Mummula

tervetuloa

Olisin mielelläni halunnut tietää onko kellään kokemusta kerran tai kaksi viikonloppua kuukaudessa tapahtuvasta lapsen vierailusta.

Olisinmme mieheni kanssa valmiita olemaan jollekkin lapselle mummula. Olemme aivan tavallinen perhe, josta omat lapset ovat jo lentäneet pesästä. Lapsenlapset asuvat toisella paikkakunnalla ja meille olisi suuri ilo ja myös tilaa jollekkin lapselle.

22

325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräs yh
    • Leevi Sere

      Mekin olemme ajatelleet varamummolana toimimista. Tuo aina esiintuleva "kuka uskaltaisi antaa lapsensa" toimii myös toisinpäin; nykymaailmassa ei uskalla ottaa kylään vieraan lapsia, ettei vaan tule "mitähän taka-ajatuksia niillä on" tilanteita.
      Mutta jos saisikin vieraiksi mummolaan koko perheen viettämään aikaa maalla, ja ottamaan vastaan vieraanvaraisuutta ja kenties tukea harrastuksiin jne. Pappa voisi viedä kalalle, mummo kasvimaalle ja kanatarhaan. Älkääkä nyt esittäkö niitä virallisia kanavia. Emme ala raportoimaan sossulle, emmekä tarvitse rahallista tukea. Lisäksi pitkäaikainen suhde yhteen perheeseen on aivan eri asia kuin sellainen yleinen mummola toiminta.

    • wwwqqq

      Miksette ryhtyisi tukiperheeksi? Niistähän on huutava pula...

    • ihan vaan ystävä

      Tukiperheen pitää raportoida sossuille. Ei kiitos.

      • Neljä

        Ei kai teillä mitään salattavaa ole. Tai jos on niin silloin on parempi, että ette ota lapsia luoksenne.


      • murunen..

        Ei ainakaan täälläpäin mitään tarvitse raportoida. Tietysti jos jotain erityisen hälyyttävää olisi, muttei muuten. Kerran vuodessa uusistaan sopimus ja käydään vähän läpi, jos jotain erityistä on ollut, ei sen enempää.


    • ei lörinöitä

      Hoidan tuttavan lapsia, kun hän apua tarvitsee. En halua raportoida kenellekään ko. perheen asioista. Suhteemme on luottamuksellinen. En myöskään tarvitse rahaa lasten hoitamisesta.

    • wwwqqq

      Perusteesi olla ryhtymättä tukiperheeksi on hieman OUTO, jos kerran kuitenkin
      samantapaiseen toimintaan haluat ryhtyä.

      Haluatte siis etsiä perheen, jonka lapset vierailisivat luonanne kerran tai pari kuukaudessa viikonloppuisin? Kuten tukiperheessä.

      Jos ryhtyisitte tukiperheeksi, saisitte kai jonkin perehdytyksen ja sitten on ne sopimusten teot yms. Joku viisaampi kertoo tuosta. Mutta ei kai siihen mitään raportointivelvollisuutta sisälly? Kenen asioita ette halua raportoida, omianne vai lapsen asioita?

      En tajunnut kommenttiasi "Lisäksi pitkäaikainen suhde yhteen perheeseen on aivan eri asia kuin sellainen yleinen mummola toiminta." Voisitko selventää? Haluatteko siis pitkäaikaisen suhteen yhteen perheeseen vai monta perhettä, jotka tapaatte ehkä vain yhden kerran tms.?

    • hyöty irti lapsista!

      Miksei luonnollinen tuttavaperhetoiminta käy? Miksi siihen pitää sotkea viranomaiset? Mitä ihmeen outoa on siinä, että hoitaa toisen lapsia? Miksi siitä pitäisi raportoida jollekin ja miksi siitä pitäisi ottaa rahaa, jos sitä ei halua.

      Minulle on kerrottu, että joka kerrasta, jolloin lapsi vierailee tukiperheessä tehdään raportti. Lisäksi olen kuulut, että jotkut sijais-tukiperheet mielusti ottavat näitä tukilapsia sijoitukseen pysyvämminkin. Eli noihin raportteihin sitten herkästi kirjoitellaan, että joo sellaista ja sellaista.

      Ja jotkut kuulemma saavat matkakorvauksia, kun matkustavat tukilastaan tapaamaan. tai sitten on erinnäsisi sukulaisuukytköksiä esim. sijaisvanhemmila ja heidän lapsillaan. Joku aikuisista lapsista ryhtyy jonkun sijoiteutn tukiperheeksi, niin saadaan sitten matkakorvauksia puolin jos toisin, kun kuljetetaan lasta. Jotta tällaistä.

      • ei samaa mafiaa

        Mielestäni , jos sijaisperhe tavitsee sijoitetulle tukiperhettä, tulee sen olla joku muu, kuin saman perheen jäsen (esim. aikunen lapsi).

        Jos kerran tarvitaan tukiperhettä, tulee siinä olla jnkinlainen ammatillisuus mukana. Mielestäni tälläinen sijaisperhekin tulisi asettaa raportoinnin alaiseksi. Eli onko siellä kaikki hyvin?


      • wwwqqq

        Tottakai luonnollinen tuttavaperhetoimintakin käy! Mutta jos ei tunne luonnollisesti perhettä, jonka lapset voisi vierailla luonaan, olisi tukiperheeksi ryhtyminen helppo tapa löytää sellainen perhe - vieläpä sellainen, joka kipeästi tarvitsisi jotain ihan tavallista perhettä, jossa lapset voisi vierailla. Samalla voisi vieläpä ajatella, että pelasti mahdolliseseti vielä tuon perheen joutumasta epärehellisen "haluan tukiperhelapset itselleni sijaislapsiksi" -perheen kouriin joutumiselta. Rahaa ei ole varmasti pakko ottaa, mutta jos päätyy ottamaan niin voihan sillä ostaa vaikka jotain kivaa lapsille tai säästää ne ja tehdä sitten vaikkapa kesällä lasten kanssa huvipuistoreissun/ kymmenen vuoden päästä ulkomaanmatkan tms.

        En tiennytkään että jokaisesta tukiperhekäynnistä pitää tehdä raportti, se tuottaa tietysti ylimääräistä työtä ja voi olla stressaavaa.

        "Lisäksi olen kuulut, että jotkut sijais-tukiperheet mielusti ottavat näitä tukilapsia sijoitukseen pysyvämminkin. Eli noihin raportteihin sitten herkästi kirjoitellaan, että joo sellaista ja sellaista." --> Uskon täysin, että tällaista tapahtuu. Mutta tällaiseenhan ei ole mikään pakko syyllistyä eli voi kirjoittaa raportteihin, vaikka että äiti oli virkeän oloinen ja lapset hyvinhoidettuja tms. Jos on olemassa epärehellisiä tukiperhevanhempia niin eikö sitä suuremmalla syyllä pitäisi kannustaa rehellisiä ihmisiä ryhtymään tukiperheiksi?

        En vaan voi käsittää tuota raportointipelkoa, koska siihenhän voi itse vaikuttaa, mitä niihin raportteihin kirjoittaa - mikään pakko ei ole olla ilkeä vasten tahtoaan. Jos tiedostaa, että kirjoituksia voidaan käyttää jossain vaiheessa perhettä vastaan, voi ehkä olla viisasta välttää negatiivissävytteistä kirjoittelua (esim. "äiti vaikutti hieman väsyneeltä hakiessaan lapset, henki ehkä haiskahti alkoholilta"). Uskon että tukiperheen tuesta ja hyväntahtoisuudesta voi olla jopa hyötyä, jos perhe syystä tai toisesta joutuisi sossujen kynsiin. Eli jos sossut rupeaa keksimään perättömiä väitteitä perheestä, hyvätahtoinen ja rehellinen tukiperhe voi todistaa ne vääriksi.


    • Leevi Sere

      Virkatietä oikeisiin tukiperheisiin tulevat lapset ovat jo lastensuojelun piirissä.
      Eli lienee vaara että tilanne heidän kotonaan on jo aika hankala, eikä harrastelijoiden apu ole ehkä oikea, vaan tarvitaan todellakin koulutettua tukiperhettä joka myös toimii yhteistyössä sossun kanssa. Me tällaiset "olisi kiva jos voisi vähän auttaa" tukimummolat sopisimme kevyempään tarpeeseen. Ja jotta saadaan keskustelu lämpiämään, niin tunnustetaan että vapaus itse valita apunsa kohde on tärkeä pointti.
      Sossu taatusti pystyy osoittamaan apua tarvitsevia lapsia, mutta kun me tahdotaan valita myös apua ansaitseva perhe.

    • sossut loitolla

      Ja nykysana on ennaltaehkäisy. Yksinhuoltajaperheen lapset - jotka eivät jostain kumman syystä ole vielä lastensuojelun piirissä - voisivat olla hyviä kavereita mummulle ja päinvastoin.

      • vapaa ja villi

        Eli kyseessä on ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö, jossa eivät raportit ja yhteiskunnan rahat pyöri. Kaikkea muuta kivaa voidaan tehdä yhdessä. Tai olla tekemättä.


      • freedom....
        vapaa ja villi kirjoitti:

        Eli kyseessä on ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö, jossa eivät raportit ja yhteiskunnan rahat pyöri. Kaikkea muuta kivaa voidaan tehdä yhdessä. Tai olla tekemättä.

        Niin, eikä se yhtään haittaa, vaikka lapsi / lapset olisivat lastensuojelun piirissä. Silloinkaan ei tarvitse raporttien ja rahiojen kahista!


    • Kati12

      Olemme toimineet tukiperheenä v. 2009 alkaen pienelle nyt 4v. tytölle.
      Tyttö on hyvin kiintynyt meihin ja tunne on molemminpuolista. Varsinkin perheemme 10 v. lapsi on hyvin tärkeä tukilapselle ja myös lapsemme ikävöi tukilasta.
      Nyt tukilapsemme sijoitetaan sijaisperheeseen.
      Uusi sijaisäiti sanoi meille tavatessamme, että ei meillä ole tarvetta tukiperheelle.
      Se oli todella shokki kuulla, eivätkö sijaisvanhemmat ajattele ollenkaan lasta, jolle on jo muodostunut hyvä ja kiinteä suhde tukiperheeseen.
      Ainakin Pelan sosiaalityöntekijä on myös sitä mieltä että tukiperheeseen on tukilapsella oikeus olla edelleen yhteydessä. Eihän se ole pois sijaisperheeltä jos tukiperhe voi välillä ottaa luokseen lapsen. Eikö lasta pitäisi ennen kaikkea ajatella!! On todella ikävää jos tukilapsi luulee, että tukiperhe hänet hylkää jos ei saa enää tavata!!
      Kuulin Pelan sos.työntekijältä että lähiaikoina on käynyt myös samoin kahdelle muulle tukiperheelle, että sijaisperhe onkokonaan katkaisut välit tukiperheeseen.
      Onko teillä kokemuksia asiasta? Miten olette selvinneet?! Minusta tuntuu, ettei tästä selviä kovin helposti...

    • huomaa paikkasi

      Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että tukiperhe on nimensa mukaisesti tukiperhe. Tukiperheen tehtävä ei ole ITSEKKÄÄSTI jäädä roikkumaan lapsesta, vaan olla valmis luopumaan suhteesta silloin, kun se on ajankohtaista. Minulle ovat viranomaiset joskus jopa sanoneet, että tukiperhe on sitä varten, että lapsen vanhemmat jaksavat paremmin. Olen lisäksi ymmärtänyt, että tukiperheys sovitaan usein vuodekeksi tai kahdeksi yhdelle lapselle / perheelle.

      Tiedän tapauksen, jossa sijoituksen jälkeen kotiin palaava lapsi viranomaisten toimesta "velvoitettiin" jatkamaan sijaisperheessä tukilapsena. Se oli huostan purkamisen ehto. Mutta mitä sitten paljastuikaan? Lapsi alkoi todella pitkän ajan kuluttua terapiassa kertoa kaltoinkohtelusta, jota oli saanut kokea ko. sijaisperheessä. Tukiperheys tietenkin lopetettiin heti ja vasta sitten lapsi pikkuhiljaa alkoi käsitellä enemmän ja enemmän kokemaansa väkivaltaa.

      Mielestäni jokainen tapaus on käsiteltävä yksilöllisenä, eikä mitään tiettyä SAA JATKAA tilanteessa kuin tilanteessa tule olla olemassa. Joskus vaan on hyvä katkaista siteet johonkin tukiperheeseen, jos esim. uusi elämäntilanne vaatii lapselta paljon sopetutumista ja toisaalta tuo tilalle uusia ihmissuhteita. Tällöin tukiperheeltä on parasta tukea, että osaavat vetäytyä vähin äänin.

      • huonoja kokemuksia

        En myöskään ymmärrä sitä, että sellaisen sijaisperheen, josta vuosikausia on tehty lastensuojeluilmoituksia, aikuiset lapset alkavat toimia jonkun ko. perheen tukiperheenä. Tällaisessa tapauksessa mielestäni tukiperhe - jos ja mitä ilmeisemmin kun sijaisperhe tukiperhettä tarvitsee, tulee se hakea perhepiirin ulkopuolelta, jolloin myös valvonta (jossain määrin) mahdollistuu.

        En ymmärrä tapauksia, joissa sama "mafia" hyrrää tavalla jos toisella lasten kimpussa ja toisaalta sijaisperhe tekee kaikkensa, jotta joku lapsista ei saisi tavat omaisiaan. Tässä ihmettelen myös sosiaaliviranomaisten toimintaa. Toivottavasti tämä luetaan myös Pelassa.


    • Leevi Sere

      Olen pahoillani puolestasi Kati. Ei se surua luopumisesta vähennä, että joku osoittaa paikkasi järjestelmässä. Taas tuli lisäsyy toimia epävirallisesti ja pysyvästi, vakaan apuatarvitsevan perheen tukena.

    • ihanko surua??

      Kenen suru on sallittua, kenen ei. Paremmilla ihmisillä on oikeus ihan tunteisiinkin. Toisilla ei ole mitään oikeuksia.

    • Suolet rutisee

      Täällä SUOLI24ssä näyttävät osa sijaisvanhemmista ja tukiperheistä tekevän elämäsnä tärkeät päätökset. Sitä ennen kysytään PeLan sossun mielipidettä. Ja hän tietenkin myötäilee, mitä kysyjä sanoo.

    • Ei gannata

      Ensimmäisenä tulee eteen pedofiiliaepäilyt tai vielä pahempina nekro- tai zoofiilia.
      Nykymaailmassa kaikkeen "ulkopuoliseen" - paitsi täysin kontrolloimattomaan sijaisvanhemmuuteen suhtaudutaan em. käsityksin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 130
      3554
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3269
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2408
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1486
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1400
    Aihe