Autotallin antura "märälle" savimaalle

savelle rakentaja

Nyt ollaan tekemässä anturaa 100 m2 autotallille. Maa on savimaata ja kuoppa on kaivettu 1 m syvyyteen. Kunnon ojat tehty jotta vesi pääsee pois mutta muutamassa kohdassa savi edelleen märkää.

Mitä mieltä olette jos kunnolla täryttää mursketta tähän savin päälle niin tiivistyykö ja painaa liian veden kohti salaojaputkia ja avo-ojaa???

Edessä vain raudoituskatselmus ja muuta ei vaadita. pohjaa en ole tutkinut enkä tutki. Eli riskillä aion mennä. Jos antura 500x200 lähtee joskus sitten muka vajoamaan niin tunkkaan autotallin suoraksi. Niinhän niitä vanhoja hirsitalojakin tunkataan.

Mutta milipiteitä tuosta märän saven täryttelystä .tiivistyykö riittävästi täryttimellä ja onko metrin syvyys jo hyvä Etelä Suomessa?

Kiitoksia

13

7302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rak.ins..

      "Mitä mieltä olette jos kunnolla täryttää mursketta tähän savin päälle niin tiivistyykö ja painaa liian veden kohti salaojaputkia ja avo-ojaa???"

      Jos ei ole maaperää tutkittu ja rakennetaan kuvatunlaisessa paikassa, niin mitä väliä sillä on, mitä tekee. Savi ei tiivisty tärytyksestä, vaan häiriintyy, eli muuttuu entistä pehmeämmäksi ja rakennus tulee vain painumaan enemmän. Ja miksi turhaan rautoja laitat.

      Missä kunnassa annetaan näin rakentaa. Takapajulassa?

    • rikkeli

      Jos kestää miehen kävellä se savi niin kestää sen tallinkin! näin meillä rakennustarkastaja teki pohjan tarkistuksen kun taloa alettiin peltoon tekemään.

    • Itse rakentajamies

      Rikkeli on oikeassa. Ei kannata pelätä savenpäälle rakentamista. Mietippä mitä autotalli oikeasti painaa / m2...Ei yhtään mitään. Nykyajan vaatimukset on muutenkin ihan liian ylimitoitettuja...Ei insinöörit niistä mitään tiedä kun tekee kaiken oppikirjojen mukaan. ennenvanhaan kaikki rakennettiin vain pienen kivikasan päälle ja en ole kuullut että yhdessäkään vanhassa talossa olisi ongelmia, kunnes niitä sinne on tehty!!!! eli kaikki muutostyöt ja niistä johtuvat vesi ja kosteusongelmat sekä rakenteelliset ongelmat. Rakenna nyt ihmeessä käyttäen maalaisjärkeä ja unohda kaikki ohjeet. Niin minä olen 10 taloa ja 25 varastoa pystyttänyt ja yksikään ei ole liikahtanut milliäkään. Kunnon anturat ja raudat niin siinä pysyy yksi pieni autotalli seuraavaat 200 vuotta pystyssä.

      • ins..

        itse rakentajamiehelle: Ennen rakennettiin paremmille rakennuspaikoille kuin nyt.

        Ja urani aikana olen nähnyt ison määrän painuneita ja kallellaan olevia taloja. Ikkunat ja ovet ei aukea tai mene kiinni.

        Ja näitä , ei ole painunut milliäkään, miehiä on löytynyt paljon. Tosin niiden talon tiiliseinässä saattaa olla useita halkeamia.

        Mikä siinä on, kun on tehnyt virheen, niin sitä ei kehtaa tunnustaa?


    • Maanrak.Ins.Opp.

      Onko "rakentajamies" perustanut kaikki 10 taloa ja 25 varastoa löysälle savimaalle, jonka leikkauslujuuus on 10kN/m2 - 25kN/m2?

      Aloittaja toki totesi jo että aikoo riskillä rakentaa ja hän tehköön näin. Mutta saven tärytystä ei voi missään tapauksessa suositella, koska se vain pahentaa tilannetta.

      • ins..

        "Onko "rakentajamies" perustanut kaikki 10 taloa ja 25 varastoa löysälle savimaalle, jonka leikkauslujuuus on 10kN/m2 - 25kN/m2?"

        Eihän sitä leikkauslujuutta mitata edes hoikkia teräspaaluja käytettäessä.

        Pääsisi paljon eteenpäin, kun ottaisi maanäytteitä eri syvyyksiltä ja mittaisi vesipitoisuuden. Joku ammattimies voisi karkeasti laskea silloin tulevan painuman.

        Se on täyttä utopiaa, ettei savikolle perustettu talo painu.


    • Näinkin...

      Meilläkin autotalli 6x7 metriä on savipohjalla suoraan, ei mitään anturan alla. Antura on 600x200 ja pari rautaa pitkin ja poikin. Harkon ja anturan välissä on bitumikermi, joka estää veden nousemisen harkkoon. Aikoinaan ei saanut laittaa anturan alle mitään täytettä , kun tiivistyskoneita ei ollut maisemissa. Talli on pystyssä, eikä perustus ole mistään kohtaa vielä katkennut.

      • Se on määräysten vastainen, se maaperä on siellä anturan alla syystä, mutta jos urakoitsijalla oli kiiru..?

        Katsos, savi kun on pehmeätä, toisin kuin sora, joka sitoo itseänsä.

        Aiheuttaa tilanteen, jossa antura on tavallaan kuin uimapatja vedessä, kelluttaen, mutta ei tukien patjaa.

        Silloin, kaikki poikkisuuntainen rasitus kohdistuu pelkästään rakenteeseen, varsinkin anturan raudoitukseen, jota tulisi vahvistaa (kuten anturaakin), jos näin toimitaan .

        Mutta miksi rakentaa hetkeksi kiireellä ja huonosti, voisit myös tehdä ainakin sadaksi vuodeksi?


      • Näinkin...
        vsrs kirjoitti:

        Se on määräysten vastainen, se maaperä on siellä anturan alla syystä, mutta jos urakoitsijalla oli kiiru..?

        Katsos, savi kun on pehmeätä, toisin kuin sora, joka sitoo itseänsä.

        Aiheuttaa tilanteen, jossa antura on tavallaan kuin uimapatja vedessä, kelluttaen, mutta ei tukien patjaa.

        Silloin, kaikki poikkisuuntainen rasitus kohdistuu pelkästään rakenteeseen, varsinkin anturan raudoitukseen, jota tulisi vahvistaa (kuten anturaakin), jos näin toimitaan .

        Mutta miksi rakentaa hetkeksi kiireellä ja huonosti, voisit myös tehdä ainakin sadaksi vuodeksi?

        Ennenvanhaan eli ehkä 20-25 vuotta sitten ei vielä juurikaan paalutettu pieniä rakennuksia, vaan tehtiin enimmäkseen savellakin anturoille tai laatalle. Maanvaihtokin tuli muotiin 70-80 luvulla, sitä ennen tehtiin anturat suoraan savelle tai mikä maalaji nyt olikin. Jotkut rakennukset ovat kärsineet painumista, mutta enemmistö seisoo paikoillaan ilman mitään ongelmia. Se on totta, että jos savelle perustetun talon ympärillä kaivellaan ja pohjaveden pinta laskee, niin vaurioita saattaa syntyä.


    • -Saven paksuus muutuu kosteuden mukaan, eli vaikuttavia tekijöitä on paljon muitakin kuin kuormitus.
      -Pitkään paikalla ollut savi on painautunutta, jotkut ajattelevat tällöin, että poistettu savi painaa sen minkä uusi tallikin ja siksi ei muka painuisi.
      -Sillähän ei todellisuudessa ole asiaan suoranaista vaikutusta, vaan sillä, miten korma kohdistuu ja sillä alueella sen on kannettava se, missä rasituskin.

      -Savelle perustaminen on aina riski, kymmenen vuoden päästä naapuri kaivaa metrin syvemmän ojan tontilleen ja sinun tallinkulma putoaa yhtäkkiä puolen metriä, sellaisia sattuu. Tai pinta-, orsi- tai pohjaveden lasku, ovat vaikuttavia.

      Itse harkitsisin reunavahvistettua laatta perustukseksi tälläisiin..

      Toisaalta, talli mikä talli?

    • savi on hyvää...

      Meidän talo on nyt ollut 32 vuotta savipellolla betonilaatan päällä, ja siinä se seisoo paikallaan kuin uutena. Naapuriin rakennettiin talo 2 vuotta sitten, ja lyötiin 12 metriä pitkiä paaluja saveen, ja sekin talo on pysynyt paikallaan.

      • ins..

        Seisooko pehmeän vai kovan saven päällä. No, et tiedä, kun ei ole tutkittu.
        Savea on niin monen laista, usein kuitenkin sitä pehmeää.


    • myös RI ....

      meidän 100-vuotias talo seisoo ohuen kuivakuorikerroksen päällä kivien varassa, ja on varmasti painunut. 60--luvulla tehdyn peltosalaojituksen takia (yksi kokooja menee 2 metrin päästä taloa) talon toinen pääty on painunut noin 10 cm muuta taloa enemmän. Hirsiarinaa ei kivien alla ole, vain ohut sorapatja saven ja kivien välissä

      Tällaisessa paikassa jossa paalupituus olisi noin 25-30 metriä ei paalutus ole ihan ensimmäinen vaihtoehto pienille rakennuksille

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4453
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4040
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2720
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1643
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1571
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe