Rotta kotiin

19+10

saan kaksi tyttörottaa ensi viikolla, einkä tiedä vielä, miten pitää toimia, kun nuo rotat saapuu kotiin. olen lukenut, ettei niitä saa päästää vapaaksi huoneesen, ennen kun on totuttanut itsensä niihin. onko tämä totta? miten rotan voi totuttaa ihmiseen? mitä muuta pitää tehdä kun rotta tulee meille? pitääkö niiden antaa rauhassa tutkia paikkoja vai mitä? Sitten tuli vielä kaksi hullua kysymystä mieleen: kun meillä on kissoja ja ne osaavat teroittaa kynsiään raapimispuussa (=>ei tarvitse kynsiä leikata) voiko rotan opettaa raapimaan kynsiään tälläiseen puuhun? toinen kysymys: saako rotan antaa kiipeillä raapimispuussa (korkeus: n. 160cm) vai onko se liian vaarallinen putoamisuhan takia? olisiko se hyvä jos se saisi lyhyemmäksi? (meillä puun saa paloiksi n. 40cm yksi pala)

6

1289

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sedä

      Laita rotat kotona sisustettuun häkkiin, ja anna niiden tutustua rauhassa häkkiinsä esim. se päivä. Liian pitkään niiden ei kannata antaa olla, etteivät ne unohda kesyyttään. Houkuttele niitä herkuilla syliin, tai ota ne vaan kylmästi sieltä pieneksi hetkeksi vaikka eivät haluaisikaan, jostain syystä ne silloinkin oppivat aika nopeasti ettei mitään pahaa tapahdu. Kannattaa ensin käsitellä niitä esim sängyllä tai muutoin rajatussa tilassa, etteivät ne karkaa jonnekin koloon josta niitä ei saa millään pois. Jos rottia ei ole aikaisemmin käsitelty tarpeeksi, kesyttämisessä saa nähdä enemmän vaivaa.

      Rotta ei lyhennä kynsiään niin kuin kissa, mutta nekin kuluvat toki rotan juoksennellessa ja kiipeillessä. Osa myös puree kyntensä lyhyiksi. Kaikilla kynnet ei kasva niin että niitä pitäisi leikata, mutta luultavasti joudut leikkaamaan.

      Rotat kiipeilee tosi ketterästi, etenkin tytöt, ja luulen että tuollainen puu on varmasti niillekin tosi kiva :) Kannattaa varmaan etenkin alkuun vahtia ja pelastaa niitä hankalista paikoista. Ei rottia kyllä näytä pahemmin tipahtelut sattuvan, ja harjoitus tekee mestarin. Voit toki laittaa pudotusten varalta alle jotakin pehmeää esim kangasta. Ja vaarallisuus, niin kuin rottien mielestä kiinnostavuuskin riippuu toki puun muodosta.

    • KokemusGerbiili

      Hei. Ihmettelet varmaankin nimimerkkiäni, mutta omistan gerbiilejä, rottia ja koiria :) ! Minulle tuli parisen kuukautta sitten 2poikarottaa ja hetken päästä kolmas :)

      Ei kannata päästää heti vapaaksi huoneeseen ei edes ekan viikon aikana. Itsella meni 2päivää että pojat tuli ylimältä tasolta pois muutakuin syömään ja juomaan. Itse sain pojat tulemaan ''ulos'' häkistä kun avasin luukun ja jätin sen auki. Laitoin luukulle hieman herkkuja niin pojat alkoivat tulla ottamaan. Samalla kun rotat tulevat hakemaan herkkuja jätä kätesi luukulle niin ne haistelevat sitä, voit hetkenpäästä alkaa pitämään kättä luukun jatkeena jolloin rotat tulevat ottamaan kädeltäsi, voit myös suoraan antaa kädestä (riippuu rotasta). Kun rotat ovat tottuneet sinuun voit päästää rotat sängyllesi. Otat rottasi varmaankin kasvattajalta. Jos otat eläinkaupasta rotat eivät välttämättä kesyynny ikinä. Rotilla on syvyysnäkö, eli rotta voi kiivetä köyttä 10metrin korkeudessa mutta ei hyppää pois. Sinun ei siis kannata pelätä että rotta hyppää sängyltä. Kun tuot rotat kotiin anna niiden olla noin tunti häkissä ja sitten alat yrittää ottamaan niitä syliin ja niin edelleen. Ei ole totta että rottien pitäisi saada tutustua päivä häkkiinsä kasvattaja kertoi kun haimme omat rottamme.

      Aluksi n. 2kk rottien tulosta pitää kynsiä leikata noin viikonvälein ja sitten ne alkavat kasvamaan hitaampaa jolloin voi leikata 2-3viikon välein. Rotat eivät opi teroittamaan kynsiään.

      Rotat varmasti pitävät kiipeilypuusta :) Naaraat ovat kovempia kiipeilemään ja ovat uyroksia 10kertaa vilkkaampia. Urokset ovat sylissä makaavia vauvoja vähän vanhempina kun tytöt samassa iässä kiipeilevät hullun lailla :)

      Onnea rottien kanssa touhuamiseen. Voit opettaa niille temppuja omat osaavat melkein ''tänne''-kutsun.

      Sedälle: Olen erittäin yllättänyt että tässä tapauksessa kerrot niin sanottua ''väärää-tietoa''. Rottien kynnet kasvavat nuorena viikossa hirmuisen pitkiksi että sattuu kun ne kiipeilevät. Eikä kynsien kasvu ole mitenkään yksilöllistä. Rottien kynnet kasvavat aina koko niiden elämän ajan. Nuorien rottien kynsiä kuuluu leikata viikon välein ja aikuisilla kynnet kasvavat hitaammin joten riittää kun ne leikkaa 2-3viikon välein. Jos kynsiä ei leikkaa kuin esim nuorilla 2viikon välein jvoi olla että kynnet kasvavat liikaa ja irtoavat jolloin jää vain verisuoni jäljelle. Kynsien leikkuussa kannattaa painaa tassua hieman että suoni tulee näkyviin. on totta että kaikki eivät tiedä jokaisesta eläimestä. Pyydän ihan yleisesti ettei niistä jaettaisi väärää tietoa sillä se voi aiheuttaa eläimien laiminlyönnin! Kiitos!

      • Sedä

        Vanha, mutta en tietääkseni neuvonut ketään olemaan leikkaamatta kynsiä. Sanoin, että vaikka osa rotista esim puree kynnet, on silti mitä luultavinta että aloittaja joutuu rottiensa kynsiä leikkaamaan.

        Mutta jos jollekulle jäi vielä epäselväksi, niin leikatkaa rottien kynnet jos niissä jotain leikattavaa on, syöttäkää terveellistä ruokaa, pitäkää vapaan ja viekää lääkäriin jos tulee tarvetta. Kiitos ja anteeksi vain.

        Itse ennemminkin luulen että oma neuvosi "turha pelätä että rotta hyppää sängyltä" on roskaa. Ekan laumani rohkein taisi pysyä sängyllä pari päivää, en muista pitikö sitä estää menemästä lattialle ennen sitä. Myöhemmin sama otus hyppäsi pöydältä suoraa päin seinällä ollutta julistetta.


    • geh

      KokemusGerbiili:
      Rottien kynsien kasvu todellakin on yksilöllistä, eikä kynsiä ihan oikeasti tarvitse miltään rotalta leikata viikon välein. Pitkäkyntisiä rottia ei ole kamalan kiva sylitellä ja kynnet voivat tarttua kangasvirikkeisiin ja revetä, mutta ei niistä muuta haittaa ole. Eivät ne ihan tuosta noin vain irtoile. Itse en ole enää vuosiin leikannut rotilta viikon välein kynsiä. En nuorilta enkä vanhoilta. Leikkaan kun otan niskaan hengaamaan tai kun muutoin häiritsee terävät kynnet. Eli... Kerran kuukaudessa jos silloinkaan.
      Suomalaisilla kesyrotilla kynnen suoni näkyy painamattakin (ts. kynnet ovat poikkeuksetta hyvin läpinäkyviä). Ja kun tekniikka on selkärangassa, ei sitä suonta edes tarvitse nähdä tietääkseen mistä kohtaa voi leikata.

      Rotat eivät opi teroittamaan kynsiään, mutta osa lyhentää ne kyllä itse. Ei tosin ole selvää mistä ko. käytös johtuu. On sanottu, että stressirotta lyhentää itse kyntensä helpommin kuin tervepäinen (vrt. ihmisillä kynsien pureskelu, kun ovat hermostuneita). Rotan itse pureskelemat kynnet jäävät kyllä yleensä inhottavan teräviksi, ja kun ne on rotan toimesta lyhennetty melkein suoneen asti, ei niitä oikein voi leikatakaan tylsemmiksi.

      Rottaa voi sylitellä välittömästi sen tultua, ja käsittely pitäisikin aloittaa jo ensimmäisenä päivänä. Vapaaksi päästämisen kanssa voi odottaa, tosin harvemmin samana päivänä tulleet poikaset edes lähtevät häkin ulkopuolta tutkimaan. Katso, että häkissä on sopiva suojaisa pesäkoppi, jossa poikaset tuntevat olonsa turvalliseksi, niin siinä se sitten onkin. Sinun sylissäsi turvallisin paikka vasta saapuneelle poikaselle on hyvin mahdollisesti paidan alla, hupussa tai hihassa. :)

    • rottis888

      Mulla rotat kesyyntyi toisena päivänä.Ja ainoa sana mitä koko lauma tottelee on käsidesi.Ne juoksee vapaasti joskus huoneessa ja sanon käsidesi koko kahdeksan lauma kurkkii koloistaan.ja tulee esille.Hieno eläin.Ja yöllä jos karkaa häkistä tulee suoraan herättään ihmisen.Taloa kävellään ympäri valjaissa ja myyrät katosivat heti.Tv kun on auki istutaan olkapäällä.Ja jos naaman lähelle laittaa rotan kuonon se antaa suukon.Ja kirputtaa naamaa.

    • lapinrotat

      tästä kynsien leikkuusta vielä että itselläni 2 rotta poikaa enkä koskaan ole kynsiä leikannut ja hyvin ovat pärjänneet ilmankin.. kynnet ei ole halkeillut tai katkeillut.. ja rottani ovat nyt 2 vuotiaita.. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      816
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe