Isopihtihäntä

Lohjalainen

Tervehdys

Meillä on pienoinen ongelma puutarhassa eli nuo isopihtihännät, lähinnä inhottavuutensa takia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Isopihtihäntä

Tontilla niitä tuntuu olevan todella paljon ja loppukesästä alkavat pyrkiä sisätiloihinkin jos jättää ikkunat/ovet auki.

Tänä kesänä on otettu torjuntakeinot käyttöön. Tontilta pois kaikki vanha puuaines, tykkäävät lymytä niiden alla. Tolutettu pihaa/kasveja jne jne....

Tontilla on runsaasti ruusuja, daalioita ja muita kukkasia eli pihtihäntien herkkua löytyy... syövät kirvojakin eli ne tietty tuhottava ensin.

Eipä taida noihin auttaa kuin napalm :)

Levinneisyydestä kysyisin eli liekö näin paikkakuntakohtaisesti esiintyvä (Lohja) ja jokin maa-aines ehkä niille otollisempi?
Täällä ollaan aivan Lohjan harjun rinteellä ja maasto on todella hiekkaista - ehkäpä ne tykkää juuri sellaisesta.

41

5294

  Vastaukset

  • Huah,
   Meillä sama homma!
   Vuosi ollaan tässä asuttu, ei viime vuonna ollut tälläistä ongelmaa!
   Liekö tämä kylmä ja kostea kesä edesauttanut näiden selviytymistä. Tänään näitä pirulaisia löydettiin jo sisältäkin. Ärsyttävää.

  • Hep Venla

   Viime kesänä meillä vielä pahempi kun ei osattu varautua moisiin vaan ikkunat auki koko ajan eli sisään tunkivat, kellarissa eniten.

   Oletkos Lohjalta ja onko maaperä kovin hiekkaista?
   Meillä alkaa hiekka n. 10cm pintakerroksen jälkeen.

   Naapureillakin näitä on , että vissiin vitsaus täällä.
   Pakko kait muuttaa kun ne on kertakaikkiaan inhottavia :(

   Laita oven/ikkunanpieliin BioKill 'iä ja sitten myös toluliuoksella ruiskuttelet paikkoja ulkona. Sisällä katto/lattialistat Biolla.

   • Hei,

    Kiitos vinkeistä. Täytyy ikkunanpielet & lattianraot käsitellä.
    Hiekkapohja on kyllä. Eteläisessä Suomessa asutaan.

    Eihän nuo onneksi tuhoeläimiä ole, mut aika ärsyttäviä muuten!


  • Lahdessakin niitä on. Nimenomaan suuria ja ällöttäviä! Joka aamu tuli aamulehden välissä muutama sisälle, vaikka kuinka ravistin lehteä. Yöpyivät postilaatikossa. Kunnes myrkytin postilaatikon. Ja pihassa niitä vilistää muutenkin. Ikinä ennen en ole nähnyt. Tänään tuli yksi pyykin mukana sisälle. Ja omakotitalon kellarissakin lymysi muutama... Ärrr!

   • Hei

    Voisiko olettaa, että ole siellä Lahdessa harjun kupeessa ja maasto on hiekkapohjaista kuten täälläkin - samaa harjuahan se on :)

    T: Lohjalainen


  • kyllä meillä virroillakin on noita ällötyksiä...

  • Löysin olkkarin lattialta kyseisen veijjarin, ihmettelin mikä se on ja netin kautta selvis isopihtihännäksi. Taitaa olla melko yleinen hyönteinen, eihän se mikään söpö ollut, lahdesta minäkin.

  • Pakko osallistua keskusteluun, sillä eilen löysin parvekkeelta ekan tuollaisen. Ihmettelin mikä se on ja nyt tänään löytyi kaksi lisää. Kääk, kun on ällöttäviä. Pihdit pystyssä heti ko vähän tökkäset sitä.
   Luin että pahvi olisi hyvä laittaa niille päiväjemmaksi, jotta saa listittyä ja siitä sitten tuumasin, et jos tollasessa paikassa viihtyy, ni miksei maton alla ja kas kas siellä lymysi jätti pihtihäntä. Hyi yök.
   Helsinki on sijaintimme. 3v tässä asuttu, enkä ole ikinä tommosiin törmännyt, ei asuta edes maatasolla :/

  • On noita Leppävirrallakin runsaasti, olisikin kiva tietää kuinka pohjoisessa näitä "kaunokkeja" on tänään keittiöpöydällä olleesta avatusta suolakeksi paketista tollanen vipelti. Pihalla joitakin koiran murokupissa.

  • Hei

   Kas, noinkin pohjoisissa löytyy.
   Ihme ötökkä kun en ikinä ole moista ennen nähnyt kuin viime kesänä.

   Tosiaan, laittakaahan paikkakuntaraportteja ja millainen on maaperä.

   • Moikka, meillä noita pirulaisia ollun n. 3v ajan. Liikkuvat eniten yö aikaan ja päivät ovat jossain jemmassa. Ei olla keksitty kunnon keinoa niinden tuhoamiseen. Aina kyllä tapetaan kun kohdalle sattuu. Asumme tuusulassa ja maa on hiekka pohjaa mutta en usko että maaperällä hirmuista vaikutusta. Meillä kipittävät joskus sisällä, pihalla niitä on nurmikolla, illalla pihalaatoilla terassilla..... inhottavaaaa


  • Kouvolassa asutaan ja meillä noita on riesaksi asti, niin sisällä kuin ulkonakin... Ja kun lemmikkejä talossa, on myrkyttäminen poissuljettua...

  • Kirkkonummella asutaan 160 vuotta vanhassa hirsitalossa. Noita ötököitä tuli jo viime vuoden elokussa jokapaikasta. Kylpyhuoneen ilmastointiluukku piti sulkea suihkun ajaksi, koska nää pirulaiset kiipesi jalkoja piti ja puri. Nyt on taas sama ilmiö. Elokuu taitaa olla niiden vaellusaikaa. Äsken taas kiipesi yks olohuoneessa jalkaa pitkin ja puri. Etttä mä inhoon noita!! Noh onneksi ollaan muuttamassa.

   • Kuninkaan puhekoululle...

    Ette kai noiden elukoiden takia muuta? vai vaikuttiko se muuttoaikeisiinne?
    Me jo Lohjalaisen kanssa pohdittiin että onko pakko muuttaa kun vihaa noita pihihäntiä liikaa, koko heinäkuu meni niiden tappamiseen kaikilla mahdollisilla myrkyillä. hikihän siinä tuli ja alkoi pelätä jo kärpäsiäkin iholla.

    Loma alkoi aamuisin toluttamalla kaikki kukat ja kasvihuone ja illalla sama juttu. Ne kuoli itse asiassa tolu-suihkuun eli mäntysuopaliuokseen. Koska on lemmikkejä talossa ei tarvinnut näin niiden henkeä pelätä. Mun kasvarista ne häipyi kun ruiskutin tolulla maustettua nestesuihkua illoin ulkolaseille. Ei oo sen jälkeen näkynyt. Taisin myös laittaa Byconia ulkopuolelle kasvarin sokkeliin.

    Pensaiden ympärillä olleet entisen omistajan rakentamat kestopuukehiot olivat pihtihäntäyhdyskuntien piilopaikkoja joten kaikki kehikot menivät kaatopaikan kierrätykseen kuten myös vanhat reikiä ja sahajauhoa täynnä oleva ikivanha puutavara.

    Kun soitin tuhoeläintorjuntaan oli mieliiteitä useita....mutta biokill taitaa olla paras torjuntaaine...ympärsitöstä kaikenlasiten lymypikkojen poistaminen on kai tärkeää, mutta aistelu jatkuu.. tänään oli kylpyhuoneessa yksi...en teidä miten sinne oli päässyt...hyi


  • Noita pihtihäntiä tuntuu tänä kesänä todellakin olevan joka paikassa. Koskaan aiemmin en ole nähnyt, mutta nyt olen bongannut niitä lyhyen ajan sisällä niin Etelä-Savosta, Pirkanmaalta kuin Varsinais-Suomestakin. Juuri tänään löysin täältä kerrostaloasunnosta yhden, ja tämä on sentään kahdeksas kerros! Ihme vipeltäjiä... Ja niin inhottavan näköisiä.

  • Ei me niiden takia muuteta, mutta jotenkin kiva ajatella, että muutosta on ainakin tämä ilo.

  • Tuskin noita pakoon pääsee edes muuttamalla - täällä itäisimmällä itärajallakin on tänä kesänä ollut TODELLA paljon. Ikinä ennen ei ole moisia näkynyt.

   • Tämä on mielenkiintoista kuulla (aiemmissakin viesteissä), että on suhteeellisen uusi ilmiö - vuoden parin sisään ilmennyt.

    Mikä voisi olla syynä - ilmastonmuutos - leudot ja lumiset talvet, ovat saaneet muhia maassa jäätymättä, maahan ne pesii - routa ollut olematonta?

    Liekö näitä etelämpänä Euroopassa...

    Joku kertoili, että on ollut kyllä aiemminkin metsissä, siis vaan metsissä. Voisiko joku metsätuholainen vaikka mäntypistiäinen hävinnyt viime vuosina ja porukat alkaneet etsiä sapuskaa puutarhoista?


  • Meillä oli noita ötököitä mökillä Ahvenanmaan saaristossa viime kesänä vaikka kuinka paljon. Nyt olen löytänyt niitä myös kotoa esim. grillistä ja apukeittiöstä. Luulin jo tuoneeni ne likapyykin mukana mökiltä kotiin. Mutta enpä usko enään kun olen lukenut näitä viestejä. Kuulin radiosta tänään että joku oli syönyt nektariinia ja kiven sisältä löytynyt neljä kpl noita ällötyksiä. Asun Itä-Uudellamaalla.

  • Mikä radio-ohjelma kyseessä, jos ois vielä Areenalla?

  • Tuli asiantuntijalta viestiä kysymykseeni.

   Pihtihäntiä on kuulemma raportoitu tänä vuonna runsaasti ympäri Suomea, eli kovasti leviämään päin. Ötökkä tykkää lehtomaisemista ja puutarhasta.
   Ilmaston lämpeäminen ja sateet auttavat noita leviämään ja oma arvaukseni isäksi, että routa ollut runsaiden lumien takia olematonta.

   L

  • Moikka,
   HItsi meilläkin on noita ötököitä, ei ne niin harmittomia ole, kyllä muistan kuin käytiin etelässä, olin silloin 4 vuotias semmoiset ötökät on purrut minua pienenä, ja kuin näin niitä tänään olin aika yllättynyt. mielestäni nämä ovat tyyppillisiä etelässä. Nämä voi munia korvan sisällä, sen takia nää ovat vaaralliset ja muuten aika ärsyttävän näköiset. En olis ikinä uskonnut, että näkis enää niitä ikinä, mutta hitto vie ne on täälä. pitää nyt ostaa tolua ja pistä pihalle ja talon ympärille.

  • Todistettavasti postin mukana on ainakin meille kulkeutunut vähintään yksi, muuta tuloreittiä on paha keksiä, tuuletusikkuna, ovi tai pyykit voisi olla mahdollista.

   • Mulla on näiden kanssa todellinen ongelma. Oliskin vain ulkona, mut ei. Lattialle jätetty iso valkoinen paperi paljasti tuhon laajuuden. Niitä oli ihan käsittämättömästi. Osa vielä pieniä parin millin kokoisia ja osa täyskasvuisia.


  • Hyi ssaatana kun tuollainen hirvitys kiipeili kaulalla.
   Syksyllähän nuo tykkäävät munia, mutta eiköhän se korvaan pesiminen ole kuitenkin enemmänkin legendaa kuin karua todellisuutta.
   Toivottavasti en tule heräämään siihen että parvi isopihtihäntiä pureskelee minua.
   Puutarhassa nuo voisivat olla pieninä määrinä oikeastaan kasvien puolesta ihan hyviä, kun kerta syövät muiden tuholaisten munia.

  • Onneksi nyt kolmena viimeviikkona ei ole ollut havaintoja.

   Toivotaan vähälumista, jopa lumetonta, talvea ja kovia pakkasia. Siihen ne
   menehtyy, toivottavasti.

  • Nummi-Pusulassa olen löytänyt näitä pihtihäntiä kesällä mökistämme muutamana viime vuotena. Viime kesänä minua puri kahtena eri yönä pihtihäntä. Toinen purema aiheutti ruusun käsivarteeni eli se siitä vaarattomuudesta.

  • "Lajin englanninkielinen nimi on Earwig. Nimi tulee legendasta, jonka mukaan pihtihäntä voi ryömiä ihmisen korvaan ja munia sinne. Lajin uroksella on kaksi lähes identtistä, täysin toimivaa ja itsenäisesti toimivaa siitintä.[1]"

   Hyi yäk!

  • minuapa puri tuommoinen vasemmasta kiveksestä viime yönä. ei ollu kivaa, voin kertoo...

  • Minäkin asun täällä Helsingissä ylhäällä kerrostalossa ja olin sitten yksi ilta katsomassa sängyssäni elokuvaa pelkän tv:n valolla ja nousin sitten tekemään jotain kun huomasin että yöpöydälläni vilisee yksi isopihtihäntä! Liiskasin tietysti sen ja heitin vessanpönttöön mutta kun satuin noita teidän juttuja lukemaan niin ei kai se siis oikeasti pure tai mitään tee ihmiselle tai eläimille koska minulla on koira, kissa ja hamsteri niin jos niitä nyt sitten sattuu olemaan lisää niin jos ne puree niin aiheuttaako se mitään? Ja tiedättekö yhtään missä pesii tai että millä saisi ajettua pois? Pidän melkein aina ikkunoita auki että jos olisi tullut tuo sitä kautta mutta nyt kiiresti vastauksia koska haluan niistä eroon mahdollisimman nopeasti jos edes on enää...

   • Hyi... Tänään illalla katselin rauhassa elokuvaa kun tunsin olkapäässä napakan nipistyksen.. pläts! kun sain valot päälle olkkarissa niin piti ihan säikähtää tätä isoa ja rumaa otusta.. enpä ollut ennen moista nähnyt..
    Taisi olla vielä uros kun niin isot ja kaarevat sakset oli persauksissa... täällä myös erittäin hiekkapohjaista maastoa lähistöllä ja naapuritalojen pihalla runsaasti kasveja.. itsellä "turvallinen" 2krs. T: nukunko tänään??


   • Suonenjoki P-savo kirjoitti:

    Hyi... Tänään illalla katselin rauhassa elokuvaa kun tunsin olkapäässä napakan nipistyksen.. pläts! kun sain valot päälle olkkarissa niin piti ihan säikähtää tätä isoa ja rumaa otusta.. enpä ollut ennen moista nähnyt..
    Taisi olla vielä uros kun niin isot ja kaarevat sakset oli persauksissa... täällä myös erittäin hiekkapohjaista maastoa lähistöllä ja naapuritalojen pihalla runsaasti kasveja.. itsellä "turvallinen" 2krs. T: nukunko tänään??

    Hämmästyn minäkin kun viime kesänä maalasimme rintamamiestalomme kattoa ja harjapeltiä laitellessa pujahti ISOPIHTIHÄNTÄ sieltä välistä. Olen tietysti aina puu tai ylipäätänsä jotain kappaleita pihalla siirrellessä teilannut kaikki eteen käsimatkan (tai jalkamatkan) päähän sattuneet yksilöt. Eivät vähene. Nyt olen viimeksi keksinyt että nehän kiipeilevät illalla myöhään ja pimeässä kukkasiin ,harmaamalvikit korkeina ukonhattujen lisäksi tuntuu olevan mieleisiä. Naapurit ja kylänmiehet varmaan ihmettelee, mikäs se tuolla puutarhassa 22-24 aikaan vielä kupeksii, omenavarkaitako? Ei viel ole poliisi tullut, mutta yli sata on se pihtihäntien luku jotka olen viimeisen viikon aikana pyydystänyt. Kun näkee joku astia tai lasteen leikkilapio alle ja siihenhän se putoaa ja saa nujerrettua. ps.samalla saa luteetkin kyytiä autuaammille metsästysmaille kun meidän puutarha. puutarhanihan on 20 kilometrii Lahdesta aivan Salpausselän harjulla.


  • Nämä ovat kyllä selvästi lisääntyneet muutaman vuoden aikana. Sama postilaatikko seissyt samassa paikassa kymmeniä vuosia, eikä näitä otuksia ole aikaisemmin ollut. Viime ja edellisenä kesänä näitä alkoi tulla sisään postin välissä, ja tänä kesänä niitä on ollut todella paljon. Jos menee katsomaan vaikka kahdelta yöllä laatikkoon, niin siellä on aina muutama päivystämässä. Sitten kun lehdet saapuu niin ne painuu sivujen väliin. Ei oo myrkyt auttanu, vaikka on laatikkoon laitettu.

   Kun tietää että niitä on postilaatikossa, tietenkin käy aina lehdet läpi ennen kun ottaa sisälle. Kuitenkin niitä on saanut listiä sisällä enemmän kuin kärpäsiä tänä kesänä. Huomasin että niitä on nyt tänä vuonna ollut ikkunoiden välissä huima määrä, joista varmaan osa pääsee sisälle asti. Tuntuu että nämä tulevat läpi todella pienistä raoista. Jos yrittää tappaa niitä puristamalla esim. talouspaperilla ei onnistu. Paras onkin poimia ne jollain vessanpönttöön ja huuhtoa alas, niin voi olla varma että se yksilö on poistunut talosta. Kannattaa kuitenkin muistaa laittaa paperia päälle, muuten se saattaa jäädä pönttöön ja nää kaverit osaa näköjään myös uida huvin.

   En ole mikään hyönteisasiantuntija, mutta veikkaan niinkun moni muu jo kirjoitti, että runsaslumiset pari edellistä talvea ovat lisänneet näitä. Naaras munii syksyllä maanalaiseen pesään, ja munat kuoriutuvat keväällä. Pakkaset tuhoavat varmasti tehokkaasti näitä, mutta lumi on suojannut hyvin maan alla edelliset talvet. On varmaan monia muitakin syitä, mitä ei itse tajua.

   Jonkun asiantuntijan kommentteja olisi mukava kuulla, jos sattuu lukemaan keskustelua.

  • Joo itse kanssa lohjan harjun lähettyviltä ja nukun kellarikerroksessa -.- jos menen vaikka sängylle makoilemaan ja laitan valot pois niin ensimmäisen tunnin sisällä ensimmäinen pihtihäntä on kerennyt jo sängylleni kiipeämään. myös noita isoja hämähäkkejä välillä vipeltelee tuolla nurkissa ja valojen sammuttua laskeutuvat seitin avulla sängylleni.. täytyypä vissii sänky raahata kolmanteen kerrokseen jos vähän rauhemmassa saisi olla... ötökkkä kammoisena siinä menee yöunet samantien kun yhden pihtihännän jossain näkee :D

  • Näitä on tullut satoja omakotitalon sisälle. Taitavia kiipelijöitä, mm kiipeävät tiiliseiniä pitkin katon rakoihin ja lentävätkin tarvittaessa. Pihtihäntä ongelma alkoi 2012 ja aina vaan pahenee. Poltettu kalkki ja kivituhka pitää isopihtihännät jonkin aikaa poissa. Ripotelkaa runsaasti poltettua kalkkia talojen seinien reunoille niin eivät tule enään sisälle.

   • Meillä Tuusulassakin on viime aikoina kulkeutunut postin mukana muutama pihtihäntä sisätiloihin. Tämä on ensimmäinen kesä, kun näen niitä Suomessa, mutta tutustuin niihin jo kolmisenkymmentä vuotta sitten Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa telttaretkillä. Pihtihännät alkoivat lisääntyä telttamme saumoissa ja niitä löytyi vaatteiden sisältä. Varsinkin me lapset aloimme olla aika hysteerisiä, kun vaatteita päälle pukiessa pihtihäntä saattoi purra vaikka mihin... Suomeen päästyämme teltta muistaakseni savustettiin ja myrkytettiin jollain hyönteismyrkyllä. Huolestuttavaa, jos ne alkavat lisääntyä täälläkin!


  • Apuva! Yövalon kun laitoin päälle pimeään makkariin niin eikös lattialla vipeltänyt tuollainen pihtihäntä 😱 Tapoin sen kyllä heti mutta nyt tekisi mieli nukkua valo päällä 😩
   Ja siis Espoossa kerrostalossa asustelen ja huomenna alkaa tolutus!
   Luon jutun korvaan pesimisestä (earwigs) kun googlailin että mikä öttimöntiäinen on kyseessä ja se tieto oli minulle liikaa, kamalia ötököitä!

   • Hyi helvetti, muniiko ne ihmisen korvaan?! Joku kertoi että ryömivät korvaan ja niillä isoilla pihdeillä puhkaisevat tärykalvon ja sinne munivat?! Ei kai niitä voi talvella sisällä lymyillä?!


  • Hyi v!! Meillä myös, Lahdessa. Mistä tota poltettua kalkkia saa?? Iljettävä otus, ekaa kertaa näen ja postilaatikossa myöskin ekan kerran. Nyt oli jo peiton alla äsken!!! Mä en ehkä haluu nukkuu!!!!

  • Moi! Siis mulle tehtiin sellasista lavoista sänky ja en tiiä mut ekan yön jälkeen rupesin näkee mun huoneen lattialla jotain öttiäisiä, otin selvää et mitä ne oli luulin aluks et ne oli sokeritoukkia mut ei, ne oli pihtihäntäsii ja niitä kipittelee koko ajan mun sängystä nii en pysty ees nukkumaan! Välillä tullu patjalle tai peitollekki jopa katossaki nähny. Nyt on hirvee kammo noist ötököistä ja joka yö ja ilta katon maaha, kattoon ja seinää minne muuallekki et onko niit siel. Kauheeta!!!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   175
   6208
  2. Vastaamoon tehty ehkä kaksi tietomurtoa - kertoo Yle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11612331 Tietoa tihkutetaan tipoittain. Uutta katastrofia pukkaa Vastaamon osalta. Eiliseen asti kyse oli vain yhdestä hakker
   Maailman menoa
   351
   5079
  3. Autoilun päästöt

   Hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006698934.html Liikenteen päästöt ei
   Maailman menoa
   378
   1592