Esikoinen tärkein mummoille?

1959......

Onko kukaan muu mummo huomannut tällaista asiaa että kun omalle lapselle tulee ensimmäinen lapsi niin se on maailman ihmeellisin? Se joka syntyy seuraavaksi, se ei saa ollenkaan sitä samaa kuin ensimmäinen vaikka on yhtä rakas. Sitten kun toinen lapsi saa esikoisensa, sekin on maailman ihmeellisin. Eli jokaisen lapsen ensimmäinen lapsi saa mummon jakamattoman rakkauden.

Kun itse sain esikoiseni, sekä minun että mieheni vanhemmat pitivät hänestä enemmän kuin seuraavista. Samoin siskoni vanhin oli tärkein vanhemmilleni kuten myös mieheni sisarusten ensimmäiset lapset ovat erikoisimpia mummoille.

Olen keksinyt syyn käyttäytymiselle. Kun esikoinen syntyy perheeseen niin vanhemmat ovat ihan pihalla lapsen kanssa. Itse kasvatin lasta konemaisesti, niinkuin oppikirjojen mukaan. Onneksi olivat mummot, jotka ottivat lapsen lapsena eikä kasvatusoperaationa. Minun seuraavia lapsiani ei kasvatettu vaan omaa esimerkkiä näyttämällä ja ratki rakastamalla kaikki lapset ovat kunnon ihmisiä, jopa esikoiseni.

Onko muita saman huomanneita?

16

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin on

      No mieluummin esikoinen kuin nuoremmat. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin se, että nuorempia lellitään.

      • .........

        Minusta puolestaan on raivostuttavaa, että esikosta lellitään.


    • kokookrr

      Oma mummoni on ihan meille lapsenlapsilleen myöntänyt, että minun (hänen ensimmäisen lapsenlapsensa) syntymä oli kaikista ihmeellisin tapahtuma hänelle,( vaikka myöhempiin lapsenlapsiin kuului mm. 7 vuotta tehty pikkukaveri, jonka syntymää kukaan ei uskonut enää mahdolliseksikaan). Tietysti, pitihän hänen omaksua uusi rooli yms.. kertoo aina meille, miten ei voinut ymmärtää, että tavallaan olin hänen, mutta en kuitenkaan.. Ja puhui itsestään aina "äitinä".

      Kuitenkin mummu varmasti rakastaa kaikkia neljää lapsenlastaan tasan yhtä paljon, on aina ollut meille tasapuolinen ja mitenkään ei ole ketään lellinyt..

      • Tobias*

        Hiukka oudoltaa kuulostaa minusta nuo suosimiset ja sorsimiset. Meillä jokainen lapsenlapsi on ollut yhtä suuri ihmeen paikka ja riemun aihe! Kaikki ovat yksilöitä ja erilaisia, jokaisella on omat positiiviset kujeensa ja metkunsa. Kaikki ovat myös tasan tarkkaan samalla viivalla, mitä ajankäyttöön ja annettuihin lahjoihin tulee.
        Keskinäinen kiintymys ja rakkaushan eivät ole keneltäkään pois, vaan kaikille lisää!


    • ahglä

      Jos Tobias olet mies niin et voi ehkä ymmärtää mummojen mieltä. Kyse ei ole etteikö rakastaisi lapsenlapsiaan vaan siitä että se ensimmäinen on maailman ihmeellisin. Sama tilanne äidillä joka saa kuopuksensa. Sitä pallutetaan ja hyysätään enemmän kuin vanhempia lapsia.
      Minäkin sain toisen lapsenlapsen ja voin sanoa että tunne on todella upea mutta ei ole silti sama kuin silloin kun eka syntyi.

    • Ei syrjitä

      Ap ei pidä paikkaansa. Onhan se tietenkin ensimmäinen, mutta ainakin minä mummona ajattelen tarkkaan, että jokainen saa ihan saman kohtelun ja ihailun.

      Olen ottanut selvää, miten lapsi missäkin iässä leikkii ja kehittyy ja olen yrittänyt jokaisen pienen kanssa olla sillä tasolla mukana.
      Joskus jollakin onm vaikemapaa siinä kehityksessä, silloin hän tarvitsee tukea enemmään ja toisinaan toinen.

      Jokaisen vanhemman pitää oma päänsä rullata siihen malliin, että jokainen lapsia on yhtä tärkeä aikusielle, kukaan ei saa jäädä syrjityksi.

    • ap.

      En tarkoita syrjintää jos ensimmäinen on ihmeellisin ja uusin ja mullistaa maailman. Saman se tekee uusille vanhemmille kun vauva tulee taloon kun elämä muuttuu totaalisesti. En todellakaan tarkoita syrjintää.
      Itse en syrji toiseksi lapsenlapseksi syntynyttä vaan tasapuolisesti huomioin molemmat. Kyse on vaan tunteesta, ei teoista.

      Kun oma esikoiseni syntyi niin hänet isovanhempansa ottivat niin kovasti huomaansa että välillä itketti kun eivät näyttäneet välittävän ollenkaan toisesta lapsesta vaikka eihän se niin ollut. He olivat tutustuneet ensimmäiseen jo niin pitkään ja hän oli tullut tutuksi. Ennenkuin toiseen lapseen syntyi samanlainen side niin menihän siihen aikaa, jopa enemmän kuin ensimmäiseksi lapseksi syntyneen kanssa, jo ajanpuutteen vuoksi kun nyt oli jo kaksi jakamassa saman ajan.

      En usko että kukaan syrjii yhtäkään lastenlastaan. Se on vaan se tunne kun ensimmäinen syntyy.

    • arkea ja juhlaa

      Täytyy kyllä myöntää, että kun ensimmäinen lapsenlapsemme syntyi, niin olimme aika hurahtaneita - se täytyy myöntää. Meillä on kolme lasta ja nykyisin lastenlapsia on jo kuusi suloista vesseliä.

      Osaamme vaarin kanssa suhtautua lastenlapsiimme tasapuolisesti liikoja hössöttämättä, samoin vanhempansa suhtautuvat mukavasti tyttäriinsä ja poikiinsa.

      Täytyy sanoa, että siinä mummoksi ja vaariksi tulossa on jotain ihmetaikaa - joka kerta se on ihana asia, kun sukuun syntyy uusi ihminen. Ja kaikkia lastenlapsiamme haluamme huomioida yhtälailla ja he ovat yhtä rakkaita.

      • Tobias*

        Ihmetaikaa, - kyllä vaan! Isovanhemmuus ikäänkuin antaa uuden mahdollisuuden. Lastenlasten kanssa on kuin kävisi sienessä tahi marjassa sekä palaisi kotiin tietäen, ettei mainiota saalista tarvitse perata eikä putsata...
        Nämä siunatut temmeltävien tuulten kasvatit, jotka tuovat iloa, valoa ja vauhtia elämäämme!


    • Taka-alalle vaan!

      Uutuudenviehätykseen voi laskea osan ihailusta.Muut lapsenlapset ovat jo vähemmän suuria yllätyksiä.

      Toinen syy:
      Ensimmäiselle esim. kudotaan ja ostetaan vaatetta, leluja, tavaraa.
      Sitten isovanhemmat huomaavat, että vaatteita ei koskaan näy lapsen päällä. Lapsi ei leikikään isovanhempien maun mukaisella lelulla. Lapselle pitääkin olla kallis, sähkömoottorilla varustettu menopeli, jonka se toinen mummu osti.
      Kolmas syy:
      Isovanhempien tarjoamat ruuat eivät käy. Rasvaa väärin, vääränlaista maitoa, vääränlaisia hedelmiä, ellergiaa aiheuttavia aterioita.
      Lapselle tuli ihottuma mummolassa!

      Syitä voi olla muitakin, jokainen voi miettiä, millä tavoin isovanhempien innostus on tukahdutettu.

    • hymyä huuleen

      Toki uutuudenviehätystä tulla ensimmäisen kerran isovanhemmaksi, mutta silti seuraavien lastenlastensyntyessä se on ihana tunne ja ihmeellistä - tuleehan sukuun uusi jäsen.

      No ei niitä kutomisia , leluja ym tavaroita tarvitse kauheasti hössöttää ja turha olla toiselle mummolle kateellinen - hyvä vaan kun lapsenlapsesta pidetään.

      Isovanhemmat voivat tarkistaa vanhemmiltaan ostaako laktoositonta tai sinistä vai punaista maitoa, jos on allergiaa ja muutenkin kyllä monen nuoren perheen ruokatottumukset, rasvankäytöt ym ruuat ovat muuttuneet siitä, kun omia lapsia syötimme ja ruokimme (toki perusravinto suunnilleen sama), mutta voihan senkin asian tarkistaa lasten vanhemmilta.

      Karamellin ja muun makean ym voi myös tarkistaa vanhemmilta.

      Monesti ihan maalaisjärki auttaa näissäkin asioissa - ja ei kuin lastenlasten kanssa hauskoja hetkiä!

      • Taka-alalle vaan

        "Kateellinen"?
        Et nyt tajunnut.
        Kun lapselle kudotaan tai ostetaan käyttötavaraa, ja sitten havaitaan, että ne eivät ole olleet vanhempien mieleen, tulee tunne, että on toiminut tyhmästi ja turhaan.
        Isovanhempien ja lapsien mielipiteitä ei oteta huomioon. Isovanhemmat saavat hienotunteisen viestin, että ei kannata haaskata rahaa turhiin hankintoihin.

        Lapset eivät ole hintatietoisia, mutta ilmeisesti nykypäivän trendi on, että vauvankin on pukeuduttava merkkivaatteisiin ja leikittävä sähköisetyillä leluilla, joiden liikkeitä voi seurata nojatuolissa istuen.

        Tarkkojen vanhempien lapsien hoitaminen on myös koko lailla tiedettä. Parasta mielestäni olisi, että lapsien erikoisdieettiannokset tuotaisiin kotoa. Monelta murheelta vältyttäisiin.

        Kun maalaisjärkeä on turha kaupunkilaisilta nuorilta odottaa, on ristiriidat muhimassa - ihan turhaan.


      • lastenlapset ilona
        Taka-alalle vaan kirjoitti:

        "Kateellinen"?
        Et nyt tajunnut.
        Kun lapselle kudotaan tai ostetaan käyttötavaraa, ja sitten havaitaan, että ne eivät ole olleet vanhempien mieleen, tulee tunne, että on toiminut tyhmästi ja turhaan.
        Isovanhempien ja lapsien mielipiteitä ei oteta huomioon. Isovanhemmat saavat hienotunteisen viestin, että ei kannata haaskata rahaa turhiin hankintoihin.

        Lapset eivät ole hintatietoisia, mutta ilmeisesti nykypäivän trendi on, että vauvankin on pukeuduttava merkkivaatteisiin ja leikittävä sähköisetyillä leluilla, joiden liikkeitä voi seurata nojatuolissa istuen.

        Tarkkojen vanhempien lapsien hoitaminen on myös koko lailla tiedettä. Parasta mielestäni olisi, että lapsien erikoisdieettiannokset tuotaisiin kotoa. Monelta murheelta vältyttäisiin.

        Kun maalaisjärkeä on turha kaupunkilaisilta nuorilta odottaa, on ristiriidat muhimassa - ihan turhaan.

        'Täytyy sanoa, että siinä mummoksi ja vaariksi tulossa on jotain ihmetaikaa - joka kerta se on ihana asia, kun sukuun syntyy uusi pieni ihminen sukuun.'


        Lastenlasten soisi tuottavan iloa ja elämäniloa myös isovanhemmilleen!


    • :O

      Harvalla isovanhemmalla on vanhemmat enää elossa.
      "Isovanhemmat voivat tarkistaa vanhemmiltaan ostaako laktoositonta..."

      • ö tuota noin

        siis isovanhemmat voivat tarkistaa lastenlastensa vanhemmilta ruokatottumukset ja allergiat ym.

        Kiitos kun oikasit. Pahahan se olisi haamuilta huhuilla.


    • onnellinen mummi

      Minulla on useita lapsenlapsia ja jokainen heistä on yhtä rakas. Vaikka ensimmäisen lapsenlapsen syntymä olikin ehkä järisyttävin kokemus, on
      kaikkien muidenkin syntymä ollut upea juttu. Minusta on tärkeää, että huomioin heistä jokaista yhtä paljon.
      On uskomatonta, että jotkut isovanhemmat pitävät lapsenlapsiaan eriarvoisessa asemassa. Lapset ovat tarkkoja ja huomaavat sen varmasti.
      Nimimerkki: Onnellinen mummi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1280
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      66
      822
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      760
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      698
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      681
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      658
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe