Ovatko kaikki päiväkodit oikeasti surkeita?

LTO12

Hetken lueskellessani tätä keskustelupalstaa, tulee mielikuva, että kaikki tarhantädit ovat laiskoja ja juoruilevia, huonokäytöksisiä selän takana juoruajia. Ja lapset viettävät päivänsä kaoottisessa ympäristössä vailla aikuisten huolenpitoa ja minkäänlaista järjestystä.

Tietenkin päiväkoteja ja niissä työskenteleviä on varmasti kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta haluan vielä uskoa ja näyttää teillekin, ettei kaikki oikeasti ole niin surkeaa miltä näyttää. Ja osa meistä päiväkodin aikuisista tekee parhaansa, ja usein vielä vähän päälle!

Haluan jakaa hiukan oman päiväkotiryhmäni arkea, jotta ymmärrätte, että oikeasti teemme parhaamme.

Olen lastentarhanopettajana 19 lapsen sisarusryhmässä, jossa lapsia on 1-vuotiaista viskareihin. Kanssani työskentelee kaksi lastenhoitajaa.

Ryhmässämme käytämme paljon pienryhmiä, jolloin yksi aikuinen keskittyy toimimaan 2 - 7 lapsen kanssa, riippuen tilanteesta, lasten iästä & kehitystasosta sekä toiminnasta. Esimerkiksi perushoitotilanteet (vessakäynnit, ruokailut yms.) sekä siirtymätilanteet (pukemiset, riisumiset) ovat joka päivä pienryhmätilanteita, joissa jokaiselle lapselle mahdollistetaan aikuisen huomio ja lapsen tarvitsema aika esimerkiksi pukemisen opettelussa. Usein pienryhmämme ovat myös vertaisryhmiä, eli ne koostuvat eri-ikäisistä lapsista, jolloin esimerkiksi pienemmät lapset voivat ottaa isommista lapsista mallia. Myös leikit jaamme sisällä niin, että kussakin leikissä on 2 - 4 lasta kerrallaan. Leikkiessä aikuinen on aina lähettyvillä tarvittaessa auttamassa tai ohjaamassa leikkiä. Aikuiset eivät koko ajan ole mukana leikissä, koska tuemme lapsia myös omatoimisuuteen, olemme silti koko ajan "tuntosarvet pystyssä" ja lasten saatavilla.

Ulkona lapset leikkivät vapaavalintaisia leikkejään ja vapaammin. Tätä lapset ulkoillessa useimmiten tahtovat, sillä leikitkin ovat useimmiten vauhdikkaampia, pitkin pihaa puuhasteluja. Tarvittaessa opastamme ja ohjaamme lasta myös ulkoleikeissä, kuten sisälläkin. Emme suinkaan seisoskele piirissä juoruamassa omia asioitamme. Joskus vieraillessanne päiväkodin pihalla voitte pistää merkille, että se kohta missä "tädit aina vain juoruavat" on se paikka, mistä näkee koko pihan, varsinkin jos silmäpareja on katselemassa vähän joka suuntaan. On eri asia juoruilla ja olla ihan kujalla pihan toimista kuin keskustella työasioista ja osata silti nimetä jokaisen lapsen sijainnin pihalta.

Toimintamme on vähintäänkin aktiivista. Kuluneena toimintavuotena teimme joka kuukausi yhden pidemmän retken, jolloin kuljimme bussilla esimerkiksi lapsille tarkoitettuun taidenäyttelyyn, torille syömään jäätelöt tai ihan vain kirjastoon. Tälläisten retkien järjestäminen ei aina ole yksinkertaista, sillä esimerkiksi meidän ryhmässämme yli puolet on alle 3-vuotiaita, joten tarvitsemme aina rattaita mukaan. Kolme aikuista ei voi määräänsä enempiä rattaita työnnellä. Lisäksi päiväkodeilla ei suuria rahoja (useimmiten ei ole yhtään rahaa) käyttää retkeilyyn tai muuhun vastaavaan, joten vaatii aikaa etsiä ilmaisia ja kaiken ikäisille lapsille sopivia retkikohteita.

Näiden kuukausittaisten retkien lisäksi kävimme vähintään kerran viikossa kävellen päiväkodin lähistöllä retkellä, esimerkiksi laskemassa mäkeä, leikkipuistossa, kirpputorilla, lasten kotipihoilla. Talvella myös veimme kaikki ne lapset, joilla oli luistimet ja/tai sukset, luistelemaan ja/tai hiihtämään.

Retkien lisäksi meillä oli joka viikko liikuntaa, askartelua, loruilua, laulua, kirjojen lukua..

Ja kaiken tämän lisäksi söimme joka päivä aamupalan, lounaan ja välipalan. Nukuimme kahden tunnin päiväunet. Leikimme. Puimme ja riisuimme kahdesti päivässä lapset ulos (huom. 19 lapsen pukeminen ja riisuminen pahimpana kurahousuaikana ei olekaan niin helppoa!).

Ja vielä tämänkin jälkeen meille jäi aikaa paneutua lasten kasvunkansioihin (perinteisiin, ei digikansioihin), keskustella ja vaihtaa kuulumisia lasten vanhempien kanssa niin lasta tuotaessa kuin haettassakin sekä suunnitella tulevaa ohjelmaa ja koko pedagogista viitekehystä.

Jokainen vanhempi ja päiväkodin työntekijä voi tykönään miettiä, mitä asioita päiväkodiltaan haluaa. Itse voin ainakin puhtaasti suoraan sydämestä sanoa, että olen valinnut työni siksi, että nautin siitä, en siksi että saisin helppoa rahaa juoruilemalla kaiket päivät työkavereideni kanssa.

Työ on välillä todella raskasta, mutta mikään ei voita sitä, tunnetta kun lapsi kapsahtaa kaulaan halaamaan, kun palaan lomalta. Tai kun vanhemmat kyyneleet silmissä kiittävät yhteisen kasvatuskumppanuuden päättyessä.

On äärimmäisen ikävää, ettei kaikilla ole positiivisia kokemuksia päivähoidosta. Mutta ei pidä unohtaa, että vielä on meitäkin, jotka tekevät tätä työtä sydämestään.

yst. terveisin, Lastentarhanopettaja

16

1243

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JK

      EIVÄT OLE

      • tyytyväinen74

        Me ainakin olemme olleet tyytyväisiä lapsemme päiväkotiin. En ollenkaan tunnista päiväkodistamme näitä asioita, joista ihmiset täällä valittavat.


    • ajattelen.

      Näille kanavile yleensä eksytään silloin, kun on jotain ongelmia ja halutaan vastauksia/vertaistukea. Ei täällä tyytyväisillä ole mitään tekemistä.

    • YrittäjäÄ

      Ekaa kertaa itsekin tälle palstalle eksyneenä luin suorastaan järkyyttyneenä näitä juttuja täällä. Omat lapseni ainakin ovat todella hyvässä päiväkodissa, jossa hoitajat ovat ihania ja homma toimii. Nuorimmaisella on pahat ruoka-aineallergiat, mutta ammatti ihmiset osaavat senkin hoitaa ongelmitta.
      Välillä vaan miettii, että onko suurimmassa osassa ongelmista kyse asenne vammasta? Meillä on tutuilla lapsia samassa päiväkodissa ja jo ennen, kun lapsemme aloittivat siellä he haukkuivat päiväkodin ihan lyttyyn, eikä heillä ole ikinä mitään hyvää sanomista päiväkodista. Ja, kun olemme yhtä aikaa hakemassa tai viemässä lapsiamme tämä heidän kauhea asenne vaan paistaa heistä läpi ja heillä ei ole mitään hyvää sanottavaa päiväkodin tädeille, päinvastoin ihan järkyttävää valittamista. Niinhän metsä vastaa, kun sinne huudetaan. Mielestäni saan täysin toisenlaista kohtelua ja myös annan. Voisi jopa sanoa, että minulla on hyvät välit päiväkodin kaikkien työntekijöiden kanssa. Annan toki palautettakin, mutta annan sen rakentavasti ja olen kokenut, että hoitajat keskustelevat mielellään lastemme asioista kehittävässä mielessä.
      Me ei kuitenkaan olla mikään kaikista helpoin päiväkoti asiakas, yrittäjä vanhemmat joilla on juuri aina silloin eniten töitä, kun päiväkoti olisi muuten kiinni. Mutta meidän lasten takia kummasti joustetaan, eikä siitä kukaan ole ikinä vittuillut tai mitään pahaa sanonut. Ilmoitan asiat aina hyvissä ajoin ja jos joskus myöhästyn soitan ja asia on sillä selvä. Lapsemme viihtyvät päiväkodissa ja me vanhemmat voimme rauhassa keskittyä töihimme, kun teidämme että lapsillamme on kaikki hyvin.

    • !!!

      No ei kyllä varmastikaan, enkä myöskään usko että palstalaiset näin ajattelevat, mutta epäkohtia ja ongelmia on runsaasti, ihan objektiivisestikin ( Unicefin lasten oikeuksien toimikunta antoi negatiivista palautetta Suomelle päivähoidon laadusta mm.).

      Päivähoidon työntekijät ovat valtaosaltaan aivan varmasti työlleen omistautuneita ja pyrkivät tekemään parhaansa mutta ainakin jokainen päivähoidon ammattilainen tietää miten vaikeata on hyvää työtä tehdä tarjolla olevissa puitteissa.

      Turhaa on myös ylireagoida kritiikkiin ja av mammojen kuvauksiin huonoista kokemuksista, niitä on varmasti runsaasti. Palstahan on pitkälti juuri sitä varten että purkautuminen ja neuvojen saaminen vaikeassa tilanteessa on mahdollista.

    • --takinkääntäjä

      Ihan otsikon luettuani ajattelin että kehunpa lapseni päiväkotia mutta ihan aloin ajatella että lienetkö jopa omani päiväkodin lastentarhanopettaja,vai onko näitä päiväkoteja, ihania muuallakin kuin Naantalissa.;)
      Aivan varmasti on ja kuten ketjussa joku jo hoksasikin ,tänne tulee helpommin kirjoiteltua vaikeuksista.
      Suuri kysymys usein on tämä tiedottaminen. Aika monessa ammatissa tulee eteen juuri se,että asiakas on epätietoinen,tiedotus liian vähäistä ,syntyy monta turhaa väärinymmärrystä.
      Luulenpa että useat ongelmat syntyy juuri tietämättömyydestä sekä siitä että varsinainen asiakas on päiväkodissa lapsi ,eikä siinä vielä mitään,hän usein sopeutuu,mutta äiti jonka paikan te viette koko päiväksi,ei sopeudu,tietenkään.

    • yksmammavaan

      Kirjoituksestasi tulee mieleen oma mielikuvani lapseni päiväkotiryhmästä, lapsi viihtyy hyvin ja kuulumisia kerottaessa päivä kuluu niin kuin sinäkin kuvailit. Ainoa poikkeama tekstistäsi lapseni ryhmään on se että meillä kyseessä on vuororyhmä :)
      Mutta täällä siis ilmoittautuu yksi päiväkotiin tyytyväinen äiti, hoitosuhde meillä kestänyt lähes viisi vuotta ja nyt eskarin alkaessa enää vuosi jäljellä.

    • EIVÄT OLE

      Eivät ole kaikki päiväkodit hyviä, kaukana siitä!

      Kolme lastani (nyt jo nuorinkin kohta täysi-ikäinen) käyttivät kaikki kunnallista päivähoitoa ja mukaan mahtuu täyden kympin päiväkoteja, mutta ikävä kyllä myös vähemmän hyviä ja yksi niin huono, että se oli alle kaiken arvostelun.

      On väärä asenne, jos epäkohdista kirjoittajaa haukutaan oikein porukalla, kuten täällä tapahtui ainakin toisessa ketjussa. Ja siinäkin aloittajan tapauksessa kävi niin, että edes tarhan johtaja ei hyväksynyt kaikkea tapahtunutta eli aloittaja oli oikeassa ollessaan huolestunut tarhan tilanteesta, vaikka hirveää kuraa saikin niskaansa joidenkin taholta.

      Yksipuolinen päivähoidon kehuminen on yhtä vinoutunut asenne kuin sen yksipuolinen haukkuminenkin.

    • Norrbotten

      Meillä kokemusta kahdesta lapsesta ja molemmat olleet todella tyytyväisiä eskariin asti. Eskarissa lapset kärsivät laiskanpulskasta opettajasta joka ei ollut halukas viemään lapsia, uima, luistelu yms touhuihin.

      • mummo9

        Ihmettelen suuresti, että eskarintädeiltä vaaditaan ihan älyttömyyksiä.!! Viekää vanhemmat itse lapsenne iltaisin uimaan, luistelemaan ja muihin rientoihin, nauttikaa elämästä lapsien kanssa. Vastuu kasvatuksesta on pelkästään vanhemmilla, tukea saa, jos vaikeuksia on..!!


    • Enemmistö?

      Niin se vaan on että lähes kaikissa näissä suomi24 palstoissa keskitytään aina negatiiviseen paasaamiseen. Usein pääosissa ovat kirjoittajat jotka haluavat paasata sitä omaa näkemystään ja negatiiviset ihmiset näyttävät ovan eniten äänessä. Sama se on tuolla äitien jutut palstoilla ja muualla. Jos tehtäisiin oikein kunnon tutkimus mitä vanhemmat ovat mieltä päiväkodeista niin tuskin tulos olisi ollenkaan niin negatiivinen mitä tämä palsta antaa ymmärää. Tänne kirjoittaa vain lähinnä ne valittajat ja uskallan jopa väittää että kirjoittajina on joskus jopa kotiäitejä jotka yleisesti vastustavat päivähoitoa ja joiden kirjoitelmat perustuvat muilta kuultuihin tai jopa kuviteltuihin juttuihin.Halutaan pelotella tyyliin: "älä vaan vie lastasi päiväkotiin, kotona sitä pitää olla 3-vuotiaaksi saakka vähintään".

      Kyllähän päiväkotioloissa on paljon paranneltavaa ja taso voi olla kirjavaa juuri senkin takia että ihmiset/hoitajat ovat erilaisia ja voi olla jopa niitä jotka oikeasti ovat väärällä alalla.
      Tietysti resurssipulakin voi johtaa huonoon hoitoon tietyissä tapauksissa mutta oman kokemukseni kautta enemmän oli niitä hyviä kun huonoja hoitajia ja harvoin ryhmät olisivat olleet niin täynnä että yksi olisi joutunut katsomaan suuren lapsijoukon perään tms. yleensä paikalla oli 3 hoitajaa ja n. 16 lasta. Välillä kävivät tapahtumissa, paljon ulkoiltiin ja sisälläkin puuhailtiin kaikenlaista askartelua sun muuta.

    • Alaikäinen

      mun päiväkodissa hoitajat oli kivoja ja huolehti meistä hyvin. tosin muistuu mieleen sellanen tapaus, jossa hoitaja meni yhen viisvuotiaan perässä huutaen koska se oli potkinut mun päälle hiekkaa... ei niin hyvä kasvatusmetodi. muuten ne oli kuitenkin kivoja, 5-6-vuotiaiden ryhmästä oli siis kyse.

    • lh...

      Oma kokemukseni on se, että kunnalliset päiväkotiryhmät ovat levottomia ja meluisia. Yksityisellä kielikylpypuolella (olen ollut useammassa eri päiväkodissa) on mukavan leppoisaa ja rauhallista, johtuen varmasti kylläkin siitä, että siellä ylilevottomat lapset siirretään normiryhmiin johtuen oppimisongelmista. Kieliä kun pitäisi pystyä oppimaan helposti, jos meinaa noissa ryhmissä pärjätä.

    • hhhhhooooo

      No ei ole kaikki huonoja. Kuten joku jo kirjoittikin, tälle palstalle vaan hakeudutaan helpommin silloin, jos ongelmia on. Tyytyväiset ovat hiljaa.:)

      Minun lasteni yksityinen päiväkoti on ainakin aivan ihana! Henkilökunta on tuttua ja lämminhenkistä, lasten kanssa touhutaan paljon kaikkea erilaista, jokaista lasta kunnioitetaan yksilöinä, ja rajoistakin pidetään kiinni. Lapset menevät tarhaan tosi mielellään, ja minä jätän heidät päiväksi sinne turvallisin mielin.:)

    • Kokemuksia?

      Entäpä Vallinojan päiväkoti? Kokemuksia? Olisi todella mukava tietää.

    • Ei kai suinkaan sentään päiväkodit ole vain huonoja paikkoja. Kyllähän paljon asioissa merkkaa talon henkilökunta, erittäin paljon myös johtajalla on merkitystä kuinka hommat talossa toimii ja toimitetaan.

      Kunnissa vain tahtoo olla säästöpolitiikka, joka tarkoittaa sitä ettei sijaisia kovin helposti oteta, vaan koitetaan sinnitellä pienellä henkilöstömäärällä "hetken aikaa". Hetki vaan tahtoo olla toistuvaa ja viikottaistakin jopa.

      Kun talossa ei hommat toimi ja vedetään tiukoilla, siinä helposti luistetaan laadusta, koska ei enää jakseta kantaa kaikesta huolta ja avstuuta. Tehdään vain se mikä on ihan pakko, jolloin äkkiä työstä menee maku ja se alkaa näkyä mm. silleen, että ulkopuolisetkin sen näkee ja huonoksi paikan kokee.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe