Imetyksen lopettamisen sivuvaikutukset

Imetysbyebye

Lopettelen hiljalleen imetystä ja havahduin siihen, että olen ollut jonkin aikaa hyvin alakuloinen ja ahdistuksenomaista tunnetta pukkaa myös. Pähkäilin syytä siihen (kun mitään erikoista ei ole tapahtunut, mikä voisi vaikuttaa) kunnes mieleeni juolahti, että voisiko imetys ja hormonitoiminnan palautuminen vaikuttaa asiaan? onko teillä muilla imetyksen lopettaneilla äideillä ollut mielialan kanssa oireita siinä vaiheessa kun olitte imetystä juuri lopettamassa (tai sen jälkeen)? Olis kiva, jos tämä normalisoituisi...

13

6329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ===

      Mä imetin kuopusta 10 kk ja loppuvaiheessa enää kerran vuorokaudessa. Lopettelin tosi hiljalleen, siis parin viikon välein jätin aina yhden imetyskerran pois. Esikoista imetin 12 kk ja lopetin samalla tavalla. Kummankaan kohdalla ei tullut mitään alakuloisuutta tai muutakaan, enemmänkin olin helpottunut. Mutta varmasti se voi myös vaikuttaa noin, miksei! Toki vähän haikea olo on ollut, kun tämä oli nyt mun vika kerta ikinä että imetän (kun enempää lapsia en halua), mutta pääasiassa olen tyytyväinen ja helpottunut siitä, ettei lapsi enää ole riippuvainen mun tisseistäni. ;)

    • kylläsesiitä

      Mun imetys loppui esikoisen kohdalla aika vauhdikkaasti esikoisen ollessa 10 kk, ja olin monta viikkoa todella onneton, ihan itkeskelin haikeuttani ja esikoisen kasvua. Sitten muutaman viikon päästä olo paranikin hiljalleen hilpeäksi ja huolettomaksi, paremmaksi kuin imetysaikanakaan. Tsemppiä :)

      • ap.

        Kiitti :-) mulla lapsi just samanikäinen ja nimenomaan nuo haikeus, onnettomuus ja ahdistus ovat olleet ne tunteet. helpottavaa tietää, että tää lienee ohimenevää :)


    • äippä886

      Kiinostava aihe! Itse imetän 11 kk ikäistä tytärtäni ja tarkoitus olisi lopettaa imetys pikkuhiljaa tytön täytettyä vuoden. Onko vinkkejä aiheeseen? Imetän n 4-5 krt vuorokaudessa, tyttö tosin söisi rintaa vaikka paljon useamminkin, mutta sitten kärsii "normi" ruokailu...

    • ap.

      Mulla olis ainakin semmoinen vinkki, että kannattaa lopetella imetys ihan kaikessa rauhassa, jos vaan mahdollista. Aluksi vaikka niin, että jättää yhden syöttökerran pois (ja jos rinnat täyttyy ihan hirveästi maidosta sen takia, niin sitten ihan vähän maidonpumppausta, että se pahin "pinkeys" häviää). Sittenkin, kun on jo totuttanut lapsen rintaruokinnasta pois, saattaa vielä mennä tovi, ennen kuin maidontuotto loppuu kokonaan. Pumppu on loppuun asti kiva kaveri, koska sillä saa vältettyä maidon pakkautumisen ja mahdollisen (ikävän ja kivuliaan) rintatulehduksen.

    • äippä886

      Olen miettinyt juuri tuolla tavoin hitaalla aikataululla lopettamista, mikään kiire ei todellakaan ole...Kannattaisiko esim jättää 1 imetyskerta per viikko pois, sitten olisi reilussa kk:ssa imetys lopetettu..Jos siis kaikki menee suunnitelmien mukaisesti :)
      Miten teidän lapset on reagoinnu imetyksen lopettamiseen?
      Tuntuu että meidän neidille tuo rinta on suht tärkee juttu, joten pelottaa miten toinen suhtautuu, tuleeko paljon itkua jne...

    • ap.

      Mun mielestä kuulostaa oikein hyvältä ja rauhalliselta aikataululta. Meillä oli pullo käytössä koko imetysajan rinnan ohella ja kun vauvalle sitten tuli imemislakko, niin en enää sinnitellyt ja jatkanut imetystä (sitä kun olisi voinut jatkaa kiinteitä vähentämällä ja sitkeästi rintaa tarjoamalla).Mutta jos vauva on vuoden ikään asti ihan mielellään rinnalla, niin osa lapsista saattaa kokea "vieroitusoireita". Sä kyllä melkein huomaat sen sitten, kun imetyskertoja alat vähentämään, että tuleeko protestia. Ilmeisesti muita suuria muutoksia (kuten hoitoonlähtö tms) ei kannattaisi ajoittaa tuohon rinnasta vieroituksen yhteyteen, ettei tule liikaa uusia muutoksia pienen ihmisen elämään. Monet sanovat, että kannattaa pitää iltasyöttö ihan loppuun asti, koska päivällä vauvalla on muuta tekemistä, eikä välttis harmittele sitten rintaruokinnan vähyyttä. Illalla taas läheisyys korostuu, niin siks sitten kannattaa antaa mahdollisuus vielä silloin läheisyyteen.

    • äippä886

      Kiitos vastauksesta. Kuulostaa järkevältä. :)

      • kohtalontoveri

        Hei äippä!!

        Samasta aiheesta on juuri tuolla Äitien Jutut -puolella keskustelu! Olen tuon keskustelun aloittaja ja minulla on myös hyvin hyvin ahdistunut olo, kun imetystä vähennetään.


    • Megamamma

      Oksitosiini on hormoni, joka vaikuttaa rintamaidon tuottamiseen. Sen toinen vaikutus on myös mielialaan - auttaa esim. ahdistukseen ja pelkojen lievitykseen. Saattaa olla, että sen vähentyminen nyt vaikuttaa alakuloosi.

      Kyselisin teiltä, että onko teillä ollut mitään iho-oireita? Lopetin myös pari viikkoa sitten imetyksen ja viime yönä kasvoihin ilmestyi tiheää näppyä, joka ei punoita mutta vähän kihelmöi... hormonit?? Vai söinkö jotain? En kyllä ole kärsinyt allergioista...

    • taaperoimetys fani

      Aloittaja: miksi lopetit imetyksen? Palaatko töihin vai eikö lapsi huoli rintaa? Vai miksi? Ja hei, te, joilla se imetys sujuu: Se teidän maitonne on parasta ruokaa taaperollennekin ihan niin pitkään kuin hän sitä itse haluaa. Älkää liian tarkkaan suunnitelko imetyksen lopetusta tietyssä iässä tai älkääkä vieroittako lastanne.. Biologisesti imetyksen tarkoitus loppua vasta 2-2,5 vuotiaana aikaisintaan.. Lapsi kasvaa itse asiassa hyvin "pelkällä maidolla" tuohon ikään saakka. Ei se mitään pottuja tai lihaa tartte!

      • hippi2

        Olishan se sinänsä kiva imettää lasta vaikka maailmantappiin, mutta ite en tuu raskaaksi jos imetän. Vaikka imetyskertoja olis vaan pari. Laiskat munasarjat. Pakko lopettaa, jos lisää lapsia haluaa (eikä hirveen pitkällä ikäerolla).


    • jaanaan

      Itse jätin kertaheitolla imettämisen. Yritin alkuun vähentää imetyskertoja mutta jokainen tissittely hetki oli niin tärkeä 1vuotiaalleni että huusi ja räyhäsi joten koin että nopeammin unohtaa tissin kun lopettaa kerralla. Yhden yön huusi. Seuraavat yöt nukkui levollisesti. Päivisin piti kehitellä paljon virikkeitä. Ulkoiluja ja leikkejä ettei tissi pyöri mielessä. Yllättävän hyvin sujui lopetus. On vaan tehtävä päätös vähän kuin laihduttaessa että nyt loppuu tissin syönti ja pysyä päätöksessä. Vaikka lapsi vähän rähiseekin ei se ole haitallista. Yöllä tarjoaa vettä nokkamukista. Päivällä maitoa nokkamukista. Ei välttämättä heti ala juomaan oudon makuista maitoa mutta tarjoaa pieniä lusikallisia niin muutamassa päivässä pääsee makuun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3036
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3034
    Aihe