Voiko taloyhtiö kieltää asentamasta ilmalämpöpumppua? Kukin osakas yhtiössä maksaa lämmitys- ja valosähkönsä mittarilukeman mukaan.
Ilmalämpöpumppukielto taloyhtiössä
8
1748
Vastaukset
- maailman meenoa
Joo, voi. Jotkut ihmiset pitävät ulkoyksikköä niin rumana, että se voi häiritä heidän esteettistä silmää ja näin ollen se voidaan kieltää julkisivua rumentavana.
Toistaiseksi rumilla ihmisillä on vielä kuitenkin oikeus kävellä julkisilla paikoilla.- juuujuujuuuu
Kyl ne rumat saa kävellä julkisilla paikoilla juu mut jos elämöit ja pidät huomiota herättävää meteliä yhdistettynä märkään länttiin allasi niin virkavallan tehtävä on oikeudenmukaisesti poistaa sellainen häiriötekijä yhteisöstä.
- parempaa elämistä
Itse näen sen asunnon ja koko taloyhtiön suurena hyötynä,mitä enemmän sitä parempi.Jos sinulla on oma osake niin ota puheeksi hallituksen ym jäsenien kanssa.Te sen päätöksen teette.Itse näen että jos taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaista säädettävää ilmastointia niin ilmalämpöpumppukielto täysin naurettava ja perusteeton.Itse en sellaisesta yhtiöstä osta enää asuntoa,missä henkilöillä on tuollainen kanta.
Vinkkinä kun olet ostamassa asuntoa niin kysy asia.Todennäköisesti muihinkin asioihin suhtaudutaan samalla tavalla.Silloin ehkä haluat ostaa muusta yhtiöstä.
Minulla oli asunnossa ennen pumppua aina 10 enemmän mitä ulkona.Kuten lähes kaikissa samanlaisissa asunnoissa Suomessa.Ulkona 15 niin sisällä 25
Itse asensin omaan 500 euron pumpun johon tuli kaikki tarvikkeet mukaan mitä asennukseen tarvitsee.
Ulkoyksikölle parvekkeelle tein oman alustan ettei tarvinnut tehdä seinään kiinnityksiä,vaikka olisin saanut laittaa kannakkeet.Putket menee korvausilmaventtiilistä pihalle eli niillekkään ei siis reikiä tarvinnut tehdä.On toiminut moitteettomasti 3 vuotta.Talvella en käytä ollenkaan
Otan pumpun pois kun muutan jos uusi omistaja ei sitä halua. - hyrr hyrrr
Siinähän se ulkoyksikkö sitten rämisee naapuruston kiusaksi.
- 2+20
Tottakai taloyhtiö päättää mitä sen seiniin asennetaan.
- aäöaljrläj
Kannattaa nyt ensin tsekata, onko jollain jo ilmalämpöpumppu asennettuna (luvallisesti).
Jos jollain on, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti sitä ei voida keltään muultakaan kieltää.- ilpittäjä
"Jos jollain on, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti sitä ei voida keltään muultakaan kieltää. "
...mutta rakennusmääräykset voivat sen silti estää. - Selvä Peli
ilpittäjä kirjoitti:
"Jos jollain on, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti sitä ei voida keltään muultakaan kieltää. "
...mutta rakennusmääräykset voivat sen silti estää.Rakennusmääräyksiä ei anna taloyhtiö ;)
Tietämättä mistä päin maailmaa aloittaja on, Helsingin osalta on selvä peli, ilman toimenpidelupaa saa asentaa kunhan seuraavat ehdot täyttyvät:
"Kerrostaloissa ulkoyksikön saa asentaa ensisijaisesti rakennuksen katolle siten, ettei se näy häiritsevästi kaupunkikuvaan. Parvekekaiteen sisäpuolelle ulkoyksikön voi asentaa siten, että se ei näy ulospäin."
http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/e3dfc000402c376391e39bdc59c9b43f/ILMALAMPOPUMPUN_JA_JAAHDYTYSLAITTEEN_ASENNUS.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=e3dfc000402c376391e39bdc59c9b43f
Vielä lisää aiheesta:
http://www.taloustaito.fi/fi-FI/a/?groupId=fbba2963-963e-4b21-a2a4-243d3b7842f7&announcementId=330756cc-89e8-4034-a7d1-e07f81a58c38
Ilmalämpöpumppu tarvitsee aina taloyhtiön luvan
Ilmalämpöpumppu on mahdollista asentaa kerros- tai rivitalohuoneistoon, mutta siihen tarvitaan aina lupa taloyhtiöltä, Isännöintiliitto muistuttaa.
Lupa on haettava, koska osa ilmalämpöumpun asennuksesta tehdään huoneiston ulkopuolelle. Lupa haetaan taloyhtiöltä ennen työn aloittamista.
Kiinteistöliitto muistuttaa, että mikäli ilmalämpöpumpun asennus muuttaa rakennuksen julkisivua radikaalisti, on otettava yhteyttä myös kunnan rakennusvalvontaan ja varmistettava vaatiko asennustyö viranomaisluvan.
”Hakemuksessa esitetään riittävät suunnitelmat asennuksesta sekä ilmoitetaan, mikä yritys tekee asennustyön”, sanoo Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.
Taloyhtiö voi kieltää asennuksen ilman perusteita, koska muutos ulottuu huoneiston ulkopuolelle.
”Taloyhtiö ei kuitenkaan voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamista, jos lupa on myönnetty jo jollekin osakkaalle. Lain mukaan osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Julkisivuseikoista onkin keskusteltava yhtiössä ennen kuin lupa myönnetään ensimmäiselle hakijalle”, Furuhjelm toteaa.
Ilmalämpöpumpun putkityöt teetetään pätevöityneellä putkiliikkeellä ja sähkötyöt sähköliikkeellä. Taloyhtiön on varmistettava, että lämpöpumpun asentajalla on voimassa oleva kylmäainelupa. Viime kädessä asian voi varmistaa Turvallisuus ja kemikaaliviraston eli Tukes:n rekisteristä. Esimerkiksi ulkoyksikkö on sijoitettava siten, ettei sen päälle voi pudota esimerkiksi katolta lunta, ja ettei puhaltimesta aiheudu myöskään meluhaittaa naapureille. Lisäksi ilmalämpöpumpun tuottama lauhdevesi on johdettava oikein, jotta vesi ei pääse rakenteisiin.
”Lisäksi on syytä muistaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön valvonnan ja tarvittaessa äänentasomittauksen.”
Kun osakas asentaa huoneistoon ilmalämpöpumpun, osakas ja taloyhtiö sopivat laitteen kunnossapidon kuulumisesta osakkaalle. Yhtiöjärjestykseen tulee lisäksi kirjata laitteen kunnossapitovastuuta koskeva määräys.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista997893- 1075627
- 2754891
- 494863
- 763637
- 512869
- 632615
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222478Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292412- 412294