Mistä pelisilmää nössölle?

nössö2

Olen kiinnostunut itsepuolustuksesta, mutten ole halukas menemään esim. vapaaotteluun tai osallistumaan muutenkaan kunnon sparriin, jossa lyödään, potkitaan tai väännetään ihan "oikeasti". Kevyet hallitut osumat on ok, mutta riski vakavaan uhkatilanteeseen joutumisesta on kuitenkin niin pieni, etten pidä siihen valmistautumista epämiellyttävän harjoittelun arvoisena.

Olen harrastanut kuntonyrkkeilyä jo monta vuotta seurassa, jossa hiotaan tekniikkaa jatkuvasti paremmaksi ja tehdään myös ennalta sovittuja pariharjoituksia. Osaan siis jollain tasolla lyöntejä, väistöjä ja torjuntoja. Lisäksi harrastin teininä aikidoa, joten lukot ja muu vääntely ei ole täysin vierasta. Kysynkin siis, minkä lajin parissa tällainen nössö voisi oppia edes hiukan pelisilmää?

4

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pelepele

      perustekniikka tulee treenaamalla, pelisilmä tulee pelaamalla. Useimmissa kamppailu-urheilutreeneissä saa vetää sparria omilla ehdoillaan. Turhaan pelkäät, se on kuitenkin vain sparria. Kilpaileminen on täysin eri asia.

      • Randori randy

        Judossa treenaa ja sparraa kaikki ekaluokkalaisista olypiaurheilijoihin ja eläkeläisiin. Tervetuloa mukaan!


    • slow fight

      Ainakin krav magaan kuuluu slow fight, joka siis tarkoittaa nimensä mukaisesti hidastettua "taistelua". Hyökkääjän ja puolustautujan roolit on sovittu ennalta ja hitaan tahdin ansiosta osumat ei satu. Siinä oppii pelisilmää, mutta toisaalta siihen liittyy tavallista suurempi riski huonojen tapojen oppimisesta: Hidastetussa tilanteessa on aikaa tehdä monia sellaisia asioita, mitkä ei oikeasti onnistuisi, ja tekniikoiden tehokkuus jää muutenkin epäselväksi. Toisaalta hyvä ohjaaja voi kertoa, missä mennään metsään, joten myös slow fightin avulla voi kehittyä aika paljon.

      • Randori randy

        Kirjoitat asiaa. Slow fight tyyppinen treenaaminen opettaa varmasti perusteita, joita voi sitten testata tilanteissa, joissa kuten sanoit kaikki tavat je tekniikat eivät välttämättä sitten toimikaan.

        Judo kehitettiin lajiksi, jossa valitut ja edelleen kehitetyt jujutsu-tekniikat voi tehdä suht turvallisesti täysillä. Tämä siksi että treenaamisen taso voitaisiin nostaa maksimiin. Mukaan ei otettu tekniikoita, joiden toimivuudesta ei voi oikeasti varmistua kokeilemalla harjoitusparin kanssa. Näin tekniikoiden harjoittelu on niin realistista kuin se voi olla. Judokan pitää pystyä tekemään joku tekniikka myös tilanteissa, joissa treenikaveri pistää vastaan minkä ikinä pystyy. Voit ottaa rauhalllista sparria ja katsoa saatko tekniikan onnistumaan, voit vetää kovaa sparria ja katsoa onnistuko vielä. Ja lopulta vasta kilpailuissa nähdään osaatko tekniikan oikeasti?

        Tyypillisesti kilpajudokat sanovat osaavansa vain ne heitot, lukot sidonnat ja kuristukset, joilla he ovat voittaneet kisoissa. Siitä huolimatta että puvun ympäri on musta vyö, joka on osoitus kaikkien judon tekniikoiden osaamisesta tekniikan tasolla.

        Krav maga tms. itsepuolustuslajit omaavat verratonta tekniikkaa itsepuolustukseen. Toisaalta kamppailu-urheilulajit ovat verrattomia pelisilmän kehittämiseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      241
      2308
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      65
      1555
    3. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      73
      1326
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      59
      1255
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      161
      1162
    6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      89
      1089
    7. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      86
      948
    8. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      77
      909
    9. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      57
      902
    10. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      789
    Aihe