AMMATTIOPISTOJEN TYÖSSÄOPPIMINEN PITÄÄ LOPETTAA

Kustantaja 1976

Työssäoppiminen vääristää kaikkien alojen työmarkkinat.
Työssäoppiminen tulee nykymuodossaan lopettaa. Sen kesto pitää olla korkeintaan 1 kk / 3 vuoden opiskelu.
Työssäoppiminen, ilmainen työ, vääristää työmarkkinat niin, ettei useilta aloilta kukaan enää työllisty.
Kieltäydy työssäoppimisesta, pelasta itsellesi työpaikka, kun valmistut.

22

1248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei hyvä

      Näin ainakin Lieksassa. Ilmaisilla opiskelijoilla paikataan työvoimavajetta hoitoalalla.

    • Järkeä päähän

      Ai, meinaat, että pelkästään kirjoista lukemalla opitaan käytännön taitoihin?! Päin vastoin, työssäoppimista voisi jopa lisätä joillakin aloilla!

      • Vittu mitä paskaa

        Ei tietenkään pelkästään lukemalla opi mutta jos olisit lukenut aloitus viestin niin olisit huomannut että ei tässä olla koko työssäoppimista kieltämässä. Ongelma on juuri siinä että kolmen vuoden opiskelujen aikana joutuu tehdä 105 päivää ilmaiseksi työtä ja se on aivan liikaa. Kaupoissa saa sitä yhtä samaa paskaa hommaa tehdä monesti sen toppi jakson ajan ja mitään palkkaa tai hyötyä ei tule harjoittjialle koska homman oppii jo tekemään päivässä.

        Ja sen kyllä huomaa että harjoittelijoita käytetään häveliäästi hyväksi. Tälläkin hetkellä olen harjoittelemassa paikassa jossa varmasti yli puolet puljun työntekijöistä on harjoittelijoita.

        Eli selvästi vältetään palkkaamasta työntekijöitä ottamalla harjoittelijoita ja teettämällä näillä ne kaikki tylsäst, paskat hommat.


    • justiinsa niin

      Pahinta tässä kaikessa on se että opintotuilla ei voi edes elää. Eli tehdään ilmaiseksi työtä samalla kuin itse nähdään nälkää ja eletään muutenkin ankeasti.

    • Viittä vaille Hoitsu

      Mä oon kyllä ihan sitä mieltä, että mun alalla (hoitoala) sitä vois olla enemmänkin! Oppiminen jää aina vaan sinne kouluu ja TOPissa pääsen kiinni siihen työhön vasta viimeisillä viikoilla!

      TOP-jaksoja hoitoalalle enemmän!!

    • Ikävä Ilmiö

      Olen samaa mieltä, että tosi omituista työharjoittelua esiintyy liikaa. Aivan hirveää. Kuka voisi puuttua asiaan? Opiskelijat ovat liian alistetussa asemassa, eikä ole voimia sahata omaa oksaa poikki. Eli mistä löytyy auttaja?

      Kiukuttaa sama asia. Jopa paksusti jaksavat tehtaat käyttävät harjoittelijoita sumeilematta. Ja sitten kerta toisensa jälkeen ikäänkuin löytävät heistä mukamas jotain "vikaa", ettei heitä voi palkata. Aivan supersairas ilmiö. Ollut olemassa 90-luvun lamasta asti. Keksittiin, että aletaan käyttämään hädänalaisia hyväksi. Ilmiö on kasvanut kasvamistaan, ja toisen asteen "koulutukseen" puuhataan lisää harjoittelua. Toisen asteen kaikki koulutus ei ole koulutusta, vaan kouluttaja kerää itselleen tietoja "opiskelijoista" ja heidän osaamisestaan.

      Nöyrimmät ja kiltimmät saavat parhaat paperit. Äly lasketaan turhaksi, ja on sanottu ihan suoraankin jo, että turha ajattelu pilaa tiimin. Raivostuttavaa. Asiaa täytyy nostaa esiin. Se on ainoa keino. Julkinen keskustelu. Pimeät asiat esiin.

    • Opimmassa saatana

      Sähköalalla kolmen kuukauden työssäoppmis jakso ei riitä mihinkään, lisää käytäntöä ja paljon ei kirjoja lukemalla kukaan mitään opi! En tiedä missä kaupan kassalla olette töissä kun luulette olevanne rahan arvoisia, epäilen että ette sitä ole vaikka itse luulettekin.

    • Yuukkis

      Yrittäjänä ei työssäoppimisjaksoja tarvi. Perusta yritys (vaikka LVI tai joku muu vaikket koko alasta tiedä paljoa) ja palkkaa ammattilainen tekemään hommat. Kääri tuotot eli vedä välistä olemalla vain työnantaja.

      Rikuco Oy: n omistaja on 19- vuotias jantteri ja omistaa tuon rikuco oy: n lisäksi yrityksen, jossa alan ammattilainen korjailee asuntoja mutta tämän pytingin pitäjä ei itse ole alan ihmisiä alkuunkaan. Toisen työllä on hyvä ahneen tienata.

    • 28+

      Odottakaahan vain, kun opetushallitus määrää uudet ammatillisen koulutuksen kuviot säästöjen takia. Sitten opiskellaan vain kaksi vuotta amiksessa ja kolmas vuosi työssäoppien oppisopimuksella. Työnantajilla on pökäle housuissa siinä vaiheessa, kun opiskelijalle pitääkin maksaa palkkaa, vaikka opiskelijasta ei tiedä yhtään, mitä osaa ja miten käyttäytyy. Osa surkeimmista opiskelijoista jää sitten ilman työssäoppimispaikkaa auttamatta.

    • Emis33

      No, musta yrittäjänä koko työssäoppimisjuttu on ihan pepusta. Koulut on sitä varten, että siellä opetetaan. Sen sijaan yhteiskunta yrittää lykätä opettamista firmoille hyväntekeväisyydeksi. Säästöä sekin. Olen vuosia ottanut näitä opiskelijoita ja en tasan ota enää. Vaadin siitä palkan, että otan jalkoihin pyörimään jonkun teinin, joka syö mun työaikaa ja on 99,9% hyödytön, kun haluaisin antaa tehdä kuitenkin "oikeita" töitä sen sijaan, että kerää roskia ja järjestelee hyllyä, joka sekin pitää mun ohjeistaa vierestä.

      Työssäoppimisjaksolla porukka on oikeasti ihan turhaa yrityksen kannalta. Työpanos on nolla ja vievät vaan resursseja. Minusta olisi reilua, että saisin harjoittelijasta esimerkiksi 100 Euroa/pv, jonka jälkeen voisin koko työaikani keskittyä opastamaan tyyppiä työhön ja tottakai siinä valmistakin tulisi jollain aikataululla, mutta hidastus on niin suuri, että 100 Euroa ei varmaan edes riittäisi korvaamaan sitä.

      • +56

        Ehkä sinun pitää ottaa palkkatöihin sitten kokonaan vailla työkokemusta oleva, pelkästään teoriaa opiskellut työntekijä (peruskoululainen). Kouluissa ei koskaan saa sitä työkokemusta, jonka oikea yritys pystyy tarjoamaan. Lähiopetuksen määrää tullaan karsimaan tuntuvasti kaikissa ammatillisissa oppilaitoksissa. Se ei ole oppilaitosten syytä, vaan ainoastaan Suomen taloudellisen tilanteen sanelemaa. Yhteiskunnalla (esim. juuri sinulla) ei ole varaa kouluttaa oppilaitoksissa liian pitkään, opiskelijat pitää saada töihin nopeasti tuottamaan. Mikä olisi sen oivallisempi tapa saada uusia työntekijöitä, ellei työssäoppimisen kautta? Opiskelijalle ei tarvitse maksaa palkkaa ja yrittäjä näkee, onko opiskelijasta kyseiseen ammattiin kehityskykyistä tulevaisuuden työntekijää. Eri asia on, jos yrittäjällä ei ole tarvetta työllistää ketään tulevaisuudessakaan.


    • dee1

      Vai palkkaa pitäisi saada kun osaamista ei ole yhtään... ei kai kenellekkään kannata maksaa peukkujen pyörittelystä jos vielä tarvii kädestäpitäen neuvoa. tehkää työt hyvin harjoittelussa niin myöhemmin voi aueta kesätyö/vakipaikka kyseisestä firmasta ja ainakin tulee suhteita luotua

    • SainHyvätNaurut

      no voi v, mitä sontaa :P eihän nuoret oppis koulussa opittuja asioita käytännössä, jos työssäoppimiset lopetettas. voi jee, mieti vähän!!! -,-

    • Spindle

      Joo, ja se oppilaiden jatkuva kierrättäminen eri firmoissa on eri kivaa...

      Ja nyt kun koulut ja yritykset on löytäneet toisensa, niin hyvinä kavereina
      opettajat kuorii kermat päältä ja heittää ne tietyille valituille firmoille.

    • Ilmainen orja,

      Yritykset siinä säästää tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia euroja. Mietitään vaikka IT-puolen opiskelijoiden työharjoitteluja. Jos aatellaan että keskivertopalkka on vaikkapa 2400€/kk ja kyvykäs nuori tekee sen 5kk samassa firmassa eri pätkissä, niin se on yhteensä 12400€. Tietenkään kaikki ei tee työtä samaa tahtia, tai samanvertaisesti, mutta kuitenkin...

      Hyvässä lykyssä harjoittelun myötä irtoaa työpaikka, nykytilanteen vallitessa tosin suhteellisen harvinaista. Tarkoittaa siis että listalla seuraava työssäoppimaan menevä marssitetaan tilalle.

      Pitäisi suunnilleen kehittää joku nettisivusto joka listaa näitä työssäoppijoiden hyväksikäyttäviä yrityksiä, niinkuin briteissä on tehty.

    • Ilmainen orja

      Ja siis yrityksille voi olla haittaa niistä jotka ei työssäoppimispaikalla tee mitään.

      Tämä on järjestelmällinen ongelma...Koko ajan leikataan, EU puskee kotimaan markkinoita heikentäviä direktiivejä, työpaikat vähenee. Liekö ihme että niin moni firma hakee ilmaista työvoimaa... En siis sano että se olisi mitenkään oikein, mutta nykyinen taloudellinen tilanne on yksi osasyy tähän.

      Ratkaisuja tai vaihtoehtoja kaivattaisiin.

    • tuleva johtaja

      höpö höpö. täällä taas joku ammattiyhdistys aktiivi jauhaa potaskaa.
      meillä jyväskylän aikuisopistossa on linjattu, että opiskelijat ovat maksimissaann 20 % koulutusajasta koulussa ja lopun ajan he ovat palkattomassa työharjoittelussa eli työssä oppimassa. Tarkoitus on tuottaa ilmaisia työntekijöitä yritykselle ja että koulu saa rahaa tekemättä mitään. Opetusta ei saa olla yli 28 päivää puolentoista vuoden tutkinnossa tai jos on opettaja potkitaan pois, koska hänestä ja hänen koulutuksista on kustannuksia koululle.
      pääasia on, että koulusaa rahat ja työnantaja ilmaista työvoimaa.
      tämä kommunistinen ajattelu voisi jo loppua ja nämä ay aktiivit voisivat mennä töihin.

    • boooooring

      Omassa "harjoittelussani" toimitaan seuraavasti: tunnin työ tehdään puolessa tunnissa, kun minä harjoittelija olen matkassa. Tai toisessa työpisteessä: kun ohjaaja kysyi, paljonko meillä meni aikaa..sanoin että 1tunti, johon ohjaaja, eli...2 tuntia, kun meitä on kaksi.
      En saa palkkaa.
      Joko ohjaaja saa nyt extraa tai joku vedättää jotain.
      Valvooko ammattiopistojen toimintaa kukaan?

      • Adx

        Nii-in. Hyvä kysymys, että valvooko kukaan ammattiopistejen tekemisiä. Ja kyllä tuo vähän kuulostaa siltä että ohjaajasi tienaa sun kustannuksellasi. Jos laskutus menee henkilömäärän ja työtuntien mukaan siis.

        Ammattikoulut on tätä nykyä lähinnä ilmaisen orjatyövoiman tuottajan roolissa. Näitä top-jaksoja siis tosiaan ketjutetaan usein sillälailla että jossain firmassa on aina yksi tai useampi harkkari tekemässä ilmaisduunia. Voi arvata että välillä pistää vihaksi tuommoinen.


      • +seniori
        Adx kirjoitti:

        Nii-in. Hyvä kysymys, että valvooko kukaan ammattiopistejen tekemisiä. Ja kyllä tuo vähän kuulostaa siltä että ohjaajasi tienaa sun kustannuksellasi. Jos laskutus menee henkilömäärän ja työtuntien mukaan siis.

        Ammattikoulut on tätä nykyä lähinnä ilmaisen orjatyövoiman tuottajan roolissa. Näitä top-jaksoja siis tosiaan ketjutetaan usein sillälailla että jossain firmassa on aina yksi tai useampi harkkari tekemässä ilmaisduunia. Voi arvata että välillä pistää vihaksi tuommoinen.

        Työssäoppija ei todellakaan kykene korvaamaan vakituisen työntekijän työpanosta, siinä te nuoret olette aivan harhassa. Jos työn oppiminen on niin vastenmielistä, miten olisitte yleensäkään innokkaita vakituiseen työhön, jossa vastuuta vaaditaan ja osaamista?
        Työssäoppija harvoin tuottaa yritykselle sellaisen työpanoksen, että sillä korvattaisiin vakituisen työntekijän työssäoppijan ohjaamiseen kuluttaman ajan työpanoksen menetys.
        Nuoret, jotka arvostelevat negatiiviseen sävyyn nykyistä systeemiä työssäoppimisesta, eivät ole tulevaisuuden työntekijöitä, he ovat työn väistelijöitä ja sosiaalipummeja.
        Työssäoppiminen on ainutlaatuinen tilaisuus päästä näyttämään työnantajalle omaa työmotivaatiota, sosiaalisia taitoja, työelämän pelisääntöjen sisäistämistä ja kehityskykyään uuden oppimisessa. Työnantaja valitsee parhaat jyvät päältä, akanat jäävät tuuliajolle.


      • N3nnu
        +seniori kirjoitti:

        Työssäoppija ei todellakaan kykene korvaamaan vakituisen työntekijän työpanosta, siinä te nuoret olette aivan harhassa. Jos työn oppiminen on niin vastenmielistä, miten olisitte yleensäkään innokkaita vakituiseen työhön, jossa vastuuta vaaditaan ja osaamista?
        Työssäoppija harvoin tuottaa yritykselle sellaisen työpanoksen, että sillä korvattaisiin vakituisen työntekijän työssäoppijan ohjaamiseen kuluttaman ajan työpanoksen menetys.
        Nuoret, jotka arvostelevat negatiiviseen sävyyn nykyistä systeemiä työssäoppimisesta, eivät ole tulevaisuuden työntekijöitä, he ovat työn väistelijöitä ja sosiaalipummeja.
        Työssäoppiminen on ainutlaatuinen tilaisuus päästä näyttämään työnantajalle omaa työmotivaatiota, sosiaalisia taitoja, työelämän pelisääntöjen sisäistämistä ja kehityskykyään uuden oppimisessa. Työnantaja valitsee parhaat jyvät päältä, akanat jäävät tuuliajolle.

        Valitettavasti näitäkin työssäoppimispaikkojan on joissa käytetään oppilasta hyväkseen. Ja oppilashan haluaa vain suoriutua jaksosta hyvin ja saada hyvät arvosanat.

        Itse olen kohdannu tällaista kyseenalaista toimintaa mm. joutunut hoitamaan työnantajan henkilökohtaisia asioita kun omia töitä ei ole ollut, miksi silloin otetaan työharjoittelijoita jos ei kyetä antamaan heille työtä jota sinne mennään tekemään. On myös nähty työnantajia joilla ei ole minkäänlaista kohtuuta teetetyn työnmäärässä!

        Minun alallani kouluaikana on mahdollista tehdä täysin samoja töitä koulussa kuin sitten työharjoittelupaikassa vielä koulun oma työharjoittelupaikka ! Kysehän on siis Parturi-kampaaja alasta. Tietyiltä aloilta työharjoittelujaksoja voitaisiin vähentää mielestäni.


      • ghhhhhxx
        +seniori kirjoitti:

        Työssäoppija ei todellakaan kykene korvaamaan vakituisen työntekijän työpanosta, siinä te nuoret olette aivan harhassa. Jos työn oppiminen on niin vastenmielistä, miten olisitte yleensäkään innokkaita vakituiseen työhön, jossa vastuuta vaaditaan ja osaamista?
        Työssäoppija harvoin tuottaa yritykselle sellaisen työpanoksen, että sillä korvattaisiin vakituisen työntekijän työssäoppijan ohjaamiseen kuluttaman ajan työpanoksen menetys.
        Nuoret, jotka arvostelevat negatiiviseen sävyyn nykyistä systeemiä työssäoppimisesta, eivät ole tulevaisuuden työntekijöitä, he ovat työn väistelijöitä ja sosiaalipummeja.
        Työssäoppiminen on ainutlaatuinen tilaisuus päästä näyttämään työnantajalle omaa työmotivaatiota, sosiaalisia taitoja, työelämän pelisääntöjen sisäistämistä ja kehityskykyään uuden oppimisessa. Työnantaja valitsee parhaat jyvät päältä, akanat jäävät tuuliajolle.

        seniori -nimimerkille vastaus....olet oikeassa, että harjoittelijat eivät pysty korvaamaan vakituisen työntekijän panosta. Kaikki harjoittelijat sen varmasti ymmärtävät, mutta kerro se työnantajillekin = työpaikan henkilöstölle.
        Harjoittelija jätetään yksin siirtämään 100 kiloista mummoa, turvallisuusriski melkoinen...niin mummolle kuin harjoittelijalle.
        Ja kun harjoittelija on mukana kotipalvelutehtävissä tunnit merkitään siihen tyyliin, että se harjoittelijakin olisi palkkalistoilla. Ei harjoittelija mitään luule osaamistasostaan, jotkut harjoittelijan työtoverit hyödyntävät häikäilemättömästi: kukaan tuskin valittaa työn määrää ja motivaatiota, kyseessä on nyt työn tekemisen oppiminen TURVALLISESTI ja OIKEIN ja MORAALISESTI OIKEIN.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      457
      3358
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      443
      3213
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      133
      2899
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2232
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2090
    6. 182
      1430
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1357
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1236
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      85
      1228
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1050
    Aihe