sateen yllättäessä

henry

Mitä teette, kun olette teltan kanssa vaeltamassa ja sataa satamasta päästyään? Olin Saariselällä ja yhtenä päivänä alkoi sataa, kun oli ilta ja siinä sitten piti mennä märkänä telttaan. No, siellä pääsee seuraavana päivänä kuivattelemaan tupaan. Mutta entä esim. Muotka-tuntureilla?

9

8101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jakke

      No, mitäs siinä sitten tekee... Lähinnä kysymys on asennoitumisesta ja sanotaan nyt että tyydyttävistä varusteista. Itse harrastan mieluiten avotunturissa vaeltamista ja siellä saattaa pahimmillaan olla koko vaelluksen kestävä sade viima ja kuivausmahdollisuutta ei ole.

      Silloin on vaan tyydyttävä siihen, että sateenkestävät vaatteet on koko ajan ulkona päällä, ja että suunnilleen kaikki on enemmän tai vähemmän kosteana tai märkänä. Silloin laitetaan olennaisimmat vaatteet (alusasu esim.) kuivumaan teltan katossa menevään kuivausnaruun yön ajaksi. Myös luppopäivän voi usein vaelluksella pitää, jolloin voi koittaa kuivatella tavaraa teltassa. Rohkeimmat taitaa polttaa kaasukeitintä teltassa kuivauslämmön aikaansaamiseksi. Ongelma on kuitenkin kun sateella ilman kosteus on niin iso, että kaikki "imee" kosteutta.

      Kuten mainittu, niin kaikki kastuu aikanaan pitkässä sateessa, silloin arvostaa vehkeitä jotka tuntuu nihkeinäkin jollain lailla päällä pidettäviltä, ja ennenkaikkea tarpeeksi lämpimiltä. Iloa on tietysti jos "sellaisella" reissulla omistaa teltan jossa on iso eteinen, jolloin ei tarvitse puuhailla kylmässä sateessa ja tuulessa. Ja luksusta on jos sattuu olemaan uudet (kuivat) aluskerrastot joka päiväksi. Harvalla kumminkaan on.

      Tärkeintä on mielestäni oikea asennoituminen, tietotaito (järjenkäyttö) ja mahdollisimman tyydyttävälaatuiset varusteet.

      • Eräwallu

        Samoilla linjoilla nm. Jakken kanssa.

        Noita alusasuja voi myös kuivatella makuupussissa ja teltaksi pitäisi valita ehdottomasti tunneliteltta että tuota säilytys touhuamis tilaa löytyy,samoin tuuletus (erittäin tärkeä ominaisuus) on pääsääntöisesti tunneliteltassa parempi.


      • Kaarina

        Pakkaan kaikki aina minigrip-pusseihin.
        Ilma hyvin pois puristaen ei vie tilaa ja aina on kuivaa, kun paketin avaa.
        Pakkaan huolella niin ettei tarvi avata kuin sillon, kun tulee käyttöön.
        Minigrip on edullinen ja yleensä ehjä, joskus on ollut koko paketti huonoilla saumoilla ja käytössä ilma sisäytyy.
        Se selviää kun pakkaa jo ajoissa voi seurata pysyykö tyhjiössä.
        Käytän myös kännyn oikean kokoisessa minigrip-pussissa, pysyy kuivana ja käytän herätyskellona.

        Kengät kuivaan joka ilta laittamalla heti jalasta otettua niihin "kädenlämmitimet".
        Eli näin eivät kastukkaa "läpi" vaikka sataisi kokoajan.
        Iloa vaelluksesta ja edullisesti.


      • Messtarivaeltaja

        Mikä ihme on "kädenlämmitin"? Lapaset kenkiin ja paljain jaloin matkaan vai? Kengäthän siis kastuu päivällä, eikä yöllä. Parhaiten pysyy kengät kuivana jos jättää ne kotiin kuivauskaappiin minigrip pussissa. Halpaa, kun ei pohjt kulu. Iloa vaelluksille.


    • iita

      mun kirjoitus tuolla teltat ja makuupussit osiossa.. absidi on aivan ykköskeksintö siinä on pidetty sadetta ja lumimyrskyä. itse vaellamme myös paljon avotuntureilla ja ehdottomasti poissa merkityiltä reiteitä joten paras kuivausvinkki on se makuupussi... =)

    • Ookke

      Yleensä en tee sateisilla säillä mitään kovin tavanomaisesta poikkeavaa. Valokuvaaminen tosin jää. Jos säät ovat oikeasti huonoja, eli tuuli on vaikka semmoinen, ettei mies pysy pystyssä, niin vietän rokulipäivää teltassa.

      Märkyyden ei pitäisi olla ongelma, jos varusteet ovat kunnossa. Kerran on käynyt niin, että yöllä maa teltan alla muuttui joeksi ja sain osan varusteistani märiksi. Tuolloin suuntasin kämppää kohti kuivattelemaan.

      Vaatteiden, ruokien ja makuupussin on aina oltava kosteudelta suojassa. Niiden täytyy kestää vaikka joen yli uiminen.

    • Gumpe

      Kovasti riippuu missä on liikkeellä. Metsämailla voi laittaa kunnon roitotulet ja istuskella kuusen persauksessa tai tarpin alla, jos sellainen sattuu mukana olemaan. Siinä sitten kuivattelee loisteella varusteita narunpätkällä tai kepakon päällä. Tarppi on kätevä myös avomailla, mutta nuotion laitto on vaikeampaa. Tuulensuojaiseen paikkaan kannattaa leiri laittaa, sillä sateen myötä yleensä tuulee. Suomen erämaissa on lähes kaikkialla jonkinlainen kämppä tai katos muutaman tunnin päässä, joten sinne sitten jos kastuu likomäräksi tai tippuu tulvivaan puroon. On joskus nukuttu sateensuojassa lukitun kämpän kuistilla tai puuvajassakin. Eihän vaeltaja veteen sula, mutta kylmä saattaa tulla. Lihastyö tuottaa lämpöä, joten on parempi kulkea hiljalleen, kuin jäädä räntätäsateeseen värjöttelemään. Makuupussissa vaatteiden kuivattaminen on huono juttu, sillä kostea pussi on sitten painava ja kylmä. Makuupussi ja yksi esim merinovillainen alusvaatekerta kannattaa pitää ehdottomasti kuivana kunnon unia varten. Talvellakin avotunturissa joskus sataa vettä ja varusteet kastuu, sitten kun pakkanen alkaa yötä myöten kiristyä, arvostaa sitä kuivaa pussia ja kerrastoa.

    • käytyonjoskus

      Yleensä olut mukana yhdet vara-alusvaatteet mutta harvoin tarvinnut. Kulkiessa hieman kostuneet nimittäin kuivuu parhaiten päällä illalla leirissä, jos vaihtaa kuiviin niin niitä kostuneita ei saa kuivaksi millään ellei pääse tupaan.
      Muotkallakin on tupia ja siellä on puuta eli saa myös nuotion moneenkin paikkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe