Hei kaikki whippetin omistajat!

whippet(kö)

Eli siis olen uumoillut whippetin ostamista kun koulut on käyty ja elämä muutenkin tasaantunut, kyllä, olen lukenut rotumääritelmät ja kasvattajien rotuesittelyt, mutta nyt kaipailisin teidän mielipidettänne :) Eli sopisiko whippet teidän kokemuksienne perusteella minulle: tulen asumaan kerrostalossa, mutta ehdin ja pääsen hyvin lenkkeilemään pitkäksikin aikaa luontoon ja koirapuistoon. Kokemusta on kahdesta koirasta (perheemme entiset koirat, pystärixterrieri ja labbisxhirvikoira) ja en usko että mitään suuria ongelmia koiran kanssa tulisi, olen toki valmis ostamaan talvea varten whippetille vaatteita ja pesemään niitä.
Ja vielä kertoisitteko minkälaisia teidän wipukkanne ovat olleet :)

5

4693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tupajäärä

      Mulla on nyt 7 kk ikäinen whippetnarttu. Ollut maailman helpoin koira. Pikkupentuna ei tuhonnut yhtään mitään, yksinolo on sujunut ilman ongelmia ekasta päivästä lähtien, sisäsiisti 12-viikkoisena jne. Itsekin asun kerrostalossa, koira ei ole koskaan reaoinut mihinkään rappukäytävän/naapureiden ääneen. Sisällä ei hauku tai muutenkaan meteleöi. Ihan pienenä joskus leikki ja riehui sisälläkin, enää ei. Lähinnä nukkuu. Ulkona energiaa riittää.

      Hihnassa oppi kulkemaan tosi nopeasti, ei vedä tai jumita tai rieku. Ohitukset aina sujuneet hyvin. Todella sosiaalinen, tulee toimeen kaikkien ihmisten ja koirien kanssa. Pystyy hyvin pitämään irti "kaupunkimetsässä", ei karkaa omille teilleen vaan pysyy lähellä. Hyvin oppivainen ja helppo kouluttaa, kunhan osaa motivoida. Inhoaa sadetta, mutta jostäin syystä mutaojassa uiminen on kivaa... Turkki todella helppo, kura varisee itse pois kun kuivuu. Jos ei ehdi kuivua, niin yleensä pelkkä pyyhkeellä hutaisu riittää, ei tarvi pestä.

      Pentue kannattaa valita huolella, luonne periytyy voimakkaasti. Whippetin suosio on viime aikoina lähtenyt nousuun ja pentuja teetetään joskus vähän kyseenalaisilla koirilla. Terveys saattaa olla kunnossa, pääkoppa ei. Samoin kannattaa miettiä haluaako rata- vai näyttelylinjaisen, eroa on...

      Jos on tavannut vain aikuisi whippettejä pennun aktiivisuus voi yllättää. Ovat meinaan joskus TODELLA vilkkaita, ja jos tekemisen tarvetta ei tyydytä niin se näkyy sitten asunnon kunnossa... Vapaa liikunta ensiarvoisen tärkeää. Oman pentuni kanssa liikutaan nykyään aamulla 30 min - 1h, josta suurin osa vapaana metsässä, päivällä 1-3 h, joko vapaana metsässä tai sitten koirapuistossa/pellolla kavereiden kanssa. Illalla sitten hihnassa säästä ja väsymyksen asteesta riippuen 10-30 min.

      Pienillä metsäpoluilla vaihtelevassa maastossa rallailu on whippetille hyvää liikuntaa, oppii pienestä pitäen katsomaan eteensä ja koordinaatio paranee. Saattaa vähentää onnettomuusriskiä verrattuna siihen että pentu pääsisi juoksemaan vain tasaisella alustalla aukeassa maastossa. Pellolla/isossa aukeassa koirapuistossa juokseminen on sitä mitä moni whippet mieluiten tekee. Siihen tosin tarvitsee kaverin, omani ei yksin vaivaudu. Ja mieluiten vielä whippetkaverin/muun vinttikoiran, monet "vääränrotuiset" eivät ryhdy juoksuleikkiin whippetin kanssa kun tietävät jäävänsä kakkoseksi.

      • vipukkavani

        komppaan täysin, oma 5kuinen vipukka pentuni on ihan samanlainen! :) Ihan mahtavia koiria ja pakko saada toinenkin tässä vuoden sisällä :)


    • ihana wipukka.. :)

      Minulla on nyt 9kk vanha narttu wipukka. Todella, todella villi oli aluksi. Melkonen riiviö... Mutta nyt muistelen niitä aikoja jo huumorilla. :) Kuuden kuukauden ikäisenä tapahtui huomattava muutos ja se alkoi rauhottua. Ymmärsin myös sen, että minun piti muuttaa omaa energiaani - olen iloinen, äänekäs ja sellainen räväkkä persoona. Tästä valaistumisestani alkaen meillä arki on ollut tasaista ja rauhallista. On kovasti auttanut koiran ylivilkkauteen. Tottakai meillä on leikkihetket edelleen, mutta nekin ovat sellaisia hallittuja. Meillä riehutaan harvoin... Kuten tupajäärä jo sanoikin, pentue kannattaa valita tarkkaan. Ja emon luonnetta kannattaa tarkkailla. Pennut nimittäin oppivat reagointitavat emoltaan. Minun pennullani oli vilkas emo, ja tämä tosiaankin näkyi pennussani nuorempana. Mutta myöhemmälläkin kasvatuksella voi joihinkin asioihin vaikuttaa. Perusluonteeseen ei voi, mutta käytös- ja reagointitapoihin voi.

      Helppo koira: temput oppi nopeasti ja tapakoulutus ei ollut kovinkaan vaikeaa, mutta vaatii toistoa! Minun pentu on ainakin melko itsepäinen ajoittain, tuollainen räväkkä sekin, joten täytyy muistuttaa, että mitä ei saa ja mitä saa tehdä.Ulkona ylivilkkaus näkyi mm. vetämisenä ja huomion kiinnittämisenä kaikkeen muuhun kuin minuun. Nyt ei ongelmia enää ole, kun olen oppinut itse olemaan tavalla, miten saan pentuni reagoimaan minuun ja uskomaan, että edelleni ei kävelyllä mennä (ellen anna lupaa).

      Pentu vaatii minulta tietynlaista johtajuutta, hyvin rauhallista mutta todella tiukkaa, määrätietoista. Ja sen täytyy huokua esim. koiraa käskiessä, mikä minusta tuntuu hyvin luontaiselta. Poikaystävääni pentu ei tietyissä asioissa usko moitteettomasti (esim. päästää lelusta irti vasta pienen mietinnän jälkeen), koska hänen äänestä ei välity sellainen tietty sävy, että "olen tosissani". Suuttua pennulle ei voi, koska se stressaantuu siitä aivan mielettömästi. Vihainen ja päättäväinen energia eivät ole sama asia... Se on hyvä muistaa. Mutta eihän minkäänlaiselle koiralle saisi näyttää suuttumusta tai turhautumista. Ärhänteleminen ja suutuuminen on kaksi eri asiaa.

      Kotona pentu on aivan ihana, helppo. Totteli kuin unelma jo 4kk ikäisenä sisällä (koulutus on minulle tärkeää, joten sitä tuli tehtyä ahkerasti heti alusta saakka), mutta ulkona vasta n. 2,5kk sitten se on alkanut kuuntelemaan minua. Joten kärsivällisyys on valttia! :)

      Meillä oli eroahdistusta aluksi, pitkäänkin. Vieläkin, jos olen sairaana ja muutaman päivän tai esim. viikonlopun lähinnä kotona, ensimmäinen yksinolo sen jälkeen on hieman vaikea (olemme n. 3kk sitten muuttaneet uuteen asuntoon, joten tämäkin on tietysti vaikuttanut eroahdistukseen). Mutta pentu muistaa taas pian, että yksin täytyy jäädä. Yksinolon harjoittelu siis kannattaa ottaa tosissaan. Tähän liittyy myös se, ettei anna pennun kiintyä liikaa, koska silloin estää pennun itsevarmuuden ja itsenäisyyden kehittymisen - mikä vaikuttaa taas eroahdistuksen syntyyn. Epävarma koira, joka on ollut aina symbioosissa omistajansa kanssa, itkee yksin kotona. Itse tein sen virheen, että olin liian paljon osoittamassa ylitsepursuavaa rakkauttani. Pentu kiintyi nopeasti ja ihan liikaa. Eroahdistusta hoitaessani otinkin roimasti pentuun etäisyyttä, mikä tuntui minusta ihan hirveältä. Mutta tein sen koirani parhaan vuoksi. Sanon tämän siksi, kun olisin itse kaivannut tätä neuvoa kun pentua olin hankkimassa.

      Minun whippetti rakastaa koiria! Koirapuistossa ollaan käyty aina. Leikki on todella riehakasta ja rajua, ja jotkut koiranomistajat eivät sitä ymmärrä vaan säikähtävät... Pikkuhiljaa pentu on oppinut olemaan nätimmin. Joten ajan kanssa sekin. :) Tietysti itse täytyy olla silmä tarkkana ja seurata tilannetta. Silloin jos toinen koira ei halua leikkiä, eikä ymmärrä komentaa pentuani ja jää alakynteen, minä olen puuttunut asiaan. Mutta jos toinen koira hoitaa pentuni ojentamisen, minulla on vähemmän töitä ja pentuni käyttäytyy huomattavasti paremmin. :)

      Asumme kerrostalossa, opiskelijakämpässä, eikä ole mitään ongelmia sen kanssa. Pentu tottui kaikenlaisiin kerrostalon ääniin nopeasti - kunhan ei opeta pentua reagoimaan niihin ihmettelemällä mukana. Hiljainen tyttö sisällä. Ei hauku hermostuneisuuttaan tai ilmotushaukkua koskaan, mutta innostuessaan ja leikkiessään ilo purkautuu haukahteluna. Sisällä meilä ei saa haukkua ollenkaan, ja siitä saan edelleen muistuttaa. Ulkona koirapuistossa leikkiessään pentuni saa haukkua, ja kovasti haukkuukin kun toisia koiria haastaa juoksukisaan. ;)

      Mahtava rotu on! Aivan ihana. :) Tämä minun on oikea pusukone ja kylmällä nenulla tökkijä, hih :) Mutta meillä käytöstapojen oppimisen ja rauhoittumisen kanssa on jonkin verran tehty töitä.

      • ihana wipukka.. :)

        Whippet on melko helppo rotu. Pitäisi pärjätä, kun muistaa ottaa huomioon sen, että opettelee lukemaan koiraansa. Rotu on herkkä, ja koirasta vääränlaisella koulutuksella tulee helposti hermostunut ja stresaantunut. Itselläni ainakin on ollut tasapainottelua tiukkuuden ja joustavuuden välillä, koska vaikka pentuni on herkkä, löytyy siltä myös itsepäisyyttä.

        Ja se, että pentu pääsee heti alusta asti juoksemaan irti turvallisessa ympäristössä on äärimmäisen tärkeää.


      • ihana wipukka.. :)
        ihana wipukka.. :) kirjoitti:

        Whippet on melko helppo rotu. Pitäisi pärjätä, kun muistaa ottaa huomioon sen, että opettelee lukemaan koiraansa. Rotu on herkkä, ja koirasta vääränlaisella koulutuksella tulee helposti hermostunut ja stresaantunut. Itselläni ainakin on ollut tasapainottelua tiukkuuden ja joustavuuden välillä, koska vaikka pentuni on herkkä, löytyy siltä myös itsepäisyyttä.

        Ja se, että pentu pääsee heti alusta asti juoksemaan irti turvallisessa ympäristössä on äärimmäisen tärkeää.

        Lisäisin vielä, että pentuni on hieman varovainen (mutta kuitenkin uteliaisuus voittaa) ja alusta asti ollut kovin rohkea ja uusiin asioihin mielellään tutustuva. Esim. junalla ja veneellä kulkeminen on mennyt hienosti ensimmäisistä kerroista asti.

        Niin ja selventäisin vielä, että n. 2,5kk sitten pentuni on alkanut kuuntelemaan minua hyvin KOIRAPUISTOSSA. Metsälenkeillä ja hihnassa sitä aiemminkin totellut hyvin.

        Joten ei mikään vaikea rotu, todellakaan! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      444
      3245
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      401
      2776
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      119
      2738
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      163
      2143
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1947
    6. 176
      1380
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1327
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1206
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      75
      1170
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1020
    Aihe