Ihokeliakia?

Maakrapu*

Moikka,

olen epäillyt vuosikausia sairastavani jonkinasteista keliakiaa - vaikka muutoin olen kyllä aivan pulska ja hyvinvoiva henkilö. Totta puhuakseni olen jo ainakin kymmenen vuotta vältellyt gluteenipitoisia viljoja. Saan viljasta turvotusta, todella voimakaita ilmavaivoja (niin, että en voi edes nukkua), kouristavaa kipua ja ummetusta ja ripulia. Minulle on aiemmin tehty keliakiakoe verikokeena, mutta sen tulos oli negatiivinen.

Nyt tänä vuonna sattuneen elämänmuutoksen seurauksena palasin normaaliruokavaliolle. Hiukan myöhemmin huomasin sairastuneeni jonkilaiseen ihottumaan. Ehdin jo epäillä sen olevan syyhyä (olen yöpynyt paljon hotelleissa ulkomailla) mutta asiaa tutkailtuani totesin sen kuitenkin olevan pikemminkin hyvin ärhäkkä nokkosihottuma. Näytin ihottumaa työterveyshoitajalle joka epäili, että se voisi olla ihokeliakiaa. Sovimme, että aloitan (jälleen kerran) testiruokavalion - ja ihottuma alkoikin heti rauhoittua.

Tänään tein kuitenkin rankan juoksulenkin ja sen jälkeen olin jälleen aivan kirjavana ihottumasta (ensimmäinen viikko kokeiluruokavaliolla eilisellä illallisella saattoi olla viljaa (epämääräinen etninen ravintola)).

Ihottuman joukossa oli myös pieniä rakkuloita (ainakin olkavarsissa ja reisien takapinnoilla). Mielestäni ihottuma ei kuitenkaan ihan vastaa keliakiakuvien ihottumaa - tai ei ole niin syvä, vaan enemmän nokkoishottumaa ja hyvin pieniä rakkuloita.

Olisi kiva kuulla diagnosoitujen ihokeliakikkojen kokemuksia ihottumista. Ja millaisia suolisto-oireita niiden ohella on ilmennyt. Haluaisin niin kovasti tietää onko kyseessä keliakia, vai pitäisikö syytä vaivoihin vielä tutkia muuten...

Lisäksi jos epäilyni nyt kuitenkin vahvistuu, haluaisin saada myös sen virallisen keliakiadiagnoosin. En sen taloudellisen tuen vuoksi, vaan oman tunteen varmistamiseksi. Eli onko jollakulla kokemusta paluusta sekaruokavaliolle testejä varten? Ihottuma oli todella paha - enkä voi sellaisen kanssa elää - mutta diagnosi olisi myös tärkeä - eli jonkinlainen määräaikainen kärvistely voisi vielä sopia kuvioon.

5

1913

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terveyttä.
    • Maakrapu*

      Morjes,

      kiitos vastauksesta. :-)

      Toi gluteeni-intoleranssi on mulle kyllä ihan tuttu käsite - ja huomattavasti mieluummin sairastan sitä kuin varsinaista keliaakiaa. Silloin ei sentää tarvitse mennä äärimmäisyyksiin ruokavalion vahtimisen kanssa. Voi elää omien valintojen kanssa rennommin, esim. ottaa joskus sen pitsan jos mieli tekee.

      Jos taas pitää epäillä, että suolisto vaurioituu jo pienestäkin määrästä gluteenia lienee tilanne hiukan toinen.

      Mulla ei siis ulkoisesti ole mitään muuta syytä epäillä keliaakiaa (siis sitä suolinukan katoamista) kuin nämä iho ja vatsavaivat. Olen hyvinvoiva ja pullukka. Toisaalta nyt gluteenittomalla testiruoalla oloni on parantunut päivittäin. Vielä viikko sitten ihoni oli kauttaaltaan ihottuman peitossa. Kutisin jalkateristä korviin saakka - ja ihottumassa oli sekaisin pieniä rakkuloita, nokkosen polttamaa muistuttavaa nokkosihottumaa, sekä kosketukseen reagoivaa piirtoihottumaa (tms.) Ihottumat ja kutinat ovat vähentyneet suorastaan dramaattisesti (joskaan eivät vieläkään kokonaan kadonneet).

      Mutta koska tämä asia ei taida vatvomalla parantua, päätin nyt siis jatkaa koeruokavaliota vielä noin kuukauden ja sen jälkeen kääntää kokeilun toisinpäin - eli ottaa viljapainotteisen testiruokavalion. Jos sen jälkeen oireet palaavat, teen apteekin koetestin ja jos se on positiivinen hakeudun gastroskopiaan.

      Joka tapauksessa aion jatkossa vältellä gluteenipitoisia viljoja. Ihmettelen vaan sitä, että kuinka vakavasta yliherkkyydestä tässä on kyse. Pitääkö asia jakaa ystävien ja sukulaisten kesken, vaan leivonko gluteenitonta leipää vaan kotikäyttöön??

    • piuks

      Kannattaisi suunnata ihotautilääkärille, koska ihokeliakia todetaan ihokoepalasta eikä kaikilla ihokeliaakikoilla ole vasta-aineita veressä:

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00266

      Taudin toteaminen

      Diagnoosiin tarvitaan ainakin yksi ihokoepala, joka otetaan terveen näköisestä ihosta. Mikroskooppisessa, niin sanotussa immunohistologisessa tutkimuksessa nähdään IgA -vasta-aineita ihon tyvikalvossa, joka erottaa orvaskeden verinahasta. Täydelliseen tutkimukseen kuuluu, että ohutsuolestakin otetaan koepala. Siinä näkyy suolistokeliakian muutokset. 80 %:lla ihokeliakiaa sairastavista vasta-aineita on myös veressä.

    • Maakrapu*

      Täytyypä hiukan päivittää tilannetta tänne - sillä tässä välissä olen todella yrittänyt edetä keliakiadiagnoosin saamiseksi - ja todennut asian kanssa eteemisen suorastaan mahdottomaksi.

      Kävin jo jokin aika sitten yksityisellä ihotautilääkärillä näyttämässä oireitani. Jälleen kerran tämä lääkäri mitä ilmeisimmin ajatteli keliaakiaa näivetystautina - eikä suhtautunut valituksiini vakavasti. Hänen oli muuten vaikea uskoa, että olisin voinut elää gluteenittomalla ruokavaliolla ilman diagnoosia (!?)

      Minulta otettiin suppea allergiakoe - jonka jo etukäteen tiesin humpuukiksi - mutta maksoin sen kiltisti, koska kokeen tulosteen jälkeen hän lupasi laittaa minulle lähetteen julkisen puolen gastroon. Hip-hei - kymmenen vuoden odottelu olisi siis vihdoinkin saamassa lopputuloksen!

      Nyt olen siis kiltisi odotellut gastroa ja syönyt viljaa. Samalla oma diagnoosini on muuttunut 100% varmaksi. Jos suolinukat eivät ole poissa, niin hyvä niin, mutta muut oireet ovat niin pahat, että en todellakaan voi jatkaa viljapitoisella ruokavaliolla.

      Pikkuhiljaa olen tajunnut, että lääkäristäni ei ole kuulunut mitään. Diacor otti kyllä rahat siitä allergiatestistä, mutta tuloksia en ole saanut. Lääkärini on kadonnut kuin tuhka tuuleen - ja tavoittamani toinen lääkäri ei suostunut tekemään asialle mitään, koska en ole ollut hänen vastaanotollaan! Erikoinen tilanne, koska olin aivan täysin valmis maksamaan ihan euroja siitä että asia tällä kertaa selvitetään kokonaan. Samalla selvisi, että myös aikaisemmat tyrehtyneet selvitystyöt tässä asiassa tapahtuivat juuri diacorissa (mutta eri toimipaikassa). Mikä ihme siinä on, että jos sama asiakas käy vuodesta toisen valittamassa samaa, ei jonkun jääräpäisen päähänpinttymän vuoksi voida tutkia asiaa loppuun saakka? Jos olen luulosairas, niin tulisihan siinä samalla minulekin todistettua, että valitan turhasta.

      Nyt olen huomenna lähdössä jälleen pidemmälle komennukselle ulkomaille, joten tämä episodi taisi olla osaltani tässä.

      Selkeää vain, että nyt pidempään jatkuneen ruokavaliokokeilun seurauksena voin sanoa oireiden vahvistuvan selkeiksi ihokeliakia oireiksi vasta siinä vaiheessa kun kroppa on jo muutenkin aivan rikki. Olen ripuloinut keltaista tahnaa - ja vielä tunnistettavassa muodossa olevia kokonaisia ruoanpaloja jo useita viikkoja ja kärvistellyt niistä muista pienemmistä iho-oireista (nyt myös suun, peräpään ja silmien kunto on todella huono).

      En yksinkertaisesti voi odotella diagnoosia enää pidempään. Fyysisten oireiden lisäksi hoitamaton keliakia on myös sosiaalinen haitta - sillä en voi esim tehdä työtä jatkuvasti punasilmäisenä, vatsataudissa, suu täynnä haavamia ja/tai alfoja. Kuntoni on niin huono, että jos tilanne olisi tilapäinen, olisin ilman muuta kotona sairaslomalla.

    • piuks

      Hei!

      Joo, ymmärrän tilanteesi, sillä lääkärit ovat jostain syystä todella nihkeitä diagnosoimaan keliakiaa - ehkä karppausmuodin takia tai lie mistä syystä?

      Mikäli käyt Diacorilla työterveyden tms. takia niin vaihda ihmeessä paikkaa ja maksa omasta pussistasi! Miksi ihmeessä olet pysynyt asiakkaana?

      Lisäksi kannattaa valita vähän nuoremman polven lääkäri. Julkisen puolen vakkarilääkärini ihmetteli minulle yksityiseltä saadun diagnoosin jälkeen, että keliakia on yleensä vanhempien ihmisten tauti ja että on se erikoista, että noin nuorella on. Itselle sisätautilääkäri yksityisellä ehdotti gastroskopiaa, vaikka olin tuolloin kerännyt pari kiloa ylimääräistä. Keliakiaruokavalio on itse asiassa laihduttanut..Lääkärisi ovat idiootteja!

      Jos sinä maksat, saat mielestäni omilla rahoillasi mällätä rahasi ihokeliakiatestiin ja gastroskopiaan (joka sekin voidaan tehdä yksityisellä, ei sitä varten tarvise julkiselle mennä edes lähetteellä). Mikä ihmeen lähete - minulle annettiin vaan aika saapua klinikalle gastroa varten?

      Niin ja ainakin tässä tapauksessa näkökulman vaihto ja rahan hassaaminen kokeiluun oli tuloksellista. Eipähän tarvitse enää kuunnella höpinää ruisleivän kuitujen merkityksestä ja stressivatsasta;) Onnea tiellesi ja toivottavasti saat ruokavalion kuntoon!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3421
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      176
      1468
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1228
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1122
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe