Henkilökohtaisen avustajan työ

Kokemuksia avustajan työstä

Kunnan toimiessa sijaispalkanmaksajana avustajalla ei tietääkseni ole muuta työyhteisöä kuin avustettavansa, eli työnantajansa. Käytettävissä ei ole puolueetonta tahoa, jonka kanssa selvittää mahdollisia työssä syntyviä ongelmia. Tämä siksi, että – toisin kuin avustajan työsuojelulliset oikeudet -- avustettavan yksityisyyden suoja on vankka.

Mistä te haette neuvoa vaikeuksissa?

Kunnista ainakaan Helsinki ei tarjoa avustajille työterveyshuoltoa eikä mitään muitakaan työsuhde-etuja (kuten työkykyä ylläpitävää liikuntaa), koska virallinen työnantaja on avustettava. Miten on muualla?

Valmistelen kirjaa avustajantyöstä, siksi kerään alalla toimivien kokemuksia: tosielämän tarinoita ja huomioita työntekijän asemasta, kuntien ja muiden palkanmaksajien toimintatavoista, työn vaivihkaisesta siirtymisestä reppufirmoille jne.

Toivon teidän kertovan työnne sisällöistä ja käytännöistä, työsopimuksen laatimisesta ja noudattamisesta, työajoista, palkkatasosta ja palkanmaksuaikataulusta; työterveyshuollosta, työsuojeluasioista ja ergonomiasta; mahdollisista ongelmista avustettavienne kanssa; kontakteistanne kuntaan ja kunnan vammaispalveluun (työnohjaus, työturvallisuus-, lomaoikeus- ja palkka-asiat, tiedonsaanti yleensä) sekä kohtelustanne näissä instansseissa.

Kun kirjoitatte, mainitkaa ainakin ikänne ja sukupuolenne, mieluusti myös asuinkunta tai lääni. Kertokaa myös, maksaako palkkanne kunta, välikätenä toimiva reppufirma vai verollista/ verotonta työtä teettävä avustettava. Koulutustanne ja työhistoriaanne voitte halutessanne valottaa. Ne kiinnostavat sikäli, että henkilökohtaisina avustajina toimii hyvin eritaustaista väkeä.
Älkää mainitko avustettavienne nimiä tai osoitteita.

Kirjoittamalla osoitteeseeni annatte minulle luvan vastineetta ja haluamallani tavalla käyttää, muokata ja julkaista tekstiänne missä tahansa mediassa (esim. verkko, painotuote, audio). Nimeänne tai sähköpostiosoitettanne ei tulla mainitsemaan missään yhteydessä. Voitte mieluusti kirjoittaa nimimerkillä. Sähköpostiosoitteenne voi olla vain tätä viestiä varten luotu.

Olen kiinnostunut myös avustettavien kertomuksista. Heitä pyydän mainitsemaan, mikä taho maksaa heidän avustajiensa palkan. Jos jollakulla on kerrottavaa avustajatoiminnan välikäsistä (Med Group, Home Instead, Seure, Sentteri jmv.), olen kiitollinen lukija.


[email protected]

4

1678

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jokipoika

      Nostan.

    • Jokipoika

      Nostan taas. Kiitos jo vastanneille!

    • hoit1

      Komppaan täysin edellistä viestiä. Toivottavasti kyseiseen firmaan joskus tulisi työsuojelu tarkastus. Työnantajaa ei todellakaan kiinnosta työntekijöiden hyvinvointi. Raha se on mikä täälläkin ratkaisee...

    • työnantaja

      Hyvä Jokipoika,

      Työterveyshuollon perussopimus on lakimääräinen, joka jokaisella yksityisellä työnantajalla on on oltava. Tämä ei siis riipu kuntien käytännöistä.

      Perussopimus sisältää työhöntulotarkastuksen ja työpaikkaselvityksen tekemisen, ei siis lääkärin tai sairaanhoitajan käyntejä.

      Kannattaisi ennen avustajien kokemusten keruuta, selvittää työsuhteeseen liittyvät perusasiat.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      840
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe