toiminnalliset päivät: Klubitalot

Kokemuksia?

Minkälaisia kokemuksia teillä on Klubitaloista, joita löytyy kymmenkunta ympäri Suomea? Ns. työpainotteinen päivä on kaiken ydin. Kokemuksia haluaisin kuulla, onko jäsenyys sen väärtti yms. Mitä siellä tehdään? Onko hyödyllistä käydä näissä taloissa? Onko siellä "kivaa"?

14

2058

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ------------2

      Riippuu varmaan klubitalosta ja omasta persoonasta/sairauden laadusta, kannattaako liittyminen vai ei. Joillekin joku paikka voi olla unelmien täyttymys vaikka se on toiselle pelkkää kärsimystä.

    • riippuu monesta

      Onko hyödyllistä? Riippuu ihmisestä. Jotkut roikkuvat siellä vuosikausia eivätkä pääse eteenpäin. Toiset lähtevät opiskelemaan ja pääsevät töihin.
      Onko siellä "kivaa"? Kyllä ja ei. Jotkut asiat käy hermoille kuten missä tahansa paikassa.
      Mitä tehdään? Talon omia töitä. Tilastointia, ruokaa, siivousta, ruokalippujen myyntiä, kahvilan kassalla olemista, respassa päivystämistä... kaikille jotain.
      Joinakin aamuina lähtee mielellään sinne, toisina päivinä kaduttaa että lähti.

    • terv. H:ki

      suosittelen niille joilla ei ole muuta paikkaa minne mennä, en muille

    • moikka vaan

      Naantalissa ainakin on tosi hyvä ilmapiiri :))
      Turusta jostain syystä tällainen Talo puuttuu :(
      Hämeenlinnan Klubitalo taitaa olla uusin. Taloja on nyt parikymmentä Suomessa

    • ehkä menen - ehkä en

      onko kenelläkään kokemusta Rovaniemen klubitalo Roihula ? missä siellä on tupakkapaikka kadulla vai talon takana? tupakoiko moni roihulassa kävijöistä?

    • Menenkö

      Onko kenelläkään kokemuksia Helsingin klubitalosta ja tietysti muistakin olisi kiva kuulla kokemuksia?

    • TervehdysTikkurilasta

      Suosittelen ainakin käymään tutustumassa. Siinä ei menetä mitään.

      Ajatus on, että jokainen tekee päivän aikana jotain, omien voimien mukaan. Tehtäviä on laidasta laitaan siivouksesta kirjanpitoon ja kukkienkastelusta ruoanlaittoon. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on hyvin keskeinen asia Klubitaloilla. Työskentelyn lomassa voi myös oleilla kaikessa rauhassa ja jutella muiden kanssa. Kaikki on myös vapaaehtoista. Mitään tiettyä hommaa ei ole pakko tehdä.

      Hyviä puolia on ainakin se, että on joku paikka mihin mennä, jos muuta ei ole. Voit tulla ja lähteä, kun sinulle sopii. Jäsenyys on maksuton, etkä sitoudu olemaan Klubitalolla tiettyä aikaa. Jäsenyyden voit päättää milloin tahansa, jos haluat. Jos lähdet Klubitalolta, olet kuitenkin aina tervetullut takaisin, vuosien päästäkin.

      Klubitalolta saat seuraa (jopa uusia ystäviä), vertaistukea, apua ja tukea työ- tai opiskelupaikan etsimiseen tai vaikka asumistukihakemuksen täyttämiseen.

      Kukaan ei kysele diagnoosiasi, tai vaikka kysyisi, päätät itse mitä kerrot itsestäsi. Myöskään hoitoosi ei puututa mitenkään. Kaikki ovat tasa-arvoisia keskenään.

      Käy katsomassa lähimmän Klubitalosi nettisivut ja mene tutustumiskäynnille. Jäseneksikään ei tarvitse heti ruveta, vaan voit miettiä sitä rauhassa.

    • eräsklubilainen

      Voisin pohtia asioita pitkällisestikin, mutta kun en ole Klubitalon mitenkään virallinen edustaja, niin kirjoitan lyhyesti.

      Nämä ovat kuitenkin vain omia kokemuksiani.

      Muutamia vuosia sitten olin epätoivoisessa tilanteessa, hyvin eristyksissä, sosiaaliset kontaktini olemattomat ja kokemukseni mt-asioideni kanssa taistelemisesta olivat muodostumassa ylitsepääsemättömäksi. Vähäisin ongelma tässä eivät olleet lähes mahdottomiksi muodostuneet hankaluudet psykiatrien ja sairaanhoitajien kanssa.

      Elämäni päättyminen tai päättäminen näytti olevan lähiaikoina ajankohtaista.

      Klubitaloilla on töissä alan oikeita ammattilaisia jokin määrä.

      Muut kävijät ovat huomattavan tasa-arvoisessa asemassa heihin nähden.

      Yhdessä sillä porukalla sitten pyöritetään kunkin Klubitalon arkea.

      Kävin aktiivisesti noin puolitoista vuotta Klubitalolla. Sitä kautta pääsin osa-aikaiseen siirtymätyöhön. Sain ihan mukavasti lisätuloja tekemällä vajaat 9 kk yksinkertaista suorittavaa työtä. Kävin myös Klubitalon lähettämänä mukavalla porukalla matkalla kolmen viikon intensiivikoulutuksessa Klubitalon asioista. Suoritin viime vuonna mielenterveys- ja päihdeasioiden kokemusasiantuntijakoulutuksen. Olen onnistunut jatkamaan opintojani yliopistotasolla, valmistuminen on lähellä.

      Menestymiselläni Klubitalolla käynnin jälkeen ei oikeastaan näytä olevan rajoja. Näyttäisi siltä että palaan täysin normaaliksi, ehkä jopa melko menestyväksi yhteiskunnan jäseneksi. En mene tässä enempää yksityiskohtiin.

      Tapaukseni on poikkeuksellinen. Kaikilla ei ole odotettavissa yhtä hyviä tuloksia.

      Taustalla on kansainvälinen verkosto. Klubitaloja on ympäri maailmaa. Ensimmäinen Klubitalo perustettiin v. 1948 New Yorkissa. Sen perustivat psykiatrisen sairaalan entiset potilaat.

      Omilla ehdoillaan.

      Klubitalon toimintaa ohjaavat nk. standardit, eräänlainen sääntökokoelma, joka on nähdäkseni vuosikymmenten mittaan lähinnä konsensusperiaatteella muodostettu -- talon kävijöiden tarpeista lähtien.

      Standardeihin voi ja kannattaa viitata, jos ei koe saavansa apua Klubitalosta, tai kokee tulevansa siellä kaltoinkohdelluksi.

      Ne ovat säännöt, jonka pohjalta toiminta tapahtuu.

      Muotoilisin oman kokemukseni pohjalta näin: Suosittelen Klubitalotoimintaa lämpimästi, etenkin jos on jollakin tavalla mt-asioidensa kanssa pulassa, etenkin jos jollakin tavalla ongelmiin liittyy sosiaalisen elämän ongelmat, etenkin jos on yksinäinen, etenkin jos haluaa järkevää tekemistä.

      En tunne montakaan mielestäni järjellistä mielenterveysasioissa auttavaa hoitomuotoa.

      Taitaa olla sanomattakin selvää, että minun tapauksessani Klubitalo on yksi niistä.

      http://www.suomenklubitalot.fi/

      • suosittelen

        Totta. Mt-puoli ei toimi oikeudenmukaisesti ja fiksusti. On sattumaa, jos potilaalle tulee fiksut hoitajat. Monille tungetaan tarpeettomasti ja liikaa lääkkeitä ja samalla ne joiden pitäisi olla seurannassa ja isomilla lääkkeillä hallittavissa juoksentelevat vapaana paskamaisuuksia tekemässä. Varsinaisia ongelmia ei ratkota, auteta tai tueta. Potilaita ei kuunnella. Mitä idioottimaisia päätöksiä tehdään potilaan puolesta. Hoitajat istuu vaan kanslioissa, jos ovat edes osastoilla. Kymmenestä ehkä 1-2 on suht` asiallisia ja vähän välillä istuskelee salissa potilaiden tiloissa. Kauheea töykeä käytöksisiä potilaille. Ei ole sivistys lisääntynyt ainakaan silla puolella. Aina puhutaan mielenterveydestä, kun pitäisi käytännöllisemmin ratkoa asioita. Tosin kyllähän se rassaa ja vie energiaa muulta tekemiseltä, kun ongelmia ei saa poistettua. Noissa paikoissa mielenteveys järkyy vielälisää ihan hoitajien käytöksen vuoksi. Lääkkeiden suhteen monet hoitajat vedättää ja valehtelee lääkäreille, että potilaille pitäisi antaa kauheita määriä lääkkeitä ja lisä lääkitä. En ihmettele jos pitää peitenimillä toimia ja peitellä työpaikaansa ja asuinpaikkaansa koston pelossa. Ihan ihme souvinkia on näiden hoitajien hoito ja niiden diaknoosit. Sama on sosiaalipuolella, enemmän kiinnnostaa kahvitauot kuin asiakkaiden asioiden hoitaminen. Aika outoja ratkaisuja ja väitteitä on sielläkin. Osan tosin tulee lehtien palstoille. Aika monet olisi työelämässä ja kunnollisia kansalasia, jos niitä olisi autettu niiden omista lähtökohdista. Monet roikkuu vuosia samassa kierteessä tai tekevät itsarin kun eivät jaksa. Tosin joillakin lääkkeillä on myös oma vaikutuksensa elämän halukkuuteen ja lisänä kertyy paskkamaisia kavereita ja kohtelua. etteivät nää enään elämäänsä mielekkäänä. Kaikenlaisia pentusa tappajia, kiusantekijöitä, väkivaltaisiatyyppeja ja yms. kriminaaleja on vapaalla jallalla, mutta näiden kohteet kiertää vaan kodin jaa sairaalan valiä. Kummallista ettei kukaan puutu aioihin.
        On tietysti hienoa, että on edes yksi paikka jossa ei kyselllä diaknooseja, kun kyllähän ihmisestä huomaa vähän jutelessa ja tutustuessa mikä on miehiään tai naisiaan. Tosin niillä voisi olla jotain tukirymiä ja keskusteluryhmiä, tukemassa jäsentensä pärjäämistä arjessa. Olisi henkisestikin antoisempaa kuin vaan joku rutiinin omainen työ. Toisaalta parempi ettei kaikki kerro asioitaan, kun pitäisi olla amaatiitaitoisempaa henkilökuntaa käsittelemässä asioita ja aiheita. Vähän toisestä lähtökohdasta kuin mt-puolen lääkekyttäys.


      • Anonyymi
        suosittelen kirjoitti:

        Totta. Mt-puoli ei toimi oikeudenmukaisesti ja fiksusti. On sattumaa, jos potilaalle tulee fiksut hoitajat. Monille tungetaan tarpeettomasti ja liikaa lääkkeitä ja samalla ne joiden pitäisi olla seurannassa ja isomilla lääkkeillä hallittavissa juoksentelevat vapaana paskamaisuuksia tekemässä. Varsinaisia ongelmia ei ratkota, auteta tai tueta. Potilaita ei kuunnella. Mitä idioottimaisia päätöksiä tehdään potilaan puolesta. Hoitajat istuu vaan kanslioissa, jos ovat edes osastoilla. Kymmenestä ehkä 1-2 on suht` asiallisia ja vähän välillä istuskelee salissa potilaiden tiloissa. Kauheea töykeä käytöksisiä potilaille. Ei ole sivistys lisääntynyt ainakaan silla puolella. Aina puhutaan mielenterveydestä, kun pitäisi käytännöllisemmin ratkoa asioita. Tosin kyllähän se rassaa ja vie energiaa muulta tekemiseltä, kun ongelmia ei saa poistettua. Noissa paikoissa mielenteveys järkyy vielälisää ihan hoitajien käytöksen vuoksi. Lääkkeiden suhteen monet hoitajat vedättää ja valehtelee lääkäreille, että potilaille pitäisi antaa kauheita määriä lääkkeitä ja lisä lääkitä. En ihmettele jos pitää peitenimillä toimia ja peitellä työpaikaansa ja asuinpaikkaansa koston pelossa. Ihan ihme souvinkia on näiden hoitajien hoito ja niiden diaknoosit. Sama on sosiaalipuolella, enemmän kiinnnostaa kahvitauot kuin asiakkaiden asioiden hoitaminen. Aika outoja ratkaisuja ja väitteitä on sielläkin. Osan tosin tulee lehtien palstoille. Aika monet olisi työelämässä ja kunnollisia kansalasia, jos niitä olisi autettu niiden omista lähtökohdista. Monet roikkuu vuosia samassa kierteessä tai tekevät itsarin kun eivät jaksa. Tosin joillakin lääkkeillä on myös oma vaikutuksensa elämän halukkuuteen ja lisänä kertyy paskkamaisia kavereita ja kohtelua. etteivät nää enään elämäänsä mielekkäänä. Kaikenlaisia pentusa tappajia, kiusantekijöitä, väkivaltaisiatyyppeja ja yms. kriminaaleja on vapaalla jallalla, mutta näiden kohteet kiertää vaan kodin jaa sairaalan valiä. Kummallista ettei kukaan puutu aioihin.
        On tietysti hienoa, että on edes yksi paikka jossa ei kyselllä diaknooseja, kun kyllähän ihmisestä huomaa vähän jutelessa ja tutustuessa mikä on miehiään tai naisiaan. Tosin niillä voisi olla jotain tukirymiä ja keskusteluryhmiä, tukemassa jäsentensä pärjäämistä arjessa. Olisi henkisestikin antoisempaa kuin vaan joku rutiinin omainen työ. Toisaalta parempi ettei kaikki kerro asioitaan, kun pitäisi olla amaatiitaitoisempaa henkilökuntaa käsittelemässä asioita ja aiheita. Vähän toisestä lähtökohdasta kuin mt-puolen lääkekyttäys.

        En tiennytkään, että klubitaloilla on "lääkeluvat."


    • Anonyymi

      Itse työllistyin klubitalon avulla. Olen siirtymätöitäkin tehnyt jonkin verran. Monta hyvää ystävää saanut klubitalolta joihin en muualla olisi törmännyt. En voisi olla onnekkaampi että löysin klubitalon. Sydällisempää ja auttavaisempaa yhteisöä ei olekkaan. Aina löytyy joku kenen kanssa jutella tai jotain tekemistä sieltä millä voin auttaa omaa yhteisöäni.

    • Anonyymi

      Olen ollut klubin jäsen jo jonkin aikaa ja nyt osa-aika töissä ja minulle se on antanut paljon. Olen saanut uusia ystäviä ja ihmisiä elämääni. On puuhaa ja tekemistä eikä tarvitse jäädä yksin. Saa tukea jos sitä tarvitsee ja voi myös sitä antaa. Pystyy auttamaan ja neuvomaan muita asioissa jotka sinä osaat sillä kaikki eivät osaa kaikkea. Minulle klubi on ollut hyvä asia ja antanut paljon. Olen saanut iloa ja elämänhalua elämääni. Tule tutustumaan klubille niin tiedät onko se paikka sinulle. Siellä esitellään klubin toimintaa ja mitä mahdollisuuksia siellä on sinulle. Mikään ei ole pakko vaan saa tehdä ja toteuttaa itseään omien kykyjen mukaan. Klubilla on kyllä tehtäviä joita pitää tehdä niin kuin olisi omassa kotona. Siivousta, tiskaamista, ruuanlaittoa, kaupassa käyntiä, pyykinpesua ja muuta mutta et joudu tekemään niitä yksin. Klubi on yhteisö joka ottaa ihmisen vastaan sellaisena kun olet eikä tuomitse mitenkään. Se ymmärtää että jokainen on oma yksilönsä niin hyvässä ja pahassa.

    • Anonyymi

      kirjoittaisin tähän, mutta ihmiset varastaa skitsofreenikoilta mielipiteitä kertomatta lähdettä

    • Anonyymi

      Itse en ole klubitalolla käynyt, mutta pari kaveria on. Käsittääkseni molemmat tykkäsivät, saivat sitä kautta jotenkin koulut ja työharjottelupaikat tai jotain. Ihan tarkkaan se systeemi ei mulle selvinnyt, mutta tyytyväisiä tuntivat olevan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe