KYSYMYKSIÄÄ!!!

Rottia tulossa!!!

1. käykö rotan häkin pohjalle kissan vessaan tarkoitettu puupohjainen pelletti?
2. luin Petshop.fi:stä, että mörttiropo, jota monet käyttävät pohjamateriaalina, on lähes pölyämätöntä. Onko totta? haittaako se?
3. käyttäytyykö rotta erilaisesti kiimassa? kauanko kiima kestää?
4. PItääkö häkissä olla suolakivi ja mineraalikivi? jos on, haittaako se?

6

1950

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sedä

      1. Puupelletti on ihan hyvää.

      2. Pölyämättömyys on siis nimenomaan toivottavaa. Rotta kun on herkkä hengitysoireille jota pölyävä kuivike esim tavallinen puru aiheuttaa. Osa suosii nykyään esim. hamppukuivikiketta joka on pehmoisempaa ja imee kuulemma mörttiä tehokkaammin hajuja. Meillä on mörttiä, ja hajut pysyy aisoissa kerta viikkoon siivoamalla.

      3. Rotta naaralla on kiima n. viiden päivän välein, ehkä vuorokauden ajan tai vähemmän. Naaras ei välttämättä halua antaa koskea itseensä vaan juoksee karkuun ja on muutenkin villimpi ja aktiivisempi. Se saattaa vinkua enemmän koskettaessa. Se saattaa silittäessä pöristää korviaan hassusti, ja köyristää selkäänsä samalla tavalla kuin astuttaessa. Muut naaraat jahtaavat ja astuvat kiimassa olevaa. Omilla naaraillani olen havainnut kiimaa enemmän lähinnä niiden ollessa nuorempia, ehkäpä alle vuoden. Nykyäänkin toinen on kyllä yhä toisinaan vähän tavallista kosketusarempi, luultavasti kiiman takia.

      4. Mulla ei ole tällä hetkellä kumpaakaan, koska rotat eivät syöneet niitä :P Kalkkikivi taitaa lojua ulkoiluhuoneen lattialla ja siihen ilmestyy hampaanjälkiä joskus. Rotan pitäisi saada kaikki aineet monipuolisesta ruokavaliosta ilmankin. Rotta saattaa alkaa syödä suolakiveä liikaa, jolloin sille tulee jano, ja se juo liikaa. Sitten taas muita tärkeitä ravintoaineita huuhtoutuu liian veden mukana pois. Liika kalkki taas saattaa aiheuttaa virtsakiviä. Luultavasti kivet eivät kuitenkaan ehdi olemaan lyhytikäisille rotille haitallisia.

    • Rottia tulossa!!!

      Anteeksi! muotoilin kysymys nro 2. väärin. tarkoitin sanoa, että mörttiropo on VAIN lähes pölyämätöntä. pitääkö pohjamateriaalin olla TÄYSIN pölyämätöntä?

    • Mörtti röpö on erittäin hyvää enkä yhtään huomaa että se pölyäisi itse käytän mörtti röpöä.

    • KokemusGerbiili

      1. käykö rotan häkin pohjalle kissan vessaan tarkoitettu puupohjainen pelletti? EI!!!!! Rotta on altis hengitys sairauksille. Ja tukehtuu kissanpellettiin.

      2. luin Petshop.fi:stä, että mörttiropo, jota monet käyttävät pohjamateriaalina, on lähes pölyämätöntä. Onko totta? haittaako se? Ei ole varma rotta voi saada joistakin puruista väiveitä jotka ovat vaaarallisia. Itse käytän toalät-merkkistä puukuiviketta, joita kasvattajatkin käyttävät, kysele merkistä lisää eläinkaupoista.

      3. käyttäytyykö rotta erilaisesti kiimassa? kauanko kiima kestää? Kiima kestää noin viisi päivää. Naaraat ovat kiimassa hieman eristäytyneitä ja agressiivisempia.

      4. PItääkö häkissä olla suolakivi ja mineraalikivi? jos on, haittaako se? Tuskin on haittaa, mutta ei pidä käyttää itse käytän mineraali-kiveä.

    • suski-87

      1. Itse olen kokeillut puupellettiä kuivikkeena, ja mielestäni se on liian kovaa. Meillä osa rotista lakkasi käymästä häkin pohjalla, silloin kun sielä oli puupellettiä. Lisäksi puupelletti hajoaa kastuessaan pieneksi pölyksi, joka kirveli omia käsiä ja otti itsellä henkeen häkkiä siivottaessa. Eli en suositteli.

      2. Mörttiröpö sopii kuivikkeeksi, pöly ei ole sen suhteen ongelma. Mörtti-Röpön imukyky ei ole kuitenkaan paras mahdollinen. Itse suosittelisin eniten Toa-Lätt -paperimassapellettiä. Sillä on meillä pysynyt siivousväli pisimpänä ja hajut parhaiten kurissa. Tähän mennessä meillä on testattu Mörtti-Röpö, maissikuivike, pellavahake, hamppuhake, turve, puupelletti ja Toa-Lätt.

      3. Kiima kestää yleensä joitain tunteja iltaisin-/öisin noin neljän viiva viiden päivän välein. Silloin rotta saattaa hännän tyveen koskettaessa pomppia eteenpäin ja pärisyttää korviaan. Myös pientä piippailua voi silloin esiintyä. Kaikilla yksilöillä kiimaa ei kuitenkaan edes huomaa, ellei sitä erityisesti etsi. Meillä seitsemän naraan laumasta yhdellä on todella selkeät kiimat, muilta nuo huomaa sitten satunnaisemmin.

      4. Ei pidä olla, kunhan ruokinta on kunnossa. Monipuolisesta ja laadukkaasta ruokavaliosta rotta saa kaiken tarvitsemansa. Ei niistä tosin haittaakaan ole, joskin suolakivi yleensä pissataan piloille.

    • geh

      1. käykö rotan häkin pohjalle kissan vessaan tarkoitettu puupohjainen pelletti?
      - Käy hyvin. Parempaakin kuiviketta on olemassa, mutta puupelletit ovat ihan ok.

      2. luin Petshop.fi:stä, että mörttiropo, jota monet käyttävät pohjamateriaalina, on lähes pölyämätöntä. Onko totta? haittaako se?
      - On, ja on siis tarpeeksi pölyämätöntä kyllä. Ei sillä, terve normirotta voi asua kyllä ihan peruspuruakin kuivikkeenaan. Se VOI aiheuttaa ongelmia, mutta loppupeleissä melkoisen harvalle (lähinnä herkkäkeuhkoiset ja -ihoiset ja jo valmiiksi keuhko-ongelmaiset rotat). Jos ei kasvatus kiinnosta, niin ei tarvitse välittää edes siitä, että osa puruksi tehtävistä puulajeista sisältää rottien hedelmällisyyttä heikentäviä fenoleita.

      3. käyttäytyykö rotta erilaisesti kiimassa? kauanko kiima kestää?
      - Joskus. Osalla rotista on todella voimakkaat kiimat, jolloin esiintyy piippailua ja pomppimista. Yleensä pelkkää pomppimista, ja aina ei edes sitä. Samallakin rotalla kiimojen voimakkuus voi vaihdella kiimojen välillä. Kiima kestää n.12h, josta parasta lisääntymisaikaa on pari tuntia.

      4. PItääkö häkissä olla suolakivi ja mineraalikivi? jos on, haittaako se?
      - Suolakiveä ei tarvita. Kalkkikiveä voi käyttää nuorilla rotilla ja tiineillä emoilla. Aikuiset harvemmin käyttävät niitä, mutta ei siitä haittaakaan ole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1540
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1277
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      120
      1247
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1166
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1034
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      84
      841
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      782
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      775
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      381
      751
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      123
      701
    Aihe