Patolevy ja huopa perustuksissa pakollinen?

rakentaja-12

Onko bitumihuopa ja patolevy perustuksissa pakollinen/suositeltava? Niidenhän on tarkoitus eristää kosteutta tulemasta perustuksiin.

Mitä jos toisen jättää pois, esim. patolevyn? Miksi perustukset eristetään vedeltä näin kahteen kertaan?

17

6217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rgrgrggrg

      Toisella eristetään myös radonia...ainakin tuotteen nimen mukaan...se bitumihuopahan on nimeltään / myydään nimellä Pato/radonkaista. Tosin ehkä se kosteudelta eristäminen on se pääasia.

      Minäkin mietin asiaa...vastaavan mukaan olisi pitänyt laittaa vain tuo bitumikermi, mutta aivan alhaalta (anturan reunasta) ylös asti (maan pintaan saakka). Mutta oikeitten rakennusmääräysten mukaan ymmärtääkseni molemmat pitää olla.

      • 12-14

        Mistähän moinen määräys mahtaa löytyä?
        Ite en ole sellaista määräystä vielä löytänyt missä näin sanotaan. Eli eiköhän se ole ihan tapauskohtaista


    • Rak.Ins.Opp.

      Kermi asennetaan anturaan ja siitä ylöspäin n. 40cm.
      Patolevy asennetaan anturan pinnasta maantasoon. Täten limitystä tulee se 40cm.
      Anturan alapinnan tasoon tehdään salaojitus ja seinävierustäyttö (n. 50cm seinästä ulospäin ja salaojaputken pohjan korosta maanpintaan) tulee salaojasepelistä.
      Tämä on idioottivarma perustusten kuivatukseen sopiva menetelmä. Kattovedet ohjataan toki rännikaivoihin ja seinänviereen ei istutella mitään kosteutta kerääviä kasvustoja.

      • minävaantaas

        vain ehdolla että maa-aines on vaihdettu talon alta 2m syvyyteen ja tarkistettu ettei vesisuonia tms savimaan ongelmia ole sokkelin SISÄpuolella. vain tällöin voidaan puhua kohtuuvarmasta kuivatuksesta...


      • Tietoa tarvitaan

        Miten höyrynsulku ulkopinnassa voi kuivattaa rakenetta herra oppilas?


      • Suunnittelija myös

        Mielestäsi idiottivarma rakenne kuivatuksen kannalta, kerroppa poika millä periaatteella rakenteesi kuivattaa ?
        Suunnittelijan tulee suunnitella rakenne niin, että jostain syystä kastuessaan kuivuu mahdollisimman nopeasti ilman rakenteelle syntyviä vaurioita on kyllä totta.
        Uudisrakennuksessa on myös aina vastuussa oleva suunnittelija, joten omakotirakentajan ei näitä tarvitse pähkäillä.


      • ennenkinnäitä tehnyt

        Näin se on tehtävä. Bitumikermistä ei tuossa rakenteessa ole muuta kun haittaa. Patolevyn yläreuna on tukittava juuri maanpinnan alta.Patolevy estää ulkopuolisen veden imeytymisen perustukseen ja muodostaa levyn ja perustuksen väliin pystysalaojan joka johtaa rakoon mahdollisesti pääsevän veden varsinaisiin salaojiin.
        Radonin kanssa noilla rakenneosilla ei ole mitään tekemistä.


    • rak.ins..

      Eikö sinulla ole suunnitelmia, joiden mukaan rakennat?

      • Tietotaito.

        Kosteus tulee sokkelista ulos ja tiivistyy patolevyyn, valuu sitä pitkin alas ja salaojaan anturan kermiä pitkin. Siinä vastaus mitä kosteussulku ulkopuolella auttaa. Maassa on kosteutta niin paljon, ettei vesi imeytyisi siihen vaan maasta sokkeliin. PAtolevy auttaa. Sanoi alander mitä vaan kalliine salaojittavinen eristeine.


    • Pääsuunnittelija

      Tottakai molemmat asennetaan. Päällimmäinen eli patolevy on kuten nimi jo kertoo, ulkopuolista vedentuloa estävä rakenne vrt. Padotuskorkeus. Sisäpuolen Kemi taas estää sisäpuolisen kosteuden pääsyn maahan ja sitä kautta kapillaarisesti seinärakenteisiin. (perusongelma 60 luvun ns valesokkelirakenteissa). Perustukset ovat talon tärkeimpiä rakennelmia, joten niissä ei kannata oikaista.

      • Persesuunnittelija

        Tää Pääsuunnitelija ukko puhuu sitä mikä tulee pepusta eikä näköjään tiedä rakenteiden kosteusfyfikasta yhtään mitään!


    • Tosi on

      Ja myös Patolevyn yläreunaan se peitelista paikoilleen. Patolevyn väli tukkeuttuu vuosien mittaan maasta / roskista ja Patolevyn asennus menettää merkityksensä.

    • RaneRa

      Kellari maan alla kolmelta sivulta. louhittu kallionn Onko seuraava rakenne oikein ?
      - kantava betoniseinä 180mm
      - bitumin kylmäsively
      - kermieriste
      - lämmöneristelevy 100 50mm liimataan
      - sepelitäyttö
      maanpinnalle tulee sokkelikuorielementti ns.puukkojen varaa.

    • Rossipohja

      Patolevy ja bitumihuopa sokkeliin? Ei voi olla totta. Patolevy asennetaan sokkeliin ulkopuolelle ja voidaan kääntää niin, että se peittää myösanturan. Onko nyt niin, että rakentaja-12:sta tapauksessa tämä huopakaista on tarkoitettu sokkelin päälle, estämään kosteutta nousemasta rakenteisiin?_ Opiskelija kirjoitti, että "salaojat asennetaan anturan alapinnan tasoon". Kyllä ne on järkevintä asentaa ainakin 300mm alemmaksi ja n. metrin päähän anturasta. Sadevesiputket voidaan asentaa anturan viereen eristeen alle, että pysyvät talvellakin sulana.

      • timpermanni

        Tuo rakenne toimii varmimmin is. oppilaan ohjeilla. Tarkoitti varmaankin että salaojan yläpinta laitetaan anturan alapinnan tasoon, se riittää ihan hyvin, parempi tietysti jos on vielä alempana. Ja siinä anturan vieressä on salaojan paras paikka. Ja enne kun ohjeistatte muita käykää muutama vuosi töissä raksalla, niin oppisitte miten, miksi ja missä vaiheessa mikin työvaihe on tehtävä.


    • Adolf Asphalt

      Bitumihuopa on ohutta ja sen vaikuttava ainesosa on bitumi. Mitens olis mahdollista korvata tuo mikroninpaksu kalvo 30senttiä paksulla asvaltilla jota saa aika kilpailukykyiseen hintaan kun osa kamasta on kierrätysrouhetta. Ei nouse kosteus ylös maaperästä. Tietenkin tältä tsödeemiltä puuttuu sertifikaatti kuten myös lasin käyttäminen pesutilojen seinämateriaalina. Mitäköhän litkua lasinpintaan on penslattava kosteuseristeeksi kun lasi ei ole sertifioitua ainetta? No samakai se kun nämä nykytalot on homeessa kuitenkin jo 3vuoden päästä ja vanhat mökit vaan säilyy jos ei korjata uusilla menetelmillä.

    • inssi.

      Katso suunnitelmastasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3269
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3001
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2278
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1504
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1447
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1345
    Aihe