0-3 vuotiaiden ryhmä

Äimistynyt äiti

Kuinka monta lasta on alle 3-vuotiaan lapsenne päiväkotiryhmässä? Minun lapseni ryhmässä on tällä hetkellä 14 ja 15 tulee vuodenvaihteessa. Ja tätä suurta lapsilukua perustellaan sillä, että osalla lapsista on vapaapäiviä viikolla,eli lastani rangaistaan sillä, että jotkut vanhemmista tekevät vuorotyötä tai lyhennettyä työviikkoa. Sitä ei kuitenkaan huomioida, että suurimman osan viikosta nämä kaikki lapset ovat yhtäaikaa hoidossa. Nyt syksyllä, kun lapset ovat vasta totuttelemassa hoidossa oloon, monet lapset itkevät ikäväänsä aamusella. Usein kun olen vienyt lastani hoitoon n. klo 7.30, päiväkodissa on jo useita lapsia ja yksi hoitaja, niin hän istuu lattialla kolme itkevää lasta sylissään, ei voi kuin kunnioittaa tällaista ihmistä, joka jaksaa tätä työtä työdä vuodesta toiseen!

24

4785

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10+7

      niin se vaan on,että aamulla kun avataan päiväkoti ei ole heti kaikkia hoitajia paikalla.tuossa tilanteessa on voinut olla että aamu on ollut juuri silloin yksin,kun toinen on ollut esim. vessassa ja muut eivät ole vielä tulleet. tärkeintä on kuitenkin että lohdutetaan itkevää lasta.toki se että on 1 hoitaja ja 3 itkevää sylissä.ei näytä aina ihan parhaalta tilanteellta.mutta ennemmin niin kuin että lapset itkee lattialla ja aikuinen vain kiskoo kahvia...
      1 hoitajalla saa olla 4 alle 3-vuotiasta ja isompia saa sitten olla jo 7.ei siinä ketään rangaista jos tuossa 15 lapsen ryhmässä on 4 aikuista,koska niitä saisi olla 16.ja juurihan tuossa sanottiin että lapsilla on viikolla vapaata.eli ei siellä joka päivää ole 15 lasta.on voitu myös laskea että jos vapaat on lapsilla niin että minään päivänä ei ole yli 12 lasta,niin ryhmässä on 3 aikuista.

      mielestäni pitäisi puuttua siihen voiko 1 aikuisella olla se 4 alle vuodenikäistä (kärjistetty tilanne)...niin kuin joskus pahimmillaan voi olla että koko pienten ryhmä on alle 2 vuotiaita.

    • sinisilmäinenkö

      Ei siinä viidentoista lapsen ryhmässä varmaan ole neljättä kasvattajaa, kun lasketaan, että ne vapaapäiväläiset "kumoavat" toisiaan. Välillä sitten vaan tulee päiviä, kun kaikki ovatkin paikalla. Ja ei aina ole niin että alle kolme vuotiaillakaan vapaapäiväläiset ovat vuorotyövanhempien lapsia, vaan joukossa on myös niitä joiden äiti on kotona vielä pienemmän lapsen kanssa. Ja sekin vaikuttaa ryhmäkokoon, jos yksikin lapsi on täyttänyt sen kolme vuotta, niin heti voi lapsilukua nostaa.

    • Mandariini

      Valitettavasti se vaan on tällä hetkellä niin, että päiväkodin arjessa riittää, että aikuisia on ainakin kerran päivässä riittävästi lapsia kohden.

      Eli juurikin tuo 4 alle 3-vuotiasta/hoitaja tai 7 yli 3-vuotiasta/hoitaja. Puolipäiväiset lapset lasketaan puolikkaiksi ja 2 päivää viikossa kotona olevatkin käytännössä puolikkaiksi, vaikka olisivatkin kaikki samaan aikaan paikalla. Alle 3-vuotiaiden ryhmän koko on siis periaatteessa 12 lasta. Jos näistä 2 on puolipäiväisiä, voi koko olla 13, ja jos näistä 2 on puolipäiväisiä, voi ryhmän koko olla 14 lasta. Ja heti kun osa lapsista täyttää kolme, voi ryhmän kokoa kasvattaa lisää. Ja koska päättäjät seuraavat ainoastaan tilastoja, on päiväkodin täyttöaste vajaa, jos ryhmässä on "liikaa" aikuisia suhteessa lasten määrään. Mikä on tietenkin aivan älytöntä. Lisäksi päiväkodeissa seurataan täyttöastetta, eli sitä montako lasta/aikuista on ollut päivässä paikalla. Tilastojen kannalta olisi siis parempi viedä lapsi vartiksi päiväkotiin kuin pitää kotona koko päivä, silloin lapsen voisi merkata listaan ja hän olisi käyttänyt hoitopäivänsä..

      Jos pk on auki 7-17.30 ja yhden henkilön työaika on 7h 40min, voi vuorot näyttää esim tältä: aamu 7-14.40, päivä 8-15.40 ja ilta 9.50-17.30. (toki isommassa päiväkodissa aikaisimmat aamu- ja iltavuorot osuvat usein eri osastoille, eli käytännössä työaika jakautuu esim. 7-17 ja 7.30-17.30 välille, mutta tämä tarkoittaa että lapsen "oman" osaston hoitajia ei ole ollenkaan paikalla aikaisessa aamussa tai myöhäisessä illassa.)

      Ryhmän kolmesta aikuisesta kaikki ovat siis paikalla kl 9.50-14.40, ja tuohon aikaan ajoittuvat mm. lasten päiväunet. Suurin osa lapsista on paikalla useimmiten 8-16 välilä, mutta koska työhön kuuluu muutakin, kuin pelkkää lasten kanssa leikkimistä, on realiteetti se, että useimmiten ryhmässä on paikalla 2 hoitajaa kerrallaan.

      Olisikin mielenkiintoista nähdä päiväkodeissa kellokorttisysteemi, jolla leimattaisiin sisään ja ulos kaikki lapset ja aikuiset. Näin ehkä nähtäisiin, miten älytöntä tuo tämän hetken täyttö- ja käyttöasteiden laskeminen on. Vanhemmat, viekää asiaa eteenpäin päättäjille, työsuhteessa olevat hoitajat eivät sitä työsopimuksensa ehtojen takia useinkaan voi tehdä!

    • kierrepullanen

      Me ollaan kanssa muiden vanhempien kanssa puhuttu siitä, että kellokortit olisivat todella hyvä asia päiväkodeissa. Vanhempia aina syyllistetään lasten pitkistä hoitopäivistä vaikka käytännössä hyvin monet vanhemmat pitävät liukumien puitteissa lastaan paljon vähemmän aikaa hoidossa kuin sopimuksessa on sovittu. Kellokorteilla tulisi selville ne ihan oikeat hoitoajat.

    • pph.

      Perhepäivähoitajilla ryhmäkoko 4 yksi koululainen tai esikoululainen puolta päivää on max koko, eikä saa ylittyä minuutiksikaan. Hoitaja on paikalla ohan koko ajan, eikä ole kokouksissa, palavereissa niin että lapsi-aikunen suhde muuttisi, koska se ei ole mahdollista. Paperi- ja suunittelutöitä toki tehdään lasten hoitamisen ohella mikäli se vain on mahdollista.

    • eartfg

      Minä en ymmärrä, miksi monet vanhemmat ihan ehdoin tahdoin haluavat alle 3-vuotiaan päiväkotiin, miksi ei voisi pienet mennä pphoitoon tai palkata hoitaja kotiin? Juuri tuosta syystä me palkattiin yksityinen pphoitaja kahdelle lapsellemme kun olen osa-aikaisesti töissä (1v9kk ja 3v) ja lapset ovat sopeutuneet tosi hyvin, eivät ole kertaakaan itkeneet tai jääneet itkien hoitoon, kun hoitajalla on aina syli vapaana ja ei muita lapsia hoidossa. Maksamme enemmän, jotta lapsilla olisi hyvä hoito. Suurin osa vanhemmista ei halua maksaa lastenhoidosta mitään ja sitten valittavat kun lapsilla on huonoa hoitoa. Lapsillamme on kodinomainen hoitoympäristö lähellä kotia, leikkivät muiden pphoitajien lasten kanssa päivittäin puistossa, ja esikoinen käy muskarissa ja joskus perhekerhossa, se riittää. Miksi ihmiset niin luottavat päiväkodin ihanuuteen, kun itse tunnen monta päiväkodin työntekijää, jotka eivät itse ole omia lapsia sinne vieneet...luulisi että se kertoo jotakin. mutta vanhemmat haluavat uskoa parasta ja sulkevat silmänsä (pphoitajiin ei voi kuulemma luottaa, mutta miten hyvin voit luottaa päiväkotiin kun hoitajat eivät ehdi vahtia kaikkia tai eivät edes tiedä miten päivä on mennyt?). Meidän esikoinen ainakin on kertonut viihtyvänsä pphoidossa ja odottaa sinne menoa usein innolla :-)

    • Näin se menee!

      Tilannepäivitys tältä päivältä: Ryhmässä lapsia 14, joista 12 alle 3-vuotiasta ( 1-vuotiaita heistäkin 3!) ja 3-vuotiaita 2. Henkilökunnasta yhtäaikaa paikalla välillä 9- 14.30 kaikki kolme, muuten 2. No; hengissä selvittiin!

      • Kaikki hyvinkö??

        En suostuisi hoitajana, enkä vanhempana, aika kauhiaa!!!


    • ,.---.,,.-

      Olivatko lapset kaikki tapista tappiin paikalla yhtäaikaa?

      • Näin se menee!

        Ei ollut. 14.30 jälkeen lapsia vain 11, jotka kaksissa naisin hoideltiin ulkoiluun. Tänään oli lokoisampi päivä, vain kymmenen mukulaa hoidossa. Kerkesi kahvillekin!


    • eiongelma

      No meillä on lähes joka päivä 13 alle 3 vuotiasta ja kaikki paikalla 9/10-14/14.30. Iltapäivällä päästään ihan hyvin ulos kahdestaankin, kun kaikki lapset eivät mene kerralla ulos. Tämä vaan on se realiteetti, missä töitä tehdään. Olisihan se ihanteellista, että työntekijöitä olisi enemmän, mutta kun ei ole, niin näillä mennään.

    • lh

      Laki sanoo, että päiväkodissa on oltava koko ajan henkilökuntaa suhteessa lapsimäärään. Meilläkin on joskus päiväkodin johtaja joutunut hommiin, kun lapsia on ollut liikaa suhteessa lastenhoitajiin ja lastentarhanopettajiin. Mutta kikka onkin siinä, että laki ei sano, että missä ryhmässä niiden työntekijöiden täytyy olla. Eli voi olla, että yli 3 vuotiainen ryhmässä on 3 työntekijää 15 lasta kohden (7 lasta yhtä lastenhoitajaa kohden olisi raja) ja alle 3 vuotiaiden ryhmässä olisi 2 työntekijää 10 lasta vasta varten( 4 lasta 1 työntekijällä raja). Ja sitten on vielä eri säännöt koskien eskariaikaa, jollon yhtä lastentarhanopettajaa kohden voi olla yli kymmenen lasta. Mutta laki ei siis vaadi, että jokaisessa ryhmässä pitäisi olla riittävästi työntekijöitä, kunhan päiväkodin sisällä on.

    • ---

      Siis kuka nyt vie alle 3-vuotiaan PÄIVÄKOTIIN??? Huh huh, lapsiparkoja. Ei noin pieni vielä kaipaa omanikäistä seuraa, hälinää ympärilleen, vaan rauhallisen, kodinomaisen paikan, jossa ei ole vaihtuivia naamoja, vaan 1 turvallinen aikuinen ja korkeintaan muutama lapsi kaverina.

      Eli pienet äidin kanssa kotiin tai korkeintaan perhepäivähoitoon, jossa meininki on huomattavasti parempi noin pikkuiselle.

      • vaihtoehdoista.

        Perhepäivähoitopaikkoja ei välttämättä ole vapaana, vaikka se olisi ykköstoiveena päivähoitopaikkaa haettaessa. Meidän kunnassa ainakin kaikki pph-paikat täyttyvät sitä mukaa kun paikkoja vapautuu ja siksi monet 1-vuotiaatkin sijoitetaan päiväkotiin. Vaihtoehtoina on sitten vain joko hoitaa itse tai ottaa annettu paikkka vastaan. Meidän kunnassamme ei ole yksityisiä perhepäivähoitajia kuin pari, jotka hoitavat vain sukulaistensa ja omia lapsia.


    • ............

      Tai isät kotiin.

      • vaihtoehdoista.

        Niin, niin. En minä ainakaan mitenkään erittele vanhempaa onko se sitten isä tai äiti, tarkoitan molempia. Isät voivat ihan hyvin alkaa perhepäivähoitajiksi ja ottavaa oman lapsen lisäksi muutaman muun lapsen hoitoon :)


    • ddddddddddddmmmm

      Ymmärränkö oikein, että asialla on myös kääntöpuolensa. Eli silloin, kun nämä osa-aikaiset lapset eivät ole paikalla, niin silloin taas on hoitajia paikalla enemmän kuin laki määrää?

      • jgjhgfhjfgj

        Tuskin. Eiköhän silloin, kun osa-aikaiset ova poissa, niin myös hoitajat pitävät vapaapäiviään ja työajanlyhennyksiään.


      • ,.,.,.,.,
        jgjhgfhjfgj kirjoitti:

        Tuskin. Eiköhän silloin, kun osa-aikaiset ova poissa, niin myös hoitajat pitävät vapaapäiviään ja työajanlyhennyksiään.

        Siis tarkoitatko, että jos ryhmässä on kokonaisuutena lapsia 14, joista osa aikaisia on vaikkapa 4, jotka lasketaan puolikkaiksi. Hoitajia on 3 ja jos kaikki osa-aikaiset ovat pois samaan aikaan, niin silloin jäljelle jää 10 kokopäiväistä lasta. Jos joku hoitajista pitää vapaapäiväänsä silloin niin, silloinhan lakia rikotaan, sillä koko päivän ajan hoitajia on yksi viittä lasta kohden.


      • sdfgdfsghdfsh
        ,.,.,.,., kirjoitti:

        Siis tarkoitatko, että jos ryhmässä on kokonaisuutena lapsia 14, joista osa aikaisia on vaikkapa 4, jotka lasketaan puolikkaiksi. Hoitajia on 3 ja jos kaikki osa-aikaiset ovat pois samaan aikaan, niin silloin jäljelle jää 10 kokopäiväistä lasta. Jos joku hoitajista pitää vapaapäiväänsä silloin niin, silloinhan lakia rikotaan, sillä koko päivän ajan hoitajia on yksi viittä lasta kohden.

        Laki määrittelee että talossa on oltava hoitajia tarpeeksi suhteessa lapsiin. yksi hoitajista saattaa olla palaverissa toisessa huoneessa tai käyttää työaikalyhennyksen, jos toisella osastolla on hoitajia suhteessa enemmän kuin lapsia.


      • päiväkotilainen
        ,.,.,.,., kirjoitti:

        Siis tarkoitatko, että jos ryhmässä on kokonaisuutena lapsia 14, joista osa aikaisia on vaikkapa 4, jotka lasketaan puolikkaiksi. Hoitajia on 3 ja jos kaikki osa-aikaiset ovat pois samaan aikaan, niin silloin jäljelle jää 10 kokopäiväistä lasta. Jos joku hoitajista pitää vapaapäiväänsä silloin niin, silloinhan lakia rikotaan, sillä koko päivän ajan hoitajia on yksi viittä lasta kohden.

        meillä ainakin, jos omassa ryhmässä on vähän lapsia, vaikkapa juuri näin, että monta lasta on yhtä aikaa vapaapäivällä, saattaa yksi ryhmän työntekijä siirtyä toiseen ryhmää, jos sieltä on joku pois. Tai välillä joutuu siirtymään työyksikkömme toiseen päiväkotiin töihin päiväksi. Eli harvoin siellä liikaa on työntekijöitä.


    • annuliiiiiini

      "Kunta voi poiketa 1 ja 2 momentissa säädetystä suhdeluvusta, jos lasten keskimääräiset hoitopäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti hoidossa enempää kuin kokonaissuhdeluku edellyttää." Näin sanoo laki.

      Joten, jos tilanne on ap:n mainitsema "suurimman osan viikosta nämä kaikki lapset ovat yhtäaikaa hoidossa", niin mielestäni se ei ole lain sallimaa lyhytaikaista yhtäaikaisesti hoitoa. En tiedä onko jotain ennakkopäätöstä siitä, mikä on lyhytaikaista tässä tapauksessa. Onko jollain muulla tietoa?

    • eii oole

      Ennakkopäätöksiä ei ole, koska lain kirjain on tulkinnanvarainen. Tulkinta vaihtelee tilanteen mukaan, koska laki ei suoraa rajausta tee.

      • annuliiiiiin

        Senhän takia niitä ennakkopäätöksiä juuri tarvitaan, jos laki on tulkinnanvarainen. Tosin tässä asiassa minusta ei ole mitään tulkinnanvaraisuutta, jos lapsia on suurimman osan ajasta enemmän kuin se 4/hoitaja, niin ei se ole lyhyt aikaista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7996
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      38
      2893
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2208
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1865
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1378
    Aihe