Miettikää tätä ennen kun ostatte

HULLUUUS

Miettikää tätä ennen kun ostatte: kaikkien belgianpaimenkoirien sukutauluissa on epilepsiaa sairastavia koiria. Epilepsia on jokaisen belgianpaimenkoiran suvussa. Ei ole yhtään sukua, jossa ei olisi epilepsiaa. Sitä ei saa sieltä pois.

29

702

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näyttisten ongelma

      Epilepsia on näyttelylinjaisten Groenendaelien ja Tervujen ongelma. Ne ovat käytännössä kaikki sairaita tai ainakin taudin periyttäjiä. Syy on pelkkä ulkomuotojalostus, joka on jatkunut vuosikymmeniä ja jatkuu edelleen seurauksista lainkaan välittämättä. Käyttölinjasissa epilepsiaa todella harvoin.

    • Juupis

      Mitä järkee jalostaa jotain tällasia koiria??

      • hankalaa oli

        Ei mitään. Näyttelybelgien luusto pääsääntöisesti ok. mutta erilaiset neurologiset sairaudet ja luonneheikkoudet ovat luvattoman yleisiä. Minullakin oli näyttis ja se sairasti epilepsiaa. Sillä ei voinut harrastaa mitään kun sai kohtauksia jos vähänkin paineisti. Ostin käyttiksen monien varoituksista huolimatta. Mutta yllätys onkin ollut suuri. Käyttis on ensinnäkin maailman ystävällisin koira, luonteeltaan tasapainoinen, erittäin oppivainen mutta kentillä energinen. Sillä ei ole pinta-arkuutta, ei pelkää roskapönttöjä, ei nää mörköjä ja autossa on rauhallinen aina. Käyttis ei välitä imureista, äänistä, uudenvuoden paukuista tms. yhtään mitään. Näyttis oli yliterävä, reagoi melkien kaikkeen hysteerisesti ja stressaantui helposti, pääsääntöisesti ilman syytä. Se myös huohotti ja oksenteli koko ikänsä autossa ja oli jotenkin neuroottinen koko ajan, elämänsä loppuun saakka. Näyttiksen nuppi oli koko ajan hieman sekaisin. Sen vanhemmat tunettuja näyttelymenestyjiä... luonteeltaan aivan kelvottomia. On uskomatonta kuinka näyttelykoirakasvattajat kehtaavat väittää, että heidän variaationsa on helppo ja Käyttikset vaikeita. Tilanne on tosiasiallisesti aivan päinvastoin. Ikinä en osta näyttistä enkä suosittele selllaisia kenellekään. Ne on jalostettu aivan pilalle. Piste.


    • Selvä

      Ei se mikään näyttelylinjaisten pitkäkarvaisten yksinoikeus ole sairastua epilepsiaan.

      Mä tiedän heittämällä luetella ainakin kymmenen epilepsiaa sairastavaa käyttölinjaista malinoisia ja käyttölinjaisista malinoiseista syntyneitä tervuja nipun lisää.

    • KimmoV.

      Eli koko belgianpaimenkoira rotu kaikkine muunnoksineen on täynnä epilepsiaa ja luonneongelmia.
      Miten ihmeessä tämän rodun kasvattajat luulevat voivansa pelastaa yhtään mitään, kun ei ole mitään muuta risteytettävää kuin sairasta epilepsiasukua toiseen?
      Sukupolvi toisensa jälkeen riski sairaiden pentujen syntymiseen kasvaa... Tai oikeastaan, nykytilanteessa, sairaita pentuja syntyy enemmän ja enemmän, koska epilepsiaa on rodussa niin paljon.
      Mielestäni on surkuhupaisaa, kuinka moni kasvattaja kulkee laput silmillään ja huutaa tekevänsä töitä pelastaakseen rodun, jonka eteen ei enää ole tehtävissä mitään. Epilepsia ei katoa rodun suvuista enää, jos se kerran on niistä jokaisessa.

    • ..

      Ei kaikilla ,mut meidän koiralle oli diabetes :( mut aivan uskomattoman kiltti ja ihana koira :) R.I.P ps. Koiran luonne ei välttämättä johu rodusta vaan kouluttajasta

    • 14+18

      Kyllä ne huonot hermot ja pehmeys tunnetusti on periytyviä piirteitä siinä missä "vietitkin". Miten meillä muuten olisi niin monta erilaista rotua joilla on niin monta erilaistap iirrettä? Belgeihin nyt valitettavasti kuuluu ne luonneongelmat myös, koska piirteitä on liioiteltu.

    • Erkkkko

      Kertokaapas lisää käyttölinjaisuudesta, mitä se siis tarkoittaa belkkarien kohdalla? Grodendali mietinnässä mutta epäselvää tän käyttölinjaisuuden kanssa.
      Joo työlinjainen mutta mitä se käytännössä on? Mistä tiedän että koira on suvultaa käyttölinjainen ei näyttelylinjainen.. tähä häh?

      • Erkkkko

        Tai mikkä on käyttislajit?


      • zookki

        Belgeillä käyttölinjat ovat työkäyttöön ja suojelulajeihin (IPO, ring-lajit, KNPV:n PH-kokeet) jalostettuja sukuja. Groenendaeleja ei puhtaasti käyttölinjaisina ole, käyttölinjan kasvatus on keskittynyt malinoiseihin, ja niistä syntyneisiin tervuereneihin. Käyttölinjaiset suvut tunnistaa yleensä siitä, että nillä on tuloksia edellä mainituista lajeista. Lisätietoa: http://www.kayttobelgi.info/


      • tietosonni

        Sä et asiaa tiedä eikä ole väliäkää. Fiksut tietää nääki asiat.


    • belgilover

      Palataanpa alkuperäisiin belgianpaimenkoiriin. Belgianpaimenkoirien oli tarkoitus näyttää kauniilta JA omata käyttöominaisuudet. Pieleen mentiin siinä vaiheessa kun alettiin eriyttää "Käyttölinjaisia" ja "Näyttelylinjaisia", noin 11 vuotta sitten. Nämä nykyiset käyttökoiraintoilijat tuntuvat unohtavan - näyttelylinjaisia parjatessaan - että ihan samoista linjoista lähtevät heidän käyttölinjaisensa. Kaikki samat viat löytyvät heidän koiriensa perimästä. Jos jotkin näyttelylinjaisten kasvattajat näyttävätkin keskittyvätkin enemmän ulkonäköön kuin luonteeseen, niin käyttölinjaisten kasvattajat tuntuvat viis veisaavan terveydestä ja ulkonäöstä. Kannattaa oikeasti tutkia kasvattajan taustoja ja tuloksia ja varsinkin terveystuloksia - haet sitten koiraa näyttöön tai käyttöön - mieluummin molempiin. Moneen muuhun rotuun verrattuna kyseessä on kuitenkin hyvin terve rotu, sitä ei voi liikaa korostaa. Jokaisella belggarilla on käyttöominaisuudet, riippuu täysin omistajan omasta aktiivisuudesta, osaamisesta ja halusta mihin saakka koiraansa vie, vai viekö vaan lenkille. Suomessa on tilaa kaikenlaisille belgianpaimenkoirille, mutta toivoisin, että asiaton/asiaa ymmärtämätön parjaaminen loppuisi, ennekuin koko rodun maine on lopullisesti pilattu. Käyttöominaisuuksia on muitakin kuin ringit, purut, suojelu. Niihin belgiä ei edes alunperin ole kehitetty vaan paimenkoiraksi! Tämäkin on nähty: paimennuskokeessa käyttölinjainen hyökkäsi lampaan kurkkuun tappaakseen. "Geeliturkit" taas tekivät sen mitä pitikin: paimensivat. Toivoisin, että tälläkin palstalla käyttölinjaisten paremmuudesta vouhkaavat tekisivät itselleen ja ennen kaikkea belgianpaimenkoirille palveluksen: jalostaisivat ihan oman rodun. Rodun joka keskittyy siihen mikä heille on tärkeää ja antavat Belgianpaimenkoirien olla sellaisia kuin niiden kuuluukin olla: Tasapainoisia, kauniin ulkomuodon omaavia monipuolisia palveluskoiria. Liian monia käyttölinjaisia ei ulkonäkönsä puolesta edes Belgiksi tunnistaisi.

      • zookki

        Olet pahasti väärässä. Jakautuminen ei alkanut 11 vuotta sitten, se alkoi jo noin 100 vuotta sitten. "Käyttölinjainen" on se alkuperäistyyppinen belgi, "näyttelylinjainen" on jalostettu näyttelyiden avulla huomattavasti alkuperäistyypistä poikkeavaksi.

        Belgianpaimenkoira toki alun perin on paimenkoira, mutta paimennus on tänä päivänä hyvin harvinaista belgeillä - siihen löytyy yksinkertaisesti parempiakin rotuja. Lueppa rotumääritelmää:
        "Alunperin paimenkoira, nykyään työkoira (mm. vartiointi, suojelu ja jäljestys) sekä monipuolinen palveluskoira"

        Siis suojelu mainitaan peräti rotumääritelmässä. Jos me siis tulkitsisimme rotumääritelmän tuota lausetta yhtä tiukasti kuin näyttelyharrastajien mielestä ulkomuoto-osuutta pitää tulkita, niin suojeluun soveltumaton belgianpaimenkoira ei olisi rotumääritelmän mukainen luonteeltaan.

        Suojelu on paljon monipuolisempi laji kuin sinä näytät ymmärtävän, veikkaan, ettet ole sitä itse koskaan harrastanut. Se mittaa kaikista lajeista monipuolisimmin palveluskoiralta vaadittavia ominaisuuksia, ja suojeluun riittävät ominaisuudet omaava koira toimii yleensä muissakin lajeissa. Palveluskoirien SM-kisojen tuloksia katselemalla huomaa, että toimivat ne käyttölinjaiset muissakin lajeissa kuin suojelussa.

        "Jokaisella belggarilla on käyttöominaisuudet, riippuu täysin omistajan omasta aktiivisuudesta, osaamisesta ja halusta mihin saakka koiraansa vie, vai viekö vaan lenkille."

        Edes käyttölinjaisista kaikilla eivät käyttöominaisuudet riitä suojeluun.


      • tietoauttaa

        Belgilover: Juttusi paljastaa, että et tiedä etkä ymmärrä asioista yhtään mitään.


    • belgiblack

      Joku showlinjaa puolustava täällä sanoi, että käyttölinjaharrastajien pitäisi jalostaa oma rotu.

      Te idiootithan olisitte sitten ihan raivoissanne, jos ihkuja belgianpaimenkoiria käytettäisi sellaiseen kauheaan ja hirveään SEROPIPENNUTUKSEEN - koska jokainen rotu on/on ollut ennen FCI hyväksyntää lauma sekarotuisia. Onhan tuo suhtautuminen uusien rotujen luontiin ja seropipennutukseen monesti nähty, olkoonkin kuinka käyttöpainotteista jalostusta hyvänsä. Näin ollen joudutte showlinjaihmiset nyt sietämään niitä käyttölinjaisia ihan "omassa rodussanne" jota te niin kovin rakastatte, että teidän on pakko risteyttää sairaita epilepsiasukuja toisiinsa niin, että epilepsiapentuja putkahtelee sukupolvi toisensa perään enemmän ja enemmän puhdasveristen hienojen koirienne takamuksista. Mutta hei - tärkeintähän olikin se näyttelymenestys ja rotupuhtaan tervun tai groenin paperit!!

      • Belgilover

        Nyt taisit lukea viestini huonosti. En puolusta näyttelylinjaista vaan toimivaa kaunista Belgianpaimenkoiraa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että belgin käyttöominaisuuksia vaalitaan ja säilytetään. Mielestäni kuitenkin pitäisi ottaa kokonaisuus huomioon. Kuten rotumääritelmässä sanotaan, Belgi on monipuolinen palveluskoirarotyihin kuuluva rotu. Eli ei pelkästään Ipoon tai suojeluun.
        Kaikki kasvatus, joka suuntautuu vain yhden ominaisuuden varaan on väärää kasvatusta. Ja johtaa suuriin ongelmiin tulevaisuudessa. Siksi ehdotin teille "käyttökoira-ihmisille" omaa rotua. Silloin voisitte tehdä ihan mitä haluatte, yhdistää ihan mitä haluatte, ettekä pilaa jotakin jo ennestään täydellistä. Ja ehkä sitten lopettaisitte paskan jauhamisen julkisilla palstoilla "näyttelylinjaisten" sairauksista ja hermorakenteista.
        Tein tuossa pienen otannan käyttölinjaisista maleista ja kun käytän samaa logiikkaa kuin sinä ja muut näyttelylinjaisia mollanneet (niin tämä todennäköisesti pätee myös kaikkiin muihin käyttölinjaisiin), tässä on nopea yhteenveto.
        14 Käyttölinjaista kasvattajaa, 119 pentuetta, 855 pentua,
        joista Ipo-tuloksia 108:lla koiralla ja pk-tulokset 87:llä eli yhteensä alle 200 tulosta, joista osa samoilla koirilla.
        Eli alle 23% käyttölinjaisista on saanut käyttötuloksen.
        Luonnetestattuja näistä 855 pennusta on 56kpl !!!!!!!!!!!!
        Osittain lukua puolustaa se, että nuoria koiria on paljon, mutta on paljon pentueita, joilla ei ole mitään tuloksia, eikä luonnetestiä, vaikka ikää olisi riittävästi.
        Mielenkiintoista oli myöskin katsoa luonnetestien tuloksia, eivät ne pisteet sen kummenpia olleet kuin näyttelylinjaisillakaan. Alkaen nollasta ja keskimäärin tuolla 120 pisteen korvilla, yllättävän monella pisteet olivat alle sadan !!!! Eli missä kohdassa käyttölinjaiset ovat parempia?
        Ensimmäiset täysin käyttölinjaiset malit on rekisteröity Suomessa 1994 ja suurin osa 2000-luvulla. Eli kovin lyhyt historia toistaiseksi.
        Epilepsian "puuttumiseen" käyttölinjaisilla on hyvä selitys, sairaat koirat kuoppaan ja missään tapauksessa ongelmaa ei tunnusteta. Näyttelypuolella ongelma on tunnustettu ja rodun tervehtymisen puolesta tehdään töitä.
        Eniten minua surettaa tässä näyttelylinjaisten mollaamisessa se, että näillä puheilla Käyttölinjaisten ylivoimaisuudesta ajatte monet Belgianpaimenkoiran hankkimista suunnittelevat ihmiset kokonaan toisiin rotuihin, jotka eivät ole yhtään sen terveempiä tai muutenkaan parempia.
        Vai onko se tarkoituskin?
        Ei tavallinen matti tai maija meikäläinen halua/tarvitse käyttölinjaista koiraa. Monet haluavat vain mukavan koiran, jonka kanssa voi tehdä jotakin tai olla tekemättä.
        Eli yritän tällä sanoa, etteivät kaikki ihmiset halua Formulaa, heille riittää Toyota. Ja useimmat näyttelylinjaiset Belgit ovat juuri sellainen Toyota, luotettava, hyvin toimiva ja aina valmis tekemään mitä halutaan ja tarvitaan.
        Eivät kaikki voi/halua harrastaa ipoa ja suojelua. Ei se olisi mahdollistakaan, HYVIÄ maalimiehiä on vähän ja niitä jotka osaavat kouluttaa belgianpaimenkoiraa on vielä vähemmän.
        Ja kuten tuosta tilastosta huomaamme, kaikista käyttölinjaisista ei todellakaan ole tulosten hankkimiseen.
        Joten jos teillä on tarve pullistella ostakaa Mersu tai Ferrari ja pullistelkaa sillä. Koirat ovat ihan muuta tarkoitusta varten.

        Olisi ihan kiva tietää millainen koirahistoria teillä "käyttölinjaisista" vouhottajilla on. Tietääkseni Suomessa on vain kaksi maailmanmestaria !
        Montako pentuetta olette kasvattanut? Montako koiraa olette kouluttaneet jossakin pk-lajissa huipulle? Ja millä kokemuksella/tiedolla teillä on kanttia sanoa, että joku toinen kasvattaa pelkkää paskaa?

        Miksiköhän tämä keskustelu on taas nostettu uudelleen esiin, tämähän on uusintaa vuodelta 2008. Ei kai vaan syynä ole se, etteivät käyttölinjaiset pennut enää käykään kaupaksi? Onko se mikään ihme - netissä rotua mollataan mennen tullen.
        Hyvät käyttäkoirien paremmuudesta vouhottajat, ottakaa järki käteenne ja ymmärtäkää, että teette tälle hienolle rodulle yhtä paljon vahinkoa näillä puheillanne ja lyhytnäköisellä yhden ominaisuuden jalostamisella kuin parjaamanne näyttelylinjaisten kasvattajat (jotkut heistä, eivät kaikki) ovat vuosikymmenten aikana tehneet. Toivon, että nykyiset kasvattajat olisivat viisaampia ja keskittyisivät palauttamaan belgianpaimenkoiran sellaiseksi kuin se jokin aika sitten oli.
        Toivon, että kaikki ne jotka harkitsevat Belgianpaimenkoiran hankkimista ymmärtävät nämä vouhottajien puheet "noitavainoksi", ymmärtämättömien suun pieksännäksi ja ottavat yhteyttä kasvattajiin, jotka tuntevat rodun pitkältä ajalta ja tekevät parhaansa sen eteen.


      • zookki
        Belgilover kirjoitti:

        Nyt taisit lukea viestini huonosti. En puolusta näyttelylinjaista vaan toimivaa kaunista Belgianpaimenkoiraa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että belgin käyttöominaisuuksia vaalitaan ja säilytetään. Mielestäni kuitenkin pitäisi ottaa kokonaisuus huomioon. Kuten rotumääritelmässä sanotaan, Belgi on monipuolinen palveluskoirarotyihin kuuluva rotu. Eli ei pelkästään Ipoon tai suojeluun.
        Kaikki kasvatus, joka suuntautuu vain yhden ominaisuuden varaan on väärää kasvatusta. Ja johtaa suuriin ongelmiin tulevaisuudessa. Siksi ehdotin teille "käyttökoira-ihmisille" omaa rotua. Silloin voisitte tehdä ihan mitä haluatte, yhdistää ihan mitä haluatte, ettekä pilaa jotakin jo ennestään täydellistä. Ja ehkä sitten lopettaisitte paskan jauhamisen julkisilla palstoilla "näyttelylinjaisten" sairauksista ja hermorakenteista.
        Tein tuossa pienen otannan käyttölinjaisista maleista ja kun käytän samaa logiikkaa kuin sinä ja muut näyttelylinjaisia mollanneet (niin tämä todennäköisesti pätee myös kaikkiin muihin käyttölinjaisiin), tässä on nopea yhteenveto.
        14 Käyttölinjaista kasvattajaa, 119 pentuetta, 855 pentua,
        joista Ipo-tuloksia 108:lla koiralla ja pk-tulokset 87:llä eli yhteensä alle 200 tulosta, joista osa samoilla koirilla.
        Eli alle 23% käyttölinjaisista on saanut käyttötuloksen.
        Luonnetestattuja näistä 855 pennusta on 56kpl !!!!!!!!!!!!
        Osittain lukua puolustaa se, että nuoria koiria on paljon, mutta on paljon pentueita, joilla ei ole mitään tuloksia, eikä luonnetestiä, vaikka ikää olisi riittävästi.
        Mielenkiintoista oli myöskin katsoa luonnetestien tuloksia, eivät ne pisteet sen kummenpia olleet kuin näyttelylinjaisillakaan. Alkaen nollasta ja keskimäärin tuolla 120 pisteen korvilla, yllättävän monella pisteet olivat alle sadan !!!! Eli missä kohdassa käyttölinjaiset ovat parempia?
        Ensimmäiset täysin käyttölinjaiset malit on rekisteröity Suomessa 1994 ja suurin osa 2000-luvulla. Eli kovin lyhyt historia toistaiseksi.
        Epilepsian "puuttumiseen" käyttölinjaisilla on hyvä selitys, sairaat koirat kuoppaan ja missään tapauksessa ongelmaa ei tunnusteta. Näyttelypuolella ongelma on tunnustettu ja rodun tervehtymisen puolesta tehdään töitä.
        Eniten minua surettaa tässä näyttelylinjaisten mollaamisessa se, että näillä puheilla Käyttölinjaisten ylivoimaisuudesta ajatte monet Belgianpaimenkoiran hankkimista suunnittelevat ihmiset kokonaan toisiin rotuihin, jotka eivät ole yhtään sen terveempiä tai muutenkaan parempia.
        Vai onko se tarkoituskin?
        Ei tavallinen matti tai maija meikäläinen halua/tarvitse käyttölinjaista koiraa. Monet haluavat vain mukavan koiran, jonka kanssa voi tehdä jotakin tai olla tekemättä.
        Eli yritän tällä sanoa, etteivät kaikki ihmiset halua Formulaa, heille riittää Toyota. Ja useimmat näyttelylinjaiset Belgit ovat juuri sellainen Toyota, luotettava, hyvin toimiva ja aina valmis tekemään mitä halutaan ja tarvitaan.
        Eivät kaikki voi/halua harrastaa ipoa ja suojelua. Ei se olisi mahdollistakaan, HYVIÄ maalimiehiä on vähän ja niitä jotka osaavat kouluttaa belgianpaimenkoiraa on vielä vähemmän.
        Ja kuten tuosta tilastosta huomaamme, kaikista käyttölinjaisista ei todellakaan ole tulosten hankkimiseen.
        Joten jos teillä on tarve pullistella ostakaa Mersu tai Ferrari ja pullistelkaa sillä. Koirat ovat ihan muuta tarkoitusta varten.

        Olisi ihan kiva tietää millainen koirahistoria teillä "käyttölinjaisista" vouhottajilla on. Tietääkseni Suomessa on vain kaksi maailmanmestaria !
        Montako pentuetta olette kasvattanut? Montako koiraa olette kouluttaneet jossakin pk-lajissa huipulle? Ja millä kokemuksella/tiedolla teillä on kanttia sanoa, että joku toinen kasvattaa pelkkää paskaa?

        Miksiköhän tämä keskustelu on taas nostettu uudelleen esiin, tämähän on uusintaa vuodelta 2008. Ei kai vaan syynä ole se, etteivät käyttölinjaiset pennut enää käykään kaupaksi? Onko se mikään ihme - netissä rotua mollataan mennen tullen.
        Hyvät käyttäkoirien paremmuudesta vouhottajat, ottakaa järki käteenne ja ymmärtäkää, että teette tälle hienolle rodulle yhtä paljon vahinkoa näillä puheillanne ja lyhytnäköisellä yhden ominaisuuden jalostamisella kuin parjaamanne näyttelylinjaisten kasvattajat (jotkut heistä, eivät kaikki) ovat vuosikymmenten aikana tehneet. Toivon, että nykyiset kasvattajat olisivat viisaampia ja keskittyisivät palauttamaan belgianpaimenkoiran sellaiseksi kuin se jokin aika sitten oli.
        Toivon, että kaikki ne jotka harkitsevat Belgianpaimenkoiran hankkimista ymmärtävät nämä vouhottajien puheet "noitavainoksi", ymmärtämättömien suun pieksännäksi ja ottavat yhteyttä kasvattajiin, jotka tuntevat rodun pitkältä ajalta ja tekevät parhaansa sen eteen.

        "Belgi on monipuolinen palveluskoirarotyihin kuuluva rotu. Eli ei pelkästään Ipoon tai suojeluun. Kaikki kasvatus, joka suuntautuu vain yhden ominaisuuden varaan on väärää kasvatusta. Ja johtaa suuriin ongelmiin tulevaisuudessa."

        Tiedätkö edes, mikä IPO-koe on? Siihen kuuluu jälki, tottelevaisuus ja suojeluosa. Mikä laji mittaa palveluskoiran ominaisuuksia monipuolisemmin, kerro meille? Suojelulajit ovat noin 100 vuotta vanhoja, ja niin pitkään on jalostusta tehty niihin perustuen Keski-Euroopassa, eikä ongelmia ole vielä tullut. Parempaa tapaa jalostaa käyttökoiria ei ole kukaan keksinyt. Onko sinulla ehdotusta?

        "Eli alle 23% käyttölinjaisista on saanut käyttötuloksen."

        Olisit tehnyt vertailuksi tilaston näyttelylinjaisistakin. Käyttölinjaisten tulosprosentti on kuitenkin erittäin kova vertasi sitä mihin rotuun tahansa, ehkä jossain metsästysrodussa saatetaan päästä parempaan.

        "Eli missä kohdassa käyttölinjaiset ovat parempia?"

        Kannattaa kysyä vaikka poliisilta ja armeijalta, käyttölinjaisia ottavat työkoiriksi oikein mielellään, mutta näyttelylinjaisia eivät huoli. Luulisi, että siellä merkitsee vain koiran todellinen hyvyys.

        "Ei tavallinen matti tai maija meikäläinen halua/tarvitse käyttölinjaista koiraa."

        Tästä olen toki samaa mieltä.

        "Näyttelypuolella ongelma on tunnustettu ja rodun tervehtymisen puolesta tehdään töitä."
        "Ja useimmat näyttelylinjaiset Belgit ovat juuri sellainen Toyota, luotettava, hyvin toimiva ja aina valmis tekemään mitä halutaan ja tarvitaan."

        Jos monella käyttöpuolen puolustajalla on värilasit niin on ne myös sinulla. Kummassakin linjassa on huonoja koiria paljon, eikä kummankaan linjan kaikilla kasvattajilla ole kiinnostusta terveyteen tarpeeksi.

        Mutta on tosiasia, että suomalainen käyttölinjaisten kasvatustyö on ollut varsin tasokasta jopa kansainvälisesti vertaillen. Suomalaiset malinoisurokset kelpaavat jalostukseen jopa perinteisesti sisäänpäinlämpiäville saksalaisille kasvattajille, ja menestystä kansainvälisillä kilpailukentillä on tullut. Onko suomalaisilla näyttelylinjan belgeillä vastaavaa kansainvälistä menestystä? En oikeasti tiedä, koska en ole siihen puoleen perehtynyt, joten kysymys on aito.


      • belgilover
        zookki kirjoitti:

        "Belgi on monipuolinen palveluskoirarotyihin kuuluva rotu. Eli ei pelkästään Ipoon tai suojeluun. Kaikki kasvatus, joka suuntautuu vain yhden ominaisuuden varaan on väärää kasvatusta. Ja johtaa suuriin ongelmiin tulevaisuudessa."

        Tiedätkö edes, mikä IPO-koe on? Siihen kuuluu jälki, tottelevaisuus ja suojeluosa. Mikä laji mittaa palveluskoiran ominaisuuksia monipuolisemmin, kerro meille? Suojelulajit ovat noin 100 vuotta vanhoja, ja niin pitkään on jalostusta tehty niihin perustuen Keski-Euroopassa, eikä ongelmia ole vielä tullut. Parempaa tapaa jalostaa käyttökoiria ei ole kukaan keksinyt. Onko sinulla ehdotusta?

        "Eli alle 23% käyttölinjaisista on saanut käyttötuloksen."

        Olisit tehnyt vertailuksi tilaston näyttelylinjaisistakin. Käyttölinjaisten tulosprosentti on kuitenkin erittäin kova vertasi sitä mihin rotuun tahansa, ehkä jossain metsästysrodussa saatetaan päästä parempaan.

        "Eli missä kohdassa käyttölinjaiset ovat parempia?"

        Kannattaa kysyä vaikka poliisilta ja armeijalta, käyttölinjaisia ottavat työkoiriksi oikein mielellään, mutta näyttelylinjaisia eivät huoli. Luulisi, että siellä merkitsee vain koiran todellinen hyvyys.

        "Ei tavallinen matti tai maija meikäläinen halua/tarvitse käyttölinjaista koiraa."

        Tästä olen toki samaa mieltä.

        "Näyttelypuolella ongelma on tunnustettu ja rodun tervehtymisen puolesta tehdään töitä."
        "Ja useimmat näyttelylinjaiset Belgit ovat juuri sellainen Toyota, luotettava, hyvin toimiva ja aina valmis tekemään mitä halutaan ja tarvitaan."

        Jos monella käyttöpuolen puolustajalla on värilasit niin on ne myös sinulla. Kummassakin linjassa on huonoja koiria paljon, eikä kummankaan linjan kaikilla kasvattajilla ole kiinnostusta terveyteen tarpeeksi.

        Mutta on tosiasia, että suomalainen käyttölinjaisten kasvatustyö on ollut varsin tasokasta jopa kansainvälisesti vertaillen. Suomalaiset malinoisurokset kelpaavat jalostukseen jopa perinteisesti sisäänpäinlämpiäville saksalaisille kasvattajille, ja menestystä kansainvälisillä kilpailukentillä on tullut. Onko suomalaisilla näyttelylinjan belgeillä vastaavaa kansainvälistä menestystä? En oikeasti tiedä, koska en ole siihen puoleen perehtynyt, joten kysymys on aito.

        "Tiedätkö edes, mikä IPO-koe on? Siihen kuuluu jälki, tottelevaisuus ja suojeluosa. Mikä laji mittaa palveluskoiran ominaisuuksia monipuolisemmin, kerro meille? Suojelulajit ovat noin 100 vuotta vanhoja, ja niin pitkään on jalostusta tehty niihin perustuen Keski-Euroopassa, eikä ongelmia ole vielä tullut. Parempaa tapaa jalostaa käyttökoiria ei ole kukaan keksinyt. Onko sinulla ehdotusta?"

        No nythän minulle kerroit mitä IPO sisältää :D) Jälki- ja tottelevaisuus tuskin tarvitsevat erityistä Käyttölinjaa, eiköhän se ole tuo suojelu, johon tarvitaan sitten sitä jotakin, mitä muka näyttelylinjaisilla ei ole ;-) Enkä sano ei varmaan suurimmalla osalla olekaan, mutta eipä suurimmalla osalla ihmisistäkään ole siihen edes kiinnostusta, saati sitten tarvetta. Euroopassa mennään Euroopan säännöillä ja tavoilla, hienoa, että suomalaiset käyttölinjaiset kelpaavat. Toki, kuinka monelta Eurooppalaiselta kasvattajalta olet saanut Epi-listauksia tai tieto niiden olemassa olosta heidän linjoissaan? Tuskin kovinkaan monelta. Tämä sama pätee myös näyttelylinjaisiin...

        "Eli alle 23% käyttölinjaisista on saanut käyttötuloksen."
        Olisit tehnyt vertailuksi tilaston näyttelylinjaisistakin."
        No minähän pikaisesti tuossa laskeskelin.
        Näyttelylinjaisilla maleilla (9 kasvattajaa/87 pentuetta/501 pentua/2 ipo-tulosta ja 98 pk-tulosta. Lyhyellä matematiikalla saan siitä 20%. Ja näistä näyttelylinjaisista oli luonnetestattu 187 kpl. Otos oli vähän suppeampi, koska malipuolella on paljon enemmän seka- ja käyttölinjaisten kasvattajia, mutta suuntaa näyttänee riittävästi.

        "Eli missä kohdassa käyttölinjaiset ovat parempia?
        Kannattaa kysyä vaikka poliisilta ja armeijalta, käyttölinjaisia ottavat työkoiriksi oikein mielellään, mutta näyttelylinjaisia eivät huoli. Luulisi, että siellä merkitsee vain koiran todellinen hyvyys."
        Tässä puhutaankin jo ihan eri asiasta. On ihan oikeita työkoiria ja sitten on näitä muita käyttölinjaisia. Et varmaan sinäkään väitä, että kaikkien näiden 19 kasvattajan koiria on poliisilla, armeijalla tai rajavartiostolla? Viimeksi kun katsoin
        siellä oli vain muutaman kasvattajan koiria. Heille nostan hattua, he ovat tehneet hyvää työtä edistäessään Belgien "maailmanvalloitusta". Mutta aika harva heidänkin koiristaan on kelpuutettu.

        "Ei tavallinen matti tai maija meikäläinen halua/tarvitse käyttölinjaista koiraa.
        Tästä olen toki samaa mieltä."
        Hyvä, että olemme edes jostakin samaa mieltä :-D

        "Näyttelypuolella ongelma on tunnustettu ja rodun tervehtymisen puolesta tehdään töitä. Ja useimmat näyttelylinjaiset Belgit ovat juuri sellainen Toyota, luotettava, hyvin toimiva ja aina valmis tekemään mitä halutaan ja tarvitaan."
        Jos monella käyttöpuolen puolustajalla on värilasit niin on ne myös sinulla. Kummassakin linjassa on huonoja koiria paljon, eikä kummankaan linjan kaikilla kasvattajilla ole kiinnostusta terveyteen tarpeeksi."
        Samaa mieltä olemme tästäkin, paitsi, että tiedän kyllä näyttelylinjaisten viat ja ne kasvattajat, jotka eivät asiasta välitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että KAIKKI olisivat p*******. Eli minulla ei ole minkään värisiä laseja - näkö- ja havaintokykyni on hyvä ;-).

        "Mutta on tosiasia, että suomalainen käyttölinjaisten kasvatustyö on ollut varsin tasokasta jopa kansainvälisesti vertaillen. Suomalaiset malinoisurokset kelpaavat jalostukseen jopa perinteisesti sisäänpäinlämpiäville saksalaisille kasvattajille, ja menestystä kansainvälisillä kilpailukentillä on tullut. Onko suomalaisilla näyttelylinjan belgeillä vastaavaa kansainvälistä menestystä? En oikeasti tiedä, koska en ole siihen puoleen perehtynyt, joten kysymys on aito."
        Tuohon ulkomaille kelpaamiseen jo vastasinkin tuolla edellä - ainakin osittain. Ainakin näyttelypuolella suomalaiset urokset ja myöskin pentuja on myös "kelvannut" ulkomaille. Mutta yksi syy tähän on se, että heillä alkavat omat linjat olla jo niin moneen kertaan läpikäytyjä, että tuoretta verta kaivataan. Ja kyllä suomalaisilla Näyttelykoirilla on ollut menestystä myös ulkomailla.

        Itse nostan oikeasti hattua heille, jotka oikeasti haluavat kasvattaa käyttölinjaisia koiria poliisille yms. oikeaan käyttöön. Minulla ei ole mitään käyttölinjaisia vastaan, mutta sitä vastaan minulla on paljonkin, että kaiken maailman huuhaat kirjoittelevat näyttelylinjaisista puuta-heinää leimaten koko rodun.
        Toki mielelläni näkisin, että myös käyttölinjaiset olisivat kauniita ja ylväitä, mutta ymmärrän kyllä että sillä ei ole merkitystä. Toisaalta näyttelylinjoihin saataisiin uutta verta siltä puolelta, jos vaan päästäisiin asioista samale aaltopituudelle.

        Miettimisen aihetta molemmille puolille - toivottavasti.


      • zookki
        belgilover kirjoitti:

        "Tiedätkö edes, mikä IPO-koe on? Siihen kuuluu jälki, tottelevaisuus ja suojeluosa. Mikä laji mittaa palveluskoiran ominaisuuksia monipuolisemmin, kerro meille? Suojelulajit ovat noin 100 vuotta vanhoja, ja niin pitkään on jalostusta tehty niihin perustuen Keski-Euroopassa, eikä ongelmia ole vielä tullut. Parempaa tapaa jalostaa käyttökoiria ei ole kukaan keksinyt. Onko sinulla ehdotusta?"

        No nythän minulle kerroit mitä IPO sisältää :D) Jälki- ja tottelevaisuus tuskin tarvitsevat erityistä Käyttölinjaa, eiköhän se ole tuo suojelu, johon tarvitaan sitten sitä jotakin, mitä muka näyttelylinjaisilla ei ole ;-) Enkä sano ei varmaan suurimmalla osalla olekaan, mutta eipä suurimmalla osalla ihmisistäkään ole siihen edes kiinnostusta, saati sitten tarvetta. Euroopassa mennään Euroopan säännöillä ja tavoilla, hienoa, että suomalaiset käyttölinjaiset kelpaavat. Toki, kuinka monelta Eurooppalaiselta kasvattajalta olet saanut Epi-listauksia tai tieto niiden olemassa olosta heidän linjoissaan? Tuskin kovinkaan monelta. Tämä sama pätee myös näyttelylinjaisiin...

        "Eli alle 23% käyttölinjaisista on saanut käyttötuloksen."
        Olisit tehnyt vertailuksi tilaston näyttelylinjaisistakin."
        No minähän pikaisesti tuossa laskeskelin.
        Näyttelylinjaisilla maleilla (9 kasvattajaa/87 pentuetta/501 pentua/2 ipo-tulosta ja 98 pk-tulosta. Lyhyellä matematiikalla saan siitä 20%. Ja näistä näyttelylinjaisista oli luonnetestattu 187 kpl. Otos oli vähän suppeampi, koska malipuolella on paljon enemmän seka- ja käyttölinjaisten kasvattajia, mutta suuntaa näyttänee riittävästi.

        "Eli missä kohdassa käyttölinjaiset ovat parempia?
        Kannattaa kysyä vaikka poliisilta ja armeijalta, käyttölinjaisia ottavat työkoiriksi oikein mielellään, mutta näyttelylinjaisia eivät huoli. Luulisi, että siellä merkitsee vain koiran todellinen hyvyys."
        Tässä puhutaankin jo ihan eri asiasta. On ihan oikeita työkoiria ja sitten on näitä muita käyttölinjaisia. Et varmaan sinäkään väitä, että kaikkien näiden 19 kasvattajan koiria on poliisilla, armeijalla tai rajavartiostolla? Viimeksi kun katsoin
        siellä oli vain muutaman kasvattajan koiria. Heille nostan hattua, he ovat tehneet hyvää työtä edistäessään Belgien "maailmanvalloitusta". Mutta aika harva heidänkin koiristaan on kelpuutettu.

        "Ei tavallinen matti tai maija meikäläinen halua/tarvitse käyttölinjaista koiraa.
        Tästä olen toki samaa mieltä."
        Hyvä, että olemme edes jostakin samaa mieltä :-D

        "Näyttelypuolella ongelma on tunnustettu ja rodun tervehtymisen puolesta tehdään töitä. Ja useimmat näyttelylinjaiset Belgit ovat juuri sellainen Toyota, luotettava, hyvin toimiva ja aina valmis tekemään mitä halutaan ja tarvitaan."
        Jos monella käyttöpuolen puolustajalla on värilasit niin on ne myös sinulla. Kummassakin linjassa on huonoja koiria paljon, eikä kummankaan linjan kaikilla kasvattajilla ole kiinnostusta terveyteen tarpeeksi."
        Samaa mieltä olemme tästäkin, paitsi, että tiedän kyllä näyttelylinjaisten viat ja ne kasvattajat, jotka eivät asiasta välitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että KAIKKI olisivat p*******. Eli minulla ei ole minkään värisiä laseja - näkö- ja havaintokykyni on hyvä ;-).

        "Mutta on tosiasia, että suomalainen käyttölinjaisten kasvatustyö on ollut varsin tasokasta jopa kansainvälisesti vertaillen. Suomalaiset malinoisurokset kelpaavat jalostukseen jopa perinteisesti sisäänpäinlämpiäville saksalaisille kasvattajille, ja menestystä kansainvälisillä kilpailukentillä on tullut. Onko suomalaisilla näyttelylinjan belgeillä vastaavaa kansainvälistä menestystä? En oikeasti tiedä, koska en ole siihen puoleen perehtynyt, joten kysymys on aito."
        Tuohon ulkomaille kelpaamiseen jo vastasinkin tuolla edellä - ainakin osittain. Ainakin näyttelypuolella suomalaiset urokset ja myöskin pentuja on myös "kelvannut" ulkomaille. Mutta yksi syy tähän on se, että heillä alkavat omat linjat olla jo niin moneen kertaan läpikäytyjä, että tuoretta verta kaivataan. Ja kyllä suomalaisilla Näyttelykoirilla on ollut menestystä myös ulkomailla.

        Itse nostan oikeasti hattua heille, jotka oikeasti haluavat kasvattaa käyttölinjaisia koiria poliisille yms. oikeaan käyttöön. Minulla ei ole mitään käyttölinjaisia vastaan, mutta sitä vastaan minulla on paljonkin, että kaiken maailman huuhaat kirjoittelevat näyttelylinjaisista puuta-heinää leimaten koko rodun.
        Toki mielelläni näkisin, että myös käyttölinjaiset olisivat kauniita ja ylväitä, mutta ymmärrän kyllä että sillä ei ole merkitystä. Toisaalta näyttelylinjoihin saataisiin uutta verta siltä puolelta, jos vaan päästäisiin asioista samale aaltopituudelle.

        Miettimisen aihetta molemmille puolille - toivottavasti.

        Nyt sinä vaihdoit melko selvästi mielipidettä, ensin olit vaatimassa käyttölinjan harrastajia jalostamaan oman rodun, nyt sinulla ei olekaan mitään käyttölinjaisia vastaan...


      • belgilover
        zookki kirjoitti:

        Nyt sinä vaihdoit melko selvästi mielipidettä, ensin olit vaatimassa käyttölinjan harrastajia jalostamaan oman rodun, nyt sinulla ei olekaan mitään käyttölinjaisia vastaan...

        Luepa viestini uudelleen, ei minulla ole missään vaiheessa ollut mitään käyttölinjaisia koiria vastaan (tai sitten ilmaisen itseni kovin ep'selvästi) Vaikka valitettavasti omaan silmääni ne ovatkin usein kovin rumia - pahoittelen.

        Se mitä olen protestoinut on nämä ns. käyttökoiraHARRASTAJAT, jotka luulevat tietävänsä kaikesta kaiken ja ovat sitä mieltä, ettei näyttelylinjaisista ole mihinkään.
        Ja heille ehdotin sitä omaa rotua, ettei tarvitse mollata näitä näyttelylinjaisia, vaan voi keskittyä harrastamaan sen oman koiran kanssa.
        Eikä tarvitsi vaatia, että kaikkia belgimuunnoksia saa vapaasti yhdistellä keskenään.
        Sillä jos mietitään tätä terveyspuolta, niin niissäkin on suuria eroja eri muunnosten välillä.
        Itse olen ajatellut, että jonakin päivänä voisin hyvinkin miettiä ns. sekalinjaista kasvatusta. Koska mielestäni tavoitteena pitäisi edelleen olla yksi yhtenäinen rotu, kaunis, ylväs ja omaa hyvän hermorakenteen ja toimii myös työkoirana.
        Enkä edelleenkään tässä ajattele nyt armeijaa, poliisia yms.
        siellä vaaditaan sellaisia ominaisuuksia, joita arkielämässä ei tarvita ja voivat väärissä käsissä olla jopa vaarallisia.


      • täs faktaa

        Näyttelyjalostusksen kekseisin tulos ja tavoite on sukurutsa ja geneettinen rappio. Käytäntö osoitaa tämän karmean hulluuden todeksi. Näyttelykasvattajat ja tuomarit ovat tuhoneet näytteylinjat tyhmyydellään eli kasvatit ovat yhtä tyhmiä ja nuppivikaisia kuten kasvattajansakin.


    • KuutamoS.

      Millä sinä, arvoisa Belgilover nimimerkki, kuvittelet kenenkään pelastavan tai parantavan belgianpaimenkoirarotua, kun joka sukulinjan takana on niinkin vakava sairaus kuin epilepsia? Yhdistitpä minkä sukulinjan mihinkin, aina epilepsian esiintulon riski kasvaa. Eikä siinä auta, että pari kasvattajaa kasvattaa muutaman pentueen, jossa epilepsia ei puhkea, kun samaan aikaan parikymmentä muuta kasvattaa mitä sattuu ja heidän linjansa vallitsevat.
      Mikään ei siis pelastu eikä muutu.
      Huijaatte itseänne ja muita.

      • belgilover

        Ja mihin perustuvat KuutamoS:n tiedot? Ettet nyt vain olisi ihan kuutamolla.
        Terveitä linjoja kyllä löytyy, kun vain tuntee rodun ja suvut tarpeeksi hyvin.
        Aina löytyy kasvattajia, jotka menevät yli siitä, missä aita on matalin. Kaikissa roduissa esiintyy epilepsiaa, jostakin syystä vain belgit on nyt otettu silmätikuiksi miksi?

        Mitä sinulla on Belgianpaimenkoiria vastaan?
        Mitä koiria itselläsi on/on ollut ja mistä roduista olet kasvattanut?


      • KuutamoS.
        belgilover kirjoitti:

        Ja mihin perustuvat KuutamoS:n tiedot? Ettet nyt vain olisi ihan kuutamolla.
        Terveitä linjoja kyllä löytyy, kun vain tuntee rodun ja suvut tarpeeksi hyvin.
        Aina löytyy kasvattajia, jotka menevät yli siitä, missä aita on matalin. Kaikissa roduissa esiintyy epilepsiaa, jostakin syystä vain belgit on nyt otettu silmätikuiksi miksi?

        Mitä sinulla on Belgianpaimenkoiria vastaan?
        Mitä koiria itselläsi on/on ollut ja mistä roduista olet kasvattanut?

        Annapa minulle esimerkkejä terveistä linjoista. Katsotaan montako sinulla on listata joissa ei ole viidessä polvessa epilepsiakoiraa.

        Minulla on tervuereneita ja kaksi kolmesta koirastani sairastaa epilepsiaa.


      • Belgilover
        KuutamoS. kirjoitti:

        Annapa minulle esimerkkejä terveistä linjoista. Katsotaan montako sinulla on listata joissa ei ole viidessä polvessa epilepsiakoiraa.

        Minulla on tervuereneita ja kaksi kolmesta koirastani sairastaa epilepsiaa.

        Onpa sinulla käynyt huono tuuri :) Olen pahoillani puolestasi.

        Viimeisten 20 vuoden aikana, olen ollut läheisessä kanssakäymisessä yli 70 tervun kanssa - lähes syntymästä hautaan.
        Eikä yhtään epileptikkoa ole osunut kohdalle.

        En voi sanoa, että tällä jä tällä kasvattajalla ei ole epileptikkoja viidessä polvessa, en ole kaikkien kasvattajien linjoja niin tarkkaan tutkinut.

        Tärkeintä on se, ettei molemmissa vanhemmissa ole epilepsiaa.
        Tiedän kasvattajia, jotka ovat sitä mieltä, että rittää kun poistaa sairaat koirat jalostuksesta -ei se riitä, jalostuksesta tulee poistaa koko pentue.
        Tässä on yksi lääke rodun terveyden parantamiseen.
        Toki siihen vaaditaan paljon muutakin ja se on pitkä tie.

        Siihen vaaditaan palon tietämystä ja työtä ja myös sitä, että ettei salailla epilepsia tai mitään muitakaan terveystietoja.
        Mielestäni et voi kolmen koiran perusteella tuomita koko rotua. Vähän sama kuin kauppaan mennessäni näkin kolme itkevää lasta ja sanoisin, että paskoja - aina huutavat ja rääkyvät.

        Antaisitko puolestasi esimerkin täysin terveestä rodusta, jolla ei ole mitään perinnöllisiä sairauksia, mielellään palveluskoirarodusta?


      • KuutamoS.
        Belgilover kirjoitti:

        Onpa sinulla käynyt huono tuuri :) Olen pahoillani puolestasi.

        Viimeisten 20 vuoden aikana, olen ollut läheisessä kanssakäymisessä yli 70 tervun kanssa - lähes syntymästä hautaan.
        Eikä yhtään epileptikkoa ole osunut kohdalle.

        En voi sanoa, että tällä jä tällä kasvattajalla ei ole epileptikkoja viidessä polvessa, en ole kaikkien kasvattajien linjoja niin tarkkaan tutkinut.

        Tärkeintä on se, ettei molemmissa vanhemmissa ole epilepsiaa.
        Tiedän kasvattajia, jotka ovat sitä mieltä, että rittää kun poistaa sairaat koirat jalostuksesta -ei se riitä, jalostuksesta tulee poistaa koko pentue.
        Tässä on yksi lääke rodun terveyden parantamiseen.
        Toki siihen vaaditaan paljon muutakin ja se on pitkä tie.

        Siihen vaaditaan palon tietämystä ja työtä ja myös sitä, että ettei salailla epilepsia tai mitään muitakaan terveystietoja.
        Mielestäni et voi kolmen koiran perusteella tuomita koko rotua. Vähän sama kuin kauppaan mennessäni näkin kolme itkevää lasta ja sanoisin, että paskoja - aina huutavat ja rääkyvät.

        Antaisitko puolestasi esimerkin täysin terveestä rodusta, jolla ei ole mitään perinnöllisiä sairauksia, mielellään palveluskoirarodusta?

        Sanoin omistavani kolme koiraa, se ei tarkoita, että rotutuntemukseni yksilötasolla rajoittuisi niihin kolmeen... Tai että nämä yksilöt olisivat ensimmäiset kolme tämän rotuista koiraani. ;)
        Harrastushistoriani on pitkä, mutten kerro miten pitkä, sillä tahdon säilyttää anonyymiyteni palstalla. Olen kohdannut useita epilepsiakoiria, nimenomaan belgianpaimenkoria. Lisäksi juttelen aktiivisesti muiden harrastajien kanssa ja kuulen aina uusista epilepsiatapauksista.

        Mielestäni rotujalostus tällaisenaan pitäisi lakkauttaa ja siirtyä ihan toisenlaiseen jalostukseen. Rotukoirat ovat sairaita, mutta niitä sairaita on vain pakko ottaa ja hankkia, jos tahtoo harrastaa. Ikävää, mielestäni.


      • belgilover
        KuutamoS. kirjoitti:

        Sanoin omistavani kolme koiraa, se ei tarkoita, että rotutuntemukseni yksilötasolla rajoittuisi niihin kolmeen... Tai että nämä yksilöt olisivat ensimmäiset kolme tämän rotuista koiraani. ;)
        Harrastushistoriani on pitkä, mutten kerro miten pitkä, sillä tahdon säilyttää anonyymiyteni palstalla. Olen kohdannut useita epilepsiakoiria, nimenomaan belgianpaimenkoria. Lisäksi juttelen aktiivisesti muiden harrastajien kanssa ja kuulen aina uusista epilepsiatapauksista.

        Mielestäni rotujalostus tällaisenaan pitäisi lakkauttaa ja siirtyä ihan toisenlaiseen jalostukseen. Rotukoirat ovat sairaita, mutta niitä sairaita on vain pakko ottaa ja hankkia, jos tahtoo harrastaa. Ikävää, mielestäni.

        Valitettavasti tämä on totta, epilepsiasta kuulee koko ajan ajan enemmän ja enemmän. En kuitenkaan usko, että epilepsia sinällään on yleistynyt, vaan nykyisin tieto leviää paremmin, on internet ja kaikki tämän kaltaiset palstat ja paljon aktiivisia harrastajia.

        Mielestäni kannattaa ehdottomasti seurata tätä epilepsia tilannetta ja kiinnittää erityistä huomiota niihin kasvattajiin joilla jatkuvasti syntyy uusia pentueita epileptisistä linjoista.
        He kasvattavat vain määrää - eivät jalosta laatua.
        Siihen laatuun tulisi jokaisen kasvattajan kiinnittää erityistä huomiota. Pelkkää määrää ei kannata lisätä.

        Mutta silti olen sitä mieltä, että koko rotu ei ole tuhoon tuomittu, vaan on huolellisilla jalostusvalinnoilla mahdollista palauttaa entiseen maineeseensa.

        Millaiseen jalostukseen sinun mielestäsi pitäisi siirtyä?
        Hyvät ideat ovat aina tervetulleita.


    • näyttelykäyttöbelgi

      Jollain kasvattajille, vaan tulee niitä epi koiria ja luulevat, että ovat ainoita rehellisiä, kun kertovat niistä.. mutta eivät osaa/ymmärrä olematta käyttää sitä linjaa jatkojalostuksessa.
      Minulla on myös ollut 3 belgiä, eikä niillä kenelläkään ollut epiä, olen myöskisaillut niiden kanssa kaikenlaisissa lajeissa.

      • belgilover

        Eihän niitä epi koiria vain tule, kyllä siellä on niitä epi-linjoja kerrattu! Valitettavaa.
        Nykyisin kun tietoa on hyvin saatavilla netistä, ympäri eurooppaa löytyy tietoa epileptisistä koirista.
        Toki se vaatii aikaa ja vaivaa, ja vielä lisää aikaa ja vaivaa,
        mutta mielestäni se on aikaa ja vaivaa, joka ei ole hukkaan heitettyä.
        Onnea kaikille niille kasvattajille, jotka tosissaan yrittävät kasvattaa terveitä linjoja ja upeita koiria.
        Teitä kaivataan ja teitä arvostetaan. Siinä on vaikkapa mainosvaltti !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5075
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3197
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1315
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe