Miksi "Kummisetä" on tökerö

Mario Puzon "Kummisetä"-romaani ja siitä tehty elokuvien sarja ovat maailmankuuluja ja muuttaneet Mafiarosvot ja -murhaajat suuren yleisön mielikuvissa romanttisiksi rosvoritareiksi.

Asiaan.
Romaanin "Kummisetä" polttopiste on kummisetä Corleonen pojan, sotasankari Michaelin, kääntyminen lopullisesti mafiosoksi, kun hän murhaa newyorkilaisen korruptoituneen poliisikapteenin McCluskeyn ja tätä ohjailevan gangsteripomon Sollozzon. Michaelin on "pakko" tehdä murhat, koska Sollozzo uhkaa hänen isänsä henkeä.

Kysymys kuuluukin miksi Michaelin on pakko ampua nuo kilpailijat i t s e? Kun Corleonen kopla on saanut selville (keissin seuraaminen edellyttää kirjan lukemista, sori) missä Michael tapaa McCluskeyn ja Sollozzon, kuka tahansa konnahan olisi voinut suorittaa tappotyön vaikka sillä välin, kun Michael oli veskissä. - Kun Michael on suorittanut murhat, hän rientää ulos ravintolasta, missä corleonelaiset odottavat häntä; miksi he eivät ampuneet kilpailijoita?

Kirjan juonen kannalta on tietty tärkeää, että Michael rupeaa kummisedäksi kummisedän paikalle, mutta rakennelma onnahtaa pahasti; ammattimiehet eivät olisi toimineet noin.

15

594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5/8

      "...rakennelma onnahtaa pahasti; ammattimiehet eivät olisi toimineet noin. "

      Stig Larssonin kirjassa Lisbeth Salander hoiteli tietokoneella täysin uskomattomia ( Ja käytännössä mahdottomia) juttuja tietokoneella.

      Juoni tökkää mahdottomuuteen, jota ei osata ratkaista kuin epäuskottavilla ratkaisuilla, joita yritetään naamioida selittelyllä.
      Suomalaisissa vastaavissa kirjoissa näitä epäuskottavuuksia on paljon.

      Lukijat on jotenkin opetettu antamaan kämmit anteeksi.

    • alvari.raappavaara

      Suomalaiset lukujat ja kuunnelmankuuntelijat tottuivat mahdottomuuksiin jo Waltarin ja Outsiderin aikoihin. Kun kuunnelmasankarit päätyivät mahdottomaan tilanteeseen, jatkui jatkokuunnelma viikon päästä alkaen: "Vaikeiden ja vaarallisten seikkailuitten jälkeen he pääsivät kotiin."

      • 5+9

        Kuunnelmissa se oli huumoria. Ei tahatonta .


    • Päivänselvää

      Avaajalle: oli välttämätöntä, että Michael teki mainitut murhat. Näin siksi, että se nosti hänen arvostustaan mafia-perheiden keskuudessa ja antoi hänelle ikään kuin kruunun isänsä jälkeen. Jos ko. henkilöt olisi listinyt joku M:n palkkaama pikkunilkki, ei se olisi ollut merkitykseltään samanarvoinen "arvonnousu" Michaelille.

    • ...pull me back

      Tämä onkin hauska avaus. Tuskin on kovinkaan montaa jännäriä jossa logiikka ei heittäisi häränpyllyä. Kyyseessä on kuitenkin kirja tai elokuva jonka sisäinen logiikka on oleellinen ja Kummisetä-kirjan logiikassa Michalilla ei ollut muuta mahdolisuutta. Puzohan on kirjoittanut sen aivan selväksi, Sollozo oli äärimmäisen epäluuloinen joten kukaan muu ei olisi päässyt niin lähelle. Mikea pidettiin täysin siviilinä joka ei ainkaan tappaisi poliisikapteenia. Teko oli, kuten täällä on mainittukin, juonen kannalta aivan oleellinen, millään muulla keinolla ei Mikea olisi saatu istutetuksi niin luonnikkaasti isänsä paikalle ja koko Sisilia episodikin olisi jäänyt kirjoittamatta. Kyllä Puzo hallitsi suvereenisti genrensä, sitä ei kai kukaan voi kiistää..

    • 3+5

      "Teko oli, kuten täällä on mainittukin, juonen kannalta aivan oleellinen, millään muulla keinolla ei Mikea olisi saatu istutetuksi niin luonnikkaasti isänsä paikalle ja koko Sisilia episodikin olisi jäänyt kirjoittamatta."

      Teon suoritustapa oli kuitenkin epäuskottava.

      • jslöaöäa<jv

        Koko romaanihan, kuten suurin osa romaaneista, on epäuskottava jos sitä ajattelee reaalimaailman mukaisesti. Romaanin oman maailman mukaisesti se on hyvin uskottava ja looginen.


    • Nou lapiomies

      Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun kirjassa oli juttua tapetusta naisesta. Ruumiin yli ajettiin katujyrällä ja laitettiin auton takakonttiin.

      Kirjailija tietysti halusu shokeerata verellä ja raakuudella, mutta tuo ei ole lainkaan uskottavaa.
      Miksi ajetaan katujyrällä yli ja lapioidaan jäänteet auton takakonttiin?

      • Ingenuo

        Mitäs epäuskottavaa tossa on?


      • reiska26
        Ingenuo kirjoitti:

        Mitäs epäuskottavaa tossa on?

        Vastaa sinä tähän: "Miksi ajetaan katujyrällä yli ja lapioidaan jäänteet auton takakonttiin? "

        Mielestäni hyvin perusteltu kysymys.


    • ÄO

      Kysykkö ihan tosissas?

    • 3434

      Pekka hiltusen sankarilla Marilla on jonkinlainen selvännäkemisen kyky ihmisistä.
      Aina kun juoni vie umpikujaan tulee Mari ja saa jonkun näyn jotta päästään eteenpäin.
      Lisäksi Mari sanoo jossakin että itsenäisiä suomalaisia naisia tulee kun niitä nuorena tyttönä ruokkii ruisleivällä ja vodkalla ja hyvillä elokuvilla ja tasa-arvolla.

    • Ei glamurisoi

      "Michael made his bones" osoitti siis olevansa sovelias mafiosoksi tekemällä nuo murhat. Minusta on turha väittää, että Kummisetä olisi tehnyt mafiarikollisista jotain ihailtavia ja romanttisia hamoja. Romaanissa ja siitä tehdyssä elokuvatrilogiassa halutaan näyttää mafian maailma kaikessa rujoudessaan. Ei kai kukaan täysijärkinen ihminen sellaista ihaile. Kummisedässä. Mafiaveljissä ja Sopranosissa esiintyvät henkilöt ovat kovia ja säälimättömiä tyyppejä jotka kiroilevat, huutavat, solvaavat, mukiloivat, puukottavat ja ampuvat vaikka ihan huvikseen. Kummisedässä oli kuvottavia kohtia kuten esim. irtileikattu hevosen pää Jack Woltzin sängyssä. Kirjassa oli muistaakseni kuvailtu kuinka pää oli hakattu irti elävältä hevoselta. Oksettaa ajatuskin siitä että joku voi olla niin julma viattomalle eläimelle. Philip Tattaglian murha niinikään. Elokuvassa hän oli alasti sängyssä vaimonsa tai rakastajattarensa kanssa kun Corleonen pyövelit tulevat ja ampuvat sekä Tattaglian että naisen konepistooleilla täyteen reikiä. Kirjassa Vain Tattaglia ammutaan mutta nainen jätetään rauhaan. Mafiaveljet oli tappamista alusta loppuun ja siitä oli tehty oikein nautinto Joe Pescin esittämälle pikku-sekopäälle. Sopranosissakin oli muutama ällöttävä veriteko. Phil Leotardo pelotteli ja nöyryytti Lorraine Calluzoa baarissa ja painoi puhelinluettelon naisen rintoja vasten ja ampui yhden laukauksen joka ei kuitenkaan mennyt läpi. Seuraavaksi hänen veljensä jahtasi alastonta Lorrainea tämän asunnossaan kunnes tämä kaatui maahan ja tapetun rakastajansa viereen ja ammuttiin siihen paikkaan. Sitten oli stripparin hengiltä hakkaaminen ja Adrianan vieminen metsään lopetettavaksi. Sanovat kunnian miehiksi.

    • Tosi tökeröitä

      En ole koskaan löytänyt mitään logiikkaa Tervon kirjoissa. Aivan epäuskottavia alusta loppuun. Samaa on sanottava Ilkka remeksen kirjoista, huuhaata.

    • Anonyymi

      Pitkäveteistä paskaa noi elokuvat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe