18 vuotias, traumat synnytyksestä.

pelkääjä756

Olen 18-vuotias nainen ja synnytin juuri esikoiseni 6 päivää sitten. Synnytys oli kauhea, enkä enää ikinä halua tehdä sitä. En ottanut epiduraalia, sillä moni sanoo, että on paljon "hienompaa" synnyttää luonnollisesti, eikä vauvaankaan mene turhia lääkkeitä. No, juuri ennen ponnistusta, sattui niin paljon että kysyin vielä epiduraalia, mutta ei kuulemma enää kannattanut ottaa, synnytys olisi pian ohitse. Nyt pelkään synnytystä enemmän kuin mitään muuta, ja haluaisin silti vielä joskus vanhempana toisen lapsen. Nyt on ehkä vähän masennusta, mutta sehän kuuluu asiaan. Miten saisin unohdettua tuon kokemuksen? Haluaisin keskittyä nyt vain vauvaan, sillä rakastan häntä eniten koko maailmassa, enkä haluaisi vielä silloinkin murehtia synnytystä kun lapsi on isompi. Ja muuten, olisko sektio ollut parempi vaihtoehto? Kokemuksia?

6

672

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • srhgrh

   Miksi mietit jälkikäteen, kumpi vaihtoehto olisi parempi? Ei sillä ole mitään merkitystä enää, koska lapsi on jo syntynyt ja kaikki ilmeisesti hyvin.

   "Keisarileikkaukseen liittyy riskejä, niin kuin alatiesynnytykseenkin. Kaiken kaikkiaan noin 1,2 %:iin kaikista synnytyksistä liittyy vaikea komplikaatio. Keisarileikkauksessa vaikeiden komplikaatioiden osuus on 4,5 %."

   Tämä ehkä antaa tietoa siitä, kannattaako koskaan suosia leikkausta "parempana" vaihtoehtona, koska kuitenkin totuus on se että leikkauksissa komplikaatioiden riski on suurempi.

  • ...............

   Harvoin synnytykset ovat edes samanlaisia toisiinsa verrattuna. Et voi tietää meneekö mahdollinen toinen synnytyksesi samalla lailla, kukaan ei voi tietää. Turhaan stressaa ja pelkää asioita, joille itse ei mitään mahda.

   Masennus (mielletään useimmiten syntymän jälkeen kylläkin baby blues-nimiseksi tunnetilaksi) on normaalia noin pienen ajan jälkeen synnytyksestä. On hienoa, että olet tiedostanut tämän joten voit tarttua "ongelmaan" nyt heti, ettei se ehdi kehkeytyä oikeaksi masennukseksi. Ulkoilet lapsen kanssa ja teet muita arjen juttuja. Kyllä se siitä iloksi muuttuu, nimim. kokemusta on.

  • juttele jonku kans

   Kannattaa tosiaan käydä tuo synnytyskokemus jonkun kanssa läpi vaikka neuvolassa (neuvolapsykologi?) ettei jää vaivaamaan ja aiheuta "turhaan" masennusta tms. Itselläni oli kova toive synnyttää alakautta luomuna ja ensi-imettää heti salissa. Mutta sektioon päädyttiin ja se jäi vaivaamaan pitkäksi aikaan. Varsinkin kun tämä jää inokaiseksemme niin piti oikein tehdä surutyö, että en sitten koskaan synnytä alakautta.

  • .............

   Kun ponnistusvaihe on juuri alkamassa voidaan antaa pudendaalipuudutus.

  • 36

   Pelko menee ohi kunhan aikaa kuluu ja yleensä seuraava synnytys on jo helpompi.

  • 1415

   "Aika kultaa muistot" tai monikaan nainen ei useampia lapsia synnyttäisi.. ;)

   Mutta jos asia todella vaivaa, puhu asia halki jonkun kanssa. Ja jos vaivaa ennen seuraavan lapsen syntymistä, huolehdi etukäteen asiat mahdollisimman selviksi (toki yllätyksiä voi sattua), jotta koet kontrolloivasi tilannetta. Tutustu synnäriin ja kätilöön etukäteen, jos mahdollista. Kerro peloistasi, jotta he tietävät missä mennään. Jos et koe luottavasi kätilöön, kerro siitä ja pyydä toista (oletan että on mahdollista?). Tärkeintä on, että koet tilanteen luotettavaksi. Paljon voi omille peloilleen tehdä, auttaakseen itseään tulevaisuudessa. :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   282
   7257
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   53
   4137
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   108
   3294
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   64
   1657
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   199
   1549
  6. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   92
   1501
  7. Sam Cannon

   Näytellyt emmerdalessa jotain Keviniä. En saa mieleen tätä hahmoa.
   Emmerdale
   5
   971
  8. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   100
   947
  9. Suvi Teräsniska jakoi herkkiä kuvia Simo-rakkaansa kanssa - Tältä he näyttivät nuorina!

   Terapiassakin parisuhdettaan hoitaneet Suvi Teräsniska ja Simo Aalto viettävät tänään 10-vuotiskihlajaispäivää. Lue juttu ja katso kuvat nuoresta pa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   5
   943
  10. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   37
   882
  Aihe