Opettajaksi?

tyttö

Olen ylä-astetta käyvä nuori tyttö, joka haaveilee opettajan ammatista. Nimenomaan ala-asteen luokanopettajaksi ryhtymisestä. Olen tutkinut asiaa jonkun verran netissä, ja selvittänyt mm. missä luokanopettajaksi voi opiskella (tietysti lukion jälkeen). Voisitteko kertoa jotakin opettajan ammatista? Kuinka kauan luokanopettajaksi valmistuminen kestää, ja mitä opetukseen kuuluu? Työn hyviä ja huonoja puolia? Vastavalmistuneen palkka? Mitä muuta kannattaa tehdä jos haaveilee opettajaksi ryhtymisestä? Voiko luokanopettaja erikoistua ala-asteella tiettyyn ikäluokkaan, esim 1-3-luokkalaisiin? Millaiset ovat pääsykokeet opettajakoulutukseen? Täytyykö numeroiden olla todella hyviä? (Itsellä keskiarvo n. 8, lukuaineiden keskiarvo lähempänä 9)

Kiitos kaikille! Olisi hyvä jos kertoisitte myös muita asioita opettajan työstä ja muusta siihen liittyvästä.

5

536

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oponopo

      Miksi et menisi tapaamaan omaa entistä luokanopettajaasi tai jotain muuta mukavaa opettajaa omassa alakoulussasi? Häneltä saisit vastauksia kysymyksiisi. Soita koulujen alettua hänelle ja sovi tapaamisesta. Yläkoulun opo voisi olla sitten toinen vaihtoehto.

    • jotakin!

      Heippa! Tässä vastauksia joihinkin kysymyksiisi:

      Luokanopettajaksi opiskelu yliopistossa kestää noin viisi vuotta, monilla kuusikin, jos opiskelu hidastuu esim. sen takia, että tekee töitä opintojen ohella. Vain harva valmistuuu nopeammin kuin viidessä vuodessa.

      Opiskeluihin kuuluu paljon kasvatustieteen opiskelua: on luentoja, tenttejä, ryhmätöitä jne. Lisäksi opiskellaan ns. POM-opintoja (perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot), mikä tarkoittaa sitä, että opiskellaan hieman kaikkia niitä aineita, joita alakoulussa opetetaan: äidinkieltä, matematiikkaa, biologiaa, uskontoa, liikuntaa, käsityötä jne. Lisäksi opintojen aikana on muutama opetusharjoittelu, jolloin opeopiskelija (jota kutsutaan tällöin harjoittelijaksi) suunnittelee ja pitää tunteja harjoittelukoulussa (ts. ihan normaalissa koulussa) siten, että luokan "oikea" opettaja on kuuntelemassa tunteja ja antamassa tuntien jälkeen harjoittelijalle palautetta.

      Luokanopettaja voi erikoistua opiskeluissaan ainakin esi- ja alkuopetukseen eli eka- ja tokaluokkien opettamiseen. Lisäksi voi ottaa sivuaineeksi yliopistosta riippuen esim. englannin tai liikunnan.

      Pääsykokeissa on ainakin nykyään kirjakoe, johon pitää lukea todella tarkasti yksi kirja (jossa on useampia kasvaustieteeseen liittyviä artikkeleita). Siitä tulee mm. monivalintakysymyksiä. Ne, jotka saavat tarpeeksi hyvät pisteet kirjakokeesta, pääsevät ns. toiseen vaiheeseen, joka sisältää ainakin haastattelun. Numeroiden ei tarvitse olla mitään huippuhyviä; tärkeintä on se, että jaksaa panostaa pääsykoekirjan lukemiseen.

      Luokanopettajan palkka ei ole mikään kovin hyvä. En osaa sanoa tarkkaan, mutta ehkä jotain vähän vajaa 2000 euroa jää kuukaudessa käteen, siis tuo summa verojen jälkeen. Olisko jotain 2500 e palkka bruttona, tai vastavalmistuneella jopa vähemmän.

      Työ on todella monipuolista ja antoisaa, joskin haastavaakin! Opetustunteja on yleensä viikossa n. 24, mutta sen lisäksi on tuntien suunnittelu, kokeiden korjaus, kokoukset, yhteydenpito vanhempiin jne. Pitkät lomat ovat tietysti plussaa. :)

    • tyttö

      Kiitos monipuolisesta vastauksesta :) Osaako joku kertoa pärjääkö ujo opettajankoulutuksessa ja sen jälkeen opettajana? Tarkoituksenani olisi pyrkiä lukion aikana koulimaan itsestäni vähemmän ujoa, mutta jos se ei onnistu, kannattaako kupata haaveet opettajaksi ryhtymisestä?

      • tyttö

        Anteeksi, kuopata, ei kupata!


    • opex

      Hei, luokanopettajakoulutukseen on haastavaa päästä, mutta jos sinulla vielä lukioaikana on siihen kutsumusta, niin ei muuta kuin hakemaan..! Ujoutesi saattaa hävitä iän myötä, kun itseluottamuksesi kasvaa. Opettajankoulutukseen ei monesti pääse välittömästi lukion jälkeen, ainakin useat ystäväni ovat käyneet ensin vuoden kouluavustajan töissä. Suosittelen hakeutumaan harrastuksiin, jotka tukisivat tätä ammatinvalintaa.. Esim. pidätkö pianonsoitosta, taiteista, liikunnasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1957
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1743
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1604
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1346
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1236
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1213
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe