Apuja näyttelyjen keltanokalle

rh

Eli siis, lähitulevaisuudessa olen menossa 7 kk vanhan pennun kanssa näyttelyyn. Hommaa on käyty jo match showssa harjoittelemassa, mutta silti olen kyllä ihan ulalla koko hommasta. Jotenkuten tiedän kyllä miten koirani tulee esittää, eli kävelyt ja seisotukset.

Mutta, olisin kovin erittäin kiitollinen, mikäli joku ystävällisesti hiukan opastaisi minua, etten aivan itseäni nolaa.

Menen meille tarkoitettuun kehään. Entä sitten sen jälkeen kun ensimmäinen kehä on ohi? Match showssa jaetaan sininen ja punainen nauha ja sen jälkeen kun saat vaikka punaisen nauhan niin on punaisten kehä ja homma on siinä. Mutta entäpä oikeassa näyttelyssä? Kuinka tiedän olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan?

Ja entäpä arvostelu? Mistä minä sen kirjallisen arvostelun paperin sitten saan...? Pitääkö se hakea sitten jostakin, vai antaako tuomari/kehäsihteeri tai joku sen minulle jo kehässä?

Kiitos jo etukäteen jos joku osaa hiukan valaista tietämätöntä. Myös muita vihjeitä ja ohjeita otan erittäin kiitollisena vastaan, sillä kaikkea en varmaan osannut edes kysyä. :) Toki lähipiirin ihmisiltä saisi varmasti neuvoa, mutta en millään viitsisi myöntää olevani NÄIN tietämätön...

5

2403

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onnea matkaan

      Jokainen on joskus aloittelija.

      Kun menet hyvissä ajoin ennen arvostelun alkua kehäsi reunalle, niin kehäsihteeri sitten huutelee sillä kilpailunumerolla koiria kehään.
      Sitten menette.
      Ja koko homma pyörii sitten kehäsihteerin ohjauksessa ja opastuksessa.

      Kun teidät on arvosteltu, niin kehäsihteeri sanoo, minne menette - riippuen siitä, minkä värisen nauhan saatte. Hän katsoo palkintonauhaanne ja sanoo, että voitte hakea arvostelun tuolta - kehän reunalla olevalta pöytäsihteeriltä - tai hän sanoo, että älkää menkö kauas, tulette uudelleeen kehään.
      Ja niin toimit tietysti.
      Ja sitten kun teidät on arvosteltu lopullisesti, niin kehäsihteeri sanoo, että arvostelun saa hakea tuolta - eli siltä pöytäsihteeriltä.

      Sitten menette sen arvostelulapun kanssa sinne sellaiseen koppiin, missä lukee ´palkinnot´ ja annat sen arvostelulapun niille siellä, ne katsovt arvostelunne ja antavat palkinnot sen mukaan.-tässä noin lyhyesti kerrottuna......

      ...ja aina voi pyörittävältä kehäsihteeriltä kysyä jos jotain epäselvää - tuomarille puhutaan vain, jos hän jotain kysyy - kuten yleensä kysyy koiran ikää.

      Noin toimitaan siis sellaisissa näyttelyissä, jos ei valita BIS pentua.

      Mutta, jos pääsette ROP pennuksi, niin joudutte vielä BIS_pentu -kehään. Ja vasta niiden kisojenn jälkeen saatte arvostelulappunne ja palkinnot.

      Kun pennut on arvosteltu, niin voithan kysyä kehäsihteeriltä, että voitteko jo lähteä kotiin, niin saat varmuuden siihenkin asiaan, että ette lähde liian aikaisin.

    • Kitsi

      Hei,
      Eli riippuen siitä onko kyseisessä näyttelyssä järjestetty pikkupentuluokka, on luokkien järjestys urospennut 5-7kk, narttupennut 5-7-kk, urospennut 7-9kk ja narttupennut 7-9kk. Kun on oman luokkasi vuoro, menet kehään ja tuomari todennäköisesti ottaa yleiskatsauksen koiriin ja laittaa kaikki osallistujat juoksemaan yhdessä ympyrän tai pari. Tämän jälkeen aloitetaan yksilöarvostelu ja koirat odottavat vuoroaan joko kehässä numerojärjestyksessä tai vetäytyvät kehän laidalle, mistä sitten tullaan arvosteluun oman vuoron koittaessa. Kannattaa vähän katsoa mitä muut tekevät, sillä jos olet vaikkapa luokkasi viimeinen ja edelläolijat vetäytyvät omille paikoilleen "yleisön" joukkoon odottelemaan, ei välttämättä ole kauhean fiksua jäädä kehään töröttämään.

      Tosiaan koirat arvostellaan numerolappujen mukaisessa järjestyksessä, ja kun yksilöarvostelu on ohi ja tuomari on mietiskellyt koiraasi riittävästi, kehäsihteeri antaa sinulle arvostelun ja mahdollisesti KP:n eli pentuluokissa jaettavan kunniapalkinnon. Jos oma koirasi saa KP:n, menet vielä kilpailuarvosteluun. Jos ei saa, odota luokka loppuun saakka ja laske kuinka moni koira saa kunniapalkinnon. Jos KP:n saaneita on neljä tai enemmän, sinua ei kutsuta kilpailuarvosteluun. Jos kuitenkin koko luokasta KP:n saa vaikkapa kaksi koiraa, voit mennä koska oma koirasi saattaa olla vaikka kolmas tai neljäs. Neljä siis yhteensä sijoitetaan kustakin pentuluokasta.

      Arvostelu annetaan kullekin yleensä heti yksilöarvostelun jälkeen, tai sen voi myös hakea kehäsihteeriltä sopivassa välissä, kunhan asian hoitaa ennen rodun päättymistä. Tuomari ei anna arvostelua koskaan, ja tuomaria ei myöskään ole soveliasta puhutella jos hän ei kysy mitään, ellei ole aivan pakko. Myös mahdolliset eläinlääkärintodistukset tai muut arvosteluun vaikuttavat seikat esitetään kehäsihteerille.

      Koiran esittämisestä myös hieman. Huolehdi, että koirasi ravaa nopeasti kuitenkaan laukkaamatta. Esittäjän liian hidas vauhti saa koiran liikkeet näyttämään epäedustavilta, ja se voi alkaa helposti peitsaamaan, eli etujalka siirtyy eteenpäin yhtäaikaisesti saman puolen takajalan kanssa. Esittäjä voi kävellä, jos kyseessä on erittäin pienikokoinen koira (esim. chihuahua, pomeranian, jne.) tai vastaavankokoinen pentu. Tällöinkin kävelyn tulee olla reipasta. Muuten esittäjän on lähes aina syytä juosta kun koiraa liikutetaan.

      Seisottaessa on huolehdittava että koira seisoo mahdollisimman edustavasti ja riittävän kauan paikallaan niin että tuomarin on helppo sitä arvostella. Yleisiä virheitä seisottaessa on se että koiran raajat ovat sikinsokin. Sekä etu- että takaraajojen tulee olla samassa tasossa toisiinsa nähden, ja eturaajojen tulee olla suunnilleen koiran sään alla, ei siis liian edessä. Kannattaa myös katsoa ettei koira seiso ns. kasassa, eli takaraajat rungon alla. Ryhti on myös tärkeä. Pentuluokissa annetaan vielä paljon anteeksi kehäkäyttäytymisessä, mutta pikkuinen pentukin on mahdollista opettaa seisomaan paikallaan ja oikeaoppisesti. Jos asettelet koirasi seisomaan, varmista ettei se aseteltaessa jännitä kroppaansa niin että näyttää luonnottomalta. Yksi omista koiristani tekee näin, ja siksi esitän sen vapaasti vaikka rotu on pääasiassa asteteltava. Jos esität koirasi vapaasti sen edessä seisoen, varmista että seisot riittävän kaukana jotta koiran ei tarvitse katsoa ylöspäin. Näin koiran kaulalinja ja etuosa tekevät oikeutta. Hyvä tuomari näkee esittäjän virheiden lävitse, mutta tuomarin työtä helpottaa huomattavasti kun koirakolla on toimiva yhteistyö ja koira esitetään huolellisesti ja edustavasti. :)

      Jos haluaa olla erityisen huolellinen koirane esittämisen suhteen, voi googlettaa oman rotunsa tyypillisimpiä esittämistapoja. Esimerkiksi on hyvä tietää, kuuluuko koira esittää kireällä (esim. terrierit, seurakoirat) vai löysällä hihnalla (useimmiten lammaskoirat ja molossit sekä jotkut pystykorvat). Tai kuuluuko koiran häntää pitää ylhäällä seisottaessa, ja kiinnitetäänkö näyttelyhihna aivan koiran korvien taakse vai alemmas kaulaan.

      • vastaus kysymykseen

        Kysyikö aloittaja tuota ?


    • rh

      Voi ei kuinka paljon muistettavaa ! Paineet vaan lisääntyy. Tosin en lähde näyttelyyn liian vakavana, joten jos mokaillaan, sitten mokaillaan, pääasia että molemmilla on kivaa. Eniten tosiaan pelottaa, että en ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan tai en kuule mitä kehäsihteeri käskee tehdä ja jään esimerkiksi tukkimaan tietä...

      Vielä semmoinen asia, että tuleeko koiraa seisottaa kehässä jatkuvasti, vai voiko se esimerkiksi istua tai olla muuten rennosti jossain vaiheessa? Vai tuleeko kehässä aina paikallaan ollessa seisottaa? Pentu on aika vilkas tapaus ja mätsärissä tuli huomattua että sen pitäminen aloillaan siinä seisonnassa on erittäin haastavaa siinä odotellessa kun muita tutkitaan yms.

      Toinen mitä olen miettinyt; saako virallisessa näyttelyssä jatkuvasti hölöttää koiralle, vai onko se epäsopivaa? Pennulle jatkuva juttelu on meillä ainoa tapa saada pentu keskittymään...

      • tsemppiä vaan

        Heh, vaikka laulaisit koirallesi, ei haittaa :))....

        Siitä koiran seisottamisesta sen verran vaan, että jos tuomarilla on kaksi tasavertaista koiraa, niin se seisova koira palkitaan - yleensä.

        Pääasia on, että koira ei hypi mihinkään suuntaan, ei tuomaria, omistajaa eikä ketään vasten.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      452
      3304
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      417
      2975
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2819
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2182
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2010
    6. 176
      1390
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1216
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      79
      1190
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1040
    Aihe