Utöseen!

Jakakakakakaka

Terve,

tälläkin palstalla kritisoidaan mm. kalliita matkoja Öröseen tai veneilyn kalleutta ylipäätään. Yksi erinomainen tapa päästä saaristoon ja nimenomaan ulkosaaristoon on lähteä reissuun Utöseen. Yhteysalus ms Eivor liikennöi päivittäin Nauvon Pärnäisistä, n. 60 km Turusta.

Maisemat matkalla ovat upeita, n. 5 tunnin yhteysalusmatka suuntaansa on ilmainen ja Utö on itsessään mahtava paikka. Utössä on armeijan vanhaan kasarmiin rakennettu hotelli ka ravintola, auki ympäri vuoden.

Itse ole Utössä käynyt useasti, viimeksi viime talvena. Saaristo oli upea talviasussa, ja se rauhallisuus!

Suosittelen esim. vaihtoehdoksi ruotsinlaivaristeilylle!

25

9940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hieman eri meininki

      Saako tuolla aikaan merellisen tunnelman, siis aamuisen tärisevän krapulan ?

      Jääköön diskoörvellys ja oksentelu laivoille. Kunnioitetaan UTÖ:tä normaalin ihmisen käytöksellä.

      • lokkeekekek

        Eivorin kahvilassa ja Utön hotellin ravintolassa on A-oikeudet joten därräävä krapula onnistuu jos välttämättä haluaa. Varusmiespalvelusta suoritin osittain Utössä ja Örössä ja jos noiden kahden väliltä pitäisi valita missä mennä käymään, niin ehdottomasti Utö! Örö on melko iso ja metsäinen saari, siellä ei juuri mitään spesiaalia nähtävää ole.


    • moppelisvaan

      Viikonloppumatka utöseen karistaa tehokkaasti arjen huolet. Pe illalla 1815 eivorilla utöseen, takaisin sunnuntaina. Majoitus havshotel utössä, joka tarjoaa hyvätasoiset hotellihuoneet sekä hyvän ravintolan. Suosittelen ehdottomasti jotain pikkasen normaalista poikkeavaa reissua hakevalle, ja onhan tuo pariskunnillekin romanttinen paikka. :)

    • sano ei palvelulle

      Utössä ja kaikkialla mihin yhteysalus eivor pysähtyy, käyneenä; ei utö nyt niin kiehtova paikka ole, että sen takia matkustaisi yhteen suuntaan ensin bussilla 1,5 tuntia, ja sitten istuskelisi 3 tuntia vesibussissa. Perillä kun on majakan juurella käynyt ja vartin käyskennellyt päätiellä, onkin kaikki jo nähty. Paluumatka alkaa sitten kun alkaa, toiset 4,5 tuntia eri muodoissa odottelua. sitä odotellessa saarella, mitä siellä voi tehdä? syödä kallista ravintolaruokaa? ottaa kuvia jotka ulkopuoliselle on lopulta toinen toistensa kaltaisia. kotain kivikkoa, sinistä vettä ja sitä rataa. Kaikki kunnioitus maisemalle mutta kun peilataan minkä työn takana sinne meneminen on, se ei ehkä olekaan vaivan värti.
      en tiedä muista täällä, mutta minulla ei ole koskaan ollut varaa käyttää pelkkään 2 hengen yöpymiseen 160 euroa vuorokausi. ilmainen vesibussi perille ei paljoa siinä lämmitä

      Jos saaristoa haluaa nähdä, sinne on päästävä omalla tai vuokraveneellä, ja mieluummin niin kauas palvelusatamista ja ravintoloista kuin mahdollista, jotta voi sanoa olleensa saaristossa.

      • zbzbzbzbz

        Sulla ei ole varaa 2 hengen yöpymiseen utön hotellissa mutta omalla,tai vuokraveneellä olisi varaa ajella ulkosaaristossa? Et taida tietää veneilyn kustannuksia...


    • kokkoman

      Makunsa kullakin mutta väitän että aika monelle utössä käyminen olisi elämys iän ikuisen Tukholman risteilyn sijaan. Utössä kiehtoo juuri sen kaukaisuus ja vaikea tavoitettavuus, siitä huolimatta siellä on asukkaita ja jopa ala-aste! Ja jotenkin se tunnelma...kello unohtuu samantien.

    • hannas

      En lähtisi tuolle paska-retkelle

    • 23+22

      Olen käynyt monta kertaa Utössä ja vähän se on ympäristöltään ankeampi paikka kuin esim lähistöllä olevat Kökar ja Jurmo. Björkön uimajärvisaari on myöskin kiva.

      • JuLa1

        Mulla on vain hyviä muistoja armeija-ajoilta Utöstä. Kyllä sieltä löytyy monenlaista luontoa ulkoilma-ihmiselle, viihdepuolella taitaa olla aika hiljaista...

        Saari sopii rauhoittumiseen


    • Drankenseilor

      Olimme vaimon kanssa Utossä yhtenä vappuna (vuosia sitten) ja yövyimme M/S Kökarissa(yhteysalus silloin) Paikka on karu, niinkuin aina ulkosaaristossa. Sitä haimmekin.

      Meille jäi oikein hyvä muisto reissusta ja juttelutuokiosta paikallisten kanssa sekä Erittäin hyvät tarjoilut laivassa. Tosi hyvä tunnelma koko reissun ajan. Kiitos laivan henkilökunnalle siitä. Eritysesti kokkiherralle, jolla oli sama soittoääni puhelimessa, kuin minulla "what shall we do with a drunkensailor..."

      Hieno näkemisen arvoinen paikka. Menen taas uudelleen, kun lapset vähän kasvavat.

      • Jammajammajuu

        Ettei olisi ollut yhteysalus ms Aspö joka liikennöi Utöseen ennen Eivoria? Ei siis Ms Kökar joka sekin löytyy SSL:n laivastosta mutta Utöseen ei ole koskaan vakituisesti ajanut. Aspössä on hyttejä alakannella, Kökarissa ei ole kuin miehistölle lepotiloja.


      • Köaspö
        Jammajammajuu kirjoitti:

        Ettei olisi ollut yhteysalus ms Aspö joka liikennöi Utöseen ennen Eivoria? Ei siis Ms Kökar joka sekin löytyy SSL:n laivastosta mutta Utöseen ei ole koskaan vakituisesti ajanut. Aspössä on hyttejä alakannella, Kökarissa ei ole kuin miehistölle lepotiloja.

        M/s Aspö ei kulje jäissä, joten Kökar on hoitanut liikennettä talvikaudella.


    • Aisuli

      Hei!

      Mennään m/s Äspöllä Utööseen, majoitutaan laivan hytissä. Onko kellään kokemusta siitä, tai hyviä vinkkejä muuten?

      • Käynytjj

        No, paikka on pieni mutta kiehtova. Mukaan tukevat kävelykengät ja ulkoiluun sopiva asu. Jos sattuu tuulinen keli niin Utössä sitten tuulee kunnolla. Kääärmeitä pitää varoa, niitä löytyy. Kamera ja kiikari mukaan tottakai.


      • ms Eivor + hotelli

        Utössä tuli poikettua äskettäin, mutta taaskin omalla veneellä. Tietääkseni ms Aspö liikennöi Turusta Utöseen, mutta vain kesäaikaan ja kaiketi vain kahdesti viikossa.

        Säännöllisestä yhteydestä huolehtii nykyisin ms Eivor (ent islantilainen ms Baldur) joka kulkee päivittäin ja talvellakin. Lähtösatama on Nauvon Pärnäinen. Eivorissa ei ole yöpymismahdollisuutta.

        Eikö kannattaisi harkita matkustamista ms Eivorilla ja yöpymistä Utö Havshotellissa? Hotellin hintoja en tiedä, mutta siellä on varmasti hyvä nukkua vaikka talvimyrskyjen aikaan.


      • JPÅ
        ms Eivor + hotelli kirjoitti:

        Utössä tuli poikettua äskettäin, mutta taaskin omalla veneellä. Tietääkseni ms Aspö liikennöi Turusta Utöseen, mutta vain kesäaikaan ja kaiketi vain kahdesti viikossa.

        Säännöllisestä yhteydestä huolehtii nykyisin ms Eivor (ent islantilainen ms Baldur) joka kulkee päivittäin ja talvellakin. Lähtösatama on Nauvon Pärnäinen. Eivorissa ei ole yöpymismahdollisuutta.

        Eikö kannattaisi harkita matkustamista ms Eivorilla ja yöpymistä Utö Havshotellissa? Hotellin hintoja en tiedä, mutta siellä on varmasti hyvä nukkua vaikka talvimyrskyjen aikaan.

        Aspö on aluksena huomattavasti turistiystävällisempi. Kahvio-ravintola sijaitsee yläkannella mistä hyvät näköalat. Eivorin kahvio on autokannen alapuolella, ei ikkunoita ainoastaan näyttö missä kamerakuva eteenpäin.

        Eivorin plussana ilmaisuus mutta lähtöpaikalle on matkaa Turust n. 60 km, ja välissä lauttayhteys eli kannattaa olla ajoissa liikenteessä jotta ei myöhästy.


    • Sylme

      Onko Pärnaisissa paikaa autolle? Vai kannattaako mennä bussilla? Odotan innokkaasti maaliskuista matkaa Utön.

    • Yksityismajoitus

      Toinen majoituspaikka on Hannas Horisont Yövyimme talonpuolikkaassa suoraan majakan vieressä, söimme vanhanemmännän olohuoneessa vanhanisännän pyydystämiä kampeloita. Sitten opastettu kiertokäynti majakassa ja saarella. Erittäin kiva retki kaikkiaan.

      (En ole sukua, kaveri enkä maksettu mainos, käynnistä on muutama vuosi.)

    • martin2

      Olen käynyt kaksi kertaa ensimmäisen ja takuulla viimeisen.

    • Timo S. Vaskelainen

      Olen ollut sekä varusmieshommissa, että työssä Utössä. Sinänsähän saarella ei ole mitään "nähtävää". Paikan historia on hyvä selvittää ennen menoa, erityisesti Park Victoryn juttu. Ulkosaaren karu luonto ja karu kauneus on arvo sellaisenaan. On hyvä myös muistaa, että saari ei ole museo, vaan asukkaiden kotimaisema, joten siihenkin on suhtauduttava ao. tavalla. Kokemuksenahan Utössä käynti on hieno, erityisesti jos itse on sisämaasta.

      Örössä olen ollut varusmiehenä 1974 sekä tykkioppaana 2013. Saari avautuu yleisölle 2015 alussa. Luonto on upea, historia pitkä ja mielenkiintoinen. Katseltavaa ja kuvattavaa on: Vaikkapa eteläkärjen karut kalliot, keskiosan paahteinen keto, itäpuolen lehtomainen metsä, pohjoisosan katajaketo ja länsirannan hietikot.

      Viime kesänä pääsin muutaman metrin päähän istuvaa merikotkaa. Örö on ehdottomasti käynnin arvoinen.
      On muistettava ja pidettävä mielessä myös maaston haavoittuvuus; Maastopalo polttaa koko saaren ja kerralla, roskat on tuotava pois, erilaiset muut luontoon kohdistuvat toimet näkyvät vielä vuosia. Pahintahan on erilaisten käytösvammaisten ja idioottien järjetön ilkivalta.

      Saarilla ei kannata käydä, jos odottaa reipasta terassielämää, hyvää nettiyhteyttä, remuamista ja yöelämää. Ryyppäämistä ja oluen juontia talkoilla. Siihen on olemassa paljon parempia paikkoja.

      Molemmista saarista on Johanna Pakola kirjoittanut kirjan, joiden perustana on pitkä ja ansiokas tutkimus. Kannattaa lukea.

      • -Juha-

        Asiallinen kirjoitus! Ja myös on hienoa "kuulla" kauan saarella oleskelleen ihmsen ajatuksia. Tosiaan, kannattaa jo etukäteen esim. netissä hakea tietoa k.o. saaresta.

        Itse olin varusmiehenä helmi-syyskuun v. 1985. Tuli koettua 3 vuodenaikaa saarella; talvimyrskyt, kevään lintujen tulo ja kesäinen päivänpaiste rantakallioilla... Juhannus vietettiin joukkueteltassa merivalvontatornin takana olevassa "laaksossa", joskus otettiin huppelit lomaltapaluumatkalla M/S Utön kannella (ajoi 4-5 tuntia Pärnäisistä),...

        Kyllä ainakin lounaissuomalaisten veneilijöiden pitää kerran käydä Utössä! Me ollaan omalla veneellä käyty 3 kertaa. Sieltä löytyy yllättävän paljon luontoa - aivan kuten edellä on kuvattu. Ja majakka (sisään pääsee), 2 kirkkoa, kauppa, "hotelli" (entinen kasarmi)

        Hieno homma myös, jos armeija jättää saaren lopullisesti, nykyaikana tuntuu pöljältä että varusmiehet (kiikarimiehet ja vesikuuntelijat) päivystävät 24h/vrk kun saman voi hoitaa Gyltöstä/Pärnäisistä.


      • Timo S.
        -Juha- kirjoitti:

        Asiallinen kirjoitus! Ja myös on hienoa "kuulla" kauan saarella oleskelleen ihmsen ajatuksia. Tosiaan, kannattaa jo etukäteen esim. netissä hakea tietoa k.o. saaresta.

        Itse olin varusmiehenä helmi-syyskuun v. 1985. Tuli koettua 3 vuodenaikaa saarella; talvimyrskyt, kevään lintujen tulo ja kesäinen päivänpaiste rantakallioilla... Juhannus vietettiin joukkueteltassa merivalvontatornin takana olevassa "laaksossa", joskus otettiin huppelit lomaltapaluumatkalla M/S Utön kannella (ajoi 4-5 tuntia Pärnäisistä),...

        Kyllä ainakin lounaissuomalaisten veneilijöiden pitää kerran käydä Utössä! Me ollaan omalla veneellä käyty 3 kertaa. Sieltä löytyy yllättävän paljon luontoa - aivan kuten edellä on kuvattu. Ja majakka (sisään pääsee), 2 kirkkoa, kauppa, "hotelli" (entinen kasarmi)

        Hieno homma myös, jos armeija jättää saaren lopullisesti, nykyaikana tuntuu pöljältä että varusmiehet (kiikarimiehet ja vesikuuntelijat) päivystävät 24h/vrk kun saman voi hoitaa Gyltöstä/Pärnäisistä.

        - - - Hieno homma myös, jos armeija jättää saaren lopullisesti,- - -
        Tavallaan hieno, mutta ylläpito ja huolenpito loppuu. Sikälikin harmillista, että Örössä on suht. uusia paritaloja yms. "odottamassa" asukkaita. Utössä on uimahallista lähtien rakennuksia. Linnakesaariin on vuosien aikana "hakattu" rahaa kymmeniä miljoonia ja nyt ne on jätetty ihan oman onnensa nojaan.

        Eikä noilla linnakkeilla ole enää vuosiin ollut merivalvontaa, Haapasaari oli viimeinen. Örössäkin loppui vakituinen toiminta jo 2006. Gyltössä ei ole kuin vartio-osasto.
        Ja edelleenkin olen aidosti huolestunut siitä älyttömästä ilkivallasta, jota toivottavasti ei koskaan tapahdu missään noista vanhoista linnakesaarissa. Siitähän ei ole mitään haittaa, että saaressa retkeille ihmisiä ja tutustuu alueeseen. Ei Örössäkään ole mitään salaista... Ei ole koskaan ollutkaan.


      • tykkimies evp
        Timo S. kirjoitti:

        - - - Hieno homma myös, jos armeija jättää saaren lopullisesti,- - -
        Tavallaan hieno, mutta ylläpito ja huolenpito loppuu. Sikälikin harmillista, että Örössä on suht. uusia paritaloja yms. "odottamassa" asukkaita. Utössä on uimahallista lähtien rakennuksia. Linnakesaariin on vuosien aikana "hakattu" rahaa kymmeniä miljoonia ja nyt ne on jätetty ihan oman onnensa nojaan.

        Eikä noilla linnakkeilla ole enää vuosiin ollut merivalvontaa, Haapasaari oli viimeinen. Örössäkin loppui vakituinen toiminta jo 2006. Gyltössä ei ole kuin vartio-osasto.
        Ja edelleenkin olen aidosti huolestunut siitä älyttömästä ilkivallasta, jota toivottavasti ei koskaan tapahdu missään noista vanhoista linnakesaarissa. Siitähän ei ole mitään haittaa, että saaressa retkeille ihmisiä ja tutustuu alueeseen. Ei Örössäkään ole mitään salaista... Ei ole koskaan ollutkaan.

        Onhan. 12 tuuman rannikkokanuuna! Tosin ensimmäisen maaolmansodab ajoilta kuten Utönkin kuuden tuuman Canet.


    • nykyarvioita

      Niin, nykyisistä Utön matkoista. Miten tämä m/s Aspö, joka siis pari kertaa viikossa kesäaikaisin reissaa Utöseen ja jää siellä yön yli satamaan eli Aspöllä voi myös yöpyä. Minkä tasoiset hytit - ovatko siistit ja kelvolliset? Entä sitten turistien oma kunto? Jostakin blogikirjoituksesta, joka oli kyllä muutaman vuoden takaa, luin, että Utökin valitettavasti on kännissä örveltämiseen suosittu. Pitääkö paikkansa, eli laivalle, oli se sitten Aspö tai yhteysalus Eivor lähdetään ryyppäämään? Siitäkin olen lukenut, että nämä tietyt turistit aiheuttava jopa yhteysaluksessa ongelmia omine juomineen (niitähän anniskelualueena olevassa aluksessa ei saisi nautiskella), juu, ja viime kesänä taisi Eivorin matkakin tyssätä kun miehistössä löytyi ajokunnottomia... Rikkaalle joku vajaan satasen reissu on mitätön juttu, eikä haittaa vaikka joku örveltäiskin, mutta köyhä jos satsaa satasen johonkin Utön reissuun niin ei sitä haluaisi toisten ryyppäämiseen ja örveltämiseen ja mahdollisesti itseensä kohdistuvaan häiriköintiin laittaa! Ja samoihin summiin kuin Aspöllä reissaaminen maksaa pääsisi jos matkustaa bussilla Pärnäisiin ja ottaa Utöstä huoneen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2951
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      108
      2230
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1174
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1057
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1003
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      954
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      786
    Aihe