavarikoin ne ja laitoin tytön kotiarestiin, arestin loputtua tyttö tuli kotiin haisten jälleen tupakalta. Miten voin estää häntä polttamasta? Aresti ei auta, koska välitunneillakin tarjotaan tupakkaa. Pitäisikö hänen vaihtaa koulua?

40

1291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Te päätätte

      Kysy miten hän maksaa savukkeensa. Ne ovat kalliita.
      Ota yhteys kouluun, sillä eikö kouluissa ole ehdoton tupakointikielto.

      Sano, että jos tupakointia harrastetaan koulumatkoilla, on ehkä parempi, että miehesi ja sinä tulette päivittäin vastaan koulun portille ja vuoropäivinä saattelette tyttärenne kotiin.

      Pelkkä uhkaus varmaan jo karmaisee aika lailla, mutta järjestäkää vaikka viikoksi tämä saattokeikka.

      • Itekkin Poltan Ja 11V

        Kysyntää On niin paljon että 1Kpl Rööki On Vaan 50centtiä.


      • jämptiyttä

        Jos nuorella ei ole rahaa, jolloin voi jollekin tupakasta maksaa, on myös mahdollisuus, että kaveriporukassa on aina joku, jolla sitä tupakkaa on jolloin toisetkin voivat sen tupakan kotimatkalla saada. Tee selväksi, ettei alaikäinen saa polttaa ja that's it ja sano myös, että jos jollain kaverilla on tupakkaa niin hänelle on joku ostanut laittomasti. Yrittäkää tehdä tuohon rajat, sillä tuo tapa on hyvin orjuuttava jo lyhyessäkin ajassa.


      • haaah
        Itekkin Poltan Ja 11V kirjoitti:

        Kysyntää On niin paljon että 1Kpl Rööki On Vaan 50centtiä.

        Luuseri.


    • Tyhmyys tiivistyy

      Ellei oma hyvä esimerkki - tupakoimattomuus ja pitkäjänteinen kasvatus auta, mitään ei ole tehtävissä. Tyttäresi on yksinkertaisesti tyhmä ja porukan vietävissä.

    • elätupakatta

      arestia,kännykän,tietsikan poistot tietyks ajaks.
      joku sille tupakat ostaa ku on alaikänen....

      näytä kuvia keuhkosyövästä,keuhkoahtaumasta ym.

    • Ei voi mittään

      Et varmaan mitenkään voi estää polttamasta. Eiköhän se peli menetetty jo 15 vuotta sitten, kun tyttö syntyi, jos hän nyt ei ole kyllin älykäs tajutakseen, että on typerää polttaa.

      Voit tietty laittaa rahahanan kiinni ja sanoa, että hana aukeaa vasta, kun äidin euroset eivät mene tupakkaan.

    • messias34454

      Ota yhteyttä sen kaverien vanhempiin, tuskin tyttösi itsekseen polttelee

      • nonsmoker

        Kannattaa partioida myös niillä kulmilla missä nuoret oleskelevat ja tupakoivat, sieltä jos onnistuu lapsensa löytämään tupakoimasta niin kyllä ovat nolona kun jäävät kiinni itse teosta paikan päällä. Meillä ainakin tupakointi loppui kun otin yhteyttä myös lapseni tupakoivien kavereiden vanhempiin, lapsi häpesi silmät päästään kun olin kavaltanut kaveritkin..


      • eurfain
        nonsmoker kirjoitti:

        Kannattaa partioida myös niillä kulmilla missä nuoret oleskelevat ja tupakoivat, sieltä jos onnistuu lapsensa löytämään tupakoimasta niin kyllä ovat nolona kun jäävät kiinni itse teosta paikan päällä. Meillä ainakin tupakointi loppui kun otin yhteyttä myös lapseni tupakoivien kavereiden vanhempiin, lapsi häpesi silmät päästään kun olin kavaltanut kaveritkin..

        Jess! Helkkarin hyvä neuvo! Ja tiedän että toimii, kaverin äiti vei sen korvasta kotiin ja saattoi viikon kouluun ja koulusta pois, eikä se päässyt ulos kun vasta jouluna! Kusahti kyll' kaljapullon kanssa mutta sama asia.


    • Orvokki1

      Hyviä ehdotuksia kaikki, mutta kokemuksesta ehdottaisin hieman erilaista konstia: kokeile saada hänet lopettamaan tupakointi kannustamalla häntä tupakoimattomuuteen. Rauhallisella, avoimella keskustelulla ja tukemisella voi päästä myös pitkälle. Voitte yhdessä vaikkapa miettiä jonkinlaisen "palkinnon" jos hän pystyy lopettamaan tupakoinnin.

      Itse aloitin polttamisen nuorena, ja äitini suhtautui asiaan hyvin negatiivisesti. Tuli arestia, huutoa, puhelin lähti, rahat lähti yms. Silti se ei auttanut asiaa, aina sitä jostain sai tupakkaa (kavereilta ilmaiseksi pummimalla tai jopa rahaa varastamalla ja ostamalla). En onnistunut lopettamaan tupakointia.

      Myöhemmin ajateltuna olen tullut siihen tulokseen, että olisin voinut lopettaakin, jos asiasta oltaisiin keskusteltu rehellisesti ja avoimesti kotona. Kun äitini suhtautuminen oli niinkin tyrmäävää, aloin vain valehdella hänelle ettei hänen olisi tarvinnut taas pettyä ja suuttua minulle. Tsemppiä yritykseen!

    • NikotiiniRiippuvaine

      Teinin mielipide...
      Tuo on kaikki täyttä paskaa.
      Omakin äitini ei todellakaan pitänyt siitä, kun näki keskustassa oman poikansa
      polttavan tupakkaa.
      Ensimmäisellä kerralla arestia, ei se tupakointi siihen lopu, lupaan sen.
      Yleensä, jos teidän tyttäret / poikanne polttavat, älkää olko liian ankaria, ihan tosissaan, voi jopa käydä niin että he kapinoivat "ankaruutta" vastaan, ihan vain v1ttuillaksenne teille ( vanhemmille ).
      Joko se polttaminen jatkuu, tai onnellisesti lapsenne lopettavat.

      - Itse aloitin 12 vuotiaana, ikää lähes 18.
      Ja ihan tiedoksi, Tupakan hankkiminen ei ole ongelma.

    • näin minä tekisin

      Kannustimen kannalla minäkin olisin. Moraalisaarnat ja kurinpitotoimet kääntyvät vastakohdiksi, koska nuoruuteen kuuluu itsenäistyminen, joka vaatii sen vanhempiin kohdistuvan kapinointinsa. Huutamalla, rankaisuilla yms, varmaan varmistatte tupakoinnin jatkumisen. Ja mikä ehkä ikävintä se avoinmuus katoaa luottamuksen myötä. Jos multa olisi viety sytkärit, olisin suuttunut ja salailuuun olisi kiinnitetty enempi huomiota, joten molemmat olisivat hävinneet.

      Tärkeää on myös muistuttaa että vaikkei pystyisikään lopettaa, on rakastettu kuitenkin. Myöskin laskimenkäyttö voi olla hyväksi. Sillä rahalla vuositasolla kun saa jo melkoisen lomamatkan kaikkine kuluineen.

      Itse palauttaisin sytkärit, ja sanoisin että nämä ovat sinun ja pengoin tavaroitasi joka oli väärin anteeksi. Kertoisin myös motiivini siitä miksi niin tein. Avoinmuutta ja rehtiyttä, ja vanhemmilta aikuisuutta. Mihinkään teinikinasteluun ei pidä lähteä mukaan.
      vaikeaa se on mutta vaiva palkitaan. Pidä sitä lastasi tasavertaisena, unohda machoilu, teinit pystyvät olemaan kauemmin vihoissaan usko pois.

    • Ei enään

      Seura tekee kaltaisekseen jos kaverit polttavat sitten rupeaa itsekkin lähes aina polttamaan. Mikä pahinta rahat ei riitä imetään sitten samaa sätkää vuoron päältä.
      Kaverini poltti itsekkin muutaman askin polttanut ajan saatossa lopetin kerrasta. Mielestäni on hyvin vähän tehtävissä jos nuori haluaa alkaa polttamaan aina löytyy jostain tupakkaa kieltoa vaan.

    • tupakkamane

      Minä ainakin tekisin niin niinkuin isänikin tekisi minulle (13v olen) että käy ostaa tupakkia tyttärelle kaupasta ja laittaa polttamaan tytön monta kerrallaan,sitte katotaa nii varmasti oksentaa ulos ja itkee samalla ja katsot oikein vierestä kun hän "oppii" polttamaan sen jälkeen ei varmasti enää polta :)

      • vbad

        miks oksentas ja itkis ?


    • Toivoton tyttö...

      Kuulkaas vanhemmat.. olen 14v tyttö. Kokeilin kerran polttamista ja mutsi sai tietää siitä. Siitä seurasi pitkä juttelu ja vielä, vaikka tapahtuneesta on jo yli kaksi viikkoa, mutsini väittää kun tulen kotiin että olen polttanut ja haistelee hiuksiani. (en siis polta.. en tykkää tupakasta ja tiedän kuinka vaarallista se on.)
      En tiedä miten saisin hänet ymmärtämään että se oli vain se yksi kerta ja että en haise tupakalle/ jos haisen niin se tulee koulumme välitunneilta, kun joudumme kävelemään alikulkutunnelin ali kun vaihadamme koulua ja aina siellä kaikki polttavat.... Mua ottaa niin päähän toi kun en voi sanoo mitenkää et en polta ku ei mutsi usko mua... Aattelin seuraavaks olla sille vaan että ''Soita kun uskot muhun ja hyvästi!'' tyylillä ja painun faijan luokse...

      • Seli seli seli seli

        Ja faijas antais sun polttaa, sit? Muihinkin uhkauksiin kannattaa liittää toi faijalle muuttaminen. Se on tosi kypsää käyttäytymistä. Ihan kadehdin sun äitiäs.

        On muuten totinen tosi, että jos reippaasti kävelee alitunnelin läpi jossa poltetaan, se ei vaatteisiin jää haisemaan. Opetteleppa parampia valheita.

        Toinen asia jota en puheestasi usko on tuo, että heti ensimäisellä kerralla jäit kokeilusta kiinni. Tilastollisesti erittäin epätodennäköistä. Liitettynä muihin valheisiisi, todennäköisyys kasvaa.


    • toivoton tyttö taas.

      että jos voisitte ehdottaa miten saisin hänet uskoon..... :(

    • einäin

      Eihän sitä voi estää, antaa polttaa vaan jos on tarpeeksi älykäs nuori osaa kyllä itse lopettaa.

    • myöhäistä

      Ei koulun vaihtaminen tuo yhtään lisää järkeä tyttäresi päähän. Yritä vain hyväksyä se tosiasia, että tyttäresi on hieman muita tyhmempi.

    • rfrgegerer

      Antaa nuorten kokeilla asioita, ei siihen mikään auta. Voisi hieman valistaa, mutta mitkään pakkokeinoinot ei auta..korkeintaan nuori valitsee perheekseen kaverit!

    • Turhan lepsua suhtau

      Heitä pihalle. Minä en kattoni alle tupakoitsijaa huolisi. Menköön sinne missä on parempi.

    • Tupakoimaton95

      Jos hänellä on harrastuksia, kieltäkää niihin meno. Tietokone, puhelin pois. Älkää päästäkö häntä kavereiden kanssa ulos koulun jälkeen. Ja pitäkää tämä pitkään!! Ei auta jos teette tätä pari päivää tai viikon! Sen pitää kestää väh. 2 viikkoa tai enemmän! Jos jatkaa tästä huolimatta. Tehkää uudestaan, mutta pidempikestoisena. Ja varoittakaa tästä, älkää tehkö varoittamatta. Pitäkää myös omat rahanne piilossa, jotta tyttärenne ei voi varastaa rahaa tupakkaa varten. Ottakaa hänen mahdolliset omat rahansa myös pois. Voitte myös käyttää rangaistuksena sitä, että aina kun hän tulee koulusta kotiin, tutkitte hänen taskunsa sekä reppunsa. Voitte myös sanoa tyttärellenne, että hänen kouluaan vaihdetaan jos tämä ei lopu. Ja jos oikeasti jatkuu, niin teidän täytyy myös vaihtaa sitä koulua eikä vain uhkailla.

    • ujpp

      Teillä on asiat erittäinkin hyvin, jos voitte antaa lapselle arestia ja hän tottelee. Tupakointi ei kieltoiin lopu, se loppuu heti, kun tyttö tajuaa, ettei tupakoinnista ole hänelle yötyä. Siinä vaiheessa kun hänen pitäisi tulla toimeen omilla raoillaan, ei rööki välttämättä enää maistu.Koulua ei kannata enää tuossa iässä vaihtaa. Sama meno jatkuisi sielläkin.

    • vierailija 8)

      Huuuohhh! Mikään aresti auta. Se on yksityisyyden rikkomista jos tavaroita alat penkoa. Sitä tupakkia on nykyään helppo saada. Itse kannattaisin sitä, että polttaa niin monta tupakkia putkeen että tulee oksennus. North on hyvä tupakki siihen. Tehos minuun, tosin hetkeks.. Mutta teinin tupakoimiseen ei valitettavasti mikään auta. Toivottava, että vanhempana tajuaa lopettaa...

      • miettisivät

        Jotenkin niin turhauttavaa se tupakoinnin aloittaminen.Kaveriporukka vaikuttaa,tietty.Omista lapsista osa aloitti polttamisen,vaikka kuinka annoin hyviä neuvoja,uhkailin,kannustin pysymään itsenäisenä ja pitämään oman päänsä,en itse ole koskaan polttanut ja toinen vanhempikaan ei polttanut.Koko suvussa tupakoitsijoita on vain muutama.
        Nyt ovat aikuisia.Kaksi nuorinta ei ole polttanut,vanhin on lopettanut.Kaksi polttaa,toinen oli polttamatta melkein kymmenen vuotta,mutta taas aloitti,jostain kumman syystä.
        Työkavereissa näen miten tupakka koukuttaa.Yhdelläkin kaverilla on on-off-suhde tupakkaan.Sanoo aina,että kiroaa sen päivän,kun alkoi polttaa,siitä riippuvuudesta kun ei meinaa päästä irti.Tämän kun nuoret tajuaisi,kuinka isolta murheelta välttyisi,kun ei koskaan aloittaisi.


    • hordepower

      No voi vi..u..tiiässä..ei mitään röökii vedä vaan helppaa pollee!!

    • Almost 17

      Kavereistani yli puolet tupakoi, mutta niitä tupakoimattomia kavereita kutsutaan yhtä lailla savuille juttuseuraksi vaikkeivät polttaisikaan.

      Kaikki nuoret tuoksuvat tupakalle. Deal with it.

    • TupakkaMies80

      Mulla oli sama juttu sen ikäisenä että poltin tupakkaa. Nyt olen reilusti yli 30v ja poltan edelleen. Mun näkemys on, että et voi estää tupakointia mitenkään. Omassa tapauksessani vanhemmat olivat aluksi tupakointia vastaan mutta kun huomasivat etteivät sille mitään mahda niin homma sai jatkua. Eivätkä kyllä olisikaan sille mitään voineet. Tupakkaa sai...ja saa edelleen alaikäisenä hyvin helposti. Ja aina löytyy kavereita jolta tupakkaa löytyy jos itsellä ei jostain syystä ole rahaa ostaa. Mutta hyvin vaikea tuota on mitenkään estää.

    • niksuliini1

      imekää munaa kurpat

    • 16v poika!

      hhahahha et voi vitun paska estää siten mitenkää!! :)

    • riuttala76

      No itse poltin ekan savukkeeni vasta 20-vuotiaana ja sekin taisi olla aikalailla poskari. Mut mä en kyllä tiedä oisko sillä mitään pahaa vaikutusta elämässäni ollut vaikka olisin tupakkaa jo peruskoulussa polttanutkin. Päin vastoin olisin varmaan vaan sosiaalisempi ihminen. Nuorena olin aika ujo kaveri.

    • Timin ja Tuulian äet

      Tiedän parikin tapausta, jolloin äiti (nimenomaan äiti!) on onnistunut pitämään yläkouluikäisen pojan irti tupakasta lupaamalla, että maksaa mopokortin ja mopon tai mopoauton, jos lapsi ei kertaakaan jää kiinni tupakasta. Tämä lupaus pitää toistaa aina silloin tällöin, niin teho on taattu. Kyllä se mopokortti ja oma moottorikulkuneuvo ovat sen ikäiselle niin iso juttu. Tämä on myös ihan riittävä syy kavereille kerrottavaksi, ettei mene maine nössöilyn takia.

      Tosiasiahan on, että vanhemmat likimain kaikilla maksavat mainitut asiat kuitenkin, mutta kannattaa pistää lapsi sen tosiasian eteen, että ilman niitäkin voi jäädä. Tämä tietysti toimii vain sillä ehdolla, että lapsi on siihen ikään jo oppinut, että vanhemmat myös tarkoittavat, mitä sanovat.

    • mirjamz

      Oman äitin isä kuoli vaikeaan keuhkosyöpään ja sitä oli vaikea katsoa sivusta kun lapsena yritti sanoa että "ei se ole ku lopettaa"

      minä en polta koska en pidä siitä hajusta käsissä ja sitäpaitsi käyttö maksaa sen verran että sillä rahalla sais mopon

    • Kovalaki

      Minä olisin heittänyt kotoa ulos, ja sanonut että mene sinne missä sitä saa tupakoida, eikä ole takaisin tulemista.

      Ja tähänkin asti olen sanani pitänyt. Valinta vapaa.

      Kaksi on aikuista lasta jotka eivät tupakoi.

    • Kovalaki meillä-

      Minä olisin hettänyt kotoa ulos, ja sanonut että mene sinne missä sitä saa polttaa, eikä takaisin ole tulemista.

      Ennenkin olen aina sanani pitänyt.

      Kaksi aikuista lasta, jotka eivät polta.

    • yiryererg

      laita vaik se rööki sit sen pilluu

    • vähänrajaaaikuset*

      itse olen 13-vuotias ja tyttö ..poltan vaikka oikeastaan kukaan läheisistä kavereistanikaan ei polta rupesin olttamaan 6 luokal alussa koska vanhempani olivat eroamassa ja kavereidenkaan kanssa ei mennyt hyvin ...en usko että pystyisin enää lopettamaan..itse asiassa arestit eivät ole auttaneet yhtään koska menen tupakille aina kun kukaan ei ole kotona ... minä juon kanssa .. en nyt sanoisi että kukaan nuori on mikään alkoholisti vaikka joka toinen viikonloppu kävisi juomassa kaveriporukan kanssa ....itse asiassa olen saanut yli 10 uutta kaveria sen jäkee kun aloin poltamaan..ja kun nyt olette miettineet sitä keneltä me saamme tupakimme niin esim meidän paikkakunnallamme on 1-3 hakiaa jotka hakevat ala ikäisille juomia/tupakki heille ei kannata muutakun soittaa niin he sopivat ajanja paikan niin hankkivat meille juomia ja kouussamme on yksi tietty paikka mihnä kaikkien luokkien polttajat käyvät ..monilla on jopa oma sähkötupakka jonka voi myös hankkia hakijala ... oikeastaan jos haluatte lastenne lopettavan polttamisen mutta ette onnistu siinä hankkikaa heille sähkötupakka tai nikotiinipurkkaa sähkötupakka siksi koska siinä ei ole niin paljon vaarallisia kemikaaleja niinkuin tupakassa ja se on terveellisempää eikä se haise ....http://fi.wikipedia.org/wiki/Sähkötupakka

    • PätkäSätkäJätkä

      Jokku jyrsii kynsii jokku naputtaa kynää hullulailla jokku viheltelee ja jokku tupakoi deal with it Ja ennen ku sanot mitään nii mieti tarkkaan ja lue ajatuksella. Ite olen polttanut savukkeita 10vuotiaasta ja nyt 16v ja nyt on kunto paskana ja kasvu vähentyny :/ mut ei ainakaa omal kohal vaikuttanu äitin arestit ja rähjäämiset. Riippuu toki lapsesta/nuoresta mutta en usko että sä saat sitä loppumaan jos on "riippuvainen".

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8464
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2297
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe