Kissan hankintaa harkitseville

Kattikissa

..ja miksei jo kissan omistavillekkin.
Kissanpentuja on jatkuvasti tarjolla ihan ilmaiseksikin. Kissa on mukava lemmikki myös kaupunkiasuntoon. Tuntuu kuitenkin, että kissa otetaan liian hepposin perustein, ehkäpä juuri siksi , että niitä saa ilmaiseksi tai muutamalla kympillä.
Kissan hoito ei kuitenkaan ole ilmaista. Perushoitoon kuuluu säännöliset rokotukset ja madotukset. Nämä maksavat noin 100 euroa vuodessa, eivät siis mikään kallis, mutta todella tärkeä ennalta ehkäisevä hoito.Myös sisäkissa pitää rokottaa ja madottaa, taudit voivat kulkeutua omistajan mukana ulkoa kotiin.Rabiesrokotetta sisäkissa tai valjaissa ulkoileva kissa ei tarvitse.
Strerilaatio tai kastraatio maksaa 100-300 euroa . Tyttökissa on kiimassa parin viikon välein jopa koko valoisan kauden.Kiimainen kissaa huutaa ja meluaa yöt läpeensä. Leikkaamaton poikakissa merkkaa paikkoja ja sen pissa haisee todella voimakkaalle.
Jos kissa sairastuu, voi eläinlääkärikäyntiin upota useampia satasia. Jonkunlainen hätärahavarasto ( luottokortti) on siis tarpeen äkkilisen sairastumisen varalta. Alle 200 euron en ole tainnut kissojani lääkärillä käyttää
( paitsi rokotukset).
Kissa voi viihtyä onnellisena sisälläkin. Ulkoilu on kuitenkin mukavaa virikettä ja liikuntaa kissalle.Taajamassa kissa ei saa ulkoilla vapaana, joten valjaat ja kelatalutin ovat hyvä hankinta. Jos asunnossa on parveke, se täytyy joko lasittaa tai verkottaa , jottei kissa tipu parvekkeelta tai karkaa. Myös ikkunat, joiden kautta asuntoa tuuletetaan, täytyy verkottaa. Etenkin kesäisin parvekkeelta tippuneet kissat ovat valitettavassti jokapäiväinen näky päivystyksessä. Valitettavasti putoamisella on usein kohtalokkaat seuraukset.
Monet huonekasvit ovat kissalle myrkyllisiä. Tulilatvaa , joulutähtiä tai liljoja ei kissa perheessä saa olla. Purukumit ja muut xylitol-valmisteet, suklaa ja kaikki lääkkeet on pidettävä kissan ulottumattomissa.
Kissa on lihansyöjä. Marketeista saatavat kissanmuonat ovat edullisia, mutta sisältävät usein liikaa viljoja, joita kissa ei tarvitse. Maito ja kerma eivät kuuluu kissan ruokavalioon. Kissan pennulle kannattaa tarjota mahdollisimman paljon erilaisia ruokia, jottei siitä tule kranttu. Myöhemmällä iällä voi olla hankaluuksia vaihtaa ruokavaliota esimerkiksi allergian tai jonkun sairauden vaatimana.
Ylipaino ja sen mukana tuomat ongelmat ( mm.pissaamisonglemat, ummetus, diabetes,nivelongelmat) ovat sisäkissojen yleisin terveysriski.
Kissa on tottunut saamaan lähes kaiken tarvitsemansa nesteen ravinnosta, ne siis juovat melko vähän. Pelkkää kuivanappulaa syöville kissoille tästä syntyy usein ongelmia, esim.virtsatietukoksia virtsakivistä tai kiteistä johtuen. Kissakodissa juoma-astioita olisi hyvä olla useita eri paikoissa: tämä mahdollisesti saa kissan juomaan enemmän.
Kissa tarvitsee virikkeitä ja leluja. Paras virike (suurimalle osalle kissoista) on kissakaveri.Leluja voi tehdä itse.Meillä suosikkeja ovat pahvilaatikot joihin voi piilotua ja joita saa tuhota, laservalo jolla kissaa on helppo sohvaltakäsin leikittää jne. Kiipeily-ja raapimispuu on tarpeellinen. Kissa haluaa katsella maailmaa ylhäältäkäsin. Kynissillä raapiminen on kissalle tarkeä tapa merkitä reviiriään. Jos raapimispuuta ei ole, kissa raapii sohvan, tapetit jne..
Suurin osa kissoista oppii helposti sisäsiistiksi. Vessalaatikon tulee olla riittävän iso, jotta kissa saa tehdä tarpeensa haluamassaan asennossa ja riittävän syvä, jotta kissa saa myllätä laatikkoaan.Laatikko siivotaan joka päivä. Laikatun kissan pissa on melko hajutonta, mutta kissa ei käytä likaista laatikkoa.Perussääntö on, että laatikkoja on yksi per kissa.
Kaikki pentukissat kannattaa opettaa käsiteltäviksi. Kynsienleikkuu (ainakin sisäkissalla) on yleensä tarpeen. Lääkkeiden anto on yleinen ongelma kissanomistajilla. Pentukissa on hyvä opettaa ottamaan lääke.Asiaa voi harjoitella pienillä herkkupaloilla tai kuivanappuloilla. Todella opettelemisen arvoinen taito tulevaisuutta ajatellen :)
Kissalle tarvii hankkia turvallinen kuljetuslaatikko. Pentukissaa kannattaa totuttaa olemaan kuljetuslaatikossa ja matkustamaan autossa. Kuljetuslaatikko on hyvä pitää aina esillä, esim.jossain hyllyn päällä. Laatikosta tulee kissalle turvallinen piilopaikka eikä matkustaminen laatikossa ole niin pelottavaa.Parhaimpia malleja ovat sellaiset, joista saa kannen irti. Turhan usein saa vastata soittoihin klinikalla, kun omistaja olisi tuomassa kissaa lääkärille, mutta ei saa sitä kantolaatikkoon. Siinä voi olla kädet pahastikin verillä, kun kissan kanssa asiasta taistellaan.
Kannattaa etukäteen, ennen kissan hankintaa tiedustella, kuka kissaa hoitaa kun olet matkoilla tai sairas.
jatkuu..

6

404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kattikissa2

      jatkoa edelliseen:
      MIelestäni kissa on lemmikkinä mitä mainioin. Jos kissa pysyy terveenä se voi elää kaverinasi jopa 20 vuotta!
      Tämän jutun tarkoitus ei ole olla mikään kattava kissanhoito-opas.Sitähän tämä ei todellakaan ole..Kissa on niin monipuolinen eläin ja kissoilla on paljon omia erityistarpeita ja sairauksiakin.Halusin tällä kirjoituksella tuoda esille muutamia kissanpidon vaatimuksia.Etenkin syksyisin löytöeläintalot täyttyvät hylätyistä kissoista. Kissa on helppo lemmmikki ottaa, mutta ei välttämättä niin helppo lemmikki hoitaa. Perehdythän kissanhoitoon, ennenkuin sellaisen hankit.
      Ja jos päätät hankkia kissan, harkitse yhtenä vaihtoehtona löytöeläintaloon hylättyä kodintonta kissaa.

    • onnellinen omistaja

      "Strerilaatio tai kastraatio maksaa 100-300 euroa", No johan sä hinnan pistit.. Meillä, kun vietiin likka kissa leikattavaksi (niillä kalliimpi, kuin pojilla), maksoin vain 150e, että siinä hinnassa oli mukana laskettu myös madotus ja korvapunkkilääke.

      Toinen mikä otti silmään, toi, että kissan säännöllisiin lääkkeisiin noin. 100e,
      hmm madotus punkkilääke, ei ole yhteensä, kuin noin 30-40e, ja niistä riittää ihan koko vuodelle, eikä niitä rokotuksia joka vuosi varmaankaan tartte ottaa.

      Tottahan toi on, että kissan ottaminen tarkoittaa myös rahanmenoa, ja kissoillekkin voi tulla vaikka mitä sairauksia, mutta jos pitää huolta yleisistä hoidoista, kuten just toi tärkeä madotus, tarkkailee kissan turkin kuntoa ja yleisvointia, ja vie rokotettavaksi aina silloin tällöin (rokotuksien tehoste väli riippuu ihan siitä onko kissa paljon vai vähän ulkona yms), niin eiköhän se kissan pitäminen ole enemmän iloksi, kuin haitaksi :)

      Olihan tässä tekstissä paljon viisastakin tietoa, ja sellaista mitä hyvä tietää, mutta jotenkin jäi semmonen 'negatiivinen' olo, mä oon nähnyt tän kissan omistajana olon ainakin pelkästään positiivisena ja super kivana juttuna, vaikka joutunutkin muutamia lääkkeitä kustantamaan ;)

      • 17+20

        Muistaakseni kissanuhaa vastaan pitäisi tehosterokote ottaa vuoden välein. Rabieksen ja kissaruton tehosterokote puolestaan pitäisi antaa korkeintaan kolmen vuoden välein, mieluiten kahden. Rokotteiden kohdalla ei ole merkitystä, onko kyseessä ulko- vai sisäkissa, sillä tehosterokotteiden tarkoitus on ylläpitää rokotussuojaa.

        Myös nuo leikkauskulut vaihtelevat paikkakunnittain. Kyllä se 300e suolainen hinta pääkaupunkiseudulta löytyy, eri asia on sitten se, kannattaako niin kalliille eläinlääkärille viedä lemmikkiään. On siellä halvemmassakin päässä hyviä eläinlääkäreitä.

        Perushoitolääkkeisiin 100e vuodessa ei ole paljoa, jos siihen laskee madotukset (vähintään 2krt/v), punkkimömmöt, maitohappobakteerit (on hyvä olla varastossa), vitamiinit (multicat 120 tbl noin 9-10e) ja muut hoitotarvikkeet (parafiiniöljy, shampoot, hammastahnat harjat yms), sekä sen rokotuksen.


    • Syrjäkylän asukki

      Isot kiitokset aloittajalle hyvästä tekstistä :)

      Eläinlääkärikulut tosiaan vaihtelevat melkoisesti, täällä pohjoisemmassa syrjäkylällä kollin kastorointi 45 e, nartun 90 e. Rokotuksien hintaa en nyt muista. Ja tapaturman vuoksi tutkimus lääkkeet about 55 euroa.

    • kattikissa 3

      Kirjoitukseni tarkoitus ei ollut missään nimessä saada kissanpitoa kuulostamaan mitenkään negatiiviselta tai hurjan kallilta.Luin viestini vielä uudestaa, eikä se minusta siltä kuulostakkaan.
      Tarkoitus oli kertoa realistisesti, mitä kissan pito voi kustantaa ja mitä kaikkia asioita ainakin kannattaa ottaa huomioon kissan hankintaa suunnitellessa.
      Rokotussuositusten mukaan kissaflunssarokote uusitaan vuoden välein, riippumatta kuinka paljon kissa ulkoilee.
      Hinnat vaihtelevat klinikoiden ja asuinalueiden mukaan, kuten tässä on jo esille tullut.Klinikalla, jossa anestesiaa( nukutusta,kipua ja elintoimintoja) valvomassa on tehtävään koulutettu hoitaja ovat hinnat luonnollisesti erilaiset, kuin klinikalla jossa ell joutuu pärjäämään yksinään ja toivoa, ettei eläin esim.herää kesken toimenpiteen.
      Karkea arvioni siitä, kuinka paljon kissan vuosittaiset lääkekulut voivat olla, on täysyin realistinen.Kaikkeen kannattaa varautua.Vaikka kissan rokottaa säännöllisesti ja sitä hoitaa hyvin, ei tämä valittettavasti takaa sitä, etteikö kissa koskaan sairastuisi.
      Tarkoitus ei todellakaan ole pelotella ihmisiä sillä, että kissanpito olisi jotenkin todella kallista. Hyvällä tuurilla ei maksa juuri mitään ja huonolla, kuten meillä, nuorella kissalla todettiin elinikäinen sairaus jonka lääkehoitoon ja eläinlääkärikäynteihin menee..no en edes uskalla alkaa laskea.Visa on vinkunut ja kissalla tällä hetkellä "kilohintaa" pitkälle toista tuhatta.
      On kai kuitenkin parempi varautua etukäteen lemmikkiä ottaessa tälläisiin yllättäviin menoihin.
      Olen työskenellyt pieneläinhoitajana ja liian usein olen halannut ja lohduttanut omistajaa, joka joutuu nukuttamaan ystävänsä ikiuneen vaivan takia,joka olisi ollut hoidettavissa, mutta rahaa hoitoihin ei ole.
      Toivon vielä, ettei kukaan vedä tästä johtopäätöstä, että tarkottaisin ettei pienituloiset ihmiset,joihin itsekin kuulun, saisi ottaa lemmikkejä. Tarkoitan vain ja ainoastaan sitä, että vaikka kissan ilmaiseksi saisikin, jonkinlainen jemma sukanvarressa on hyvä olla.
      Terkuin :ketjun aloittaja

      • kattikissa taas

        Kattikissa ( aloittaja) tässä vielä ..
        Ennenkuin kukaan ehtii provosoitua kommentistani koskien leikkaushintojen vaihtelevuutta, en tarkoita että kallis on suoraan parempi tai halvempi hinta meinaisi, että hoito on jotenkin huonompi.
        Hintaan vaikuttaa niin monet tekijät.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 121
      2803
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      73
      2576
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2121
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1489
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1449
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1413
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe